Kast ut fotballen

Av Øystein Jarlsbo

LONDON (VG Nett) Fotballens forsøk på å gjøre seg lekker i OL mislykkes igjen. Få den ut. Lekene er for alle de andre som bare får anledning til å vise seg fram hvert fjerde år.

Jeg understreker her og senere at jeg sikter til herrefotballen. OL-turneringen for kvinner har alltid vært og vil alltid være en suksess. Årsakene er identiske med årsakene til at herreturneringen ikke er det, og aldri vil bli det.

Det er selvsagt også slik at den internasjonale olympiske komite IOC prøver å gjøre seg lekker ved hjelp av fotballen.

 

Enda rikere

Marketingssjef Gerhard Heiberg & co – men tre milliarder i banken og et dusin hovedsponsorkontrakter verd over 600 millioner hver – vil ha større del av fotballkaka.

Øystein Jarlsbo mener fotballen bør kastes ut av OL. Brasils Neymar er blant stjernene som er med i London.
Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES

Fotballen med president Sepp Blatter, tidligere journalist og overlevelsesevne som diktatorer hvis navn ikke bør nevnes, stritter imot. Naturlig nok. VM og EM er fotballens big happening og pengemaskin, hvorfor i all verden forære det til en enda rikere fetter?

Resultatet av dragkampen ser du nå (igjen) i det såkalte London-OL (fotballkampene er spredt tynt utover hele Storbritannia som i fotballsammenheng absolutt ikke er et land…). Fotballen har forskrevet seg, IOC har forskrevet seg. Kompromisset er nasjonskamper med spillere som må være under en viss alder, pluss noen på hell på ”bestefarkvoten”.

Med unntak av en og annen tryllekunster i verdensklasse (Neymar), er fotballturneringen – for herrer vel å merke – sett med velvillige vestlige øyne en C-turnering.

Ikke for fotballinteresserte

Her i England – og anglofile Norge – gleder alle seg til Premier League-starten. Alle som virkelig er interessert i fotball, fordi det er noe å glede seg til. De som ikke er interessert i fotball, men i å ta bølgen og stå i kø for å kjøpe vanvittig dyr chips drar til Wembley – for å oppleve at billettkortet de har kjøpt for hardt oppsparte midler ikke virker i inngangssperrene.

Og for å se Storbritannia, Team GB, med spillere som ikke vil synge med når nasjonalhymnen avspilles fordi de vil markere sin egen nasjonalitet (Storbritannia mot De Arabiske Emirater som har fått lov til å droppe fasten nå under Ramadan: seks engelskmenn/fem walisere).

Og for å se om golfkøllesvinger Craig Bellamy & co kan klare uavgjort mot Uruguay og gå videre fra gruppe A.

Spania har forresten tapt mot Japan og Honduras, og er ute av turneringen. Utslått, altså. Litt av en turnering.

Fotballkommentator Henry Winter i The Telegraph foreslår at IOC – etter at Jacques Rogge har gått av som president – og FIFA, fortsatt med klippekort-Blatter, blir enig om å gå tilbake til OL som U21-mesterskap og at England, Nord-Irland, Skottland og Wales får lov til (eventuelt) å kvalifisere seg som selvstendig nasjoner, hvilket de er – og ikke som nå må delta som hybriden Team GB.

Overflatiskhet i aller høyeste potens

Det første har vel vært prøvd før, uten suksess det også. Derfor, like godt først som sist: Kast ut fotballen. Den hører ikke hjemme i OL. Henry Winter forteller hvorfor i kommentar for tre dager siden hvorfor, mer eller mindre bevisst: Å se Old Traffords tribuner tildekket med London-OL 2012 bannere er ikke fotball. Det er OL-business og overflatiskhet i aller høyeste potens – og ikke særlig fotball-potent.

Winter skriver bitterironisk at Sir Alex Ferguson helt sikkert setter pris på den ekstra OL-sikkerhetskontrollen for journalister, men at å klistre over den aller minst synlige sponsorlogo på historiske bilder i Old Traffords korridorer er å gå langt over (fotball)streken.

Fotballen er i det perspektivet, enda større perspektiv og alle tenkelige perspektiv fratatt sin egenart i OL. Fotballturneringene – også den for kvinnene – starter før OL-åpningen, C-lag (jeg vil si F-lag) sparker ball et par uker før – og noen uker etter – langt mer attraktive turneringer, de spiller ikke i mesterskapets smørøye (OL-parken i London) og – ja, du skjønner.

Ikke artig i OL

Fotballens egenart har ikke fått plass i OL. Den er ikke artig i OL. Det har med tradisjoner og kultur å gjøre. OL-kulturen består av de små som for et øyeblikk – hvert fjerde år – får lov til å ta plass i rampelyset og bli store og tiljublet av massene i 16 dager. Deres åpenbare takknemlighet for dette er en viktig årsak til at folk flest setter av et par uker hvert fjerde år til å hylle dem, til å gråte og le av og med dem.

Ryan Giggs er med for Storbritannias OL-lag i fotball.
Foto: REUTERS/Eddie Keogh

Fotballen i OL er slik ishockey var i vinter-OL i 1988 i ishockeyens hjemland Canada: såkalte amatører pluss et par såkalte proffer, som i virkeligheten var på hell og temmelig uinteressante alle mann. Da OL-turneringen var slutt i Calgary, var det full jubel på avisforsidene i Canada: Endelig kunne NHL-laget Calgary Flames spille på hjemmebanen The Saddledome (der de dårlige OL-lagene hadde holdt på i ti dager); det var på tide med litt skikkelig hockey igjen!

Fotballens kultur, slik den er blitt, er noe helt annet. Den er like malplassert i OL som David Beckham var det under åpningsseremonien (og ville vært det som utvalgt til å tenne OL-ilden som noen i sitt enfold snakket varmt for). Den er, med Premier League som forbilde, glamour, intriger, luksusbiler og damer, sladder og Se og Hør; underholdning av 1. klasse og ikke til å motstå.

Pausefisken

Derfor blir fotballen i OL som pausefisken på NRK TV i gamledager. Den er der mens man gjør helt andre ting; ser på de fantastiske kineserne i turn og stuping, og en fekter fra Italia som kan vinne OL-gull for fjerde gang på rad.

Samt en bryter fra Armenia, en bokser fra Langtvekkistan.

Eller man gleder seg til 11. august: Gunn Rita Dahle Flesjås gullkamp i terrengsykling, håndballjentene i enda en gullfinale – og kan Andreas Thorkildsen ta sitt tredje OL-gull på rad i spyd?

Så trekker man pusten et par ganger, og så begynner Premier League og serieinnspurten i norsk fotball, spanske La Liga og Serie A – og alle andre fotballherligheter som ikke har noe i OL å gjøre.

Ikke en gang en liten flik av den!

Hva mener du? Bør herrefotballen kastes ut av OL? Si din mening!