Derfor må det bli Grimsbø fra start

Av Jostein Overvik

LONDON (VG Nett) Det er vanskelig å forstå om Thorir Hergeirsson ikke velger Kari Aalvik Grimsbø fra start mot Sør-Korea. Hun har vært nesten dobbelt så god som Katrine Lunde Haraldsen i OL.

Mange ble forundret da landslagssjefen igjen åpnet med Katrine Lunde Haraldsen mot Brasil. Det var ikke spesielt vellykket og i semifinalen kan ikke lenger gamle meritter – og et behov for å få i gang begge keeperne – være styrende. Nå handler det om OL-finale eller ikke OL-finale.

Tallenes tale er nemlig klokkeklare i de seks første OL-kampene.

 Redningsprosent (antall innslupne i forhold til antall skudd innenfor stengene):

Grimsbø 45,6 prosent

Haraldsen 24,6 prosent

VG-børsen (VGs papirutgave vurderer etter hver kamp spillerne på skalaen fra best 10 til verst 1):

Grimsbø 7,00 poeng i snitt

Haraldsen 4,50 poeng i snitt

Situasjonen foran semifinalen mot Sør-Korea kan sammenlignes med den som oppsto foran kampen mot dem (27-27) i gruppespillet i forrige uke. I kampen før fikk Kari Aalvik Grimsbø sitt store gjennombrudd på landslaget da hun reddet seieren mot Sverige.

Likevel ble hun plassert på benken fra start mot Sør-Korea. Lunde Haraldsen var ikke spesielt god før pause. Så kom Aalvik Grimsbø i 2. omgang og leverte på omtrent samme nivå ­– litt under pari. Det er ikke sikkert det hadde skjedd om hun hadde fått starte på banen.

Nå synes jeg helt ærlig Grimsbø fortjener rangen. Det betyr ikke at jeg regner Katrine Lunde Haraldsen ut av OL. Det virker som humøret hennes er stigende. Kapasiteten er det ikke noe i veien men, men i London har hun for første gang ikke maktet å få frem all den aggressivitet, timing og smartness som skal til for å avgjøre håndballkamper på verdensnivå.

Men der har keeper-Kari heldigvis vært. Hun presterer nå på akkurat samme skyhøye nivå som Lunde Haraldsen lå på under EM i Norge og Danmark for to år siden.

 Mange har spurt meg de siste to dagene etter mirakelomgangen mot Brasil: har det snudd nå?

Det vet jeg ikke helt. All erfaring tilsier at fem timer og 33 minutter med motgang ikke forsvinner som dugg for sola i løpet av 27 gode minutter. Men det kan hende at Norge i kveld vil få frem en mye jevnere kamp. Uten de store bølgedalene.

Det blir fantastisk viktig å få i gang skytterne på høyresiden. Etter at Linn Jørum Sulland scoret 11 mot Sør-Korea sist har skuddstatistikken vært sensasjonell dårlig fra både Sulland og Tonje Nøstvold.

Sulland har scoret på ett mål på sine 13 siste skudd.

Nøstvold har scoret ett mål på sine 17 siste skudd.

Helt forferdelige tall selvsagt og mot Sør-Korea må Norge han en plan B hvis bomskytingen fortsetter i samme stil. Den heter Karoline Dyhre Breivang på høyre bakspillerplass eller Amanda Kurtovic inn i skytterrollen.

Norge har fortsatt mye å forbedre i kveld. Jeg vil si at jentene er 60/40-favoritt. Det samme gjelder i forhold til OL-gullet.

For hva skjedde etter Norges forvandling tirsdag?

Frankrike, Russland og Kroatia ble slått ut.

Sør-Korea, Montenegro og Spania er ikke umulige motstandere om det norske laget endelig klarer å holde seg i flytsonen mer enn 27 minutter. Etter kvartfinalen mot Brasil må vi vel si at flyten fortsatte dagen ut!