Hva nå, David Moyes?

MÜNCHEN (VG) Seks minutter over 23 ble David Moyes geleidet inn på pressekonferansen på Allianz Arena av Bayern Münchens mediesjef, Jon Jamessen fra Norges Fotballforbund og Sarpsborg.

Det var ingen veldig slagen United-manager som skulle forklare 1-3-nederlaget for mektige Bayern. United er ute av Champions League, men Moyes var veldig fornøyd med innsatsen til spillerne sine, han syntes de «spilte bra».

– Vår eneste synd var at vi slapp inn det målet rett etter at vi tok ledelsen, sier Moyes.

FALT SAMMEN: David Moyes og United-benken måtte til slutt innse at Bayern ble for sterke. Til venstre for manageren sitter assistentmanager Steve Round, til høyre førstelagstrener Phil Neville og Ryan Giggs. Foto: PRESS ASSOCIATION

FALT SAMMEN: David Moyes og United-benken måtte til slutt innse at Bayern ble for sterke. Til venstre for manageren sitter assistentmanager Steve Round, til høyre førstelagstrener Phil Neville og Ryan Giggs. Foto: MARTIN RICKETT/PA WIRE

Uniteds franske veteranback Patrice Evra fikk sitt livs treff 11 minutter ut i 2. omgang. Han klinket ballen i krysset fra 20 meter, og det var ikke mange på United-benken som ikke deltok i jubelscenene noen meter nedenfor pressetribunen. David Moyes prøvde febrilsk, litt som José Mourinho dagen før, å dele ut noen instrukser.

Det gikk dårlig. Da dommeren blåste i gang spillet igjen reagerte Bayern-fansen stikk motsatt av det man er vant til; hele stadion reiste seg og applauderte sitt lag, jaget dem videre. Belønningen kom etter 21 sekunder, målet Bayern litt idéløst hadde jaktet i nesten en time:  Inn fra Franck Riberys venstrebein, Mario Mandzukic kom endelig unna de luftsterke stopperne og kunne leke seg mot den ferske målscoreren Evra og styre inn utligningen med hodet. Og senere skulle det bli Arjen Robben, den trippende hollenderen, som skulle avgjøre; først med en målgivende pasning til Thomas Müllers 2-1-mål, deretter rundet han både Evra og Nemanja Vidic, før han punkterte kampen, via Vidic og forbi en sjanseløs David de Gea.

Da ljomet «Europa Pokal Sieger» over Allianz Arena, igjen og igjen. Og selvsagt kan Bayern München bli det første laget som forsvarer en Champions League-triumf. Og, vær så snill, kom ikke med at det er kjedelig å se på Bayern, og i hvert fall ikke på bakgrunn av de to møtene med Manchester United. Den eneste grunnen til at disse to kvartfinalene innimellom så ut som en litt intetsigende balltrillende affære var måten United måtte spille på, for i det hele tatt å ha en liten mulighet.

Bayern München kan ikke få kjeft for at laget er utrolig mye bedre enn Manchester United.

Bayern München kan bare få ros for at laget er best i verden til å behandle ballen, bevege seg samlet, best i verden på å slå pasninger – og på å kontrollere kamper.

Så kan Manchester United få ros for å ha gitt den regjerende mesteren en skikkelig fight. Spørsmålet er hvor mye den tapre kvartfinaleinnsatsen mot Bayern er verdt for manager Moyes. Sesongen er mer eller mindre over, nå handler det om å avslutte på en respektabel måte og sikre en Europa League-plass. Champions League 2014/15 blir uten Manchester United, for første gang siden 1995/96.

– Jeg ser tegn til forbedring, sa United-manageren fra podiet. Han har kanskje rett i det, men er sesongen likevel for mislykket? Og ikke minst; har han egentlig bevist at han har fremtidsvyene som kreves av en mann som skal være hjernen bak de store investeringene Manchester United har planer om å foreta denne sommeren? Mitt svar er nei.

Det vil koste å løse ut en mann som har kontrakt i fem sesonger til, men det vil også være risikabelt, og potensielt mye dyrere, dersom det viser seg at han ikke er kapabel til å styre verdens kanskje mest populære klubb videre.

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen

Fotballjournalist i VG, Trond Johannessen

Og i mine øyne virker det som om jobben er litt for stor for Moyes. Han har vært sjef i drøyt ni måneder nå. Det har ikke vært lett, han har etterfulgt den mest suksessfulle manageren engelsk fotball har sett. Men det er ikke de relativt svake sportslige resultatene som er det største problemet, etter min mening. United tåler en dårlig sesong. Det er verre at han har brukt 650 millioner kroner på Marouane Fellaini og Juan Mata, uten egentlig å forklare hvilken retning han vil at klubben skal ta under hans ledelse, hva slags fotball som skal spilles, hvordan han skal skape en offensiv kraft basert på noe annet enn individuelle prestasjoner.  Hverken Fellaini (særlig han) eller Mata passer særlig godt inn i den fotballen United har spilt i en årrekke. Er Fellaini i United neste sesong? Det er det litt vanskelig å se for seg.

Men David Moyes har kanskje en plan…

——————

Da er situasjonen en god del lystigere for Pep Guardiola, klar for sin femte Champions League-semifinale på fem forsøk. Bayern-sjefen jager intenst på spillerne, hele tiden, det er aldri fred å få for Bayern-spillerne, heller ikke på 3-1 (da dro han igang hele stadion også). Etterpå kunne spanjolen puste ut. – Jeg er stolt og glad og lettet. Vi er i en fantastisk situasjon nå, sa Guardiola på pressekonferansen. Han vant 14 pokaler på fire sesonger i Barcelona. Nå har han allerede tatt hjem seriegullet i Tyskland. Og Bayern München er den største favoritten til å vinne Champions League.

—————-

De tre andre semifinalistene er Chelsea, Real Madrid og Atlético Madrid. Det Diego Simeone gjør med Atlético skal egentlig ikke være mulig, med tanke på hvor mye større ressurser Barcelona og Real Madrid har. Og etter høydepunktene som ruller over TV-skjermen på Allianz å dømme, så var det ikke akkurat utfortjent at Atlético slo ut Barcelona. Diego Simeone er en av sesongens beste trenere i Europa, uansett hvordan det ender i ligaen og Champions League.

18 tanker om “Hva nå, David Moyes?

 1. Tror ikke det er noe vits å sparke Moyes. Han har bare vært manager siden Juli og han gjorde en flott jobb i Everton! Det er snakk om tid her. Når man stepper inn som manager på et nytt lag så kan det naturligvis tøft. Man ser jo hva som skjedde med Solskjær. Og ja, United har gjort sin dårligste sesong på år og dag, men herregud, de ligger på 7. Plass og det er jo ikke forferdelig. Selvfølgelig kan kan kanskje forvente litt mer av et såpass bra lag, med mye penger investert, men laget begynner å bli gammelt. Noe Sir Alex var ufattelig god på var å bringe inn unge talenter til United, Beckham, Ronaldo, for å nevne et par. men dette er også ting som tar tid. Jeg vet at Moyes ble grilla på grunn av hans «så-som-så interesse» i ungdomslaget til Everton, men jeg tror nok han lærte av det. En annen ting som er irriterende er at noen ikke skjønner at det aldri er 100% managerens feil hvis laget gjør det dårlig. Spillerene på banen må prestere, og når de ikke gjør det, så vinner de ikke kamper. Taktikken til Moyes er forskjellig fra den Sir Alex brukte og lederstilen er også klart forskjellig. Med så mange spillere som er vant til å ta kommandoer fra en levende legende, så skjønner man at moralen i laget ikke blir bedre med en ny (og i premier leauge) ganske fersk manager.Jeg synes han burde få jobbe i fred en stund til. I hvertfall en full sesong til, for å se om han takler å være manager for et av verdens desidert største lag!

 2. Jeg var en av mange som hadde trodd det skulle bli total utklassing i løpet av 2 kamper, men ble faktisk imponert at united hold kampen om semifinale plassen, nesten, helt inn.
  Selv om det ikke var den vakreste fotballen jeg har vært vitne til av united, så tror jeg ikke det er mange lag som kunne spilt på en annerledes måte mot verdens beste klubblag 🙂

 3. Gi Moyes sparken????? Moyes er jo et geni; i 12 år prøvde han å få everton forbi united på tabellen, endelig har han klart det!! Nei, gi den mannen en kontraktsforlengelse umiddelbart. Ynwa

 4. De som rakker ned på united er som regel supportere av enteb kjøpeklubber eller dårligere lag. Vet nå ikke hvilket lag du er supporter for, men at folk virkelig fryder seg over at united gjør det dårlig en sesong er tåpelig. Den som ler sist ler best. Og det er united fansen neste sesong når vi har hentet tilbake pokalen til der den virkelig hører hjemme, på Old Trafford

 5. Trond Johannessen sikter høyt her. De samme ordene ble sagt med Sir Alex Ferguson etter 3 år. Bør Johannessen si opp/ bli sagt opp når det viser seg at hans meninger og spådommer slår feil? Det som er fakta, er at journalister er fredet for å gjøre feil. Dersom de gjør større feil, kommer det en liten notis. De må aldri stå til ansvar, selv om de innehar en offentlig rolle. Politikere, kjendiser bli gang på gang hengt ut. Hva gjør journalistene om sine egne? Jo, de verner om hverandre. Hva med fotballeksperten på tv2? David Moyes har det som skal til. Han har en krevende jobb. En jobb med et enormt press. Langt fra den trygge jobben Johannessen innehar, hvor han kan slenge negativitet i hytt og pine. For hvor ofte er en kommentator egentlig positiv? Hvor ofte tør en kommentator å ta den svake part sin side? Johannessen, vil du ta hatten å gå når den dagen kommer til at David Moyes står med premier league eller champions league pokalen hevet over hodet?

  • Hei Knut. Dette handler vel ikke om å ta den svake parts parti. Jeg har vært på fire pressekonferanser med David Moyes denne sesongen, og har ingen problemer med å sympatisere med mannen. Han fremstår som en solid og bra fyr, og jeg kan lett ta hans parti på et menneskelig plan. Men jeg synes han virker uten offensiv idékraft og jeg synes ikke han har greid å vise hva han vil med sitt United. Og jeg tviler på at han har kvalitetene som skal til for å styre denne klubben videre. Jeg tror denne jobben ble litt for stor for David Moyes. Det kan selvsagt være fullstendig feil, har ingen problemer med å se det. Men fotball er meninger, og det hadde vært forholdsvis kjedelig dersom de som snakker/skriver om fotball ikke vil mene noe, fordi de kan ta feil. Selvsagt tar folk feil, og det ganske ofte. Derfor dropper jeg nok å si opp jobben dersom United vinner Premier League eller Champions League med Moyes som sjef, men jeg lover deg at det skal komme tydelig frem i en blogg at jeg tok feil. Tar en kopi av innlegget ditt, slik at jeg ikke glemmer det. Mvh Trond J

 6. Moyes minner litt om Roy Hodgon. Han har tatt Manu ned til det nivået at det er fornøyd med et «hederlig» tap. Ferguson ville aldri sagt noe slikt som at han «ser en bedring» etter å ha tapt 4-2 sammenlagt.

  Hadde noen spurt Ferguson et kritisk spørsmål etter en slik kamp så ville han vel boikottet den TV-stasjonen i årevis etterpå. 🙂

 7. Mois har vår fulle støtte og han må få tid, sier de høye herrer i ledelsen, enn så lenge. Peter Schmeisel mente at Mois hadde greid det SAF ikke hadde greid det Mois gjorde nå, nemlig å komme til kvartfinalen i CL.
  Men se på CL. ManU hadde ikke møtt noen av topplagene i Europa før nå. De står med en ball pos på ca 30% over to kamper. At tapet ikke er større kan de nok takke en meget god DeGea for.
  I Pl har storlagene valset over ManU som om det skulle være dårlige norske tippeligalag.
  Som en ekstra kniv i Mois blomstrer gamleklubben hans som en rose på varme julidager.
  Hans utstråling, karisma og inspirasjon til spillere, fans og normale tilhengere er totalt fraværende. Klubben fremstår mest som en suttreklubb der konspirasjonsteoriene om gale lag på gale tidspunkt og manglende straffer har haglet. Alt er galt ifølge Mois.
  Hvor lenge Old Trafford fylles er et spørsmålet om ManU leverer eller ikke. Med de resultatene fra årets kamper i minne, kan det bli litt mindre folkevandring enn det har vært de siste årene og også ManU er avhengig av å fylle si 75000 store stadion.
  For fotballens del vil jeg håpe på en snarlig bedring i laget og jeg tror det må skje uten Mois

 8. Spørsmålet er om man skal satse videre på Moyes å håpe den begredelige formen denne sesongen kommer som en følge av andre faktorer enn manageren. Eller skql man kansje hente inn en merritert manqger som man vet vil kjempe i toppen som for eksempel Jürgen Klopp eller kansje imponerende Diego Simone som virkelig har overbevist etter og ha tatt over Athletico Madrid, og gir selv fotball supermaktene Real og Barca kamp om titlene i La Liga med langt færre ressurser tIlgjengelig.

  Blir spennende og se.

 9. Synes det er usaklig av deg å kommentere på denne måten ! er ikke alle trenere som greier og ta over et bra lag etter verdens beste Sir Alex!

 10. Endelig stilte han i hvertfall med et lag som var i stand til å bite litt fra seg. Selv om det er trist å skrive noe så defensivt om denne klubben/laget. Ser jeg Fellaini én gang til på banen denne sesongen gidder jeg ikke se kampen. Han er selve symbolet på hvor feilslått det hele er. Trist sesong, men de langsiktige konsekvensene med Moyes ved roret blir verre. Som det skrives, denne oppgaven ble for stor. Ingen skam i det, en ærlig sak å ta konsekvensene. Løs ham fra kontrakten umiddelbart, og ta med den belgiske kjempen på vei ut.

 11. Fansen elsker jo Moyes – så jeg håper at han blir.
  Med fansen snakker vi om selvfølgelig Liverpool, Chelsea, Man City og Arsenal fansen.

  /L

  • Hei. Til Europaligaen: England har tre plasser. FA-cupmesteren går inn i gruppespillet, femteplassen i ligaen får en playoff-sjanse og ligacupvinneren spiller kvalifisering. Dersom cupmesteren er kvalifisert for Champions League, går den plassen til den tapende finalisten. Men da må dette laget kvalifisere seg – og lag nummer fem i ligaen går rett til gruppespillet. Nå ble altså Manchester City ligacupvinner, men City havner jo i Champions League. Denne plassen går IKKE til tapende finalist Sunderland, men til lag nummer seks i ligaen. Hvis dette var forståelig. Mvh Trond J.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *