Brett for mannen i gata

Torstein Horgmo og alle de andre snowboardstjernene er blitt så BIG at de endelig har funnet det lurt å få med «mannen i gata» på deres party.

av Øystein Jarlsbo, journalist i VG

Bakteppet er kjent for dem som har levd en stund. Da Den internasjonale olympiske komite ville ha inn snowboard i OL-sirkuset, satte snowboardlegenden Terje Håkonsen seg skikkelig på bakbeina. Han skjelte ut daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch og hans angivelig grådige kumpaner i verdens mektigste idrettsorganisasjon i et intervju over flere sider i Sports Illustrated og boikottet OL-premieren i Nagano for 15 år siden.

Daniel Franck og Stine Brun Kjeldaas vant begge sølvmedaljer for Norge i halfpipe, som var datidens store snowboardgren i konkurranseformat. Franck deltok for øvrig som medlem av den fiktive klubben «Grorud Hasjplanteklubb». (Stine Brun Kjeldaas har gjort det stort i utstyrsbusinessen).

Siden har snowboard, som mange andre nye sporter og fritidsaktiviteter, spredt seg uregjerlig som en slyngplante. Forbund har kommet og gått, nye grener er introdusert og IOC har med Det internasjonale skiforbundet FIS som foretrukket «knipetang» med vekslende hell forsøkt å få kloa i snowboardingens verdensstjerner – med sterk appell til ungdommen – og utstyrsindustrien som sitter på en gedigen gullgruve. Det vil si pengene.

Snowboarderne har strittet i mot fordi de har synes – sikkert berettiget – at gamlisene er dølle, kjipe, gay eller hva som helst som ikke er forbundet med noe som gjør dem stoka.

Terje Håkonsen har fortsatt sin kamp mot IOC og Gerhard Heiberg & co på sitt vis. Det har antakelig vært mest konstruktivt. Han har, med cash fra egen lommebok, fått The Arctic Challenge opp og stå hvert eneste år. I forskjellige varianter. Men alltid med en ny, interessant twist. På toppen av det hele sto han bak VM forrige sesong (slopestyle, halfpipe og quarterpipe).

Det ble en suksess, selv om de norske kjørerne med litt gammel gruff som ballast – noen ble tatt av nerver også – ikke kjente sin besøkelsestid. Torstein Horgmo (verdens beste, hvis det går an å si det om snowboardere) prioriterte filminnspilling land og strand og rails og bymiljø og døgnet rundt. Han orket ikke kjøre over hindrene i Wyllerløypa.

På den annen side ble filmen j… bra, etter to år knallhard, detaljert jobbing.

Horgasm – A Love Story.

Trailer på Vimeo:

http://www.snowboardermag.com/videos/horgasm-torstien-horgmos-movie-trailer/

Ja, det er tittelen på filmen, ute på iTunes 29. oktober. Viktig, viktig, viktig.

Men desto viktigere. Snowboard har (nesten) foran denne sesongen lyktes med å samle alle konkurranser under en paraply: World Snowboard Tour.

www.worldsnowboardtour.com

GULL-VINNER: Thorstein Horgmo da han vant gull i Big Air under X Games i 2008.Foto: Geir Terje Ruud, VG

GULL-VINNER: Thorstein Horgmo da han vant gull i Big Air under X Games i 2008.Foto: Geir Terje Ruud, VG

Nå går det an for mannen i gata å følge med på hva som skjer, hvor og når. Og ikke minsthvem som er best i konkurranse akkurat nå. Blant annet hiten slopestyle som for lengst har trumfet halfpipe, og som er ny OL-gren i Sotsji om 14 måneder – og grenen der Norge har det desidert bredeste og sterkeste landslaget.

I Big Air også, som er den første av seks seksstjerners konkurranser i WST nå kommende lørdag. I Beijing. I Fugleredet, OL-stadion fra 2008. Med en nordmann, Ulrik Badertscher (24), som tittelforsvarer. Direkte på TV 2 i beste sendetid på formiddagen: 12.30 til 14.00 (perfekt for mannen i gata).

Youtube: World Snowboard Tour viser hvordan hoppet i Beijing ser ut

Stort hopp – Big Air – er en spektakulær stadionøvelse som vil passe perfekt for IOCs ønske om å gjøre OL mer tilskuervennlig for unge mennesker mellom 16 og 24 år. Det har Gerhard Heiberg for lengst forstått. Han vil ha Big Air inn i 2018-OL.

Han forsto det allerede under Quarterpipe-konkurransen i Holmenkollen forrige sesong, der han sto sammen med statsminister Jens Stoltenberg på tribunen (og menget seg med alle de dyktige unge kvinnene som styrer norsk snowboard).  Nå har 73-åringen med fartstid fra 1994 i IOC gitt Terje Håkonsens høyre hånd Henning Andersen så pass mange gode innspill for hvordan tilpasse seg det store publikum – og motsatt: hvordan bør IOC tilpasse seg – at det har resultert i et TV-konsept med en konkurranseform som…tja, helt sikkert vil virke attraktivt på mannen i gata.

Alle er med for å tilfredsstille alle, for å si det kort.

Det er på tide. Samtidig er de til å forstå at det har tatt litt tid. Ingen vil gi fra seg noe de mener å ha eiendomsretten til. Skrekkeksemplene på nerdete aktiviteter som er blitt kuppet – for å utvikle seg til å bli en grøt langt unna originalen – er mange og ikke særlig besnærende. Snowboard har sett det og skygget banen, og alle mediene utenom sine egne favoritter.

Nå ser det imidlertid ut til at de har kjørt inn i det store felleskapet med minst en hånd på rattet. Det kan bli bra. Ikke minst med tanke på at russerne går for en storslagen satsing på snowboard i Sotsji-OL neste år, at USA bretthelt og OL-gullvinner Shaun White ble sett av flere enn USAs mest sette TV-program samme uke i Vancouver-OL 2010.

Og at TV 2 her i Norge har tatt over senderettighetene til vinter-OL. Og dermed snowboard på norske skjermer fra nå.

Du kan si hva du vil om «Se hva som skjer»-kanalen. Men de er ganske gode til å lage TV for mannen i gata. Og det vil snowboard bare ha godt av.