Moyes klarte noe Ferguson ikke greide siden 2011

 

      (Manchester United – Olympiakos 3-0, 3-2 sammenlagt) Tenk det, David Moyes har greid noe Alex Ferguson ikke fikk til i sine to siste sesonger som manager; en kvartfinaleplass i Champions League.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

På et menneskelig plan var det godt å se Moyes forlate Old Trafford med et så stort smil, så lette steg og så mye lettelse i øynene. Etter et brutalt 2014, med syv tap på 14 kamper, ute av begge cupene, ute av «topp 4»-muligheten i serien, får han endelig noen hyggelige dager på jobben. «I Italia hadde David Moyes fått sparken tre ganger allerede,» meldte den tidligere Premier League-helten Gianluca Vialli etter Uniteds 0-2-tap i Hellas.

SJELDENT SYN: En strålende David Moyes forlater Old Trafford etter at avansementet er klart. Foto: AFP

SJELDENT SYN: En strålende David Moyes forlater Old Trafford etter at avansementet er klart. Foto: AFP

Men Manchester United er en stolt klubb fra Nord-England, og der holder man inntil videre fast ved at manageren har jobb til sommeren 2019…

Tre mål fra Robin van Persies venstreben var det som skulle til; 1-0 på straffe, 2-0 etter pasning fra Wayne Rooney og 3-0 etter at et frispark fra 20 meter føk inn bak en fullstendig feilplassert og fastlimt Olympiakos-keeper Roberto.

Det betyr at Manchester United er et av de åtte beste lagene i Champions League. Hvem hadde trodd at den setningen skulle høres litt rar ut?

Men det er altså slik at Alex Ferguson, Moyes’ «brutale» forgjenger, mislyktes i sine to siste forsøk i Europa; ut mot Basel i gruppespillet i 2011/12-sesongen, ut mot Real Madrid i 8-delsfinalen i 2012/13. Dessuten trengte Ferguson tre forsøk på å få United inn blant de åtte beste i Champions League på ’90-tallet.

Nå er disse videre: Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Bayern München, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid, Borussia Dortmund – og Manchester United. I øyeblikket fremstår United som det klart svakeste laget, men med en litt heldig trekning, det betyr nok i første rekke Atlético Madrid (som fortsatt bruker mye krefter i gullkampen) eller Borussia Dortmund (uten Lewandowski i den første kampen), er et United med alt å vinne i en brukbar posisjon foran kvartfinalene også. For nå er det bare Champions League som gjelder.

Men: Fremdeles er det slik at Manchester United sliter fælt mot gode motstandere. Denne sesongen har laget bare vunnet én gang mot Premier Leagues ni beste lag.

Trond Johannessen

Trond Johannessen

Og: Det nytter ikke å tro at så veldig mye er annerledes bare fordi Olympiakos knepent ble slått ut over to kamper. Det var ingen imponerende United-utgave som avanserte. Olympiakos var en drømmetrekning, men endte nesten opp som det ultimate marerittet. Bortekampen i Hellas var kanskje Uniteds svakeste denne sesongen, og det var aldri trygt hjemme på et kokende Old Trafford heller. Olympiakos skapte fire store sjanser, hadde ballen like mye som United – og David de Geas dobbeltredning på 1-0 kan ha vært helt avgjørende.

Mest gledelig med United-øyne var viljen og intensiteten (og da er det jo samtidig litt skremmende at det har vært fraværende i mange kamper). Men dette var i hvert fall et lag som VILLE vinne. Wayne Rooney løp ustanselig og var best, som han også var under store deler av høsten. Antonio Valencia nektet å gi seg, selv om han så ut som en bokser med en gigantkul over venstre øye. 40-åringen Ryan Giggs styrte mye – og Robin van Persie gjorde igjen det han er aller best til.

Og med et slikt engasjement, og såpass gode fotballspillere, kommer man ganske langt.

 

 

12 tanker om “Moyes klarte noe Ferguson ikke greide siden 2011

 1. Eg vil ikkje sei at Atletico er det svakaste laget. Måten dei spilte i år på, spesielt mot gode lag (Barca, Real, Milan) – skal det MYE til for at MU kommer forbi dei.

  Dortmund, PSG, Chelsea, Barca, SÅ Atletico.

  PSG har ikkje spilt mot tøff motstand i år, dei har ikkje rutine.
  Chelsea er tøffe, men dei er langt i frå like knusande som RM eller BM. Samanlikner du dei med Atletico, så står Atletico mye meir på og gir mye meir for seier. Spesielt i store kamper! Mens Chelsea har tapt noen top-oppgjør. Det gir MU ein sjanse.
  Barca foran AM – fordi Barca er ustabile. Dei kan vinne 7-0, så taper dei 0-2. I formen, er nok Barce sterkare, ja. Men har dei dårleg dag og MU litt heldig – kan det faktisk gå.
  Atletico, som sagt, dei kjører på non-stop. Dei slåst og gir aldri opp. Dei har gode spillera og god trenar. Dei må vere ekstremt uheldige, for å ikkje vinne over MU. Over 2 kamper!

  • Hei. Jeg er enig i at Atletico er et seigt lag å møte. Liker Atletico godt. Kult og veldig imponerende at noen klarer å utfordre Barca/Real. Så dem mot Barca der nede, bra trøkk på Calderon også.Arbeidsmaur, ikke lette å bryte ned, enig. Diego Costa blir vel ikke elsket, men er tung å stå imot. Og Arda Turan er en herlig spiller. Mener ikke at de er svakest, men har likevel en følelse av at det kan bli i overkant tøft kjør mot slutten, med serieinnspurt og Champions League, og at det derfor kan være en av de bedre motstanderne for United. Men for all del; har jo ikke sprukket til nå.

 2. det morsomme er at dere man u supportere roser han i skyene fordi han fikk til en bra match, greit at seiern var etterlengtet men hallo våkn opp, dere skal vel klare kreve mer enn en seier av managern deres?

 3. Man så da dommeren blåste av hvor mye d betydde for MU anno 2014.
  Personlig håper jeg dette inspirerte nok til at de IKKE blir slaktet av City på tirsdag, men derimot tar poeng. (heia CFC)

 4. Man.utd er ikke på noen måte «friskmeldt». Forsvaret hang ikke med mot et lag som Olymp. men ble reddet av Gea som var en levende mur, det skal de ikke satse på neste kamp. Nå trenger de en seier mot noen av de store for å vise at de ikke er hektet av, får vi det?

 5. Vialli sin uttalelse skal (ihvertfall i følge Gabriele Marcotti, som burde vite det) tolkes som at italiensk fotball er tullete, fordi de sparker managerne så ofte. Engelsk fotball (og Manchester United) er et eksempel til etterfølgelse som gir manageren en skikkelig sjanse.

  • Ja, det er riktig det. Understreker også det i avisa i dag, at det var en anerkjennelse av United. Kan kanskje oppfattes litt annerledes når ikke det poengteres, ser det.

 6. Jeg synes fortsatt de spiller for tregt og med for høy prosent av unøyaktige pasninger. Det er også merkverdig at fjorsesongens beste PL lag faktisk ikke vet hvordan man stiller seg opp på banen både i forsvarssituasjoner, men også i forhold til å gå fremover med ballen. HVOR ofte så man ikke situasjoner der en midtbane / spiss sto mer eller mindre uten muligheter fremover og ender med å enten spille ballen langt bakover eller da i værste fall prøve på en takling som ender etter 1-3 motstandere..

  Lær av Arsenal. Rull ball raskere og sats mer på at HELE laget er bevegelige og styrker som helhet der og når det skjer. A har også litt hull i forsvaret om dagen men de har da heller ikke betalt milliarder for spillerne sine som Chelsea / City osv. Manu er som A de satser på fotball som utviklingsinstitusjoner av talenter og da er det rart at man bare fordi Sir A gir seg glemmer hele kjemien i laget? Tror faktisk MYE av problemet har vært gnisninger mellom Rooney / Van P. Store egoer må skinne alene vet du.. Ser ut som om de i siste kamp hadde skværet opp og det gir poeng og avansement!

 7. Dette er god lesning for en liverpool supporter og jeg håper united blir dårligere i neste sesong sånn at dem blir avhengig. Av og kvitte. Seg med med viktig nøkkel spillere for så og rykke. Ned en divisjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *