Mer enn bare familiedrama i dopingsaken

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Først var det «bare» en angivelig hevngjerrig ekskone. Nå er det også en tidligere utøver som utpeker friidrettsprofilen. Derfor øker presset på Petar Vukicevic (56) kraftig.

Troverdighet. Det har vært nøkkelordet i denne saken helt siden den sprakk.

E-postene, som friidrettstrenerens ekskone Turid Syftestad har overlevert norske antidopingmyndigheter, inneholder utilslørt korrespondanse om bruk av doping og hvordan man unngår en positv prøve. Etter å ha lest dem i Dagbladet er det ingen tvil om at disse gjør Petar Vukicevic uspiselig for all tid i norsk idrett.

Hvis de er sanne.

Inntil i dag har Vukicevic-klanen begrunnet dopingsaken med Syftestads ønske om å skade eksmannen.

En åpenbart sygg skilsmisse for en mor som ikke har sett sin datter siden 2003 og sønnen siden 2009 har gitt hevnmotivet tyngde. Syftestads troverdighet kontra den erfarne friidrettstreneren har i manges øyne vært fordel Petar.

Til Dagbladet i dag sier tidligere toppløper Einar Inge Aasen at Vukicevic spurte ham om doping da de delte rom på en treningssamling. Han sier at han ble overrasket over detaljrikdommen da Vukicevic angivelig skisserte hvordan han selv som 19-åring kunne bruke doping i Kroatia eller et sted hvor nordmenn ikke ville oppdage dem. Vukicevic avviser påstandene.

Støtten til ekskonas versjon om er likevel den største omdreiningen i denne saken siden den sprakk. Og den går i klar disfavør Petar Vukicevic. Nå kan han ikke lenger bare skylde på ekskona, selv om samtalen Aasen refererer til ikke er bekreftet av andre enn hans far, som han skal ha varslet etterpå. Men nå det ikke bare hevn etter et havarert ekteskap som er årsaken.

Vukicevic hevder også at deler av korrespondansen med trenervennen Srdjan Djordevic fra 2001-2003 er manipulert. De finnes slik det ser ut nå kun utprintet fra e-postkontoen Petar Vukicevic disponerte sammen med sin kone i en litt tidlig dataalder.

Ekspertene er klare på to ting: Å forfalske en utskrift av en e-post er nærmest verdens enkelste sak. Og e-postene er umulig å finne igjen digitalt, selv om det var FBI med alle verdens dollar som jaktet.

Petar Vukicevic – støttet av hans hekkeløperbarn Christina og Vladimir – avviser imidlertid alle påstander om å ha gjort noe galt. Likevel er det slik at denne listen begynner å få såpass mange punkter at friidrettsforbundet allerede skal ha bestemt seg for å droppe å forlenge Vukicevics kontrakt.

  • E-postene med korrespondanse om doping som ekskona har levert Antidoping Norge er stridens kjerne. Selv om Vukicevic hevder deler er forfalsket, og at det er lett teknisk sett å forfalske, er det ikke hvemsomhelst som på serbokroatisk kan skrive inn en så detaljert og avansert dialog om et fagfelt.
  •  Petar Vukicevic har innrømmet til Dagbladet og senere flere norske medier om at han har forøhørt seg om «enten veksthormon eller testosteron».
  •  I samme intervju uttalte treneren at han synes det er helt naturlig å spørre om forbudte stoffer. Toppidrettssjef Jarle Aambø kalte det imidlertid «unaturlig kommunikasjon» – hvilket de fleste nok er enig med ham i.
  •  I e-postene omtales et legebesøk av en sprintutøver i Drøbak. Til Dagbladet har fastlegen bekreftet at en bestemt kvinnelig utøver var innom kontoret sammen med Petar Vukicevic for å ta en hormontest på en dato som samsvarer med e-postene. Dette støtter opp om at e-postene ikke er forfalsket.
  •  Petar Vukicevics nåværende kone Camilla Brandt Vukicevic ble av TV 2 pekt ut som én av utøverne som har brukt doping i e-postene. Kanalen la i en reportasje vekt på at hun perset som 31-åring og tok gull i NM i hekk i 2003, etter å ha løpt langt svakere de foregående årene. Tiden 13,90 var over halvsekundet raskere enn hun løp på i de tre foregående norgesmesterskapene. Petar Vukicevic har forklart at han «ikke synes fremgangen er enorm» til VG Nett. Og han har rett i at det er mulig å ta slike steg i voksen alder når man er så langt unna verdenseliten som tilfellet var her.
  • Einar Inge Aasen hevder han ble spurt om mulig dopingbruk av Petar Vukicevic ved årsskiftet 2001/2002. – Han fortalte hva vi måtte gjøre hvis jeg skulle dope meg, sier treneren. Treneren avviser dette.

Men selv om det er mye ord mot ord, ser det ikke bra ut for Petar Vukicevic nå.