Den halvnakne sannheten

Beklageligvis, eller eventuelt ikke beklageligvis, fører det  å se sommeridrett også med seg en del halvnakne kropper.

Ute ved Horse Guards Parade i sentrum av London ligger sandvolleyballarenaen. Hver eneste dag gjennom lekene har tribunene her vært fylt til randen av mennesker, mens de fire utøverne som til en hver tid er i sving, strever seg rundt nede på banen.

Herrespillerne med shorts og singlet – damespillerne i små bikinier og truser.

Man kan jo spørre seg hva motivet til en del av tilskuerne ved OL-arenaen er. Neppe alle er der fordi de er genuint interesserte i sandvolleyball, eller fordi dette er stor idrett som de bare MÅ få med seg.

En del har nok møtt opp for å se hud, for å se jenter som slenger seg rundt i sanden kun iført klær vi småkalde nordmenn knapt får brukt i løpet av sommeren.

Det er bare noen måneder siden kravet om å iføre seg minimalt med klær forsvant fra kvinnenes sandvolleyball. Inntil da kunne ikke utøverne velge å ta på seg ekstra klær under bikinien dersom det var kaldt i været, eller om de på grunn av religion og kultur ikke følte seg komfortable med å stille halvnaken til kamp.

Heldigvis opphørte dette kravet – men de fleste velger likevel fremdeles å iføre seg bikini og truse når de spiller.

Sandvolleyballjentene har blitt en omdiskutert gjeng utøvere, på grunn av sine klær – eller mangelen på dem. Igjen og igjen må de svare på debatten om kroppsfokus og om de føler seg trakassert.

Vel, la oss ta en kikk vekk fra Horse Guards Parade.

Over til bassenget i Aquatics Centre, for eksempel. Hvor OL-svømmerne har sin arena. I denne idretten er jentene iført badedrakter, mens herrene stuper i bassenget i små badebukser.

Hvorfor er dette annerledes enn det jentene går i når de spiller sandvolleyball?

Om mannlige tilskuere skal beskyldes for å glo på jentene i sanden, bør ikke da også kvinnelige tilskuere beskyldes for å glo på gutta i klorvannet? Er kroppsfokuset på jenter så mye annerledes at dette ikke kan sammenlignes?

Jeg vet ikke.

Men for å holde oss innenfor jentenes verden i OL. Legger man videre turen innom Olympiastadion, hvor friidretten holder til, er dosen hud også ganske stor. Men her er det enklere å forstå at utøverne har mindre klær på seg – som en av de amerikanske sandvolleyballspillerne sa til meg på tirsdag, så tar man ikke på seg en diger joggedress hvis man skal forsøke å åle seg over ei stang i enten stavsprang eller høyde.

Hvorfor er ikke dette like ille som sandvolleyball? Jentene som driver med denne idretten, sier at bikini og truse er praktisk, fordi det er enkelt å bevege seg i, og de slipper å få hauger av sand under klærne.

Kanskje holder ikke dette argumentet vann for noen. Kanskje bør man tone ned mengden hud for å få vekk kroppsfokuset.

Det jeg mener er mest urettferdig i dette, er at de mannlige volleyballspillerne ikke har de samme alternativene som jentene. De skal stille i shorts og singlet. Selv om flere av dem har sagt at de ønsker å spille i bar overkropp, er ikke det et alternativ.

Så hvorfor skal det kun være slik for jentene? Akkurat den skjønner jeg ikke. Men en ting jeg skjønner, er at hvis man skal se på sommer-OL, så får man en del halvnakne kropper med på kjøpet – om man liker det eller ikke.

Mer klær i sandvolleyball eller ikke – hva mener du?