Gruppe H – for Helvete?

TEGNER: Per-Mathias Høgmo får mye å forklare spillerne underveis i EM-kvaliken. For den blir tøffere enn han hadde håpet. Foto: Sindre Øgar.

TEGNER: Per-Mathias Høgmo får mye å forklare spillerne underveis i EM-kvaliken. For den blir tøffere enn han hadde håpet. Foto: Sindre Øgar.

Per-Mathias Høgmo (53) så både litt mutt – og litt oppblåst ut, der han satt i salen og fulgte EM-trekningen. Det så greit ut – en stund. Så dukket de med rutete drakter opp i samme bolle som Norge: Kroatia. Og straks ble Høgmos litt triste ansiktsuttrykk berettiget.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Gruppe H – sto H for Helvete?

Italia. Kroatia. Norge. Bulgaria. Aserbajdsjan. Malta.

Det som er helt klart: Selv om flere europeiske lag enn noen gang deltar, er dette en mer ubehagelig gruppe for Norge enn vi har hatt på mange trekninger. Mot forrige VM-trekning, for eksempel, blir dette tøffere. Samtidig er det mulig å komme til EM som nummer tre. Det var ikke mulig i VM-kvaliken.

I utgangspunktet er Norge det tredje beste laget, som seedingen også forteller. Og blir vi nummer tre, så ender vi trolig i en ny play-off.

Det har – historisk sett – gått dårlig tidligere. Norge har vært sjanseløs mot både Spania og Tsjekkia i dobbeltkamp. Men vi tar det vi får. Trekningen til EM-kvalifiseringen 2016 kunne vært både verre og langt bedre.

Det nytter ikke å snakke om «hvis vi bare ikke hadde fått Kroatia» osv. Høgmo er prisgitt det han får. Og han må jobbe med det utgangspunktet han har. Høgmo må selvsagt si at det er mulig å slå alle på hjemmebane – og at det er en viss mulighet til å bli nummer to i gruppe H.

Han må si det. Det er jobben hans. Men innerst inne vet han at dette kan bli i overkant vanskelig. Selv med 24 europeiske lag i et sluttspill, så er det blitt omtrent like vrient for Norge som det har vært i de sju siste EM- og VM-kvalikene: Vi har slitt med å være bedre enn nest-best. Og mye av forklaringen ligger på hjemmebane.

VGs Knut Espen Svegaarden.

VGs Knut Espen Svegaarden.

For på veien til VM 1994, VM 1998 og EM 2000, tapte Norge kun én hjemmekamp på alle tre kvalifiseringene til sammen. Ja, vi var gode borte. Men det er hjemmekoden som må knekkes – igjen. Og det er derfor Høgmo prøver å spille en type fotball som gjør at Norge skal kunne diktere spillet mer enn vi har gjort de siste årene.

Norge har alltid vært for dårlige til å styre spill. Vi behersker det ikke. Hjemme er Norge nødt til å ha et eget grunnspill. Høgmo har sett dette, og han prøver å gjøre noe med det. Resultatene hans så langt har vært svake, men spillemessig har det vært en større endring enn mange trodde var mulig.

Men med et så gavmildt forsvar som Norge har hatt de siste årene, så kommer vi ikke til EM 2014 heller. Du kan øve så mye du vil på offensivt spill. Men det hjelper lite hvis målene renner inn bak deg. Og det har det gjort mye for Norge de siste årene.

Bare det siste året, på de 13 siste landskampene, har Norge kun unngått baklengs to ganger, hjemme mot Makedonia og Kypros.

Det er altfor dårlig. Og fortsetter dette, så kan lett Bulgaria passere oss og bli nummer tre i gruppe H. Italia er selvsagt favoritt, og det eneste «publikumslaget» vi får til Ullevaal i kvalifiseringen. Mario Balotelli var den første mange folk snakket om etter trekningen. Stjernen. Like mye på grunn av andre ting enn det sportslige – som det sportslige.

Kroatia blir de skumle, de som kan drepe drømmen vår. Mens Bulgaria blir den uforutsigbare, de som kan sette opp snubletråder. Aserbajdsjan og Malta skal Norge slå både hjemme og borte. Det må til. Ellers kan vi glemme nok et sluttspill.

Per-Mathias Høgmo har mye å jobbe med fremover. Han blir neppe tuppet ut om Norge ikke kvalifiserer seg – hvis NFF og publikum ser at landslaget virkelig prøver – men Høgmo har selv sagt at Norge bør til et sluttspill igjen.

Og det er til sist hans ansvar.

Nøkkelen har navnet «Kroatia».

Hvis ikke kan godt Gruppe H stå for Helvete.

 

 

16 tanker om “Gruppe H – for Helvete?

 1. Dette ser ikke så ille ut. Slik er de siste møtene mot disse lagene:
  Kroatia (H) 1-1 i 2012 (B) 1-2 i 2007
  Malta (H) 4-0 i 2007 (B) 4-1 i 2007
  Italia (H) 0-0 i 2005 (B) 1-2 i 2004
  Bulgaria (H) 2-1 i 2001 (B) 0-4 i 1987
  Aserbajdsjan(H)5-0 i 1996 (B) 1-0 i 1997

  Tabellen blir da 10 19-11 17 og vips, vi blir nummer 2 eller 3 i gruppa! (og vi taper neppe 4-0 i Sofia denne gangen)

  • Bortsett fra Kroatia hjemme er alle resultatene eldre enn sju år. Ser ikke helt hvordan en kamp fra 1987 er særlig relevant.

 2. Jeg tror det skal mye til for at vi skal kunne håpe på noe annet enn en tredjeplass i denne gruppa. Jeg er derimot ikke spesielt bekymret for Bulgaria, så tredjeplassen burde også være sikret. Når det gjelder playoff-kampene, så har vi, som du sier, ikke hatt særlig hell med oss i disse tidligere. Men, denne gangen vil motstanderen være et lag som ble tredje best i sin pulje, fremfor nest best som før. Det burde derfor være en god mulighet for at vi møte overkommelig motstand. Med litt flaks kan vi til og med bli et av de seedede lagene i playoffen.

 3. H for himmelen? Denna gruppa er jo ikke så ille. Norge er vel det dårligste laget, men alle nordmenn med beina plantet i jorda vet at vi ikke er gode nok til å kvalifisere oss. Vi er kun en underdog, håper vi klarer hvertfall uavgjort mot Malta på Ullevål.

 4. Helvete? Kunne vært mye verre enn dette, mye enklere også. Norge ville vært en outsider til å ende blant de to beste uansett hvilke lag man hadde trukket.

 5. Hvis dette er tøft for Norge kan de bare drømme om å kvalifisere seg til EM. Bare Italia som er sterke i mine øyne, Kroatia kan slås. Bulgaria slår vi lett.

 6. Ikke har vi noe i VM å gjøre…ikke har vi noe i EM å gjøre.
  Halve Herre Landslaget er utenlands Proffer og alle lover festfotball,
  men desverre tror jeg Glans Dagene er forbi…gutta er mer opptatt
  av og Bleke Håret,pusse sko,være forfengelig enn å spille fotball.

  Send Jentene i stedet -:)

 7. Ser det som svært sannsynlig at vi ender på en 3dje-plass i denne gruppa, og det er vel omtrent der forventningene ligger også. Men kampene skal spilles, og det er vel mer sannsynlig at vi ender på fjerde enn på andre hvis vi ikke blir nummer 3. Vi har jo litt for vane å svikte når det gjelder også, men vi får sikte på en playoff med heldig trekning.

 8. Kan vi snu litt på flisa denne gangen og heller glede oss over en uventet kvalifisering enn å gremme oss over nok et forventet nederlag? Og når løpet i realiteten er kjørt, kan vi slippe tre-fire runder med «slik går Norge til VM»?

 9. Blir vanskelig for norge, tipper på en sisteplass i gruppa basert på nivået i dag.
  Italia har de ingen mulighet til å slå, med mindre en meget destruktiv og defensiv settes opp for å satse på uavgjort. Blir tap mot kroatia og mest sannsynlig bulgaria. Norge har dessverre ikke ferdigheten for å kvalifisere seg akkuratt nå. Hadde man hatt en god trener så hadde man kunne brukt tiden frem mot kampene for å forbrede seg godt, desverre er ikke høgmo no spesielt god trener som får gjort lite selv om han er bedre en drillo. Eneste måten er å ansette en internasjonal trener med erfaring, men det er umulig siden ingen vil ta på seg et katastrofeprosjekt med en ramme på 5-10 år for å endre mentaliteten og spillesystemet.

 10. «Men med et så gavmildt forsvar som Norge har hatt de siste årene, så kommer vi ikke til EM 2014 heller.»

  Er det noe jeg ikke har fått med meg, her? Er det et EM i 2014???

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *