Er det bare Ferguson som kan løse krisen?

 

Det er ikke ofte du har hørt Alex Ferguson si:  «Jeg tok feil.» Det spørs om ikke den setningen er iferd med å presse seg frem nå.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

For den siste beslutningen Ferguson tok som Manchester United-manager vil kanskje stå igjen som hans største tabbe. Etter 26 og et halvt år og 27 store titler lot klubbens ledelse ham avslutte med å plukke ut sin etterfølger.

NY SMELL: David Moyes går i garderoben etter 0-3-nederlaget for Liverpool i går. Foto: PA PHOTOS

NY SMELL: David Moyes går i garderoben etter 0-3-nederlaget for Liverpool i går. Foto: PA PHOTOS

For tre uker siden skrev jeg en blogg om hvorfor det er krise i Manchester United. Deretter har laget slått West Bromwich 3-0 borte og tapt 0-3 hjemme for Liverpool. Situasjonen er ikke blitt lystigere. Betydningen av onsdagens Champions League-møte med Olympiakos kan knapt overdrives for manager David Moyes.

9. mai 2013 meldte Manchester United på sine nettsider at Moyes var ansatt som ny manager. Den første setningen lød:

«Manchester United-styret har enstemmig støttet anbefalingen til Sir Alex Ferguson.»

Med andre ord; styret tok den formelle avgjørelsen, men det var Ferguson som bestemte. Det forteller alt om hans posisjon, og det forteller veldig mye om hvor vanskelig det er å løse floken som nå har oppstått.

Dersom Moyes skal bort må Ferguson faktisk erkjenne at han tok en gal avgjørelse. Han er adlet, han er blitt direktør og han er ambassadør, han står på sokkel utenfor Old Trafford, han har en egen tribuneseksjon.

Ingen er større enn klubben. Bortsett fra Alex Ferguson.

72-åringen har sett mange kamper denne sesongen, men han har ikke uttalt seg veldig ofte (naturlig nok). Sist gang var 2. mars, under en middag arrangert av den britiske konsulen i Los Angeles, foran Oscar-utdelingen. Da sa Ferguson det som er iferd med å bli en litt slitt frase: «Dette vil ordne seg. Det er tidlig og det har vært mange utskiftninger. Han (Moyes) trenger tid. Jeg var der i 27 år, så med en ny manager tar dette tid. Men det vil ordne seg.»

DEN STØRSTE: Alex Ferguson skriver autograf foran møtet med Liverpool. Foto: GETTY IMAGES

DEN STØRSTE: Alex Ferguson skriver autograf foran møtet med Liverpool. Foto: GETTY IMAGES

Det samme har Ferguson sagt helt siden han ba et fullsatt Old Trafford om å «stand by your new manager» 13. mai. Og noe annet kan han selvsagt ikke si, før det eventuelt skulle være slutt for Moyes.

Spørsmålet er om ikke noe må skje snart, før det hele utvikler seg til en knute det vil ta veldig lang tid å få løst opp. Særlig mer nedverdigende enn 0-3 hjemme for Liverpool kan det ikke bli for United-supportere. Nå er det bare ett håp igjen denne sesongen; Champions League. Det kan meget godt hende at United snur 0-2 til seier hjemme i 8-delsfinalen mot Olympiakos om to dager (noe annet vil bety at sesongen ender som den totale katastrofe), men det må nok gå hele veien til finalen i Lisboa 24. mai for at den turneringen skal hjelpe David Moyes i særlig grad.

Moyes har en seksårskontrakt, og de fleste tror vel fortsatt at han vil bli gitt en sjanse til å bygge opp sitt eget lag denne sommeren, at han får kjøpe og selge. Men hvor smart er det? Vil det gjøre vondt verre? Det er vanskelig å se en rød tråd i det Moyes har gjort til nå. Hvordan vil han at hans eget United skal se ut? Det kan iallfall ikke være samme type lag som Ferguson hadde suksess med, hvis vi skal dømme etter kjøpene av Marouane Fellaini og Juan Mata, for til sammen rundt 650 millioner kroner. Det er på ingen måte typiske United-spillere Moyes har hentet, og ingen av dem har imponert.

Akkurat nå er Manchester United et trist syn. Brutale, nådeløse Old Trafford er i løpet av få måneder blitt en bane ingen lenger frykter. Liverpool hadde seks strake tap på Old Trafford, men kom, nærmest helt plutselig, som favoritt og vant ganske greit. David Moyes så ut som en plaget mann, slik han har gjort en stund. Det er  ikke så rart.

Det er veldig mange som har sympati med Moyes. Han tok på seg en nærmest umulig jobb, og  han overtok en stall som trenger utskiftninger. Han har også et godt navn blant engelske journalister, selv om han åpenbart mistet det da han i desember bannlyste Daily Mirrors Manchester United-korrespondent David McDonnell. McDonnells «synd» var at han flere ganger hadde offentliggjort laget før Moyes rakk å gjøre det selv. (Den bannlysningen er paradoksalt nok kanskje det som har minnet mest om Alex Ferguson så langt….)

Trond Johannessen.

Trond Johannessen.

Moyes gjorde også en strålende jobb i Everton. Klubben gikk fra å ha fast tilholdssted på nedre halvdel av tabellen til å bli en forholdsvis fast utfordrer til Champions League-plassene, og det med svært begrensede ressurser. Alex Ferguson beundret ham over år, og åpningserklæringen til Ferguson var at Moyes har «alle kvalitetene som forventes av en manager i denne klubben». Men United er en vinnerorganisasjon. Ingen er vant til noe annet enn å vinne der, mens Moyes bare har én triumf; 2. divisjonsmester (nivå 3) med Preston North End i 1999/2000.

Kanskje ble denne jobben for stor? Det er jo i så fall en ærlig sak. Men da må noen si det. Lite tilsier at Moyes selv vil trekke seg fra en lukrativ seksårskontrakt.

Styret i Manchester United vil nok heller ikke foreta seg noe, før det eventuelt kommer en uvanlig innrømmelse fra klubbens mektigste mann.

 

19 tanker om “Er det bare Ferguson som kan løse krisen?

 1. David Moyes’s dager som sjef på Old Trafford er allerede over. Aksjekursen synker som en stein, og så sanrt Champions League-exiten er et faktum på onsdag er det ingen vei tilbake.

  Fotball på Premier League-nivå er en resultatorientert business, med de seneste resultater viser Moyes at han ikke takler presset, styret er tvunget til å ta grep og det raskt.

  Hvem som tar over etter Moyes er det mest spennende som skjer rundt Manchester United om dagen. Sir Alex kommer ikke tilbake.

  http://www.vargas12.com/2014/manchester-united-liverpool-kampen-som-har-alt/

  • Nei. Det er feil det du påstår! Ingen har vel antydet at Moyes er på vei ut annet enn ryktespredere som deg! Hva er det du driver med? Løgn og rykter bare for å forvirre?

   Tror heller ingenting på at United blir utslått av CL på onsdag!

  • Hva er det du snakker om? Aksjekursen til United holder seg stabilt og etter å ha falt etter jul så har den gått opp igjen og stabilisert seg.

 2. Ang. denne bloggen; United hadde ikke for dårlig stall før denne sesongen, og motgangen har utgangspunkt i managerbyttet -det er da bra logisk!

  Fellaini og Mata kan ikke kalles bomkjøp etter så kort tid i en klubb med ny manager på 27 år, det blir så feil som kan bli!

 3. Jeg har selv sammenlignet fjorårets sesong med årets. Stall vs stalll osv. Det eneste som en forskjellig er manageren. Og ørten poeng. Ikke bra. Moyes har tydeligvis mistet garderoben, og MANGE supportere.. når mister han Sir Alex?

 4. Det er stallen som for svak – hvordan SAF fik kdne stallen til å overpreste så til de grader som han gjorde i fjor, aner jeg ikke, men sannheten er at den stallen Moyes arvet ikke var elelkr er i nærheten av god nok PL-gull. Den ligger der den hører hjemme ferdighetsmessig. Se bare på det sentrale midtbaneleddet, f.eks. Det er ignenting som sier Europatoppen i det utvalget der, og dermed helelr ikke topp i England.

  Ferdinand i midtforsvaret er på nedadgåedne kurve, det samme tror jeg Vidic er og erstatterne holder ikke nivået. Backene er for svake (bbortsett fra Evra, osm egentlig ser ut til å mest ha gått lei, og kan trenge miljøskifte), vingene har fart, men fint lite annet, spissene er utrolig nok for endimasnjsonale og forutsigbare (særlig nå når de ikke samarbeider) og hele stallen skriker etter offensiv kreativtiet og generell x-faktor. (Se på Arsenal, det er en grunn til at de har herjet i PL så langt denne sesongen – stallen er fantastisk komponert og er satt sammen av uhyre kreative, men lag-lojale spillere, særlig offensivt. Wenger har satt sammen en «kontinental» stall, SAF har bygd den siste «erkebristike» stallen som noensinne komemr til å vinne seriegull i PL) At stallen likevel tok seriegull i fjor er trossing av alt som heter naturlover og viser hvor fantastisk SAF var. Moyer er ikke like god, kanskje, men det er ingen. Men fakum er at de aller, aller fleste ville slitt med å følge opp fjorårsseognen med samme stall, for stallen spilte langt, langt over potensialet sitt ifjor. Så ja, Moyes er er dårlig manager enn SAF, men det er stallen som er hovedproblemet, for den holder ikke niåvet som skal til for å oppfylle klubben og fansens ambisjoner.

  Gi Moyes litt tid, så tror jeg absolutt han kan klare det samme for «oss» som Rogders maktet for Liverpool – lagbyggingen i Everton tyder på at han har det inne, men han må ta det gradvis, siden det å skifte hele stallen på en gang neppe hadde hjulpet saken. Og Møyes er både smart og rutinert til å skjønne det.

 5. Everton er ikke en klubb med «svært begrensede ressurser», slik det blir påstått i denne artikkelen. I 2008 rangerte feks Forbes Magazine klubben som verdens 21. rikeste, og den 6. rikeste i England. Everton gjorde det med andre ord under Moyes omtrent slik en kan forvente av en klubb med dens økonomiske ressurser. Ja faktisk litt i underkant, med tanke på klubbens historie, økonomiske muskler og publikumspotensiale.

  • Hei. Dette handlet altså om det Moyes gjorde fra han startet med å bygge sitt eget lag i Everton fra 2002. Og sammenlignet med de største, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal og delvis også Tottenham, har ressursene vært svært begrenset. Var forresten regnet som den sjuende mest verdifulle klubben i 2008, langt bak Newcastle på sjette, og nesten likt med Aston Villa, Manchester City (!) og West Ham. Men er enig i at Everton underpresterte før Moyes kom, og at han således hadde en litt prisverdig jobb.

 6. I år har United stang ut og nerver. I fjor stang inn og derav selvtillit. De spiller godt når de leder med 2 mål og er trygge i år. De spilte dårlig i fjor også. Moyes kan da ikke ta skylden for alle de individuelle feilene som begås? De er jo endeløse. Ut med Smalling, Valencia langt bort fra alt som heter forsvar, 4 nye i forsvar, ny keeper, og et par kreative og kjappe på midtbanen vil gjøre susen. Da er de tilbake der de var på sitt beste. Til og med med Moyes. Sir A.F var jo aldri engang på treningsfeltet…. Stallen er Mett av suksess og takler ikke motgang når den rammer. Dette har de bare godt av for fremtiden. Viktig å takle motgang. Også for supporterne :)))

 7. Filmen Miracle fra 2004, som handler om USA som slår Sovjet i OL-finalen i is-hockey i 1980. Et Sovjet-lag ingen trodde kunne slå. Treneren som fikk ansvaret for å bygge et OL-lag kvittet seg med mange av de «beste» spillerne, og bygde helt egen stall. Han beholdte noen og bygde laget rundt disse.

  Moyes er nødt til å gjøre det samme. Jeg kjenner jeg er litt i et berg-og-dal-bane modus med Moyes. Gi ha tid, ikke gi han tid osv. Men, det er egentlig ganske tydelig at denne utskiftingen kommer til å ta tid. Å forvente noe pokaler de neste 2-3 årene er bare å glemme. Hvis United-fansen klarer å bli vant til denne tankegangen så tror jeg alle kommer til å få det atskillig lettere. Moyes må bli kvitt veldig mange spillere i sommer. Han må beholde de unge talentene som spiller mye og noen av de eldre spillere. Resten må skiftes helt ut og laget må bygges helt på nytt. Det finnes ingen utvei. Faktisk. Han er bare nødt til å ta den beslutningen og stå ved den.

  Hvis Moyes nå får sparken vil det bare forlenge hele denne prosessen. Og man vil måtte begynne helt forfra igjen. Jeg ønsker og tror at Ferguson vet hva han gjør. Og ikke minst hvorfor han gjorde det han gjorde. Han så vel i Moyes det han så i seg selv. Jeg tror nok jeg skal klare å bli vant med at United ikke er noe topplag i noen år. Ikke minst for å se om Fergusons bragd er mulig å kopiere.

 8. De ansvarlige er jo styret i ManU som valgte ikke å ta ansvar men overlate det til Ferguson. Og Ferguson har helt åpenbart brukt speil da han vurderte Moyes – og så mye av seg selv i ham. Det burde et styre da ha sett ?
  Ferguson refererer også stadig til at han selv fikk 3-4 år å komme igang på, men fotballen idag er en helt annen pengemaskin enn da han tok over. Nå er klubbene avhengige av suksess, av CL fotball, av vanvittige sponsorkontrakter – Moyes har helt enkelt ikke 3-4 på seg – han har max 1 sesong – som nå snart er over. At Styret – ja selv Ferguson – ikke så det forstår jeg ikke. Klubben står nå reellt overfor utfordringen å bli et nytt «Liverpool» og forsvinne ut i middelmådigheten – eller ta umiddelbart grep – ansett Klopp og kom tilbake på sporet. Om det betyr åpent å si at Fergie tok feil – so be it.

 9. Ehhh? Liverpool hadde 6 strake tap?? Her burde du vell sjekke opp fakta. Liverpool kom fra 4 strake seiere og 1 uavgjort før kampen mot United

 10. Å kjøpe premier league’s desidert dårligste spiller for 260 mill sier det meste om Moyes muligheter til å bygge et nytt stor lag, tragisk og bare trist å være vitne til, bare å kvitte seg med før han ødelegger hele klubben.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *