De BESTE januarkjøpene i England

ecfcc9e513a24968ab70-22

Manchester Uniteds Nemanja Vidic i aksjon. Foto: Scott Heppell, AP.

Det har vært gjort mange mislykkede kjøp i januar måned. Men også endel svært gode. Her har jeg satt opp en liste over de 10 kjøpene jeg mener har vært de beste, siden januarvinduet ble åpnet for første gang i 2002.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

1. Nemanja Vidic, fra Spartak Moskva til Manchester United for £ 7 millioner i 2006.

Da Alex Ferguson hadde tapt ligagullet til Arsenal (2004) og Chelsea (2005), og gikk mot et nytt tap i 2006, kom kjøpet som strammet opp forsvaret – og vant fire gull de fem neste sesongene. Vidic ble The Rock, han som ble kaptein og som sto imot da det gjaldt som mest. Dannet et strålende par med Rio Ferdinand.

Soccer - Barclays Premier League - Liverpool v Aston Villa - Anfield2. Luis Suarez, fra Ajax til Liverpool for £ 22,8 millioner i 2011.

Kom samme dag som Andy Carroll, kostet langt mindre, og sportslig har han vært et eventyr for Liverpool, og et meget godt kjøp. Verd mer enn det dobbelte i dag, er det kun noen utenomsportslige episoder som er negativt ved Suarez. 73 mål på 108 starter for Liverpool – så langt. Sjelden skadet, og et aktivum i hver eneste kamp.

3. Branislav Ivanovic, fra Lokomotiv Moskva til Chelsea for £ 9 millioner i 2008.

Den råsterke forsvarsspilleren er et av Chelseas beste kjøp. En moderat sum, for en anvendelig spiller som sjelden er skadet og som oftest er til å stole på. Ivanovic er mest brukt som back, men kan også brukes i midtforsvaret. Har vært meget stabil i de seks årene han har vært i Chelsea. Scorer også viktige mål.

4. Patrice Evra, fra Monaco til Manchester United for £ 5,5 millioner i 2006.

Kjøpt samtidig med Vidic, enda billigere, noe som må være et av de beste dobbeltkjøpene i historien. Evra har gitt åtte års glimrende service til Manchester United, er fast landslagsback for Frankrike, vært kaptein/visekaptein for både klubb og landslag. Har også scoret en del viktige mål, og er fortsatt en viktig spiller for klubben.

5. Daniel Sturridge, fra Chelsea til Liverpool for £ 12 millioner, i 2013.

Lettbente Sturridge, er talentet som ble fostret opp i Manchester City, men aldri følte han fikk sjansen der. Det samme følte han etter hvert i Chelsea, og i Liverpool har han virkelig vist hvorfor: Sturridge har vært en åpenbaring siden han kom til klubben. Rykket, farten og målproduksjonen hans har vært/er enorm.

6. Theo Walcott, fra Southampton til Arsenal for £ 5 millioner, i 2006.

Var bare 16 år, da han ble kjøpt av Arsene Wenger og Arsenal. En enorm sum, som senere ble oppjustert til ni millioner pund i 2008. Men som har vist seg som en meget god investering. Walcotts fart er enorm, og han er mest brukt på kanten, selv om han helst vil spille spiss. Har etablert seg i landslagstroppen og vist seg som et meget godt kjøp.

7. Seamus Coleman, fra Sligo Rovers til Everton for £ 60 000, i 2009.

Beviset på at det fortsatt går an å kjøpe godt og billig. Coleman var opprinnelig en back som i starten ble brukt som kantspiller i Everton, men er siden blitt til en av de bedre høyrebackene i Premier League. En offensiv type, som Everton fant via talentspeidere i Irland. Nå landslagsmann for Irland og en viktig spiller for Everton.

8. Ryan Shawcross, fra Manchester United til Stoke for £ 1 million i 2008.

Det var ikke lett å komme inn på Uniteds lag på den tiden Shawcross var en ung og lovende stopper. Derfor slo han til da Stoke ville ha han, og siden har Shawcross både blitt kaptein og en meget viktig brikke på Stoke. I ettertid er overgangssummen latterlig lav, og et av de beste kjøpene Stoke noen gang har gjort. Tøffing som alltid gir alt.

sx9f5d33

VGs Knut Espen Svegaarden.

9. David James, fra West Ham til Manchester City for £ 2 millioner i 2004.

Citys manager, Kevin Keegan, startet sesongen 2003/04 med veteranen David Seaman i mål, og det nærmet seg både katastrofe og nedrykk da Keegan fikk fatt i David James fra West Ham. Han reddet laget fra nedrykk, og hadde to meget gode sesonger i Citys mål etter det. Et av Keegans og Citys beste og viktigste kjøp de 10 siste årene.

10. Brede Hangeland, fra FC København til Fulham for £ 2,5 millioner i 2008.

Etter seks gode sesonger i Fulham, er det liten tvil om at dette var en god investering fra klubben. Hangelands tilstedeværelse i et Fulham-forsvar er bare blitt viktigere med årene, og han ble også gjort til kaptein. Stor og sterk ledertype som allerede går for å være blant de beste spillerne Fulham noen gang har hatt. Mye skadet den siste tiden.

Hva synes du? Sett gjerne opp din egen liste i kommentarfeltet.

Få med deg siste nytt fra overgangsmarkedet i Silly Season-bloggen!

9 tanker om “De BESTE januarkjøpene i England

 1. Synes Agger godt kunne vært på lista, men mange skader drar gjerne ned helhetsinntrykket, men nå har ikke akkurat Vidic som topper sluppet unna skaden e de siste årene heller.

  Forøvrig har jeg en teori om at Januar er beste tiden å handle på, mindre sjanse for å gjøre virkelige bomkjøp siden du stort sett kjøper spillere som skal styrke laget og ikke handler inn for potensiale, de blir stort sett kjøpt om sommeren.

 2. Skal sies at Liverpool hentet Javier Mascherano (som var helt ute i kulda i West Ham) på lån i januar 2007. Ble signert permanent på sommeren. Hvis man er litt rund i kantene synes jeg den overgangen fortjener en plass her, selv om selve kjøpet ble gjort noen måneder senere.

 3. Tja, man kan vel spørre seg hvor ikke Arteta eller Dempsey kommer på listen, men men. Begge for utrolig lite penger, og var begge by far de beste spillerne i sine klubber.

 4. Meningsløst å ha Vidic foran Suarez. Og Hangeland har ingenting på denne listen å gjøre. Hvordan er det mulig å skrive en sånn useriøs artikkel?

  • Meningsløst, haha!
   Herregud for en kommentar!

   Vidic har vært BUNNSOLID for United siden han kom i 2006. Han var med å vinne Premier League i 06/07, 07/08, 08/09, 10/11 og 12/13. + Champions League i 07/08.

   Han vant de ikke alene, men han har alltid vært en utrolig viktig spiller for United.

   Suarez…. herregud. La han spille 5 sesonger og gi gutten litt sølv i hendene før du legger inn slike meningsløse kommentarer.

   • Tydleig noen som har misforstått noe veldig her. men for å ta det grunnleggende. Fotball er en lagsport. Vidic vant ikke noe av dette sølvtøyet alene. En spiller må derfor vurderss ut i fra hva han har vært med å tilføre laget. Vidic ga uten tvil meget go hjelp til Manchester United og manager Fergerson. Han var en viktig brikke i å løfte laget opp igjen etter to år uten ligagull. Så han fortjener definitivt en plass på denne lista. men hvor mye han som spiller tilførte på det aktuelle tidspunktet er og blir en subjektiv vurdering. Og når subjektive vurdering skal legges til grunn vil enhver United supporter mene at ethvert United kjøp er mye bedre enn noen kjøp andre lubber noen gang har gjort. jeg begrunner dette med hva med: siden alle kommentarfelt her og andre steder hele tiden fylles av klare melidnger om at ethvert mål mot united og det hvert kort mot United er feildømt. Viser mye av seriøsitetn der i gården.
    Det blir derfor også subjektivt om man syns Suarez eller Vidic fortener førsteplasen på denne listen eller om den heller skulle gått til Agger eller f.eks David James. Kanskje Roy Keane tibake til Spurs skulle hatt den. meningene blir her like lite seriøse som alle meninger som bygger på hvilke lag man liker og ikke objektive vurderinger. la det være med det og ikke heng dere opp i at det andre mener er tull eller på andre måter helt på jordet. Sannsynligvis mener noen at din mening er like på jordet.

  • Poenget mitt var at du blir ikke tidenes beste januarkjøp ved å spille én bra sesong for Liverpool, samtidig som du blir mest husket for å være rasist og bite motspillere.

   Derimot om Suarez skulle holde det nivået han gjør nå de neste fem årene vil han jo derimot være blant de beste kjøpene noen sinne i England.

   • Nå er jo rasisten Evra på listen og det er vel det han husket for også så jeg skjønner hva du mener, vi burde be bloggeren fjerne Evra umiddelbart. Bra du tok opp dette for å få han fjernet fra lista.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *