Den beste idrettsutøveren i verden

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett.

Friidrettens wonderboy Usain Bolt (25) vant 100-meteren som han ville – og nå mener jeg han er verdens mest imponerende idrettsutøver.

Hans fjerde OL-gull var en ny nytelse å se fra tribunen. 9,63 og tittelen verdens raskeste mann igjen var et nytt stort idrettsøyeblikk skapt av fenomenet fra Jamaica.

Det ligger naturlig i menneskets konkurranseinstinkt å kåre hvem som sprinter fortest. Mange barn i alle land – og jeg vil tro til alle tider – har konkurrert om førstemann hit og dit.
Usain Bolt har flyttet verdensrekorden i en idrett hvor små marginer skiller, hvor flere av rekordene er fra den verste dopingæraen, med flere tideler. Han har tatt idretten til et nytt nivå.
Diskusjonen er selvsagt mer en subjektiv tankelek enn en diskusjon med fasit, og den siste drøye uken har gitt oss drøssevis med vidunderlige kandidater. Er noen mer imponerende enn mannen som temmelig enkelt løper fra verdenseliten hver eneste gang det gjelder?

Hva så med utfordrere?

Lionel Messis trollkunster uke inn og uke ut for Barcelona gjør ham selvskreven i diskusjonen. Som nummer én i fotball, klart foran også fantastiske Cristiano Ronaldo, er han etter mitt skjønn den klare hovedkonkurrenten. Verdensidretten fotball er langt mer sammensatt en sprint, og at Messi har flyttet fotballen like mye som Bolt i sprint vil jeg nesten ikke utelukke.  Og langt flere prøver å bli fotballproff enn friidrettssprinter. Jeg mener kontroversielt nok at Messi nesten er undervurdert; det snakkes faktisk ikke nok om hvor ellevilt god han er hver eneste uke.

Om han er større enn Pelé og Diego Maradona i fotballhistorien er en vanskelig øvelse, for hver tid sin helt, og i en alder av 25 år setter jeg bare Messi på 2. plass totalt. Han er selvsagt den beste noensinne, slikt er naturlig med menneskehetens fremskritt, men i historisk perspektiv er brassen foran. Pelé scoret over 1000 mål, vant VM tre ganger og var kongen av fotball nesten i hele sin lange karriere . Men Messis vanvittige CV med fem ligagull, tre CL-titler og 0,77 mål per kamp utkonkonkurrerer selv den sigarrøykende landsmannen i min bok.

Likvel mener jeg Messi må gjøre som Maradona og ta landet sitt til internasjonal suksess, selv om VM kvalitativt er en svakere turnering enn Champions League, for å kunne overgå Pelé i fotball – og samtidig utfordre Bolt , som selv jakter mer edelt metall i 2016, i nåtid av dagens aktive.

For selv om Bolt er klart bak Carl Lewis antall medaljer, har han så til de grader tatt sine øvelser til et nytt nivå så langt foran alle andre, at det veier tungt i min vurdering.

Nærmest Messi kommer Michael Phelps, med sin vidunderlige OL-rekord er han selvskreven høyt på listen, mens Roger Federer – tross gullglippen i går – er en levende tennislegende. Allerede før OL kåret VG Nett mesterskapets 25 største stjerner, med Bolt foran de to andre, og siden styrkeforholdet ikke endret i løpet av OL i mine øyne havner de bak.

Andre superstjerner, som golfens supermann Tiger Woods, er sportslig ikke det han var på toppen. Siden jeg ikke ser noen vinterolympiere, bilsportutøvere eller andre lagspillere som ikke er med OL i nærheten her, føler jeg alle aktuelle er nevnt. Eller er noen glemt?

Usain Bolt mener selv han først blir en legende etter 200-meter-gull på tirsdag. Det tar han. Lett. Jeg ser ikke hvordan han kan stoppes.

Å forsvare gull er det vanskeligste i idrett, mener de som kan det. I går gjorde Bolt det også. I OL-finalen. Suverent.

Er han den beste, altså den som leverer på høyest nivå, av idrettsutøverne som er aktive i dag?

@vgnettbrenne99