OL-ild for de få

Av Ole Kristian Strøm.

London (VG Nett) For meg er den olympiske ilden selve symbolet på at det er OL.

Derfor ergret kollega Jostein Overvik og jeg oss her om dagen da vi gikk forbi OL-stadion nær midnatt og ikke så noe til OL-ilden. Det har vi gjort på alle tidligere sommerleker vi har vært på. Men da vi gikk forbi var ilden skjult bak de enorme tribunene på arenaen i OL-parken.

Og i går kveld ble den olympiske ilden slukket helt. For konstruksjonen skulle flyttes opp på tribunen, der den skal stå under resten av lekene. Visstnok skal de ha holdt ilden levende med en fakkel under flyttingen.

OL-ildens skjebne har vært et stort diskusjonstema her i London, etter som den altså har stått ”innesperret” på arena som ingen skal  nærme seg før friidretten etter hvert tar til i lekene.

Og selv om ilden nå er flyttet, vil den fortsatt bare være mulig å se for dem som er så heldige å ha billetter til friidrett. Og det er det som kjent ikke så lett å få. Sponsorbilletter blir delt ut – men folk dukker aldri opp og seter blir stående tomme.

BAK HØYE VEGGER: Nå står OL-ilden på tribunen på friidrettsarenaen i London.

Det er synd at ikke alle som oppsøker OL-arrangementet får se ilden. Det er et av de mest kjente symbolene for de olympiske leker. Ilden brant også i det gamle Hellas, mens fakkelstafetten først ble innført ved lekene i Berlin i 1936.

Ilden ble innført til de moderne olympiske leker i 1928.

I følge gresk mytologi fikk menneskene først ild da Promethevs stjal ilden fra gudene for å gi den til menneskene. Zevs ble rasende da han oppdaget det og straffet Promethevs hardt. Han sendt Pandora som straff til menneskene.

Her i London har det gått rykter om at ilden skulle spres rundt på de ulike stadionene. Men nå vise det seg at den bare skal brenne på stadion – og altså uten innsyn fra folk som går forbi stadion.

Det synes jeg er synd, nærmest en skam for lekene. Jeg håper at London-arrangørene fortsatt kan snu og gjøre ilden tilgjengelig for flere.