Denne vrakingen forteller alt

Av Øyvind Brenne, sportssjef i VG.

UTELATT: Edinson Cavani., her mot Saint Etienne 18. desember. Foto: AFP

UTELATT: Edinson Cavani., her mot Saint Etienne 18. desember. Foto: AFP

byline-brenne2Beklager, Edinson Cavani (26)! Du er ikke blant årets ti beste spisser.

Utelatelsen fra VG Sportens førjulskåring over 2013s beste spisser krever faktisk en beklagelse. For året PSG-spissen har hatt, har vært rimelig solid, for å si det mildt.

Edinson Cavani har scoret 12 mål på 17 kamper for PSG i høst. I vår dunket han inn 19 baller for Napoli. Når dét ikke holder, forteller det alt om resten av kandidatene.

Da juryen startet arbeidet, var Gareth Bale i angrepskategorien, og dermed var nåløyet enda trangere. For mannen som alene skjøt Tottenham til 5. plass i Premier League, og siden har tatt Madrid med storm, ville vært selvskreven blant årets ti beste spisser.

Derfor var det med en viss lettelse juryen falt ned på at han, som Bayern Münchens Arjen Robben, skulle defineres på midtbanen. Dermed ble det én ekstra åpen plass – Diego Costa versus Edinson Cavani. Det skapte heftig debatt. Men spanskbrasilianerens elleville høst med 17 mål på 16 kamper, og bidraget hos Atletico Madrid som med Costas hjelp utfordrer Barcelona og Real Madrid, vippet ham inn – tross bare seks mål på våren i år. Også fordi La Liga er en sterkere konkurransearena enn et Ligue 1 i Frankrike hvor hovedstadslaget tross alt dominerer kraftig. Og hvor mørkluggen fra Salto i Uruguay må finne seg i et liv i skyggen av Zlatan Ibrahimovic – som vi plasserer på 3. plass i denne kåringen.

Dermed er han best av de normale fotballspillerne. Over er det nemlig utenomjordisk klasse: At Cristiano Ronaldo endte på topp var logisk og skjedde uten stor diskusjon. Med toppscore fra nær samtlige i juryen var han suveren, mens Lionel Messi på andreplass var like naturlig.

Det er Robin van Persies gullform i vår – da var han kanskje den aller beste målscoreren i verden – som redder hans deltakelse på listen. Lewandowski og Falcao er andre toppnavn med et fantastisk år bak seg, og selv om de ikke er på sitt aller heteste nå, var dette spillere vi ikke kunne utelate.

Den kanskje aller beste aller beste akkurat i disse dager, uten at vi får sett ham i Champions League, er Luis Suarez. Men det holder bare til 5. plass i dette selskapet.

For når VG Sportens 2013-kåring nå er i mål – et sted spissene på listen plasserer ballene ekstremt ofte – er det med ti monsterspisser rangert slik:

1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Zlatan. 4) Lewandowski. 5. Suarez. 6. Agüero. 7. van Persie. 8. Falcao. 9. Neymar. 10. Costa.

At du er uenig i minst én, tar jeg nærmest som en selvfølge!

54 tanker om “Denne vrakingen forteller alt

  • Ronaldo topper! La det først feil inn – er rett og slett så vant til å sette Messi øverst på slike lister 😉 Raskt endret !

   Øyvind.

 1. Neymar er ikke spiss. Han spilte aldri spiss på Santos, spiller aldri spiss for Brazil og spiller ikke spiss for Barcelona (utenom nå når Messi er skada). At Neymar er med på denne rankingen mens Bale or Robben er på midtbanerankingen er helt håpløst. Samme gjelder egentlig Ronaldo. Han er ving. Trudde VG reportere visste mer om disse spillerne.

 2. Messi er verdens beste fotballspiller, med et hav. Ingen er i nærheten han når han er i form. Men i år er han mye med pga navnet hans. Vært langt fra like dominerende som vanlig, mye grunnet skader. Zlatan/Costa/Suarez hadde vært over han om han ikke het Lionel Messi.

 3. Diego Costa bør minst 5 plasser opp og Suarez inn på pallen. Begge disse er bedre enn Zlatan og Lewandowski. De spiller i antatt dårligere lag og øser inn mål.

  • Lewandowski var i CL finalen, kan ikke spille på et så veldig dårlig lag da!
   Husker du ikke hvordan han herjet med Real Madrid???

  • Dummeste jeg har hørt. Diego Costa var ingenting før i høst, ble satt i skyggen av Falcao på våren. Cavani skulle tatt plassen til Costa.

   Og at du mener Suarez er bedre enn to spisser som har vært suverene i Champions League bare understreker hvor inkompetent du er.

 4. Suarez er nummer en langt foran de andre !
  Helt sykt at Zlatan er på listen i det hele tatt – må jo være verdens mest oppskrytte spiller !

 5. Jeg ler meg i hjel av alle disse «wannabe» fotball ekspertene fra alle kanter. Helt latterlig hvordan antall mål har mer betydning enn tilstedeværelse. At man ikke vektlegger lagnivå, liga og motstandere er helt på jordet. Ronaldo er best i skrivende stund, men det er bare pga Messi er skadet. Zlatan når aldri opp til Ronaldo eller Messi. Selvfølgelig er det artig å se Zlatan, han gjør ting som ingen andre greier, og målene hans er «pure magic» men han er ingen garantist som Messi og Ronaldo, de scorer nesten i alle kamper. Lewandowski…jaha..det er som å påstå at Humberto Suazo var verdens beste spiller i 2006 da han scoret 50++ mål for ColoColo i den Chilenske ligaen. Lewandowski hadde en ok sesong i 2013 og var bare god i en kamp og det var mot et vaklende Real Madrid lag. I finalen var han helt usynlig. Suarez var borte mye av sesongen pga suspensjoner og LFC var middelmodige gjennom fleste parten av sesongen(men de har skjerpet seg kraftig og har endelig blitt et topplag), både med og uten Surez. Aguero var middels i førsteparten av sesongen, City skuffet. Van Persie fortjener en høyere plassering, han vant nesten alene ligaguld for ManU. Falcao var glimrende men ble skrytt opp til skyene(akkurat lik Bale), men Falcao kan og vil vise mer imotsetning til Bale. Neymar lever fortsatt på rykte, men prestasjonene i ConfederationCup gr han en god 5.plass. Costa har vært god jevnt utover hele året..en god 6.plass

  1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Zlatan. 4) van Persie. 5) Neymar. 6) Costa. 7)Falcao. 8) Cavani 9) Suarez. 10) Aguero

  PS: Slutt å hype opp Bale, britiske spillere flopper 9 av 10ganger på det store arenaet. ManU/Chelsea kjøper Bale til gi-bort-pris etter denne sesongen.

 6. «Det er Robin van Persies gullform i vår – da var han kanskje den aller beste målscoreren i verden – som redder hans deltakelse på listen»

  Fra 20 januar og ut sesongen scoret han 8 mål på 20 kamper (inkl et hattrick mot Aston Villa). Storformen var i 2012 om høsten, ikke i 2013. Burde derfor ikke vært med.

 7. hvordan kan zlatan og lewandowski komme høyere en suarez???? Zlatan spiller i en alt for dårlig liga til å komme på 3 plass

 8. van Persie ut, Cavani inn. Jeg tenkte i går kveld på hvem som kom med på lista og dette er eneste forskjellen. van Persie har vært for lite på hugget nå i høst.

 9. Hei Øyvind!
  Slike lister er alltid like interessant å lese, men jeg vil som sikkert veldig mange andre si meg litt uenig. At Ronaldo topper denne listen er nærmest en selvfølge. På plassene bak han ville jeg ha omstrukturert litt. Messi har ikke levert varene i samme grad som ifjor, og fortjener ikke den andre plassen. Litt enkelt å gi han plassen pga navnet. Når det skal lages slike kåringer er det som du sier viktig å klare å se året som en helhet, og ikke bli blendet av formen til de forskjellige slik den er idag. Samtidig er det vanskelig å avgjøre hvem som blir regnet som midtbanespillere og angrepsspillere. Jeg synes det er riktig av deg å inkludere Diego Costa, men ikke på bekostning av Cavani. Jeg som PSG-supporter har sett samtlige kamper i hele år, og det som gjør Cavani verdig på en slik liste er at han faktisk legger ned enormt med defensiv arbeid i kampene sine, samtidig som han nærmest scorer mål på bestilling. Ja, han slet litt i starten med å tilvenne seg den franske ligaen, men utover det er det lite negativt å si om Edinson Cavani. Zlatan har i enkelte perioder denne sesongen kanskje vært verdens beste spiss, og bør ha den andreplassen. Han har aldri hatt en dårlig kamp. Selv om målene ikke har kommet på bestilling i Ligue 1, har han vært nest sist på opptil flere mål. Er den med nest flest assist i Ligue 1 bak Monaco’s James Rodriguez. Mener også at Kun Aguero skal ha tredjeplassen foran Messi utifra det året som har vært. Han er en fantastisk diamant, og leverer noen gang på et nivå som nesten ikke er mulig å forstå hvordan går an. Dermed blir min liste litt annerledes, og vil se slik ut:

  1) Ronaldo 2) Zlatan 3) Aguero 4) Messi 5) Suarez 6) Lewandowski 7) van Persie
  8) Falcao 9) Cavani 10) Costa

  Interessert i fransk fotball og Ligue 1, så følg med på http://www.franskfotball.com, og følg meg gjerne også på twitter: @BNedreberg

 10. Synes egentlig det er rart at Messi er et naturlig andrevalg. Synes ikke Zlatan er så langt bak lenger. Og nå som Xavi og Iniesta ikke spiller hver eneste kamp ser vi at Argentineren svikter. Bare sier det.

 11. Min mening:
  1. Ronaldo
  2. Messi
  3. Suarez
  4. Zlatan
  5. Lewandovski
  6. Van Persie
  7. Falcao
  8. Aguero
  9. Cavani
  10. Costa

 12. Btw, Liverpool til jeg dør, Suarez har vært magisk etter at han begynte å spille i høst, men at Ronaldo og Messi gjorde 50 av sine 60 mål eller hva de hadde i sesongen i fjor ble neppe alle disse scoringene gjort i kalenderåret 2012!

 13. Jeg ser det er en del kommentarer på at Ronaldo blir vurdert i angrepsspillerkategorien. Jeg forstår det er vanskelig å kategorisere, men jeg mener det er flere grunner som taler for at han burde betraktes som midtbanespiller i deres kåring.

  Ser man på Bales rolle i Tottenham kontra Ronaldos i Real Madrid, er de nærmest identiske, da de begge på papiret er kanter, men i virkeligheten har en tilsynelatende helt fri rolle. (Jeg regner med at det ikke er Bales prestasjoner i Real Madrid som gjør at han vurderes til femte beste midtbanespiller i 2013.)

  Rollene til Ribery og Robben i Bayern München er annerledes den Ronaldo har i Real Madrid, men det er liten tvil om at de er like offensive, selv om de er mer bundet til kantrollen de er tildelt.

  Listen dere presenterer av de beste angrepsspillerne, består av mange «rene» spisser. I en false 9-formasjon uten spiss, synes jeg det er riktigere å plassere Messi her, enn i midtbanelisten. Heller ikke Aguero vil være å se som en rendyrket spiss, men jeg føler det er ganske ubestridt at han havner i denne kategorien. Neymar vil det også kunne diskuteres om tilhører dette selskapet, men jeg mener likevel han og kan anses for å være angrepsspiller i denne kåringen.

  Uansett, Ronaldo kan ikke sammenlignes med spillere som Lewandowski og van Persie. De to sistnevnte er «strikere», hvis oppgave er å sette ballen i mål. Greit at Ronaldo også scorer mange mål, men hans oppgaver er samtidig så mye mer. Det er mye mer relevant å sammenligne Ronaldo med Ribery, Robben, Müller, Bale, eller Özil for den saks skyld, enn de som presenteres i denne listen.

 14. Jeg synes det er ufortjent mye klaging på folk her nå! Greit at dere har deres mening, men jeg synes Øyvind og de andre har gjort en god jobb med å lage en slik liste. Man vil aldri få en liste som alle blir fornøyd med uansett, så å rakke med på de som har laget listen blir for dumt. Er vanskelig å lage en liste som dekker et helt år, siden alle har sine opp og nedturer.

 15. Hva gjør Van Persie på listen? Og hvorfor inn i huleste er ikke Rooney der?(han var ganske god i vår-sesongen sett i sammenligning med hva folk sa, men mange av disse ser vel ikke kamper). Lewandowski er helt sjuuukt oppskrytt. Zlatan bør rangeres lavere. Suarez mye høyere, selv tatt i betraktning av alle karantene han har fått.

 16. Hvorfor skal spanske spillere helliggjøres? Vi har alle våre meninger og min er at Neymar ikke har gjort seg fortjent til den plassen. Man kan jo ikke kalle hans første høst i Barcelona som noe annet enn OK. Jeg føler at Cavani er en sterkere kandidat til den plassen så en begrunnelse på at Neymar fortjener å rangeres som 8. beste angriper hadde vært veldig fint! Ellers bra og kul kåring! Fornøyd med Ronaldo på topp forran Messi!

   • Han har hatt sine kamper men er det tok han tid å finne formen. Har også hatt noen svake kamper hvor han har vært usynelig. Et par kamper han han gjort det bra, men av sommerkjøpene har Cavani gjort det bedre i sin nye klubb etter min mening! Han spilte i en større liga forrige sesong hvor han var en av de aller beste. I sommer og i vår var det snakk om Neymar egentlig var veldig oppskrytt for han sviktet i landskamper. Mot England var han rett og slett forferdelig. Var bra i confed, men der har du en hjemmebane fordel. Han hadde noen kamper der han ikke var imponerende, men klarte å få en assist eller et mål. Men jeg ønsker fortsatt VG sin begrunnelse siden den ikke står i artikkelen.

 17. Cavani vs Zlatan:
  Cavani har spilt i 1236 min pa 17 kamper, scoret 12 mal, kun 2 pa straffer.
  Zlatan har spilt i 1442 min pa 17 kamper, scoret 14 mal, 5 straffer.

  Oyvind sug dene mandarinen.

  Zlatan er ikke bedre enn Cavani i denne statistikken.

  • 1. Det handler om hele året, og selvsagt ikke kun mål. 2. Landslagsprestasjoner er også med. 3. Hvis jeg er så bak mål her – hvorfor snakker eksperter over hele verden om Zlatan som gullballkandidat og ikke Cavani?!

   Øyvind.

 18. Veldig vanskelig kåring. Men jeg finner det hardt å være veldig uenig med juryen, det er så utrolig mye bra angrepsspillere/spisser der ute som leverer varene på et sinnsykt nivå hver eneste dag. Man må ikke glemme omgivelsene oppi dette. Tenk hvilke forventninger og press Ronaldo og Messi lever under. Personlig hadde jeg hatt trøbbel med å knyte på meg støvlene før en match på Camp Nou eller Anfield. For øyeblikket vil jeg si meg enig i at verdens heteste spiss er Luis Suarez, menså har jeg sett svært lite av de andre gutta. (Noe jeg tror gjelder for de fleste her inne, følger man et lag/liga så ser man mer av en spiss enn andre). Uavhengig av plassering er jeg enig i gjengen den består av. Så kan andre her inne krangle om hvem som er er best, dessverre så vil man nok aldri finne svaret på det 🙂

 19. Costa??? Cavani bør være på listen. Cavani er mye mye bedre spiss enn Costa. Viss Costa hadde kommet til PL så hadde han helt sikkert ende opp som Dzeko. Costa er sterk spille, men for treg og ikke noe særlig teknik på fyren. Cavani har god teknik, god skudd fot og han er skikkelig jobbe maskin. Han kan bli stort i alle leauge.

 20. Cavani har vært stabil hele året og bøttet inn med mål, og han har også scort mer enn Falcao. Costa og Agüero har ikke gjort det så bra før nå til høsten. Neymar er nok den mest ukliniske spissen jeg har sett, og Van Persie har såvidt scort denne sesongen (sikkert skadet men likevel). Det er så mange som Cavani skulle overgått på denne listen at det virkelig er merkelig at du ikke har satt han der

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *