Ren, skjær fotballgalskap

KONGEN: Lionel Messi jubler etter en av sine tre scoringer mot Real Madrid. Foto: Sergio Perez, Reuters

KONGEN: Lionel Messi jubler etter en av sine tre scoringer mot Real Madrid. Foto: Sergio Perez, Reuters

 

MADRID (VG) (Real Madrid – Barcelona 3-4) Det er rett før midnatt og fire menn går rundt med hver sin gressklipper på Santiago Bernabeu.

   Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

   Underlaget skal klargjøres til nye fotballfester. Og det kan jo hende at Barcelona kommer tilbake, i en Champions League-semifinale…

      Etter El Clasico nummer 19 på tre og fire måneder er i hvert fall én ting sikkert; det er ikke mulig å få nok av disse oppgjørene. 

      Forventningene denne gangen var enorme, men Real Madrid og Barcelona overgikk dem alle sammen. Og selv. i den lange rekken av minneverdige El Clasico’er vil denne stå igjen som en av de som er vanskeligst å glemme. Dette var ren, skjær fotballgalskap fra start til mål.

  Starten tilhørte, litt overraskende, Barcelona. Det var ventet at Real, med strålende form, herlig angrepsfotball og 31 strake kamper uten tap, skulle gå voldsomt ut. Isteden fikk Lionel Messi mye rom på midten, og det pleier han å utnytte. Først tredde han gjennom Neymar, men den brasilianske yndlingen avsluttet svakt. Og mens Cristiano Ronaldo var opptatt med å jakte på frispark begynte Barcelona å trille ball, slik ingen andre kan. Frem og tilbake, hit og dit. Da den forløsende pasningen kom var de oppe i 24 trekk, de fire siste fra Xavi til Neymar til Fabregas til Messi . Real  mistet fokus et lite øyeblikk,  Messi kunne dytte ballen gjennom til Andrés Iniesta, bak ryggen til høyreback Daniel Carvajal. Da var det gjort. Iniesta la ballen til rette med en berøring med venstre, før han banket den i nettaket med samme bein.  

       Selv trommeslageren med Ronaldo-drakt bak mål ble stille i noen sekunder.

       Både Messi og Neymar hadde muligheter til å øke ledelsen, men isteden var det en annen søramerikaner på motsatt siden som tok over. Sammen med en innimellom ganske utskjelt franskmann. Først skrudde argentinske Angel di Maria inn et vakkert innlegg fra venstre. Franske Karim Benzema knuste Javier Mascherano i luften, headingen var ikke utagbar for Barca-keeper Victor Valdés, men nesten ut av ingenting sto det 1-1. Og det tok fullstendig av noen få minutter senere; igjen inn fra di Maria, denne gangen dempet Benzema ballen med høyre lår, før han feide den inn på hel volley med samme bein. Vakkert! Benzema var heller ikke langt unna et tredje mål, igjen etter pasning fra di Maria. Real hadde overtatt fullstendig, og i gledesrusen er det fort gjort å glemme Den Lille, Store.

      Det nytter ikke å slappe av et tidel når Lionel Messi er på motsatt side. Rett før pause dro han selv med seg ballen inn i straffefeltet, fant Neymar, som mistet den, men Messi snappet selvsagt opp ballen selv og plasserte den enkelt i hjørnet. Altså; enkelt når det er Messi som gjør det.

       I jubelen etter målet ble det krangel og gruff blant flere spillere, med Pepe (overraskende) og Fabregas i hovedrollene. Slikt hører liksom med i El Clasico, men dette var ingen stygg kamp – som vi har sett flere eksempler på de siste sesongene.

       Cristiano Ronaldo da? Hvor var han? Ni minutter etter pause dukket han opp. På vei inn i 16-meteren ble Ronaldo felt av Dani Alves. Dommeren pekte på straffemerket, selv om TV-bildene viste at han ble hektet like utenfor. Ronaldo hamret selv inn 3-2-målet, og dommeren ved navn Alberto Undiano Mallenco var plutselig ikke like hatet av hjemmefansen lenger. Før straffen hadde han viftet unna det meste de ropte på. Han ville ha flyt i spillet, og han fikk det.

        Straffedramaet hadde ikke mer enn begynt. For da Real igjen hadde revet til seg et initiativ etter å ha tatt ledelsen, ble de igjen lurt av Lionel Messi. Hans åpnende pasning sendte Neymar gjennom. Han ble løpt opp av Sergio Ramos. Ramos var så vidt borti Neymar, og da er det få som faller like lett som brassen. Sergio Ramos måtte tusle i garderoben, Messi lekte inn 3-3-utligningen fra 11 meter.

     Og syv minutter før slutt endte det helsvart for de helhvite: Andrés Iniestas finter ble for mye for Xabi Alonso, ny straffe til Barcelona. Messi sendte ballen samme vei, og da hadde ikke de ti Real-spillerne mer å by på, selv hjemmepublikummet aldri ga seg. De levde med laget sitt gjennom opp- og nedturer, men til slutt ble det for mye.

     Det ble for mye Iniesta, og det ble alt for mye Messi.

      Etterpå hoppet Barcelona-gjengen jublende rundt som et Norway Cup-lag midt på banen, mens de fleste Real-spillerne gikk rett i garderoben, med Cristiano Ronaldo som førstemann.  Sistemann som forsvant var Mallenco i gult og svart, fulgt av en intens pipekonsert. Foran pressetribunen sto én etter én og viftet med neven, gjorde «pengetegnet» med fingrene og ba om at dommeren måtte skjelles ut. Men, selv om han selvsagt ikke gjorde alt rett, var det nok ikke Mallenco som avgjorde denne kampen, selv om han fikk kjeft av Ronaldo etterpå. (Ronaldo nevnte ikke noe om at han fikk en straffe han strengt tatt ikke skulle hatt.)

    25 minutter etter kampslutt høres fremdeles noen spredte Real-trommer fra et nær tomt Santiago Bernabeu, og helt øverst i hjørnet er den lille skaren Barcelona-tilhengere som slapp inn iferd med å bli geleidet ut. De synger fortsatt. De feirer at Real Madrid er slått for andre gang denne sesongen (som ikke er uten betydning, siden innbyrdes oppgjør teller ved poenglikhet). Og de feirer at Barcelona igjen er med i kampen om ligagullet. Nå har Real Madrid og Atlético Madrid begge 70 poeng, Barcelona 69 – og ni serierunder gjenstår.

     Og de feirer Lionel Messi – den første Barcelona-spilleren som scorer tre ganger på Santiago Bernabeu.

    PS! Minner ellers om at det bare er tre uker og to dager til neste Clasico; den spanske cupfinalen, som skal spilles i Valencia.

68 tanker om “Ren, skjær fotballgalskap

  • Hvilken fotballkamp av to giganter!
   Tungen på vektskålen må dog sies å være Messi. Må være tidenes fotballspiller.
   For de som kan litt om fotball og så det samme som jeg så, så så man ikke bare en spiller som er spiss og lager 3 mål. Nei, man så en spiller som jobber knallhardt defansivt når en ikke har ball, man så en spiller med et teknisk reportoar ingen overgår. Du kan sette Messi på en sentral midtbane og du har en spiller som styrer spillet med intelligent ballbesittelse, et fantastisk overblikk og gjennombruddspassninger få andre gjør ham etter med millimeter presisjon. Han er ikke bare god selv, men han gjør de andre gode! Andre målet viste spisskompetansen hans innenfor cm med plass og en millimeter presis avslutning, et kunststykke få spisser gjør etter.
   Det er ikke mange spillere i verden som skaper forventning bare vedkommende setter fart med ballen i bena, det gjør Messi, og i går utgjorde han den lille forskjellen mellom to fantastiske fotballlag og 22 fantastiske spillere.
   Hvilken reklame for fotballen!
   PS
   En dommer er nå bare et menneske, og der er ingen av oss feilfri, og feil ble gjort. Men, dommeren i går var ok, fikk flyt i spillet og var ikke avgjørende for kampen. Alt i alt godkjent og vel så det ut fra et svært nøytralt sofahjørne.

  • Hei. Må skuffe deg der. Har ingen sympatier i noen retning. Liker begge lagene, men har vel mest sans for det Real har gjort denne sesongen. Liker laget, fotballen, Ancelotti, Bale, Modric, Alonso, Ronaldo. Ronaldo har vært en nytelse å følge i nesten hver eneste kamp (var svak mot Espanyol), men denne gangen synes jeg han brukte kreftene litt feil.

  • Godt skrevet Omar… Merkelig det ikke er du som har slike blogginnlegg :-).
   Dette er en god artikkel, skrevet av en som tydelig satte pris på en fantastisk fotballopplevelse. Ser ikke helt hvilke store feil dommeren gjør her. Straffesituasjonene til Barca ser da riktig ut, selv om Iniesta sin så litt billig ut ved første øyekast, viser reprisen at den er rett.
   Det eneste som frustrerte meg med gårsdagen var denne nye bildeteknologien de skulle vise frem. Filmingen/produksjonen synes jeg tidvis var utrolig frustrerende.

  • Haha, hvis du synes Messi var sykt god kan du dessverre ingenting om fotball, han var ikke i nærheten av ballen i noen andre sammenhenger enn på de feildømte straffene

   • Messi hadde også målgivende til Iniesta, slo pasningen da Neymar fikk straffe, samt at han scoret etter åpent spill da han selv spilte ballen inn i 16-meteren før han fikk den tilbake og puttet den i kassa!

   • Vegard; du kan ikke ha sett på samme fotballkamp som meg. Har selvfølgelig sett Messi bedre, men å si at han ikke var delaktig utenom straffene (som forsåvidt var helt korrekte), da er det faktisk DU som kan ingenting om fotball. Det var én av tre straffer som ble dømt ukorrekt, og det var straffen til Ronaldo.

  • Det lyser vold av kroppen til Pepe, fra topp til tå. Ronaldo er fortsatt veeeeldig god til å leike skodespelar, og ofte lukkast han, han hadde fleire forsøk søndagskvelden og, og lukkast med den viktigaste.

 1. Nå er jeg verken Barca eller Madrid fan, jeg er Man Utd fan og eneste av Spansk fotball jeg ser er El classico om jeg har muligheten.
  Min oppfattning av kampen var at Real var det beste laget fram til det det røde kortet og straffen, som jeg ser på som en feil avgjørelse. Skulle ikke vært noe som helst.

  Føler dommeren hadde en veldig svak opptreden, og blåste mest for Barcelona.
  Samtidig blir jeg utrolig irritert når spillerne er mer opptatt av å slutte å kjempe om ballen og satse på å få frispark hver gang det blir litt fysisk. Det hele ender ofte med at dommeren ikke blåser og en 50/50 duell forsvinner

  • Du er real fan!.. etter som Ronaldo er der og har spilt tidligere i Man U. Gå og skriv om ditt lag hvis du vil. hehe nej jeg tror ikke du har mye å si der nei.

   • hva er greia, sia? det han sier er jo riktig. man trenger ikke være real fan fordi man er manu fan og Ronaldo har spilt på manu?

   • Haha, blir for dumt å åpne med «Er verken Barca eller Real fan» når du ser det her med klare Madrid-briller. Ronaldo får en mini-kakk på seg, og han trekker de beina sammen i en fosterstilling fortere enn svint. Var jo absolutt ikke straffe til Ronaldo, og åpenbart straffe i den første situasjonen til Neymar

    • Hverken Ronaldo eller Neymar skulle hatt straffe. Ronaldo sin var utenfor og Ramos var ikke nær Neymar nok til at han mistet balansen i den situasjonen. Åpenbart straffe? Da burde du ta på deg et par briller å se det klippet igjen.

  • Kan forsåvidt ikke være mer uenig med deg i det du skriver om at Neymar ikke skulle hatt straffe. Rødt kort er drøyt ja, men sånn er regelen når man feller siste mann sånn. Da er det regelen man må se på. Dommeren gjorde en god jobb. Ja, han hadde feil, men ingen avgjørende. Og første gang på lenge en dommer har gjort det så bra i El Clasico. Real var heller ikke det beste laget. Benzema var den farligste spilleren på begge lag og skulle ha vært på i stede for Ronaldo.
   Men en ting man ikke kan si er at dommeren blåste mest for Barcelona! Det synes jeg blir for drøyt. Da må du jaggu se opp fra mobilen og følge med på kampen, ikke sitt å spill på telefonen og sjekk face.

 2. Real skulle vunnet 4-2. Neymar skulle vel kanskje ikke hatt straffe, Bale skulle hatt straffe, og Iniestas fall på slutten inni sekstenmeteren var heller ingen straffespark synes jeg. Kan lett forstå folk som sier at dommeren var kjøpt og betalt i denne kampen. Hadde det vært videodømming istedet for inkompetente dommere, hadde Real fortjent vunnet.

  • og Ronaldo skulle hatt straffe? taklingen er utenfor men dem får en billig straffe der. Ramos løper ned spilleren klar straffe. Siste straffen blir spilleren løpt ned, og om du ser real spilleren sitt bein så spenner han bein på barca spilleren når han skal gå imellom mot mål. Men det var mye rar dømming, ett uavgjort hadde vært greit

   • Uff da. Du er ikke helt god. Synes Neymar sin straffe var tydeligere enn Iniesta sin, og det kommer fra en Man Utd-supporter som hater Barca.

    Xabi Alonso er på ballen (eller den blir sparket inn i ham), og den spretter ut av rekkevidde for Iniesta.

    Fasit: Ikke straffe. Alonso er på ballen.

    Forøvrig er det helt vanvittig irriterende å følge med de siste 15 minuttene, hvor dommeren gjør så godt han kan for å stoppe opp spillet. Uavhengig av hvor ballen er, eller hvem som har den, blåser han frispark. Frarøvet Real en stor kontringsmulighet rundt 85. min ut i kampen, og gav Barca massevis av hvile og tid de kunne hale ut.

  • Alanso dreit seg ut. Det samme gjorde Ramos. Neymar falt ikke lettere enn Ronaldo, som ikke engang skulle hatt straffe. Og unnskyld men ikke F om Bale skulle hatt straffe. Det var bra forsvars spill av Pique. Og hvis Bale skulle hatt straffe der, skulle Neymar hatt straffe da han ble felt i 16-meteren av Pepe(som så vidt var nær ballen først, men mest på spiller) og jeg må si verken den episoden eller den med Bale var straffe.

  • Det er jo helt latterlig og si det for iniesta ble klart taklet neymar ble kaket på hælen og ronaldo skulle ikke hatt straffe spark fordi han ble taklet utenfor 16 meteren.

  • kampen skulle endt 2-5 med tanke på straffe dømming. neymar skulle hatt klar straffe I første omgang. Ronaldo ble taklet utenfor sekstenmeteren. og resten av straffene var helt riktig.

  • Det er bare sjukt å skrive noe sånt. Har du glemt straffen til Ronaldo kanskje? Er enig i at Neymar faller lett, men Ramos er borti og fratar han en klar målsjanse. Iniesta situasjonen er som Viktor sier, soleklar.

  • Helt enig. Spesielt når han stopper venstre beinet til Neymar som jeg er veldig sikker på hadde scort hvis han ikke hadde blitt truffet i beinet

 3. Respektløst blogginnlegg spør du meg. Måten du partisk beskriver hvordan Barcelona og Messi i dine øyne gjør det 1 million ganger bedre enn det virkeligheten viser. Ja vi er nok begge enige om at Ronaldo ikke hadde sin beste kamp, MEN det hadde sannelig ikke Messi heller. Ingen skal ta fra han 1-1 målet… Det er en god prestasjon. Når det er sagt så vil jeg si at to straffer(begge omdiskuterbare) ikke gjør deg til noen Gud eller frelser.

  • Om du ikke fikk med de vidunderlige fremspillene Messi hadde i den kampen skjønner jeg ikke hvorfor du ser på fotball. Ikke alle gjør som Ronaldo og skal avslutte hvert eneste angrep selv. Messi er mye mer av en lagspiller.

  • Nå hadde da Messi spillermål, assist til Iniesta, assist til egen straffe, og puttet faktisk straffene. Ronaldo var mer opptatt av å kaste seg rundt og grine (Så ut som om han faktisk begynte å gråte da han fikk gult)

   • Nå får du gi deg, et bra og nøytralt blogg innlegg. Du burde sett ordentlig på kampen, som skriveren av dette blogg innlegget før du kommenterer.

   • VM i å være unyansert her, Viktor. Så du hvordan store, sterke Mascherano lå å sprellet som fisk ut av vannet eller? Patetisk av Barca. Er en gjeng med sutrekopper og juksemakere de fleste av dem (les: Pedro, Busquets, Dani Alves, Neymar, Mascherano) Eneste som er like ille hos Real er Pepe.

 4. Jeg vurderte nok en gang å slå av før slutt. Denne gangen gjorde jeg det ikke. Maken til den usportsligheten som man finner i disse oppgjørene skal man lete lenge etter. En skam!

 5. Underholdningen er det ikke mulig å klage på. Men, forferdelig dømming og usportslige opptreden fra alt for mange spillere trekker mye ned. Godt det snart er sesongstart her hjemme…

 6. Unnskyld meg,men dere som ikke har peiling på fotball (tydeligvis mange over her) bør finne dere noe annet å kommentere! En kanongod fotballkamp. Dommeren var god. Om han gjorde feil så var det på straffen til Donaldo. At han klager på dommeren er vel ikke noe nytt. Han skulle vel egentlig ikke hatt frispark heller! Alt i alt, en kamp som inneholdt alt! Underholdning på høyt høyt nivå!

 7. Tre straffespark i kampen. Barcelona sine er korrekt idømt. Real skulle hatt frispark istedenfor straffe. Enkelt og greit.

 8. Jeg pleier ikke å se på fotball i det hele tatt, men jeg så denne. Så hvis dette var en bra kamp, var det nok også min siste…

 9. Ramos var så vidt borti neymar? Hvis du gidder å se på reprisen så ser du at Ramos var aldri borti neymar. neymar sparket ned i bakken og det skulle aldri vært straffe eller rødt kort på Ramos.

 10. Utrolig underholdende kamp. Spørsmål om straffe eller ikke er helt håpløst å diskutere. Diskuter heller spillere som detter når flua lander på hodet. Men veldig moro kamp.

 11. Jo, det kan faktisk bli nok av disse oppgjørene. Derbykamper mister litt av eksklusiviteten sin når de spilles fire-fem ganger i året!

 12. Første målet til Real var frispark til Barca. Karim Benzema har handa på skuldra til Javier Mascheramo. Da er det ikke rart at han hopper så nye høyere enn Javier. Fellingen av Ronaldo var frispark ikke straffe.Forresten hvor mange ganger kastet Ronaldo seg ned for å få straffe/ frispark. Han skulle hatt gult mort for filming! Begge straffene til Barca var rigtig dømt.

 13. Pepe burde starta alle matcher med gult kort. Større møkkamann skal man lete lenge etter. Dommeren var god. Gjorde to feil, straffesparket til Real samt at de slapp gjennom Benzema på blank goal selv om han var en en meter offside. Bomma heldigvis.

  • Eneste grunnen for at du mener det var de eneste feila dommern gjorde r for at du vet like godt som mg at madrid hadde vunnet hvis det hadde vært 11 mot 11. Rødt kort på ramos? Aldri. Neymar legger seg så lett ned. Ramos var ikke borti omtrent.

 14. Det nytter ikke å skrive noe om disse lagene da tilhengerne av hvert sitt lag er blant de mest subjektive på planeten. Det fins en del rivalisering og egling mellom Liverpool og United fansen også, men det kan ikke en gang sammenliknes med de som følger de 2 store i Spania som tydeligvis ser syner.

  Det virker ikke som Real-tilhengerne tuller en gang når de mener Ramos ikke hekter Neymar. Uansett hvor mye Neymar gjør ut av det, er det jo en helt tullete inngripen av Ramos som kommer joggende altfor sent og sparker beinet til Neymar helt uten mål og mening. Dommeren har ikke annet valg.

  Neymar blir hektet like klart som Ronaldo når Real fikk en feilaktig straffe for en situasjon som skjedde utenfor 16-meteren, men enda snakkes det om at dommeren var «kjøpt og betalt». På det tidspunktet hadde allerede Ronaldo rukket å filme og klage over frispark han ikke fortjente opptil flere ganger, men ingen Real-tilhengere nevner det og klager bare over Neymar og Iniesta som detter lett.

  Og på toppen av det hele sier noen at Messi ikke spilte en god kamp. En millimeterpresis pasning før 1-0 målet, en kontrollert avslutning i hjørnet selv om han var omringet av Real spillere, og 2 iskalde straffer. Jeg ser ikke så mye spansk fotball, men hvis det var en dårlig kamp lurer jeg på hvordan Messi er når han spiller bra.

  Ronaldo hadde jeg forventet mye mer fra, men han var mest opptatt av å sutre hver gang noen kom bort i han. Jeg trodde han hadde gitt seg med det tullet der, men det dukker tydeligvis opp igjen når kampen blir viktig nok og han møter motgang.

  Alt i alt, syns jeg Real spiller en god kamp. De hadde kanskje fortjent 1p hadde det ikke vært for utrolig slapp markering på de 2 spillemålene til Barcelona, og tåpelige involveringer på de 2 korrekt idømte straffene.

 15. Samme greia kvar gang Real, Barca, Man U, Chelsea eller RBK taper ein kamp. Aldri eit «fortjent» tap, kun skandaløs dømming… 😉

 16. Du som har skrevt dette r jo barca supp som bare det. Pepe (overraskende) faen r dt for noe piss. Er det virkelig ingen som får med seg at han har skjerpet seg voldsomt når det gjelder sånne ting, messi messi her å messi der, skriv som en nøytral supporter hvertfall a når du r vg reporter, når det r sagt så kommer real til å stå igjen som vinner av la liga til slutt, cupen, tid for revansj , cl kommer fortsatt til å stå mellom madrid å Bayern. .

 17. Jeg pleier ikke å se på fotball, men jeg så denne. Så hvis dette var en bra kamp, så var det nok også min siste…

 18. Synes disse El Classico møtene begynner å bli ligne mer en søknad for Oscar. Pinlige situasjoner av spillere som burde klare å holde seg på bena. Er forøvrig Barca supporter men synes begge lag burde ta seg sammen når det gjelder oppførsel.

 19. real madrid ble knuuust. Cr7 gjorde ikke noe haha. De som sier messi er dårlig burde ta å se kampen på nytt. Barca vinner serien lett. Gjør vel ingen ting at pepe blir tråkket på? Det fortjener han, pga alle de stygge taklingene han har gjort før. Visca el barca hijos de putas

 20. For å si det sånn er det noen som husker vår El Clasicoet i fjor når Adriano skulle hatt straffe og ikke for det derfor vinner Real kampen. Og så klager Ronaldo på at dommerene alltid er mot Real

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *