Koreas lange tradisjon for sittende protest

Av Jostein Overvik

LONDON (VG Nett) Mandag skjedde det igjen: Den sørkoreanske Shin A Lam i gråtende og sittende i 75 minutter på fektematten. Se ikke bort fra at Sør-Korea sitter igjen etter håndballkampen i morgen tidlig.

I 2008 gjorde de jo nettopp dette. Gråtende nektet jentene å forlate hallen etter lekenes mest dramatiske norske øyeblikk. Gro Hammerseng sendte Norge til OL-finalen i siste hundredel av semifinalen. Eller var ballen i det hele tatt inne?

Fire år etter tror jeg fortsatt ikke det.

Turte ikke å juble

Sør-Korea hadde grunn til å føle seg snytt for ekstraomganger og her er det bare å gi ordet til spilleren som serverte Hammerseng den forløsende målgivende pasningen rett fra avkast: Karoline Dyhre Breivang.

­

BRAST UT I GRÅT: Shin A Lam.
Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

– Jeg turte ikke å juble før klokken 16.30 dagen etter. Da kom Halvor (Lea, presseattache) med den skriftlige bekreftelsen på at protesten var avvist.

Mandag var det Shin A Lam sin tur til å protestere. Semifinaletapet for tyske Britta Heidemann i siste sekund av sudden death minner veldig om håndballdramaet i Beijing.

– Det er bare umulig å akseptere. Avgjørelsen var ikke fair. Jeg ble fortalt at tiden var ute. Jeg har jobbet for å få en olympisk medalje i fire år og nå tapte jeg den på bare et sekund.

Men håndballaget og Shin A Lam er ikke alene. Under OL hjemme i Seoul i 1988 satt bokseren Jung Il Buyn igjen i ringen i over en time etter et kontroversielt tap på en dommeravgjørelse. Han beveget seg faktisk ikke før lyset ble slått av i boksehallen.

Protest

Så sent som søndag ble judoutøveren Cho Jun Ho – også han fra Sør-Korea – sendt tilbake på matten av en rasende treneren sin i protest etter et nederlag. Han fikk til slutt bronsemedaljen.

3. plass ble det også på de sørkoreanske håndballjentene i 2008. Etter at OL-spesialisten tok OL-gull i 1992 og 1996 er det blitt to sølv og tre bronse i de fire siste OL-turneringene. Nå har de tatt et nytt krafttak for å oppfylle den olympiske drømmen som står uvanlig sterkt i landet som skal arrangere vinter-OL i 2018.

Håndballaget topper de Norges gruppe før OL-oppgjøret klokken 10.30 onsdag. De norske jentene skal stå opp «tidlig opp om morran» for å hamle opp med koreanerne. Vekkerklokka står allerede på 05.00.

Noen timer senere blir det ganske sikkert drama. Norge har aldri slått Sør-Korea med mer enn det ene målet i OL. Også i siste møte ­­- under VM i 2009 – var det svært spennende. Sør-Korea vant med ett mål.

Uten at de norske håndballjentene ble sittende igjen i hallen av den grunn.

PROTEST: Dette skuddet fra Gro Hammerseng i 2008 fikk Sør-Korea til å rase.
Foto: Helge Mikalsen