Ingenting holder for denne mannen

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Når Roberto di Matteo nå må gå, er det bare nok et bevis på at Chelsea-eier Roman Abramovitsj har fullstendig urimelige krav til sine managere.

Og derfor er han et problem for fotballen.

Di Matteo tok Chelsea til både FA cup-seier og Champions League-triumf i vår. Likevel var det ikke sikkert at han skulle få fortsette, men etter tilsynelatende nøye overveielser fikk italieneren toårskontrakt. Med Eden Hazard og flere andre spennende nysigneringer – og en tydelig start på en ny Chelsea-æra uten Didier Drogba og med Frank Lampard mindre sentral – startet han årets Premier League-sesong som en virvelvind.

La gå at det har lugget litt i det siste, men i det hele tatt å vurdere stillingen til en manager med den objektive suksessen italieneren har hatt, er galskap. I alle fall før håpet om Champions League-avansement er ute.

Historikken viser at Roman Abramovitsj har droppet en rekke topptrenerne etter at José Mourinho røk ut: Avram Grant, Luis Felipe Scolari, Guus Hiddink, Carlo Ancelotti, André Villas-Boas og nå Roberto Di Matteo. De fleste sitter under 300 dager. Språkmektige Di Matteo fikk 262.

Scolari og Ancelotti var det resultatmessig greit nok å skifte ut, og Hiddink ville ikke fortsette, men det vesentlige her er at tilsynelatende ingenting er bra nok for den styrtrike russeren. Nesten en milliard kroner skal han ha betalt i kompensasjon til sparkede trenere. Siden han tok over Chelsea har han brukt mange flere penger enn klubben har tjent, og sånn sett økonomisk dopet de blå fra London. Typisk nok sendte Chelsea ut pressemelding om at de for første gang etter Abramovitsjs inntog gikk i balanse 31. januar 2011. Noen timer senere la klubben 50 millioner pund for Fernando Torres.

Nå snakkes det om Rafael Benitez inn. Uforståelig for meg med den sterke taktiske, men lite karismatiske, spanieren inn, all den tid han har vært ledig lenge og suksessen i Inter og på slutten i Liverpool ikke imponerer noen. Det kan umulig haste å få inn Benitez.

Er det Pep Guardiola – den mest suksessrike treneren i fotballhistorien i forhold til hvor mange år han har vært ansvarlig på et lag – som sitter klar, er det det eneste som gir meg et snev av forståelse for Abramovitsjs siste skrik. Han vil i så fall være et scoop for Chelsea.

Men troverdighet, langsiktighet og lojalitet for den sportslig ansvarlige virker å være fremmedeord for russeren. Hvis Guardiola skal lykkes i Chelsea som i Barcelona, vil jeg tro han trenger tid på å bygge opp noe nytt.

Stamford Bridge får han neppe det. For der har sjefen null tålmodighet.

Om ett år har han nok skiftet trener igjen.

Hva synes du om sparkingen – og hvem bør overta?