Håndballjentenes gullalder er over

HENGER ETTER: Gro Hammerseng og Larvik er sjansløse på semifinalen i Champions League. Heidi Løke kan vinne med Györ, men høyst sannsynlig vinner ingen norske lag internasjonale titler denne sesongen. (Foto: Alf Øystein Støtvig)

HENGER ETTER: Gro Hammerseng-Edin og Larvik er sjansløse på semifinalen i Champions League. Heidi Løke kan vinne med Györ, men høyst sannsynlig vinner ingen norske lag internasjonale titler denne sesongen. (Foto: Alf Øystein Støtvig)

Landslaget på hodet ut av VM allerede i kvartfinalen. Larvik sjanseløse på semifinalen i Champions League. De norske håndballjentenes gullalder er over. I hvert fall foreløpig.

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Jostein Overvik, sportsreporter VG

Suksessen fra 2004 til 2012 var enorm. Norsk kvinnehåndballs to lokomotiver dampet inn ikke mindre 10 internasjonale titler på åtte år. Hovedsakelig basert på 1980-generasjonen – med Gro Hammerseng-Edin, Lunde-søstrene, Karoline Dyhre Breivang osv.

De fyller snart 34 og kommer naturligvis ikke til å være den bærende kraften i årene fremover. Det er mindre enn et år siden Larvik var i finalen i Champions League og ikke mer enn 15 måneder siden Norge tapte EM-finalen. Likevel virker ikke denne tilbakegangen tilfeldig.

Norsk håndballs to flaggskip har en stor jobb å gjøre. Særlig med å få frem typer som Hammerseng, Tonje Larsen eller Kristine Lunde-Borgersen.  Bakspillere som er sjefer i forsvar. Og har både skudd og spilleforståelse til å bestyre et helt lag i angrep.

Slike jenter vokser ikke på trær, selvsagt, men må dyrkes frem gjennom år.

Byåsens 37-23 over Hypo Niederösterreich søndag – med fem brasilianske verdensmestre – forteller at situasjonen langt fra er håpløs. Spillere som Marie Henriksen (20) og Silje Katrine Waade (19) vil helt sikkert fortsette med å markere seg i fremtiden.

Men det er ikke mer enn en drøy uke siden Byåsen tapte med syv mål mot Larvik hjemme. Cupvinnercupens semifinale – sannsynligvis mot russiske Zvezda Zvenigorod ­- blir tøff. Det er et stykke frem.

Larvik har foreløpig fornyet og forynget med landslagets nye forsvarsklippe Mari Molid (23). Men kan trenge mer. Resultatene i Champions League lyver ikke. Larvik har scoret klart minst mål av de åtte klubbene i hovedrunden. Da hjelper det lite at Nora Mørk (60 mål) ligger som nummer to på toppscorerlisten.

Angrepsspillet må løses annerledes enn at den svært lovende 22-åringen må ty til en soloprestasjon for å tvinge frem en avslutning. Slikt holder aldri til å vinne titler internasjonalt.

Både Larvik og landslaget er helt avhengige av at de avgjørende enkeltprestasjonene springer ut av sterke kollektiv.

Ingen av dem har vært sterke nok denne sesongen. Katrine Lunde og Heidi Løke står fortsatt fremst i et Györ som er favoritter i Champions League. Men norske lag vinner ingen internasjonale titler i 2013/2014-sesongen.

Det er opp til Byåsen å avkrefte påstanden.

6 tanker om “Håndballjentenes gullalder er over

 1. Ikke begynn på same sangen og TV 2 med herrelaget. Hedin vekk og Hakkebakkemoral det er nevnlig trenaren som styrer Norge kunne spelet men dei hadde Drilo. Håndball er bagårdsidrett l Norge. Bygg haller og slutt å vita altid det beste i avisa ka trener skal sparke nå?

 2. Hva har det hatt å si for utviklingen av kvinnehåqndballen at Norge har hatt ett lag som har vært uten konkurranse her hjemme, som har støvsuget opp talentene og kun måtte skjerpe seg i Mesterligaen. Et lokomotiv for å dra nivået opp er viktig, men da forutsettes det at det henger vogner bak lokomotivet. Til nå har ei lita vogn skranglet med, Byåsen. All ære til Larvik for alle mesterskapene. Men har det gagnet norsk håndball?

 3. Hva gjorde de årgangene som har brakt Norge til toppen av egentrening kontra de som er
  16-22 år i dag?
  Er nivået hevet på egen utvikling eller jobbet spillere som Gro Hammerseng, Rigelhuth, Tonje Larsen., dyhre breivang med å utvikle sitt eget spill.
  Jeg tror Norsk håndball må se at spillertyper som Nora Mørk, Marie Henriksen, Stine Bredal Oftedal, Veronica kristensen kan tilføre Norge en helt ny type måte å angripe det å utvikle forsvarspillet. Der Tror jeg nøkkelen ligger samt at med så tekniske spillere og skyte/fintevillige spillere så kan det hende at de må tilnærme seg helt andre spillesystem enn de har i dag. I kontra/ankomst vil Norge bli enda faligere med denne generasjon enn forrige i og med at back typene er hurtigere og enda bedre teknisk.
  Og rundt om kring i Norge kryr det av talenter med gode tekniske ferdigheter og spisskompetanse som kan gjøre Norge enda artigere å se på i etablert spill og i Kontra.
  Men, da er det viktig at Norsk Håndball får full oversikt regionalt i Norge for å virkelig finne de som kan ta Norge videre i fremtidens håndball.

 4. Det er ikke spillerene det er noe galt med det er treneren det er noe galt med.Siden han tok over har det vert en nedgang i gode prestesjoner al over. Han eier ikke det samme talentet på trenersiden som Breivik/Jakobsen,og andre trenere i norge.Det må brukes de beste trenerene på et slikt nivå.

 5. Helt enig.
  Men det er dessverre ikke bare ute på banen fornyelse er helt nødvendig. Tiden er moden for en videreføring av suksessen med Marit breivik og hergeirson som bare er en kopi , god eller dårlig.
  Modellen med å la spillerne bestemme alt fungerte så lenge typene på banen var i stand til det.
  Dessverre har disse rollemodellene utspilt sin rolle og det er ingen i sikte som kan ta plassene.
  Sorry.
  Den største utfordringen er at våre konkurrenter Har tatt oss igjen og passert oss på det fysiske planet. Toppidrett i dag er en hel dags jobb med full dedikasjon. Det gjelder trening, spising, soving, etc. Det er hyggelig med hele familien til stede på trening og kamp, men sorry.
  Det holder ikke lenger.
  Norsk jentehåndball må dessverre vekkes alvorlig opp av tornerosesøvnen og føres tilbake til arbeidsbenken der kun hardt arbeid og full oppofring gjelder 24/7.
  Frykter vi står foran noen tunge stunder på jentehåndballbanen i tiden som kommer.

 6. Til GjS.

  Jeg skjønner hva du mener. Med tanke på norsk håndball, så har Larvik bidratt til å gjøre norsk håndball bedre med tanke på landslaget. Landslaget vårt har vært i hver eneste EM finale siden 2002 og vunnet til sammen 7 gull i perioden 2004-2012. Larvik har vunnet Champions League i 2011 og CWC i 2005 og i 2008. Så ja, Norge har hatt fantastisk suksess i mange år. Larvik var og i Champions League finalen i 2013 og det var en finale de faktisk skulle vunnet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *