Drillos «umulige» laguttak

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

REYKJAVIK (VG Nett) På vei inn på Laugardalsvöllur var det regn og sideveis vind. Da treningen startet, brøt solen gjennom skylaget og plutselig var det 12 trivelige grader. Men heldigvis slipper vi å diskutere været.

For før Island-Norge i VM-kvalifiseringen handler alt om laguttaket. Som alle har en mening eller spådom om. Men som ytterst få, utenom landslagsledelsen, vet hvordan blir.

Det er nytt. Siden Egil Olsen overtok A-landslaget i januar 2009, har startelleverne i de viktige kampene ofte vært gitt, med unntak av noen få plasser i noen få perioder. Nå sier selv landslagssjefen at spørsmålstegnene rundt laguttaket er sjeldent mange.

Fra det som blir Norges benk på kamparenaen i Reykjavik i morgen, skrives disse linjene. Når Norges 70 år gamle landslagssjef setter seg på en av de to benkeradene her i morgen, har han visst hvilke 11 han starter med i over et døgn allerede. På gressmatten foran varmer landslaget opp. Ut fra de 30 minuttene mediene kunne se i formiddag var det umulig å bli klokere.

Men disse tror jeg er sikre på laget:

Tom Høgli (høyreback), Brede Hangeland (midtstopper), John Arne Riise (venstreback), Håvard Nordtveit (anker), Tarik Elyounoussi (ving) og Mohammed Abdellaoue (spiss).

Det snakkes om et skifte på keeperplassen etter at Rune Almenning Jarstein var under middels mot Hellas sist. Men det skal sies at en av Jarsteins største beundrere heter Frode Grodås, det har han vært i mange år, og landslagets keepertrener er en mann Drillo lytter til. Men Espen Bugge Pettersen venter utålmodig på sin sjanse. Den kan komme nå.

Det virker mer sikkert at Bjørn Helge Riise går inn på laget. Midtbanetrioen sentralt mot Hellas på Ullevaal i august ble delvis avslørt av tempoet. Lillebror Riise flytter bena både fort og mye. Ifølge Drillo er han best som indreløper når han starter med fem på midten. Og systemet kan ikke bli annet enn 4-5-1. Drillo prøvde seg med fire midtbanespillere borte mot Island i forrige VM-kvalik høsten 2009. Eidur Gudjohnsen fikk mer plass enn han omtrent hadde fått om han hadde trent på Camp Nou alene. Trolig stiller Island med eks-Viking Birkir Bjarnason (Pescara) og Spurs-proffen Gylfi Sigurdsson på topp.

Begge er mer mellomromsspillere enn typiske spisser og vil trolig droppe ned i området mellom Norges forsvar og midtbane.

Om lillebror Riise brukes som indreløper eller høyrekant, er et annet spørsmål. Med Riise på kant får i så fall Drillo en løpssterk, litt mer stasjonær breddeholder, som et fint stykke til gjennombruddshissige, hurtige Elyounoussi på motsatt. Espen Ruud kan vurderes som høyre kant, men han spiller kun back i klubben Odense om dagen. Det virker tvilsomt. Langt mer naturlig er det å kjøre inn Crystal Palace-proffen Jonathan Parr på venstre ving – og Tarik på høyre. Parr spiller stort sett i Crystal Palace (noe Drillo er opptatt av), og da Morten Gamst Pedersen var skadet i fjor høst (hjemme mot Island), var Parr mannen Drillo satte inn.

På papiret kan Alexander Tettey (vraket fra troppen mot Hellas) ligge bra an på grunn av fysikk og aksjonsradius, som trengs mot borte Island. Men han har ikke spilt, verken for Rennes eller Norwich, etter ligastart. Mer naturlig er det at Markus Henriksen spiller på den ene indreløperplassen. Det spørs i hvilken grad Magnus Wolff Eikrem rakk å overbevise Drillo med sitt gode innhopp mot Hellas sist. Eller om Island borte er kampen for Eikrem fra start.

Kanskje blir trioen Henriksen, Nordtveit og Bjørn Helge Riise Drillos valg. Men Eikrem er ikke langt unna Henriksen.

Midtstopperplassen ved siden av Brede Hangeland er ledig. Den spår jeg Kjetil Wæhler får. Drillo må ha hatt en klar tanke med å hente veteranen på 36 år tilbake i troppen.

Og hva med Joshua King? Ifølge rapportene dominerte han mot Island på samme bane for nøyaktig ett år siden – som U21-landslagsspiller (ett mål). Trolig kommer han inn når kampen har åpnet seg og når Norge skal jage kontringer, eksempelvis ved en ettmålsledelse.

Svaret får vi i morgen.

Hvilket lag ville du stilt med?

@oyvindherreVG