27 minutter for historiebøkene

Av: VGs håndballekspert Jostein Overvik

LONDON (VG Nett) Etter snart 30 år i yrket får jeg ikke gåsehud hver dag i OL. Men i dag kom frysningene. De 27 siste minuttene går rett inn i historiebøkene.

Etter fem timer og 33 minutters spill med til sammen 28 føtter på bremsen flyttet de plutselig alle håndballskoene sine over på gasspedalen.

Det skapte et jordskjelv i Copper Box.

Norge har ikke snudd en kamp på denne måten siden åttendelsfinalen i VM i 1997 da Norge vendte 6-12 ved pause til seier 24-18 over Østerrike i åttendelsfinalen. Den gang stengte Jeanette Nilsen som stengte buret. I dag var det Kari Aalvik Grimsbø som var helt fantastisk.

Det står nemlig alltid en keeper bak en slik snuoperasjon i håndball. Det er ikke mulig uten.

­- Vi gikk fra å være skoleflinke til å krige, forklarte Karoline Dyhre Breivang etterpå da hele gjengen hadde flashet magene sine på presserommet med påskriften: NORGES LAGÅND!

Hallo. Hva skjedde?

Morsomme påfunn har ikke vært dette lagets varemerke til nå.

Men 27 minutter med vill kriging og vill fart forandret et helt OL for Norge.

Grimsbø kom inn med keeperspill i verdensklasse allerede før pause. I den episke 2. omgangen fikk hun med seg en hel forsvarsrekke, fantastiske kontringer, og en Gøril Snorroeggen som så ut til å spille for livet både i defensivt og offensivt.

På et blunk var dette laget tilbake til konseptet som har gitt seks gull på de ni siste mesterskapene.

Brasil hadde angrepet aggressivt i en hel omgang og startet den andre med to scoringer. De hadde verdensmesteren på gaffelen. De har aldri vært i en semifinale i et OL eller VM. Det syntes. Brasil har fantastiske spillere og har bygd opp et flott konsept. Men i dag gikk det bare ikke å kontrollere seg videre mot et desperat norsk lag.

De vant de gylne minuttene 12-4, berget semifinalen og reddet seg også unna den fiaskoen undertegnede mener at de styrte mot i fem og en halv kamp.

Hvorfor snudde det?

Jeg tror samtlige skjønte at det ikke var mer å tape. De var på vei ut av OL. Til slutt klarte de å gi blanke i alle dårlige opplevelser. Alt skulle slippes løs. Bære eller briste. I et siste forsøk.

Den ulykkelige OL-starten er en sammensatt historie. Som superfavoritter i eget land har ikke jentene klart å håndtere forventningene. Dessuten har Katrine Lunde Haraldsens problematiske OL-form nok spredd seg litt i laget.

Mange har vært tenkende, avventende og forsiktige. Akkurat det motsatt av den sprutende energien Lunde Haraldsen har spredd rundt seg i alle mesterskap siden 2004.

Etter mitt skjønn har det preget mange at den kanskje viktigste spilleren i åtte mesterskap på rad ikke helt har vært seg selv. Det var litt typisk at hun satt på benken sammen med Kristine Lunde-Borgersen da hele laget eksploderte.

Det betyr ikke at tvillingsøstrene er ute av OL.

Denne seieren vil ganske sikkert få en enorm innvirkning på alle sammen. Bremsen er fjernet fra den norske bilens pedalsett. Det kjenner samtlige 14 spillere både i både kropp og sjel akkurat nå. Semifinalen kan bare komme etter vendepunktet.

All frustrasjon gjennom 10 OL-dager ble i løpet av 27 minutter snudd til ren energi. Det kan Russland (eller Sør-Korea) komme til å få føle i semifinalen.