Travelt etter drømmestarten

Av:  Jostein Overvik – sportsjournalist i VG.

Jostein Overvik

BEOGRAD (VG Nett) De fikk en drømmestart på EM og var i perlehumør i morges. Men håndballjentene har dårlig tid. Nå må flere spilles inn i laget mot Tsjekkia og Ukraina. 10 gode spillere er neppe nok til gull.

Hvilen ble kort etter åpningstriumfen mot vanskelige Serbia. Allerede klokken 10 i formiddag – et halvt døgn etter kampslutt ­– møtte de pressen på Hotel In rett ved Kombank Arena. Jentene hadde bare så vidt rukket å plassere mascaraen før det bar ut i til sammen 65 intervjuer. Krevende start på dagen, kan man si.

Men som du ser på VG-fotograf Delebekks glimrende bilde fra i morges: Humøret er helt på topp etter den deilige seieren. Heidi Løke, Karoline Dyhre Breivang og Marit Malm Frafjords stunt beskriver godt at EM-toget går nå. Poenget er at flere spillere må bevege seg fra perrongen og inn i vognen.

Røyklukten fra hotellbaren på pressemøtet minnet riktig nok mer om dårlig serbisk pærebrennevin enn en god norsk idrettsprestasjon.  TV 2-ekspert Randi Gustad hadde forsovet seg og kom med sitt blonde hår på snei.

Men Hergeirsson har en plan og den inneholder i dag to treninger. Derfor måtte media gjøres unna tidligere enn både spillere og pressefolk egentlig setter pris på. Tsjekkia (torsdag) og Ukraina (lørdag) bør så absolutt være lett match. Som Mika Kojonkoski en gang sa det: «Normal is enough».

Men disse to kampene handler om mye mer enn om fire poeng. De handler om å rigge laget for en hovedrunde som sannsynligvis inneholder EM-favoritt Frankrike og nabodueller mot Sverige og Danmark.

Viktigheten av Norges åpningsseier mot serberne kan nesten sammenlignes med å vinne en kvartfinale. Da Sverige i tillegg slo Danmark ble tirsdagskvelden helt perfekt. Så langt som til hovedrunden tenker laget og treneren – Gud forby ­­- selvsagt ikke.

EM-TOGET GÅR: Ingen ting tvil om at morgenstund hadde gull i munn for håndballjentene i dag. Heidi Løke, Karoline Dyhre Breivang og Marit Malm Frafjord er i perlestemning etter åpningsseieren. Her skaper de liv og røre i TV 2s intervju med Katrine Lunde Haraldsen. Hun satte sammen med Harald Bredeli og Bent Svele tydelig pris på spøken. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Men åpningskvelden beredte grunnen for at Norge og Frankrike kan gå til semifinalen. Det er det ingen tvil om. Da er det godt å vite at dette laget leverte 40 minutter av verdensklasse i åpningen. De siste 20 minuttene var fulle av feil og klart svakere.

For de etablerte spillerne handler det om å forsterke de gode prestasjonene og rydde opp i de dårligere. Noen som ikke tror at superutinerte folk som Breivang, Lunde-tvillingene, Riegelhuth, Løke, Malm Frafjord, Alstad, Sulland og Herrem klarer det?

Dette har de gjort så mange ganger før. Antagelig er også Anja Edin med i den gjengen. Hun har håndballhode til å fjerne dumheter som møkkapasningen mot Serbia uten å miste det helt nødvendige trykket i spillet.

Troppens seks øvrige spillere har faktisk dårlig tid. Jeg tror EM-gull krever at 2-3 spillere til kommer seg opp på verdensnivå. Linn Gossé, Ida Bjørndalen, Stine Bredal Oftedal, Karoline Næss, Silje Solberg og Maja Jakobsen har alle potensiale til å ta det nødvendige steget.

Men det kommer naturligvis ikke av seg selv. Hergeirsson er selvsagt pukka nødt til å gi dem mer spilletid. Tirsdag fikk de seks til sammen 10 minutter på banen – det utgjorde 2,4 prosent av den totale norske spilletiden mot Serbia.

Ingen tvil om at islendingen prioriterte riktig der. Men i de to neste kampene må han tenke annerledes.

For de seks jentene handler det om å finne balansen mellom guts og kaldblodighet. Det er ikke alltid enkelt å finne ut av rollene når du er ny i et mesterskap. Dette er verdensnivå og noe helt annet enn å fungere i trygge omgivelser hjemme i klubben.

Men det er mulig om nykommerne bare klarer å slippe løs det fysiske fra nervepresset og samtidig gjøre det spillemessige enkelt. Det nytter ikke å spille med håndbrekket på og det nytter ikke å begynne med de mest kompliserte løsningene.

Det er helt essensielt at noen av dem klarer akkurat den oppgaven.