Kan vi håpe på King fra start?

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Drillo har tatt ut sine beste menn igjen, og når vi skal ut mot sterke Sveits hadde det vært morsomt å sett lagets mest spennende offensive spiller fra start: Joshua King (20).

Manchester United-reserven var igjen inne i varmen da Drillo tok ut troppen mot Sveits og Kypros i dag – uten de store overraskelsene.

I en erkedrillosk 4-5-1, for at Norge kommer til å spille slik i Bern er hundre prosent sikkert, tror jeg følgende elleve er nærmest startplass akkurat nå:

Rune Almenning Jarstein – Espen Ruud, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise – Tarik Elyounoussi, Bjørn Helge Riise, Håvard Nordtveit, Ruben Yttergård Jenssen, Daniel Braaten – Moa.

Men har Norge anno 2012 råd til å la uromomentet Joshua King bare være superreserve for mer etablerte kantspillere og vår enslige spiss når toget til en mulig gruppeseier forlater perrongen?

Mye av nøkkelen rundt hvordan Norge vil fremstå blir valget av kantspillerne:

  • En mulighet er å prioritere defensiv trygghet ved å velge en midtbanespiller, eller en type som Espen Ruud et hakk frem eller vingbacken Jonathan Parr på motsatt side.
  • Lettbeinte og målfarlige Tariks gode landslagsform gjør ham til et naturlig startvalg på en av kantene, som Erik Huseklepp – en skygge av seg selv for tiden – var i forrige kvalik.
  • Størrelsen og kraften til spillerne offensivt i oppstillingen til nå i kvaliken har ikke vært skremmende. Jeg skjønner derfor at Drillo vil ha en mann som Braaten på banen, som kan holde i ballen, vinne dueller og utfordre en mot en – litt som John Carew.
  • Moa har vært et sikkert kort på topp, men Hannover-spissens gode landskamper på bortebane som ensom spiss, er få. Bortemøtet med Danmark i Parken i fjor er et godt eksempel. Og med mindre spilletid i sterke Bundesliga og færre scoringer enn før er han ikke noe selvsagt valg på topp i mine øyne.
  • Til slutt har vi uredde King, som har egenskaper som gjør at han på egenhånd kan skape sjanser. Det viste tverrliggerskuddet mot Island og fraløpingen fra Slovenias midtstopper oss tidligere denne måneden.

Kanskje er Braaten som spiss og King på kanten – eventuelt motsatt – det som må til for å gi sveitserne noe å jobbe med?

Jeg mener tanken er spennende. Og kanskje kan en Moa, som er klart best sammen med en makker, med friske bein få bedre utnyttet sine kvaliteter som innbytter akkurat nå?

Uttakets største overraskelse var kanskje utelatelsen av Morten Gamst Pedersen igjen. Sittende ringside i Reykjavik mens Norge slet med kreativiteten savnet jeg en tross alt målskapende spiller, og selv om Slovenia ble slått med et nødskrik noen dager senere trodde nok mange at Drillo ville innlemme Blackburn-proffen igjen nå.

Men landslagssjefen mener Gamsten, en av hans tidligere favoritter, har for mange pasningsfeil, og Optas tall VG-kollega Aslan Farschian fant frem etter forrige vraking støttet teorien:

Han slo 160 pasninger, men bare 92 av dem var vellykkede. Treffprosent: Bare 57,5 prosent. Og i fjorårets Premier League-sesong, hvor Gamst Pedersen selv endte med 72 prosent treffsikkerhet, hadde ingen utespiller med flere enn 50 pasninger i løpet av sesongen en lavere uttelling.

Selv hadde jeg likevel gjerne sett Gamst i troppen, på grunn av hans dødballfot og erfaring, men heldigvis er det nye folk – som Joshua King – på vei opp.

Vil du se ham fra start?

@vgnettbrenne99