Helt korrekt vraking av Nøstvold

Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG.

Det er ikke vanskelig å forstå at Tonje Nøstvold blir vraket etter ni mesterskap med seks norske gullmedaljer. Heller ikke de suksessrike norske håndballjentene skal ha klippekort når de ikke presterer.

Venstrehåndsskytteren leverte et anstendig innhopp da Linn Jørum Sulland ble skadet i OL-finalen. Men det var også det eneste hun presterte i London. Nøstvold spilte resten av kampene under pari og sto etter OL igjen med fem mål på 24 skudd og et gjennomsnitt på 3,17 poeng på VG-børsen (skalaen går til 10). Det er ikke internasjonalt nivå.

Også mesteparten av VM i Brasil var for hennes del for dårlig. Men også der klarte hun å jobbe seg opp på godt nivå i semifinalen og finalen. Men totalt sett har Tonje Nøstvold vært under pari i to mesterskap på rad og har dessuten slitt med skader denne høsten.

Dermed fikk Ida Bjørndalen sjansen. Hun har ikke spilt en landskamp siden hun fra 2004 til 2009 scoret til sammen syv mål på ni kamper. En tynn statistikk. Men Bjørndalen ble kåret til årets høyreback i den danske serien sist sesong. Det finnes likevel ingen garanti for at hun vil gjøre det bedre enn Nøstvold.

Likevel er uttaket riktig og svært viktig. Underprestasjoner over flere mesterskap skal ikke betale seg. Trygghet er vesentlig, men bare til et visst punkt. Tonje Nøstvold hadde passert den grensen.

Thorir Hergeirsson og Tonje Nøstvold avbildet under sommerens OL i London. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hergeirssons EM-uttak av Anja Edin var selvsagt. Mange mener at landslagssjefen kan kritiseres for at han ikke tok henne inn på en samling før OL. Men det er først de siste ukene Anja Edin har prestert internasjonalt. Larviks kamper i Champions League har feid vekk all tvil.

Tvil er det fortsatt rundt Marit Malm Frafjord. Hun har fortsatt ikke spilt en kamp siden problemene med motivasjonen og skulderen dukket opp etter OL.  Landslagets kaptein har hatt en såpass tøff høst bør hun være 100 prosent klar for EM. Alt annet tilsier at Isabel Blanco skal spille EM.

Sammen med Bjørndalen drar Linn Gossè, Karoline Næss, Maja Jakobsen og Silje Solberg til Serbia som mesterskapsdebutanter. Alle fire har vist at de fortjener sjansen for Norge når det virkelig gjelder.

Den sjansen får også Stine Bredal Oftedal etter å ha stått over OL. Hun ville antagelig ikke ha kommet med om Gøril Snorroeggen hadde vært tilgjengelig.

Både Oftedal og Mari Molid har fått sjansen i to mesterskap på rad i 2010 og 2011. Det ga VM-gull og EM-gull, men det gikk mer ned enn opp for disse to nykommerne. Ingen protesterer på at Molid mistet plassen nå. Hun har fått sjansen i seks mesterskapskamper uten å prestere spesielt godt.  Stine Bredal Oftedal har gjort det litt bedre, men det ligger i kortene at hun nå må løfte seg i EM for å komme med videre.

Såpass tøft må det være. Uansett om du heter Nøstvold eller Oftedal.