Selvsagt må Northug gå OL

Av Øyvind Brenne, sportssjef.

STJERNE: Petter Northug, her etter stafetten under verdenscupen på Lillehammer 8. desember. Foto: NTB Scanpix

STJERNE: Petter Northug, her etter stafetten under verdenscupen på Lillehammer 8. desember. Foto: NTB Scanpix

Når landslagsledelsen nå sår tvil om Petter Northugs OL-deltakelse, bør formålet være et taktisk spill og ikke reelle trusler.

byline-brenne2Det var Adresseavisen som i går siterte landslagssjef Vidar Løfshus på at Northug ikke er kvalifisert med bakgrunn i prestasjonene til nå, at treningsgrunnlaget til den privatsatsende stjerneløperen er såpass usikkert at vraking er et «lite sannsynlig, men aktuelt sceanrio».

Northugs oppkjøring har vært preget av sykdom. Videre har bruddet med landslagsregimet, og hans nye treningshverdag på eget profflag, gjort det åpenbart at Petter Northug anno nyttårsaften 2013 er et spørsmålstegn i den norske OL-kabalen. Med opptil hele 12 norske herreplasser i OL-troppen bør det likevel være en vidåpen plass til den beste mesterskapsløperen Norge har. Også om han bare er antatt å komme i nærheten av gammel godform til den avsluttende femmila 23. februar.

Husk bare at av Norges sju individuelle herregull i de siste fire mesterskapene, er det Mosvika-mannen som har hanket inn seks av dem.

VM-KLAR? Lionel Messi, som her jubler for mål mot Paraguay 11. september i år. Foto. REUTERS

VM-KLAR? Lionel Messi, som her jubler for mål mot Paraguay 11. september i år. Foto. REUTERS

Det hadde vært moro å høre hvordan Argentinas landslagssjef vurdererr Lionel Messis kandidatur til sommerens VM-tropp. Barcelona-spilleren, som for eksempel nettet 91 ganger i 2012, har vært skadet et par måneder på tampen av dette året. Jeg tror likevel det hersker null tvil på forbundskontoret i Buenos Aires om hvem som skal ha drakt nummer ti i sommer…

For de beste er best; de har vist det før og viser det igjen og igjen. Det gjelder i fotball, det ser man i friidrett med for eksempel Usain Bolt, selv om han også kan hangle i oppkjøringen, og det ser man i langrenn.

Om man likevel absolutt, på typisk norsk vis, må rettferdiggjøre uttaket med ferske prestasjoner, er det verdt å nevne at Northug per definisjon er OL-kvalifisert med plasseringer blant de 12 beste internasjonalt. 27-åringen var med i sprintfinalen i Tour de Ski forrige etappe. Selv i skinasjonen Norge skal det vel godt gjøres å finne fire løpere som reelt sett er nærmere medalje på hver av de individuelle øvelsene i Sotsji?

Alt dette vet selvsagt Vidar Løfshus. Spørsmålet er dermed hva den suksessrike landslagssjefen vil oppnå med utspillet. Odd-Bjørn Hjelmeset sa på TV 2 i går at han tolker det som et forsøk på å skape konflikt. Forhåpentligvis vil Løfshus trigge vinnerskallen til Northug; la trønderen bli såpass forbannet at han tar ut litt ekstra og dermed legger denne i manges øyne tåpelige diskusjonen død. Kanskje er Northug skrudd sammen slik at han med et grønt lys til OL for prestasjonene til nå denne sesongen ville sluppet seg ned et hakk. Kanskje Løfshus og kompani dermed trykker på den rette knappen?

Men hvis det er en æressak, hvor Norges Skiforbund innerst inne helst ser at løpere fra privatlag skal lykkes dårligere enn lanslagsutøverne, er fokuset så feil det kan bli.

For i uttaket til OL handler det om hvem som kan hente norske medaljer.

Og da må Petter Northug stå på startstreken.

Ikke sant?

27 tanker om “Selvsagt må Northug gå OL

 1. For meg er det ingen selvfølge at Nortug ska være med. For hvordan kan en faktisk vite hvor god han er når han stort sett trenner for seg selv, og til tider bare dyrker seg selv, i hvertfall er det slik jeg føler det

 2. Tror folk legger altfor mye i denne kommentaren, men jeg synes uansett det er bra at man legger litt press på Northug. Hva skjer om Northug kommer seg til OL uten å ha prestert og det blir en gedigen fiasko?

  Sammenligningen med Messi er for øvrig ganske tåpelig. Messi har fem måneder på seg til å komme i form igjen etter skadene sine. Northug har noen få uker.

   • Fortsatt veldig dårlig sammenligning, skjønte ikke helt hva du ville frem til angående Messi. At han muligens ikke blir tatt ut til tropp eller en 11’er.. ?

     • At Northug kommer med i troppen er nok rimelig sikkert. Men jeg ser ikke noen automatikk i at han starter dersom ikke toppformen er inne. Forskjellen fra tidligere år, er at vi i år har hatt flere som har meldt seg på og vist at de kan kjempe i toppen. Og siden vi har begrenset med plasser i ett OL-løp så må de med best sjanser starte, uavhengig av navn.
      Det er lettere for Argentina å la en småhanglete Messi starte på ett lag av 11 spillere. For han kan byttes ut om han ikke har dagen. Det får man ikke gjort i langrenn hvor vi har 4 eller 5 som får gå.

     • Bra sammenligning. Northug i form er Norges (kanskje verdens) beste skiløper, akkurat som Messi er Argentinas (kanskje verdens) beste fotballspiller. Begge skal inn i en tropp der det er plass til mange utøvere. I et OL der medaljer teller er det bedre å ta ut en løper med bevist toppnivå enn en løper som går jevnt bra, men som mangler det lille ekstra for å kjempe om seieren. Topp 20-plasseringer i OL er ekstremt bra, men jeg vil heller ha med Northug som i form vil være med å kjempe om medaljer i alle renn. Han har vært i toppform til mesterskap de siste 10 årene, inkludert junior-VM). Han fortjener tillit fra landslagsledelsen. De vet at mye kan skje med formen på en måned. Se på resultatene til Thomas Alsgaard og Northug fra enkelte NM-løp versus mesterskap de siste årene. Jeg tror Northug gjør alt riktig nå og at han vil være i kanonform til OL. Synes det er unødvendig av landslagsledelsen og skistyret med disse jevnlige og unødvendige stikkene mot Northug. Det er greit å si at man må prestere for å komme til OL, men hvorfor trekke frem Northug?

   • Brenne:Selvfølgelig ville ikke en vraking være basert på at han har gått for ett privatlag. Det ville vært basert på resultater. Men nå er Northug kvalifisert, så det er vel ingen tvil om at han skal tas ut. Dvs, det kommer an på om de andre som er kvalifisert har bedre resultater.

 3. Tja, hvorfor ikke vrake Messi, er jo ikke akkurat som han satte mesterskapet på fyr i 2010.
  Messi duger ikke på landslaget, så like godt å se etter et alternativ.

  • Hvorfor ikke vrake Messi? han er verdens beste fotballspiller… Selv om han ikke har vært SÅ god på landslaget før, vraker man ikke sin desidert største stjerne til VM.
   Vi bør selvfølgelig ikke vrake Northug heller, han er mesterskapsløper nr.1. Jeg kan garantere deg at han iallefall kommer til å ta en individuell medalje i OL. Selvom man er i dårlig form før mesterskapet betyr det ikke at man er i dårlig form i mesterskapet

  • Han spilte bra i 2010, men målene uteble. I senere tid har han spilt fantastisk for landslaget, slik som da han scoret hatrick mot Brasil i Juni 2012.

  • Å si at Messi ikke duger på landslaget, sier noe om din fotball kunnskap. Du har vel ikke sett Argentina og Messi i aksjon de siste årene du?

 4. Åpenbart at Northug skal til OL. Uttalelsen fra Løfshus er tåkeprat og kan ikke tas alvorlig. Synd at man ikke har ledere som står bak en utøver som av naturlige grunner ikke har vist toppform. Den eneste som kan slå de beste russerne, svenskene og Collogna er Northug i form. Martin, Eldar og de andre er topp ti løpere på sine beste dager, men ikke pallen. Løfshus uttalelse trigger ingen bortsett fra media som selvsagt koker sammen en historie. Selv vg skjønner at Northug skal til OL.

 5. Bra innlegg.
  Dette er ikke første året Northug gjør det dårlig i oppkjøringen. Alle som misliker Northug (mest for det utenomsportslige) er først framme med kritikken og hamrer løs om hvor dårlig han er fordi han ikke vinner. Så kommer opp-perioden for Northug og da blir disse stille (eller skifter side og blir kjempeglade for at Norge vinner medaljer). Blir ikke veldig overrasket om dette skjer igjen i OL om noen uker.

  Tror ikke landslagsledelsen vil utelate Northug fra nok et OL. Kan vel ikke akkurat kalle OL i Torino i 2006 en suksess (sammenlignet med andre vinter-OL vi har deltatt i) der de også valgte å utelate Northug.

 6. Stakkars dere vet ikke hva dere skriver om!!!…..Messi skal være med og Argentina skal matche brasil i finalen!!!…..godt nyttår og lykke til med komiske england i brasil!!!

 7. Egentlig helt uvesentlig om Northug er selvskreven eller ikke, dette pga det faktum at han ALDRI vil stille opp i OL om han ikke føler selv han kan vinne. Han er så hard mot seg selv, og så stolt at han aldri vil vil møte opp der om han ikke tror han klarer å leve opp til forventingene han bygger opp om seg selv. Og tror han at han kan vinne, ja da er han garantert i troppen.

 8. 12 norske herreløpere i OL-troppen (langrenn), – inklusive en ‘risikabel’ Northug. Javel, – om risikoen skulle vise seg begrunnet, – ja, da får vel de øvrige 11 ‘trå til’ da! Eller finnes det ‘en annen nr. 12’ som kan gjøre ‘vei i vellinga’, – og utligner differansen? I så fall: Hvor er den mannen – hvem er det?

 9. Er veldig sikker på at Petter vil gjøre et godt mesterskap. Dess lenger storformen uteblir, dess større er sjansen for at han prikker inn toppformen i rett tid.(som vanlig).
  Alle som har drevet idrett på høyt nivå, vet at den absolutte toppform er forholdsvis kortvarig. Jeg tror også at Petter er ærlig nok til å innrømme det om han ikke skulle være i slag.

 10. Selvsagt skal den beste løperen være med. Når ol kommer, vil petter være den beste norske. Vi kjenner ham såppass nå..at de andre er i form nå er vel kanskje også ikke det smarteste…? Petter må med og han kommer til å levere så lenge dhan ikke blir syk.

 11. Det er sannsynlig at Northug går OL og Messi er med i VM. Men begge må prestere på et høyt nivå først. Hva de gjorde i fjor eller i forfjor har lite å si. Usain Bolt hadde flere gode løp før sist mesterskap, selv om han ikke vant alle.

 12. Uansett hvor god eller dårlig formen til Petter er kan det ikke være noen diskusjon om han skal være med til OL eller ikke. Som det er påpekt her er det medaljer som teller, en såpass stor skinasjon som Norge samler ikke på top-10 plasseringer, og hvis Petter skal bli vraket for en løper som har ambisjoner om nettopp en top 10, men som ikke har særlig muligheter på edle metaller kan vi like så godt gi opp alle ambisjoner som skinasjon. Petter er én av noen få som faktisk har mulighet til å ta medalje uansett hvilken form han er i i utgangspunktet. Bedre å satse på gull og få en 50. plass en å safe inn en 7. plass.

 13. Ingen sjølvfølgje at Northug bør vere med til OL. Mange andre gode medaljekandidater…. Når han ikkje har prestert, og ikkje er på samlinger med resten slik landslagsleiinga kan vurdere han. Korleis kan ein då forsvare å ta han ut?? På det han har gjort før?? Ikkje godt nok!!! Dei som har best resultat bør få reise…. Ikkje berre på namn og renommé!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *