Sorry, Alex – det blir ikke gull i år heller

Tabelltips av Øyvind Brenne, sportssjef, VG Nett.

Sir Alex Ferguson (70) vant kampen om gullkalven Robin van Persie (29), men i krystallkulen ser jeg likevel bare Premier League-sølv for elevene hans i  Manchester United til våren.

Å skrive at det blir jevnere i toppen av årets Premier League enn i fjor går ikke an, det er jo knapt mulig, og å skille de etter min mening to beste lagene er ikke lett.

I fjor var det målforskjellen som skilte da City tok rotta på United. Inn på Old Trafford før seriestart kommer Arsenals kaptein og 30-målsscorer van Persie, mens City ikke har forsterket fra samme hylle. Burde det ikke matematisk si at United bør vippes over City i rangeringen? Kanskje. Men at Citys tross alt ferske lag har fått mer tid sammen gjør relasjonene der bedre. Tittelen i fjor har gitt manager Roberto Mancini bittelitt mer arbeidsro. Og de innbyrdes kampene i ligaen i fjor hvor City vant fortalte noe om styrkeforholdet head to head. Dermed ender jeg med dette tipset:

1. Manchester City
Best i fjor, selv om det avgjørende i siste kamp satt langt inne, og mer samspilt nå. Har verdensklasse og backup i alle posisjoner. Hart, Kompany, Y. Toure, Silva og Aguero er alle kandidater for verdenslagets førstellever. Tevez og Balotelli er potensielle problemer, men husk også for noen spillere der er. Og skulle det lugge, kan Mancini kjøpe seg toppkvalitet i januar – selv om sommeren har vært overraskende stille. Vil prioritere Champions League, hvilket ikke gikk i fjor, men har den beste stallen av alle.

TAKKET: Robin van Persie.

2. Manchester United
Har styrket et lag som fungerte godt i hjemlig liga i fjor. Kagawa hever kreativiteten på offensivt (hvor det kan bli vanskelig å gi alle spilletid), mens vitale Rooney har fått drømmepartneren i form av 2012s tredje beste spiller i verden: van Persie. Kortsiktig handel av en skadeutsatt 29-åring – men den måtte til for å vise muskler. de Gea vokste i fjor, Vidic er tilbake og på midtbanen kryr det av alternativer. Backene og Rio Ferdinands 2012-kvalitet er spørsmålstegn. Har et imponerende kollektiv og ledes av kontinuitetens mester Ferguson.

3. Chelsea
Champions League-mesterne har handlet svært spennende Hazard og Oscar for over 400 millioner kroner. Er i ferd med å løse aldersproblemet i stallen, og har kvalitet overalt og rubler i banken. Topp keeper (Cech) og stoppere, ligaens beste venstreback i Cole. Flust – nesten for mange – gode å velge i på midten. Mata, Ramires og Lampard må jo spille mye, de to nye også, pluss at Mikel/Essien kjemper om ryddejobben. Men: På topp har jeg ikke sett Torres god på to-tre-fire år (hjelper ikke å gjøre det bra på slutten av en EM-finale mot ti mann), så uten råskinnet Drogba fremme står mye og faller på hans renessanse. For han må heve scoringssnittet i blått (7 mål på 46 kamper) kraftig. Og om manager di Matteo er rett mann når også han opplever motgang og må ta upopulære avgjørelser er et åpent spørsmål..

4. Arsenal
Målkongen van Persie har gjort som Fabregas, Nasri og Adebayor: Forsvunnet fra Emirates. De beste tror ikke på titler i Arsenal-drakt. Signalet fra kapteinen til spillerne som er igjen skal ikke undervurderes. Og nederlenderen vant mange kamper alene for de røde og hvite i fjor. Når det er sagt er Arsene Wenger nærmest verdensmester i å utnytte materiale, og har i år gjort lure kjøp som Podolski og Giroud tidlig – i motsetning til panikkhandlingen 31. august i fjor. God egenprodusert keeper, Vermaelen/Koscielny er et topp stopperpar, vingene utgjør fare med sin hurtighet, mens Arteta er en bra midtbanespiller, dog langt under Fabregas. Santi Cazorla svært riktig kreativ forsterkning. Min  vurdering er at de rett og slett er ligaens 4. beste lag; klart bedre enn de bak og dårligere enn de foran.

5. Liverpool
Brendan Rodgers’ spillestil kan varme Anfields hjerter og skape ny glød.  Men må heve seg mot dårligere lag spesielt på hjemmebane. Har redusert lønnsutgiftene, det var ikke dumt, og lagets stamme er fortsatt klasse: Reina-Agger-Gerrard-Suarez. Sistnevnte blir nøkkelmannen, og jeg tror stang ut i fjor går inn i år. Defensivt ser det allright ut, og det viktige ankeret Lucas er tilbake. Gerrard var god i EM, men resten av midtbanen må heve seg. Det er spekulert på at 350 millioner kroners-mannen Carroll ikke passer inn, men mener han er langt bedre enn sitt rykte – og en kjempetrussel også fra benken i mange kamper. Hvis heller ikke denne stilen passer Liverpool vil det imidlertid igjen murre.

6. Tottenham
Ser noe svakere ut nå. Langvarig oppsving under Redknapp endte i formdupp i vår. Tror unge Villas-Boas er et smart valg for å komme videre. Men viktige Modric (som jeg mener er god, men som er hauset opp mer enn nødvendig) forsvinner trolig etter å ha gjort seg uspiselig. På topp er fortsatt kun Defoe i stallen av etablerte spisser. En Adebayor-type må inn om man skal true topp fire. Viktige, dog kronisk skadede King har lagt opp, men Vertonghen et godt Ajax-hent som erstatter. Topp backer og vinger; Bale er en av verdens beste spillere. van der Vaart må opp et par hakk igjen, da er han til gjengjeld målfarlig som få og Sigurdsson – på benken for Hoffehiem så sent som ved juletider i fjor – må fortsette som i Swansea.

STJERNER: Papiss Demba Cissé og Demba Ba (til h.) i Newcastle.

7. Newcastle
Forrykende i fjor, og har beholdt laget nå – som egentlig så svekket ut før fjoråret, men hvor den nye vinen smakte godt. Krul er blitt en toppkeeper. Coloccini er vital i forsvaret, men resten bak der er middels og nedover, spesielt ved et par skader. Tiote, kalt det vandrende gule kort i denne spalten i fjor, har nå 25 advarsler på to sesonger, men rydder alltid godt opp bak pasningsspilleren Cabaye og kreative Ben Arfra. Må fortsette å spille med entusiasme som i fjor. Hovednøkkelen er på spissplass. Vi har sett at to senegalesere ikke nødvendigvis passer sammen, og her må Pardew ha brukt sommeren godt. For Ba i 2011-høstform og Cissé i vårform samtidig er verdens beste spisspar! Funker ingen av dem har Newcastle et kjempeproblem.

8. Everton
Mistet talentet Rodwell, og tidligere så viktige Cahill, men har måltyven Jelavic videre og ikke minst Moyes i sjefsstolen. Har en god førsteellever, med Howard, Jagielka, Banes og Fellaini som øvrige nøkkelspillere. Alltid best etter jul, bør våkne før nå, men har helt klart kvalitet til å jage klubber som Newcastle, Tottenham og Liverpool i kampen om å være best etter de for tiden fire største.

9. Fulham
Hodgsons suksessmannskap er skiftet sakte, men sikkert ut. Hjemmesterkt lag med gode individualister som Ruiz og Dembelé, og en erfaren forsvarslinje med Hangeland som sjef. Dempsey ser ut til å bli, og det er svært viktig. Scorer masse mål og jobber hardt. Fulham ser best ut av de mindre gode lagene i Premier League.

10. Aston Villa
Defensive McLeishs tamme lag kunne rykket ned, men tror på oppsving under Lambert, som tok Norwich fra nivå to til sikret PL-kontrakt på tre år. Hans stil bør passe mannskapet bedre (Norwich slapp inn i 36 av 38 kamper i fjor, så det er fremover det skal smelle). Given er keeperklasse, dog nedadgående som vist i EM, og forsvaret med trege Dunne i spissen ser rustent ut. Bent er en av ligaens viktigste menn for sitt lag her. Ireland var god i Facebooks barndom, mens N’Zogbia har mye mer inne enn i fjor. Har sans for Agbonlahor og Albrighton (begge skadet i starten) også.

A WALK IN THE…? Ji-Sung Park, QPR.

11. QPR
Har faktisk en bra stall. Umulig å sette dem enda høyere med tanke på nesten-nedrykk i fjor, men Hughes har fått litt tid til å samspille laget nå. Og det ser bra ut. Green i mål et stort pluss. Zamora/Cisse et komplementært spisspar. Taarabt har egenskaper til å dominere rundt løpsmaskinen Park fra Man. U og raske Hoilett (eks Blackburn) &Wright-Phillips. Forsvaret ser satt sammen av folk som har PL-erfaring fra andre klubber.  Gode navn, men fungerer de sammen? Og QPR er kjent som en kaosklubb med kortsiktige løsninger. Dagens stall er et resultat av det. At Barton reiser er alt i alt helt greit.

12. Sunderland
O’Neill frelste laget i fjor, selv om det duppet på slutten, men er en energisk manager som skaper tro.Men må få laget til å styre kamper mer. Sessegnon og Larsson er de to klassespillerne som må levere.  Burde sikret seg et bedre spisskjøp enn 34-årige Saha. Sammenskrapet forsvar, men folk som O’Shea holder godt nivå.

13. WBA
Hodgson organiserte seg til topp ti i vår, og overleverer Clarke et mannskap som bør unngå nedrykksstrid greit. Foster en returglad, men ok keeper. Lite spennende forsvar, men bra midtbane – og på topp er Odemwingie og Long er det en engelskmanne kaller proven goalscorers. Lukaku fra Chelsea kan bli en komet.

14. Stoke
Kynikerne fra forblåste Britannia kjører på med store spillere, raske vinger og dødballfokus. Leverer samme varen til samme uttelling år etter år, og med tanke på lagene jeg rangerer under lukter det ny kontrakt, men ikke forbedring. Man vet hva man får av Huth (ikke klar i åpningen), Shawcross og kompani bak, Walters og Etherington er nøkkelmenn på midten, mens Crouch må levere som i fjor (10 ligamål).

15. Swansea
Michael Laudrup virker som et godt valg i å ta arven etter Martinez og Rodgers videre. Vanskelig å følge opp fjoråret, men Michu på midten bør være et godt kjøp, og den innarbeidede spillestilen fungerer selv uten Liverpool-klare Allen. Vorm sjokkerte nærmest med storspill i hele fjor, og bør være i – ja, dette blir et dårlig ordspill –  form i år også. Sinclair vil vekk, men bør beholdes – for han er den beste spilleren i et lag hvor kollektivet er trumfkortet.

16. West Ham
Med Allardyce som sjef får man lange baller og mange kjøp, og det sendte West Ham opp. Nolan med 12 mål forrige sesong og like mange for Newcastle sist han var i Premier League blir viktig sammen med de andre spillerne med PL-erfaring. Cole er en allright tanksenter, og må levere flere mål enn vanlig, for tror lite på Vaz Te etter det han gjorde i Bolton. Keeper Jaaskelainen er på kraftig vei ned,han er  for øvrig dårlig med ballen i beina, og bør håpe det gode stopperparet Tomkins/Collins rydder unna.

NØKKELSPILLER: Rickie Lambert i Southampton.

17. Southampton
Talentfabrikken må utnytte entusiasmen etter opprykket for å stå i Premier League. Men hvis spissene Jay Rodriguez, Rickie Lambert og Billy Sharp leverer som på lavere nivå, er plassen sikret.  Denne trioen er Sotons trumf, mens Lallana kan tilberede, og i midtforsvaret ser det relativt bra ut. Ubeskrevne PL-spillere i fleng er et stort usikkerhetsmoment, Kelvin Davies i mål, kjøpt til Wimbledon som reserve av Drillo i sin tid, er et svakt punkt. Med kjempesignerignen Gaston Ramirez fra Uruguay på inn dørene tror jeg det holder akkurat til ny kontrakt.

18. Wigan
Martinez på benken er lagets største stjerne. Holdt igjen Wigan oppe i fjor, men stallen ser ikke bra ut. Tre mann bak med Gary Caldwell i midten høres tungt ut. Bredden er ikke imponereende. Men A. Kone kan være et ok spisskjøp.McCartey, di Santo og Moses er tre gode offensive spillere, mens Al-Habsi har bevist sine kvaliteter. Lite publikum, og dermed inntekter og glød rundt laget.

19. Norwich
Åpnet bra i fjor, og holdt overraskende plassen. Andreåret kan bli tungt. Mistet manager Lambert og har ikke styrket laget noe særlig. Var på nedadgående kurs i fjor. Hodesterke Michael Turner var god for Hull for noen år siden, men i likhet med resten av nykommerne snakker vi ikke klasse her. Viktige Holt, som etter hvert leverte en stor fjorårssesong, signerte ny kontrakt og må opp på 2012-nivået igjen. Synes det lukter motgang og et dårlig år for kanarifuglene.

20. Reading
Kjempeflyt med 15 seirer på de 19 siste i fjor ga ligaseier i Championship. Må bygge på flyten, for spillerstallen ser svak ut med PL-briller. Vi snakker om et lag hvor Ian Harte, som prøvespilte for Vålerenga i 2008, trolig starter premieren. Spissen Pogrebnyak fra Fulham må tenne til igjen.

Hva tror du?
@vgnettbrenne99