Ungguttene ble til giganter

Av Øyvind Askeland, journalist i VG Nett.

Gigantene som avgjorde for Hødd var Ørjan Nyland (22) og Andreas Rekdal (23). Sistnevnte satt den avgjørende straffen til høyre for Tromsøs keeper og sørget for at kongepokalen blir med til Ulsteinvik.

Keeper Nyland hadde en rekke viktige redninger i kampen og da det hele skulle avgjøres på straffespark, vartet han opp med et tigersprang. Av juryen på Ullevaal Stadion ble 22-åringen kåret til banens beste – slett ikke ufortjent.

Stemningen i de to svingene, den rød-hvite og den blå, var enorm allerede lenge før første lyd i dommer Kjetil Sælens fløyte.

På gressmatta på Ullevaal Stadion var det nervøst, selv om Tromsø viste at det var klasseforskjell på lagene i første omgang. Men årets cup-askeladd klarte å holde unna lenge.

Da den andre omgangen kom i gang, dalte snøflakene lett ned over stadion. 17 minutter senere sendte Kjell Rune Sellin sjokkbølger langt nord for polarsirkelen.

Laget som ikke skulle ha en sjanse, hadde tatt ledelsen. Cupen, som alltid er like uforutsigbar, viste enda en gang sin overraskende side.

Tre minutter før full tid slo nordlendingene tilbake. Saliou Ciss satt inn et fortjent TIL-mål og den røde og hvite svingen våknet igjen. Ekstraomganger.

Tromsø presset for å avgjøre før straffesparkkonkurransen, men denne finalen var nødt til å ende med skudd fra krittmerket.

Akeem Latifu satt den første for Hødd. Ole Martin Årst var sikker for Tromsø.

Sivert Heltne Nilsen scoret. Thomas Drage satt ballen utagbart i vinkelen.

Pål André Helland var iskald. Og så reddet Ørjan Nyland skuddet fra Remi Johansen.

Erik Sandal skjøt midt på keeper Benny Lekström. Saliou Ciss traff ikke engang målet.

Til slutt var det Andreas Rekdal som satt inn målet som ga Hødd cupgullet!

To lag og 25 000 tilskuere møtes på nasjonalarenaen hvert år. I enden av cupeventyret er det er ikke prinsessen og halve kongeriket vinneren tar med seg, men den polerte sølvpokalen kongen gir til dem som imponerer ham mest.

Oppladningen til den sagnomsuste cupfinalen har pågått lenge. Gjennom hele helgen har Hødds tilhengere hevet sine glass side om side med Tromsøs trofaste venner i hovedstaden. I speilblanke øyne har forventningene bygget seg større og større jo nærmere klokken tikket mot 13.15 søndag formiddag.

For dem som mener fotball er det viktigste av det uviktige i livet, og for dem som mener Tromsø eller Hødd er selve livet, ble forventningene gjort om til skuffelse og uendelig stor glede i ettermiddag.

For fotball handler om følelser. Det handler om de mange tusen menneskene som gikk fra stadion idet kampen var over – som nå reiser til Tromsø med blytungt hjerte.

Det handler om at de samme menneskene vet at flere tusen andre, med en helt annen farge på klærne, kommer til å synge, danse og juble i timer, dager og uker fremover.

Og det er så ufattelig deilig å vite at cupfinalen kan være det som får nordmenn til å miste sine hemninger – og tenke at livet faktisk er kjekkere for dem som er glad i fotball.

I gledesrus eller i dyp, dyp skuffelse? Si din mening om kampen under!