Hvor ble det av Ida Alstad?

Av Jostein Overvik

LONDON (VG Nett) Det er ikke til å forstå at Ida Alstad satt passiv på benken de første 30 minuttene mot Frankrike. Enkeltspillere ble prioritert foran laget i OL-premieren. Det må være feil.

Thorir Hergeirsson ville at Kristine Lunde Borgersen og Marit Malm Frafjord skulle komme i gang i turneringen etter skadene. Men de så jo ikke helt klare ut. Særlig haltet midtforsvaret. 17 baklengs bare i 1. omgang?

Drøy kost, må jeg si.

Formsterke Ida Alstad opererte som en defensiv veps i kampene rett før OL. Hun var sammen med Heidi Løke også Norges beste angrepsspiller i Scandinavian Open. Da hun endelig entret banen mot Frankrike kom Norge tilbake i en kamp de til slutt tapte som fortjent.

Det hele minnet om VM i 2003. Da tapte også Norge åpningen med ett mål. Ukraina-tapet ødela etter hvert hele mesterskapet og dermed også OL-deltagelsen i 2004. Den gangen prioriterte Marit Breivik å få i gang VM-debutantene Katrine Lunde Haraldsen og Linn-Kristin Riegelhuth.

Jeg satt igjen med den følelsen etter Frankrike-tapet også: At enkeltspillere ble prioritert foran laget. Men etter mitt skjønn gjelder bare en ting i nervøse premierer. Det er å vinne. Uansett hvordan.

Ida Alstad i aksjon for Norge.

Nå vil det overraske om håndballjentene drar med seg Frankrike-tapet på samme måten som Ukraina-blemmen for ni år siden. Spillesystemet i OL er annerledes og dette laget er tryggere på sine egne kvaliteter.

Derfor tror jeg det snur allerede mot svenskene i kveld.

Norge har hatt stor suksess med å fordele spilletiden på alle jentene i innledningen av mesterskap og deretter har de også hatt igjen mest krefter på slutten. Hergeirsson er en mester i å disponere laget gjennom en hel turnering.

Men lørdag mener jeg han gjorde en klar feil med Ida Alstad. Det er vanskeligere å påstå at formsterke Kari Aalvik Grimsbø burde ha stått i mål fra start. Etter kampen fremsto hun som den klart beste norske keeperen, men hun fikk i 2. omgang også mye bedre hjelp av forsvaret enn den mer meriterte Katrine Lunde Haraldsen fikk i starten.

Derimot skjønner jeg ikke noe av at Linn Jørum Sulland ikke tok straffekast. I VM satte hun alle sine syv forsøk i VM-finalen, semi- og kvartfinale. Det er kvalitet.

Hun bommet riktignok på en straffe mot Sverige i Drammen før VM, men har etterpå ikke fått sjansen fra 7-meteren. Norge har bommet på fem av syv straffer på to kamper mot Frankrike. Treffprosenten på 28 er ikke dette laget verdig.

Straffebom er likevel en del av håndballen, men det er jo litt kjedelig at håndballjentene misset på to av tre straffer i åpningskampen. Det kunne teoretisk sett vært forskjellen på tap og seier mot Frankrike.

Mitt tips: Sulland tar straffer i kveld.