Guardiola har et problem

(Real Madrid – Bayern München 1-0) Noen ganger er 16 sekunder nok.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Bayern München eide alt. Real Madrid ble liggende like dypt som Manchester United gjorde i kvartfinalen. I nesten 18 minutter. Så vant Reals Karim Benzema ballen, langt inne på egen halvdel.

Han dyttet den til Xabi Alonso. Alonso til Isco. Isco til Ronaldo. Ronaldo med en stikker bak ryggen på Bayerns Jerome Boateng, til Fabio Coentrao. Innlegget fra venstre strøk hælen til Dante og skotuppen til David Alaba, og på bakerste stolpe dukket ballvinner Benzema opp. 16 sekunder. 1-0.

0-1: Pep Guardiola (til venstre) og Real-trener Carlo Ancelotti peker og forklarer. Italieneren Ancelotti er i føringen etter den første semifinalen. Foto: REUTERS

PEKER HVER SIN RETNING: Pep Guardiola (til venstre) og Real-trener Carlo Ancelotti peker og forklarer. Italieneren Ancelotti er i føringen etter den første semifinalen. Foto: REUTERS

Bayern München fortsatte å styre, stort sett hele kampen, men Real Madrid kom likevel til de klart største mulighetene: Ronaldo hadde to bra sjanser, Angel di Maria meide ballen over fra meget god posisjon like før pause. Etter pause: Samme mønster. Bayern med ball, uten å skape all verden (det gjorde heller ikke Real).

Bayern-trener Pep Guardiola har et problem nå. Han skulle utvikle et lag som herjet i Champions League under Jupp Heynckes. Han har skapt en maskin som er best i verden med ballen, best i verden til å slå pasninger, best i verden til å kontrollere kamper.  Men i perioder ser de ut som et håndball-lag som burde vært avblåst for passivt spill. Det skjer for lite, og man sitter med følelsen av at det hadde vært bedre for Bayern dersom motstanderlaget kunne få ha ballen litt mer, slik at det hadde blitt litt mer plass å angripe i når den gjenvinnes.

For å sette det på spissen: Noen ganger virker det som om det er viktigere for Guardiola å ha ballen enn å score mål. Som han sa på pressekonferansen etter sitt første tap på Santiago Bernabeu (som trener): «Jeg vil at mine spillere skal holde på ballen og bruke den, for det er grunnen til at de er fotballspillere.»

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Så da vil det nok se ganske lignende ut i München kommende tirsdag, selv om  Guardiola selvsagt så at Real Madrid hadde skremmende god kontroll på hans lag. Det blir noe forutsigbart og tempofattig over Bayern. Motstandere på dette nivået er bedre til å tette igjen rommene, og da er Guardiola i hvert fall avhengig av enkeltspilleres briljanse, slik Andres Iniesta og særlig Lionel Messi kunne løse opp et forsvar under hans tid i Barcelona. I Bayern har den jobben som oftest tilhørt Arjen Robben og Franck Ribéry på hver sin kant. Når Robben ble kneblet og Ribéry var helt ute, ble Bayern et ganske lett bytte for et klokt og aggressivt Real-forsvar.

Når det er sagt nekter jeg å tro at det var Real Madrids intensjon å ha ballen SÅ lite hjemme på Santiago Bernabeu. 28,3 prosent ballbesittelse på eget gress (ifølge Opta), det er jo nesten pinlig for et lag av denne størrelsen.

Men denne kvelden funket det ganske bra.

14 tanker om “Guardiola har et problem

 1. Når man vet at motstanderlaget er gode til å holde på ball og spiller raskt når det åpner seg rom, i tillegg er verdens beste til det i øyeblikket så er det helt forståelig at Real legger seg bakpå å jakte overganger. Skjønner lite av at folk kritiserer en taktikk som burde være åpenbar for alle med litt mellom ørene, Chelsea, Real, Arsenal, City og United gjør alle det samme når de møter motstand som de sliter med å håndtere.

  Om forsvaret til ene laget er bedre enn angrepet til andre så er det helt fair at de vinner, kjedelig og «destruktiv fotball» kan folk bare si så mye de vil. Fotball handler like mye om å forsvare seg godt som å angripe godt, men mest av alt så handler det (for managere) å vite når man skal gjøre det.

  • Real var helt overlegen mot Bayern. Ballinnhav har ingenting å si i favør til Bayern, det bare viser hvor feige de er at de ikke tørr å miste den. Det var Real som spilte den fotballen vi liker, nemlig det at de turte å angripe og var ikke redd for å miste ballen. Å spille ballen tilbake til målvakt og pasninger mellom forsvar-spillerne dreper gleden en har for fotball.

 2. Spill som Tony Pulis’ Crystal Palace. Gi blanke f… i possession (ballbesittelse), men tett igjen bak og slå kjappe kontringer der ballen ekspederes i lengderetningen.

 3. I fotball skal det skåres mål å vinne kamper. Ikke ha ballen mest mulig. Om bayern hadde mye mere ball en madrid (so what) madrid vant, madrid med størst muligheter å burde stått mere enn 1 -0, . Madrid var dt beste laget,,,,…….. tirsdag kommer ikke til å bli stort annerledes, bayern kommr til å ha mye ball mens Madrid venter på kontringer,

 4. Guardiola er fortsatt stuck med plan A. Var slik i Barcelona også, kun en plan, og da dette ikke funker, ingen plan B.

 5. Det var en god seier for RM. Bayern var for tamme og RM virka like tent som de var mot dortmund på santiago i fjor

 6. Endelig begynner dere å skjønne. Fotball handler om mål fremfor ballbesittelse. Hadde Bayern scoret og vunnet, hadde vel saken handla om at «Det var aldri noe tvil. Bayern var vel egentlig for gode.», slik som etter Unitedkampen.

  Heldigvis vant Real nå – akkurat som United fort kunne gjort.

 7. Å få det til å virke som Bayern hadde en dårlig kamp er jo tullete. Lagene var jevne. Real hadde de aller største mulighetene og scoret et mål, men så var de på hjemmebane og det skulle bare mangle. Bayern hadde da og sine sjanser og spillte god fotball. De tvang Real til å spille en fotball på hjemmebane de slett ikke liker å gjøre seg kjent med og ikke har kultur for. Det kan Guardiola være stolt av. På sitt beste har Guardiola’s lag vært enda mer gjennomtrengende en Heynckes lag var. Man trenger ikke tenkt lengre tilbake enn til finalen mot Chelsea hvor Heynckes Bayern slet med nettopp det Guardiola’ Bayern slet med nå. Bryten gjennom et lag med verdensklasse spillere som bare legger seg i forsvar og spiller kynisk på kontringer. Nå er jo Bayern et totalt fotballag som behersker alle stilarter, men når Real «legger seg» som de gjør på hjemmebane til og med da blir kampbildet ganske enkelt slik. Det betyr ikke at Guardiola gjør ting feil. Real vil i det lange løp ikke være bekjent av slik fotball men nå er de så desperate på CL seier siden det har være så lenge siden at de «aksepterer» det.

 8. Ok, så lignet dette på en El Clásico. Og Bayern taper 1-0 på bortebane mot Real. De har vunnet Bundesliga historisk suverent, de er i cupfinalen, og hjemmekampen skal fremdeles spilles. Kan vel ikke si at det er et skrikende behov for et generelt stilskifte her. Enig i at det ser kjedelig og fantasiløst ut når man taper, men at stilen i det store og hele er effektiv er det vanskelig å argumentere mot. Real er nok også det laget som er best trent i å spille mot denne stilen?

 9. Problemet er ikke at Bayern hadde ballen for mye, men snarere at tempoet var for lavt og for lite bevegelse på midtbanen og i angrep. Når de hadde ballen i laget, ble det mye trilling på tvers og små trekanter rundt midtsirkelen. Som du skriver, Ribery hadde overhodet ikke dagen. Mandzukic ble stillestående og islolert, spesielt ettersom verken Schweinsteiger eller Kroos var villige nok til å ta løp inn i Reals sekstenmeter. De gangene Bayern kom rundt på kantene, var det ofte kun Mandzukic som befant seg i boksen. Det ble bedre når Müller kom inn, men det var fortsatt for få løp inn i boksen og i bakrom.

  På Allianz må tempoet skrus kraftig opp, samtidig som minst en av Bayerns tre sentrale midtbanespillere må være flinkere til å finne rom mellom Alonso/Modric og midtstopperne til Real. Swcheinsteiger, Kroos og Lahm ble ofte liggende snorrett på midtbanen, noe som førte til at avstanden frem til Mandzukic ble veldig stor. En mulighet kan være noe ala det Guardiola gjorde i andre omgang, nemlig å sette Lahm tilbake på backen, kjøre Kroos og Schweini sentralt, med Müller i en mer offensiv rolle sentralt.

 10. Noen som husker at Bayern hadde 37% ballinnhav på Allianz mot Barcelona i fjor? Bayern var heldigere og puttet fire, Real kunne fort hatt tre på onsdag de også. Bayern hadde masse ball på onsdagmen fikk jo ikke til noe som helst, nesten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *