Island-Norge og veien videre

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

REYKJAVIK (VG Nett) Det er natt i Norge, sen kveld på Island (to timer bak) og Norge har tapt med to mål i en kvalikstart for første gang siden høsten 1998.

Den gangen endte det slett ikke galt: Norge kom seg likevel fint til EM i 2000 etter 1-3 for Latvia på Ullevaal (!) i første kamp. Men den gangen ble den pinlige åpningen av daværende landslagssjef Nils Johan Sembs mannskap etterfulgt av 15 strake kamper (både kvalik og privat) uten tap. Deriblant ni seirer på rad.Seiersrekke-rekord for det norske A-landslaget. Selv ikke Drillos generasjoner før Semb klarte det.

Og det spørs om Drillos generasjon nå er i stand til å gjøre det samme. I kveld nektet landslagssjefen å kalle dette marerittstart, lagkaptein Brede Hangeland tar til motmæle når han får spørsmål om Island var bedre.

Litt tall fra kampen: 4-3 til Norge på VGs sjansestatistikk. To av dem til innbytter Joshua King (offsidegoalen ikke inkludert). 11-4 i cornere i favør Norge. 53 prosent ballbesittelse hos Norge. Men 2-0 til Island i scoringer.

Med fokuset på tvekampen mellom de to norske landslagskeeperne, som startet idet Rune Almenning Jarstein gikk på et par smeller mot Hellas i august, etterfulgt av en «kjekkasmelding» av Espen Bugge Pettersen rett etterpå, var det typisk nok en keepersituasjon på 0-1. Kjetil Wæhler var klar i mixed zone: Bugge burde vært ute og tatt innkastet fra Island-kaptein Aaron Gunnarsson. Det skapte en geysir av kaos i Norges forsvar. Ingen nordmann tok ballen, bare Kári Islending. Og Arnason flikket ballen i mål og forlenget den norske keeperdebatten helt frem til Slovenia på Ullevaal tirsdag. Minst.

Matchen endret karakter med 0-1. For Norge var positive så lenge det sto 0-0. Elyounoussi og Eikrem hadde fine kombinasjoner med hverandre og John Arne Riise. Trolig en venstreside som bør fortsette mot Slovenia, selv om de ble mye mer anonyme etter pause. Daniel Braaten var spillesugen og positiv. Men om keeperdebatten fortsetter, gjør midtbanediskusjonene det samme. For Drillo sa følgende på en kort pressekonferanse på Laugardalsvöllur i kveld:

– Vi har et titalls spillere som er omtrent like gode. Fremdeles blir det en utfordring å ta ut de rette spillerne i midtbaneleddet.

Det blir spennende å se hva han gjør. Slovenia på Ullevaal bør passe Magnus Wolff Eikrem bedre enn Island på Laugardalsvöllur. Vi får se. Eikrem får – som de fleste andre på Norge – 4 på VGs spillerbørs. Kanskje greit oppsummert. Ikke direkte dårlig, men…

Uansett, vår BB: Gylfi Sigurdsson, Islands nummer 10 – både på trøyen og posisjon på banen.

1. Hvordan vurderer du Norges åpning?

2. Bør Drillo bytte keeper?

3. Og tror du landslagssjefen beholder midtbanetreeren med Nordtveit/Eikrem/Bjørn Helge Riise?