Norsk idretts neste stjerne

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Henrik Ingebrigtsen har akkurat løpt inn til 5. plass på 1500 meter i OL på Olympiastadion i London. For en nasjon som Norge er det ofte kun medaljer som legges merke til, men det er fordi vi alltid har vært dominerende på vinterstid.

Faktum er at det er langt vanskeligere å lykkes i sommeridrettene, årets OL er nok et bevis, og jeg mener kveldens prestasjon av Ingbrigtsen minst er på linje med flere av mer tiljublede norske bravader i skisporet oppgjennom.

Når jeg sitter her i presserommet umiddelbart etterpå, bare 30 meter fra mållinjen han krysset tre tideler fra medalje, er to momenter om hvorfor Ingebrigtsen er en spesielt spennende utøver sentrale:

1) Han er rå fysisk, og et løpstalent vi sjelden ser i Norge. I tillegg løper han taktisk meget smart, og setter seg i respekt i feltet på en unorsk måte.

2) Han er en ærlig, verbal og offensiv – rett og slett det man kan kalle en spennende type. I pressesonen i OL har han levert flere engasjerende refleksjoner enn jeg kan huske å ha hørt av særlig mange norske utøver på flere år.

Foto: Bjørn S. Delebekk

For selv om Vebjørn Rodal har et poeng når han melder at nivået på 1500 meter er lavere enn på en stund akkurat nå, er det fortsatt en øvelse som ikke bare favner løpere fra hele verden: Mellomdistanse er svært krevende å utføre. Men Ingebrigtsen har alt som skal til: Han hadde svakest tid i feltet før finalen, han var yngst, han var eneste europeer. Likevel slo han sju stykker og luktet på edelt metall i sitt første OL.

Oppsummert er han en nådegave til norsk idrett på sommerstid. Og jeg tror han er vår neste store idrettsstjerne, i generasjonen etter folk som Aksel Lund Svindal, Emil Hegle Svendsen, Andreas Thorkildsen, Suzann Pettersen og en viss skiløper fra Mosvika.

I dag er Petter Northug er Norges klart mest populære idrettsstjerne. Det vet jeg fordi jeg bruker Norges mest leste medium, VG Nett, sine lesertall som parameter. Der er interessen for Northug i en egen klasse. Ferdig diskutert. Fordi han presterer, har det i kjeften og det alltid skjer noe rundt ham.

Ingebrigtsen har mange av de samme egenskapene som svenskenes skrekk i skisporet. Eksempelvis taklet han buksesprekken her i London optimalt med å spøke det hele bort med en morsom kommentar: – Det var nok på grunn av McDonalds i matsalen, sa den topptrente 21-åringen og smilte.

Se opp for denne mannen i fremtiden. Med riktig trening videre, og unngåelse av indoktrinering av ett løp av gangen-kommentarer, blir han vår nye Northug. Og jommen meg har han ikke en liknende spurt på slutten av løpene sine også.

Hvem mener du blir norsk idretts neste store profil?

@vgnettbrenne99