Er Petter Northug virkelig ferdig?

SLUTT: Petter Northug går ut av sesongen uten ski på bena. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK)

SLUTT: Petter Northug går ut av sesongen uten ski på bena. (Foto: BJØRN S. DELEBEKK)

Han har nettopp fylt 28 år. Er Petter Northug virkelig ferdig som skiløper?

Av Jostein Overvik, sportsreporter VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Det høres ut som et spørsmål fra en fjern fremtid. Men er det ikke. 12. mars 2014 stiller Dagbladets veterankommentator Esten O. Sæther nettopp spørsmålet: Ferdig for sesongen eller ferdig for godt?

Mens Aftenpostens langrennsjournalist Erlend Nesje forklarer skikongens fall med at han har «slurvet» med treningsarbeidet helt siden VM-suksessen i Holmenkollen for tre år siden.

Coop-sjef Svein Fanebust påpeker likevel gjennom VG at det tross alt har vært tre Northug-suksesser denne sesongen: brødet, juicen og frokostblandingen.

Og Norges Skiforbund?

– Han har tatt det litt for rolig på somrene, helt siden 2011, for så å starte opp skikkelig utpå høsten igjen. Når han får en lang sykdomsperiode på høsten, slik som nå, blir det en smell. Det er vanskelig å redde et synkende skip, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Uttalelsen er kvalitetssikret med et lignende sitat fra NRKs langrennsguru Torgeir Bjørn.

Og der står vi.

Petter Northug tok ingen OL-medaljer, gikk ikke i Holmenkollen og dropper Falun. Alle er tydeligvis enige om at han nå gjør opp regningen for tre års dårlig jobb. Dermed karakteriseres Northug – 15 år yngre enn Maurilio de Zolt da han ble olympisk mester ­– som et synkende skip.

Kraftig kost. Dette ligner definitivt hverken på juice, brød eller frokostblanding. Dette ligner på slakt.

Jeg har personlig ingen kunnskap om Northug har prioritert nattlig poker i stedet for daglige treninger ute i vårsolen de siste årene.

Det jeg med sikkerhet kan si er at han ble verdensmester på 15 km – individuell start – for ett år og 13 dager siden. Det krevde i hvert fall kapasitet. Det kan hende at fyren den dagen tvang ut det siste av hva kroppen etter mange års trening hadde å by på.

Men det synkende skipet – da gjennom to sesonger – vant verdenscupen sammenlagt også.

Pluss var ankermann for Norge i tre stafetter i verdenscupen og VM. Samtlige ble vunnet.

Men Petter Northug ble kjørt av lasset i 2013-VM også. Både på tre- og femmila. Det var mange  – meg selv inkludert – som synes de to VM-gullene til Dario Collogna og Johan Olsson var langrenn på sitt aller beste og markant annerledes enn da Petter Northug vant sine fem gull på fellesstarter fra 2009 til 2011.

Northugs spurtegenskaper har vært fantastiske. På 21 mil i VM og OL snappet han altså til seg fem av de 11 gullene sine med til sammen 6,5 sekunders margin

Denne sesongen har han stort sett ikke vært i posisjon for noen spurt.

Vi kan kanskje anta at Petter Northug har prøvd å ta grep i forhold til sin sviktende tenning. Han har i hvert fall gått ut av landslaget med egen motivasjon som begrunnelse. En svært upopulær beslutning hos Norges Skiforbund, Olympiatoppen og hos mange ledende stemmer i media.

Og etter en sykdomsperiode i høst har vinnerskallen over alle vinnerskaller ikke vunnet noe som helst denne sesongen – bortsett en etappe i Tour de Ski.

Men betyr det at han er ferdig som skiløper?

Hva mener du?

23 tanker om “Er Petter Northug virkelig ferdig?

 1. Selvsagt er ikke Petter Northug ferdig som skiløper! Det er et av de rareste spørsmålene jeg har sett på lenge…
  Alle toppidrettsutøvere kan ha en sesong eller to der det ikke klaffer spesielt bra, og det er utrolig mange faktorer som avgjør hvor godt en treffer. For 2013/2014 sesongen er det ikke spesielt vrient å forstå hvorfor det ikke har klaffet for Petter.
  Hvis han vil, og er motivert for det, kommer har brutalt tilbake for å vise «hvor skapet skal stå» 😉 Dessuten er jeg overbevist om at han ønsker å gi kritikerne, og ikke minst svenskene, så «hatten passer»!!
  Kjør på Petter, for jeg (og de aller fleste andre) vil så gjerne se deg vise «pappskallene» hva det virkelig vil si å ha en fullblods «vinnerskalle»!!

 2. Selvsagt er han ikke ferdig med mindre han selv velger å gi opp. Han kan bli verdens beste skiløper igjen hvis han virkelig vil det.

 3. Jeg tror ikke Northug er ferdig, langt derifra. Jeg tror han har innsett at å satse alene ikke var optimalt. Nå tror jeg ikke han går tilbake til landslaget, men jeg tror han vil prioritere annerledes når det gjelder barmarkstrening i sommer/høst. Det er VM på ski i Falund og det trigger noe Petter voldsomt. Tenk å kunne slå knoc out på svenskene på egen snø! Håper han holder seg frisk og gjør han det vil han til vinteren være tilbake i god gammeldags form. Vi kan bare glede oss!

 4. Northug kommer tilbake. Hva har skinasjon Norge utenom Northug ? Jo en Sundby, deretter er det stort sett slutt. Northug var også beste norske løper på stafetten, uten at dette sier så,sa mye.
  Nei vi trenger Petter Northug fra Strindheim.

 5. Hei å hå. Har alle glemt Marit Bjørgen som fikk en real ned tur. Samme har skjedd med Petter. Han kommer tilbake og vil nok ta en drøss medaljer i Falun neste år. Stå på gutten 😀 du er konge.

 6. Northug kommer tilbake om han dropper poker spilling og trener 1000 til 1500 timer fra sesongslutten i 2014..
  Vi bør ikke glemme at bjørgen var og hadde lyst til å gi seg med langrenn, men hun kom tilbake og ble dronningen..
  Northug klarer dette om han gjør alt rett og trener som i 2010 sesongen..Lykke til

 7. Her er det mange optemister, men for PN er det bare en ting som teller og det er PENGER,alt annet er uintresant. Hvis han vil tilbake i verdenstoppen MÅ han bytte til en trener som kan noe om denne idertten, vis ikke er han ferdig som toppløper!!!

 8. Forstålig at dette ikke gikk, han har ligget på sofaen med virus i perioden da andre trente knallhardt i oppkjøringen. Han gamblet med opplegget, men tapte. Kommer han seg unna sykdom i 2014 er han tilbake i godt gammelt slag neste sesong. La han få være i fred å kjøre sitt opplegg 🙂

 9. Petter Northug bør prestere godt i VM i Falun neste år ellers blir dette katastrofe for hans egne ambisjoner og teamet/sponsorene rundt ham. Gjør han ikke der er han ferdig som å være den eneren han vil være der det å vinne er det eneste som betyr noe i mesterskap.

 10. Ferdig!! Hvis motivasjonen er penger, som han får nok av nå, henger ikke en medalje like høyt. Tror ikke et VM eller OL gull, som han har mange av, står like høyt som en tittel i WSOP. Mannen var verdens beste, og nå er det bare gode minner igjen.

 11. Tror nok det er fullt mulig å komme skikkelig tilbake. Kan jo sammenlikne med Dario Cologna som tok 2 gull i Sochi. Under VM i Oslo 2011 – 2 måneder etter at han vant TdS – gjorde han absolutt ikke noe stort VM:

  Holmenkollen 2011
  15 km, klassisk: 25. plass
  30 km, dobbel jaktstart: 24. plass
  50 km, fristil: 20. plass
  sprint, fristil: 9. plass

  Disse plasseringene likner jo litt på det Northug presterte i Sochi. Ja, sveitserne fant aldri ut av snø og smøreforhold i Oslo, noe som også var en delvis forklaring bak Northugs resultater i Sochi.

  Synes fokuset til alle journalister og ‘eksperter’ er veldig rettet mot for dårlige forberedelser.
  Alle ser ut til å ha ‘glemt’ at en sykdomsperiode på 2-3 måneder nødvendigvis må gi negativt utslag. Jeg håper PN kommer tilbake i godt slag til Falun neste år, og at han allerede nå i sommer begynner å legge grunnlaget for flere gode år. Han bør iallfall delta i ett OL til. Lykke til Petter, ser fram til å se deg i toppslag igjen!

 12. Jag tror inte att PN är färdig som skidlöpare. Han blir nog bäst igen nästa säsong om han får vara frisk. Konstigt med alla negativa kommentarer som har varit sedan han blev sjuk. Jag hoppas i alla fall att han kommer tillbaks som världens bäste, det är inte lika kul eller intressant utan honom. Nu kan man vara ute i solen istället för att titta på skidor från Falun.

 13. For langrennssporten vil det ikke være noe tap om PN gir seg, han opptrer altfor arrogant, mener jeg. Er IKKE noe godt forbilde for barn/ungdom, bedre da med både andre nordmenn og sågar mange av de utenlandske løperne og. Synes ikke den tullete måten å svare på under intervjuer, er noe særlig positivt. Så for min del kan han bare legge opp, savner hverken barneskirennkommentarene hans eller baklengsgåingen hans. Representerer bare dårlig sportsånd.

  • Hva du syntes om Petter er helt greit, men du tar fullstendig feil når det gjelder Petters betydning for langrennsporten! Han har greid å få større interesse for langrenn enn skiskyting, nettopp p.g.a. sin personlighet. Det er faktisk mange som ikke liker å se på herre langrenn etter at Petter ikke har vært med.

   Petter kommer tilbake neste år, for nå er han motivert! Det er det som lanslagstrenerne og mange andre ikke har skjønt han må være motivert for å vinne noe som helst.

   Det var derfor han gikk ut av landslaget, for å få igjen motivasjonen. Nå trigger jo alle beter viserne han og han skal vise at han kan bli best igjen selv utenfor landslaget.

   Dt som også er rart er at så mange mener han må tilbake på landslager(den gode modellen) Det er bare Sundby son er på samme nivå!

 14. Jeg er ganske sikker på at den personen som er mest skuffet over årets sesong er Petter Northug selv. Den arrogansen og selvsikkerheten han tidligere har vært kjent for har han kunnet stå inne for ved å prestere i løypa, men denne sesongen har vært en nedtur (selv om han ligger på 4.-plass i verdenscupen).
  Med en sånn vinnerskalle og behov for å vise hvem som er best, så føler jeg meg trygg på at han kommer til å ta skikkelig tak fram mot neste sesong, og virkelig vise hvor skapet skal stå. Jeg tror PN er av den typen som ikke kan gå ut som et synkende skip, men heller gi seg på topp.

 15. At en PN starter for seg selv for motivasjonens skyld har gjort meg mistenksom på hans intensjoner. Dersom de daglige treningsrutinene begynner å skli ut samt at kvaliteten og kvantiteten på hard øktene går ned, ja så skjer det som har skjedd. At han får med seg Coop til å betale for dette gildet er helt utrolig. PN du må tenke over karrieren din skal vare livet ut. Dvs at ditt navn og rykte så må du sammenligne deg med Bjørn Dæhlie for det er ditt potensiale, skikonge er ikke noe du blir ved å vinne en etappe i TDS. Du må vinne noe hvert år gjennom mange år og du må være på topp helt til du legger opp. Da blir du helt, da blir du rik. De gamle skikongene har tjent mer etter karriere slutt enn under, tenk på det du. Har ingen tru på at å gampe rundt i trøndersk myr alene uten andre topp løpere rundt deg kan bli trening av kvalitet som du hadde på landslaget. Da må du betale løpere som gjør at du har ditt eget landslag rundt deg. Men da blir det ikke igjen noen penger til deg.

 16. Ser man sesongen under ETT inkludert OL, er det kun Martin S som er bedre enn Petter Northug. Petter ble nr 4 (3) i Tour de ski, og i OL gikk han brukbart i stafettene og på 5 mila. Alt dette uten at han var i toppform, det skyldes sykdomsperioden i høst. Etter det ble alt en kamp mot tiden, og det lykkes ikke helt. Men Northug viste i en av etappene i Tour de ski, sitt potensiale, der han slo alle klart på 10 km klassisk. Alle vet at både teknikken og det taktiske lider når man ikke er helt i toppform. Når Petter kommer tilbake i form, har han egenskaper ingen andre eller kan trene opp. Og den underholdningen ser vi frem til han viser oss på nytt i 2015 sesongen. Lykke til!

 17. Desverre har nedturen forlengst startet for Petter.Det er på sett og vis forståelig at han tar pengene når de er der,men han må være ærlig om det.I OL burde han stillet sin plass til disposisjon slik Ola Vigen Hattestad gjorde det overfor «Pølsa» ved forrige korsvei. Slik lager vi helter og vinnere. Han snek i køen til Sotsji,godt hjulpet av Olympiatoppen og bløffet seg til altfor mange starter. Andre var i bedre form.Resten av verden har jo også knekt «Northugkoden» ved å kjøre hardt fra start.Slik blir det god idrett av. Å være stabil i toppen krever et topp opplegg, det får man best ved å følge forbundet/olympiatoppen, så får man heller spise noen kameler underveis.Er usikker på om Petter har guts nok til å snu. Synes Sundby fremstår som en ekte viking. Han blir nok et symbol for mange.

 18. Rart å lese at til dels rutinerte journalister kan gå i den fellen å vurdere en person som Petter Northug som om han skulle være en hvemsomhelst som journalisten selv – eller deg og meg, og nærmest avskrive en av vår tids største idrettspersonligheter etter en mislykket sesong. De fysiske forutsetningene har han vist i overflod – smartness likeså. Muligens har han prioritert show og business på bekostning av trening et stykke tid – ikke vet jeg, MEN med en sånn ekstrem vinnervilje kombinert med fysiske og psykiske nådegaver langt utenom det vanlige, vil han foreta nødvendige justeringer og allerede neste sesong framstå som en ukontrollerbar vulkan i sporet og etterlate seg sjokkerte, demoraliserte svensker og måpende middelhavsfarere av norske journalister.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *