Selvfølgelig skal Zlatan ha gult kort

Av Sindre Øgar, sportsjournalist i VG Nett

(VG Nett) Zlatan Ibrahimovic dro av seg skjorta. En hel fotballverden dro frem superlativer. Svein Oddvar Moen dro opp det gule kortet.

Selvfølgelig gjorde han det. Nå får den norske dommeren krass kritikk for handlingen. Selvfølgelig får han det.

Det var Norges bidrag til Sverige og Zlatans festaften i går, meldes det på Twitter.

Som om vi fjeldaber ikke var fotball-kjipe nok fra før: Nå nøyer vi oss ikke med å ødelegge egne fotballkamper (med langpasninger, ”best uten ball”, innkast og 4-5-1), nå har vi også sortkledde festbremser som ødelegger andres party.

Jeg antar at de som kritiserer Svein Oddvar Moen tenker omtrent slik: Zlatan var for god til å kunne få gult kort. Zlatan var så til de grader festens midtpunkt. Han scoret historiens første mål på Sveriges nye nasjonalarena. Han ble den første til å score fire mot England. Og da publikum trodde at alle ekstranummer var over, kastet han seg opp i luften og fikk folk til å føle noe de ikke hadde følt på lenge.

Det var som en vekkelse. Vi følte at vi hadde vært med på noe spesielt. Alle som har spilt fotball på en løkke ble truffet av skuddet. I en tid der fotballkamper går i alle kanaler, nesten til enhver tid, og således utvanner seg selv litt, fikk vi igjen en påminnelse om at fotball betyr noe.

Blodet bruser. Livet er ikke snømåking, sentrifugering og reviderte handlingsplaner. Ikke her. Ikke nå. Vi skal kjenne på den følelsen. Der og da. Vi skal styres av våre følelser. Vi skal nyte det. Det er riktig for alle. Bortsett fra én mann i hele verden: Svein Oddvar Moen.

Han skal følge boken. Reglene. Det gørrkjedelige. Han skal være så kjip bare en dommer kan være. Han skal stå imot gruppepresset og gi Zlatan Ibrahimovic gult kort. Det er det motsatte som ville ha vært dårlig spilleforståelse.

Det er vanskelig nok for en dommer å være dommer allerede. Hvis han i tillegg til alt annet skal kunne gjøre egne unntak fra regelboka, blir det umulig. Likhet for loven gjelder også for fotballen. Også i privatlandskamper. Det sier seg egentlig selv.

Uansett hvor vanskelig det er å akseptere.

Twitter: VGsindre