Selvfølgelig ble det Riise

Av Sindre Øgar, sportsjournalist på VG Nett

ULLEVAAL (VG Nett) Alexander Søderlund fikk den nødvendige tåen på ballen og fikk straffespark. John Arne Riise satset på kraft fire minutter på overtid. Og ble selvfølgelig den store helten.

Det har ligget i kortene helt siden Truls Dæhli satte punktum i sin krasse kommentar om John Arne Riise. Venstrebacken ville bli den store helten mot Slovenia.

For like sikkert som at Riise havner i trøbbel, så revansjerer han seg før folk rekker å puste.

Men ingen kunne forestille seg måten det skjedde på. På straffespark. Fire minutter på overtid. Hvor var nervene?

– Vinner vi, så vil jeg si at den sjansen er ganske god. Taper vi, så er den liten, sa Drillo om Norges VM-sjanse før kampen mot Slovenia.

Men etter at Riise-jubelen har lagt seg, går det an å stille spørsmålet: Har Drillo et keeperdilemma? Et dilemma blir gjerne definert som valget mellom to onder. En situasjon der en er nødt til å velge mellom to like ubehagelige muligheter, sier ordboka.

Rune Almenning Jarstein sto i privatlandskampen mot Hellas (2-3), og gjorde to store keepertabber. Espen Bugge Pettersen fikk tillit mot Island (0-2), men mistet plassen etter at han gjorde feil ved det første baklengsmålet.

Jarstein var tilbake i Norge-buret igjen på Ullevaal i kveld. Han skulle vise at de som snakket om et keeperproblem tok feil.

Det gikk ikke bra.

En trippelfeil av Norge førte til det første baklengsmålet. Først slurvet Håvard Nordtveit med pasningen og Slovenia fikk frispark i en småskummel posisjon. Jarstein kunne både holdt ballen og bokset den unna farlig sone. I stedet falt ballen ned der den ikke skulle – rett foran eget mål.

Og da Kjetil Wæhler skulle bli redningsmann, sleivet han isteden ballen over streken.

Hvem står når Norge spiller to skjebnekamper på bortebane mot Sveits (12. oktober) og Kypros (16. oktober)?

Det er ikke det enste spørsmålet Drillo må stille seg. For hvem skal spille på midtbanen? Og hvem blir spiss?

Norge utlignet bare ti minutter senere. En suser fra Tarik Elyounoussi, Norges mest positive landslagsspiller i 2012, smalt i krysstangen og ned på streken. Markus Henriksen ga nytt VM-håp.

Etter en daff start, løftet Norge seg. Riise, som nok en gang var ute etter å revansjere negativ omtale, hadde et godt frispark-forsøk. Daniel Braaten skjøt hardt, men rett på keeper. Innbytter Joshua King kriget til seg ballen på egenhånd, men vinkelen var dårlig da han avsluttet.

Også Slovenia hadde sine sjanser. Men Norge luktet mer og mer på en utligning. Og fikk det.

Da Drillo tok Norge til VM i 1994, startet han med to serier (10-0 over San Marino og 2-1 over Nederland). Det samme gjorde han i kvaliken til VM i 1998 (5-0 mot Aserbajdsjan og 3-0 mot Ungarn).

Nå har en seier. Men den smakte kanskje ekstra godt.