Klubben som har planlagt å rykke ned

 

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG Nett

Twitter: @VGsindre

SOGNDAL (VG Nett) Hønefoss, Sandnes Ulf, Sogndal eller Fredrikstad? En av klubbene har allerede bestemt seg for å rykke ned.

Skjer det ikke i år, så skjer sannsynligvis neste år.

Sogndal har styrevedtak på at klubben bare er på besøk i eliteserien. Det har aldri vært snakk om å bosette seg der, selv om klubben har bygget for flere hundre millioner kroner. Sogndal skal ”bare” være blant landets 20 beste klubber.

Derfor budsjetterte sogningene med sisteplass allerede da klubben rykket opp i 2010.

– Dette betyr på ingen måte at vi ikke har tro på det sportslige, vi er bare nøkterne. Det eneste vi vet sikkert er at vi skal rykke ned før eller senere. Sånn er det bare når det bor rundt 7000 mennesker her, forklarte klubbens leder Egil Mundal til meg.

Når jeg sitter her, i et byggefelt i Sogndal med utsikt over Sognefjorden og venter på Sogndal-Brann, er nøkternheten enkel å forstå. Her er opprykks- og nedrykksdrama et like sikkert høsttegn som at snøen kommer krypende nedover fjellsidene.

Sogndal har kjørt heis mellom 1. divisjon og eliteserien i en årrekke: 1981: Opprykk. 1982: Nedrykk. 1987: Opprykk. 1989: Nedrykk. 1990: Opprykk. 1992: Nedrykk. 1993: Opprykk. 1994: Nedrykk. 1996: Opprykk. 1998: Nedrykk. 2000: Opprykk. 2004: Nedrykk. 2010: Opprykk.

I kveld klokken 18.00 starter dramatikken:

SKJEBNEDAG: Rune Bolseth (t.v) kan rykke ned med Hønefoss. Neste sesong spiller han for Sogndal. FOTO: Scanpix.

Fredrikstad – Molde

Aalesund – Sandnes Ulf

Hønefoss – Rosenborg

Sogndal – Brann

Hønefoss 33 poeng. Sandnes Ulf 32 poeng. Sogndal 31 poeng. Fredrikstad 30 poeng. En skal ned. En må spille kvalik.

Fredrikstad vil være det største tapet for eliteserien. Det er en påstand jeg har hørt og lest flere steder. FFK har fotballhistorie og ikke minst et stort publikum. Det trenger norsk fotball, og sånn sett vil det merkes best hvis FFK blir borte. Men hvis Fredrikstad ikke er gode nok, så er saken likevel enkel: Da kan norsk fotball dra nytte av Fredrikstads fotballentusiasme i 1. divisjon.

Den siste serierunden er som skapt for konspirasjonsteorier.

Rune Bolseth, en av tidenes Sogndal-spillere, spiller for Hønefoss. Men det er allerede klart at han skal spille for Sogndal igjen neste sesong. Hvis Sogndal vinner 2-1, og Hønefoss spiller 0-0, vil de to lagene faktisk ende helt likt (34 poeng, 29-38 i målforskjell). Da må lagene kanskje ut i omkamp.

For Bolseth, en hedersmann innen ballsporten fotball, vil det aldri være aktuelt å gi noe annet enn hundre prosent.

Det samme gjelder Ole Gunnar Solskjær. Han vet at folk i Sandnes, Hønefoss og Sogndal følger med på det Molde gjør i Fredrikstad i kveld.

– Mange øyne er på oss rundt om i Norge nå. Jeg krever mye av spillerne mine og forventer at de presterer søndag, sier Solskjær.

De lagene som ligger på nedrykks- og kvalikplass etter 30 runder bør uansett ikke lete etter unnskyldninger eller syltynne teorier. De bør se på seg selv.