Duoen som er borte i Bayern-dominansen

Dag 3 av VGs internasjonale fotballkåring, Bayern München-spiller 3 på topp. Franck Ribéry (30) var like suveren som klubbkamerat Manuel Neuer med nær toppscore fra samtlige i VGs jury.

UTE: Bastian Schweinsteiger og Javi Martínez bytter under Bundesliga-kampen mellom Bayern og Stuttgart i fjor. Foto: REUTERS

UTE: Bastian Schweinsteiger og Javi Martínez bytter under Bundesliga-kampen mellom Bayern og Stuttgart i fjor. Foto: REUTERS

Av Øyvind Herrebrøden, journalist i VG

Med betydningen franskmannen har hatt for Bayern, som kan ta sin femte 2013-tittel i det pågående klubb-VM nå, var ikke det særlig overraskende. Heller ikke at Ribérys klubbkamerat og motstykke på høyrevingen, Arjen Robben, følger bak. Eller at uberegnelige Thomas Müller er inne på midtbanetoppen.

Øyvind Herrebrøden.

Øyvind Herrebrøden.

Den kunne egentlig vært tapetsert med Bayern-spillere. Eksempelvis var Mario Götze praktfull for Dortmund i vår, og etter hvert har han også gjort seg gjeldende i Bayern-drakten – etter den «forbudte» overgangen mellom Tysklands to beste klubber. Men er ikke med. Toni Kroos, mannen med tilslaget, er heller ingen dårlig fotballspiller, ei heller i 2013, men står også utenfor. Og vi klarte heller ikke finne plass til suksessduoen fra første halvdel av 2013: Javi Martínez (25) og Bastian Schweinsteiger (29).

Da tyskerne i vårens Champions League-semifinale påførte Barcelona klubbens største nederlag gjennom nær 60 års Europacuphistorie (7-0), satt jeg på Camp Nou i kamp to. Og måten Javi Martínez slepte de 190 centimeterne sine rundt, og så ut som om han hadde lest hvert eneste Barcelona-trekk uken i forveien, fascinerte.

Han hadde vært strålende for Athletic Bilbao også, blant annet mot Manchester United på Old Trafford. Og Bayern hadde tross alt sprengt overgangstaket og utløst 40 millioner Euro-klausulen for baskeren. Likevel hadde enkelte uttrykt skepsis i Tyskland. Den første dagen i mai 2013 var det få kritikere igjen. Runden i forveien dominerte duoen også mot Juventus (4-0 over to kamper) og til slutt var begge viktige da Dortmund ble slått i finalen.

Så hvorfor er han ikke med? Eller parhesten Schweinsteiger, han som bar Champions League-trofeet ut på Wembley da de skulle feire foran fansen?

For å ta han siste først: «Schweini» har et sterkt år. Men man sitter med et inntrykk av at han bare har vært jevnt, ganske god, ikke dominerende, ikke strålende. Mens Martínez har vært mye skadet på høsten (spilt 6 av 16 ligakamper). Kanskje er det i midtforsvaret fotballhjernen til Pep Guardiola har sett for seg Martínez? For backen Philipp Lahm har jo plutselig tatt grep om den defensive midtbaneplassen, som trolig ville passet Martínez best i Peps Bayern.

Utvelgelsen av de ti «nominerte» i hver lagdelkåring har vært vanskelig. Midtbanen virket å være mest vrien, helt til vi skulle bli enige om angriperne. Det var enda verre. Det kommer i morgen…

Er du enig i de 10 som VG har valgt ut som de beste midtbanespillerne i 2013?

Listen er:

1. Franck Ribéry

2. Arjen Robben

3. Andrés Iniesta

4. Andrea Pirlo

5. Gareth Bale

6. Mesut Özil

7. Thomas Müller

8. Yaya Touré

9. Xavi

10. Sergio Busquets

11 tanker om “Duoen som er borte i Bayern-dominansen

 1. Kan jeg få en god begrunnelse for at Pirlo er så høyt oppe? Var veldig god i 2012 ja. Dette er året etter..Vidal er jo ekstrem. Hatt et langt sterkere år.
  Hilsen Serie A fan

  • Betydningen til Pirlo er vektlagt. Juventus mister eksempelvis mer med Pirlo enn med Vidal (sett det i det siste). Men Vidal har sine tilhengere i VG-juryen. Pirlo var gode BÅDE i 2012 og 2013.

 2. Hvorfor er ikke Reus med her? Han har hatt et fantastisk år for Dormund i 2013 (litt down etter alle skadeproblemene til Dortmund de siste ukene). Er det slik at dere eventuelt tar han med blant spissene? Gjør dere det, så blir det litt feil ettersom Bale er med her. De spiller i noenlunde like roller.

  Espen

 3. Å vurdere Vidal bak Xavi i 2013 er så bak mål at jeg blir sjokkert. Hvorfor ble ikke Vidal-tilhengerne (de med peiling) i VG-juryen hørt?

 4. Får vel begynne med å uttrykke stor forståelse for utelatelsene når midtbanespiller-kategorien omfatter alle som ikke defineres som angripere; vinger, 10’erne, ryddegutter, dype playmakere osv. Gråsonene er mange og store, og spesielt Thomas Müller er virkelig i grenseland mellom angriper og midtbanespiller. Samme med Bale som etterhvert fikk en ganske fri rolle under Villas Boas i Spurs.

  Men det er spesielt to navn som mangler: Arturo Vidal og Luka Modric, i tillegg til nevnte Bayern-duo. Schweinsteiger svake og skadeplagede høstsesong skal naturlig nok telle en del, så der har dere jo grunn nok til å utelate ham. Martinez har heller ikke spilt veldig mye fotball for Guardiola, enn så lenge. Men Modric og Vidal har storspilt i hele år for sine klubber (og landslag).

  Så får det også nevnes hvorvidt kåringen skal ta hensyn til bidrag til laget eller om man kårer de beste enkeltspillerne innad i kategoriene. Slik Ballon d’Or-diskusjonen også går, om man skal gi Gullballen til den som isolert sett har hatt det beste året (Ronaldo) eller til den som har bidratt til kollektiv suksess (Ribery)…

 5. Er denne listen seriøs? Har du sett Schweinsteiger spille i år? Det er pinlig å lese den listen der. Av og til begynner jeg å lure på om journalistene i VG bare er en gjeng med blodfattige nerder, som spiller WoW og drikker Burn. Hvorfor er Bale midtbanespiller og ikke Ronaldo? Bale spilte i 10er-rollen i Spurs, Ronaldo spiller alltid kant. Hva har Xavi gjort? Hvorfor er Pirlo nr 4? Greit at han er en kulthelt, men selv dere vet at det er for høyt.

 6. Xavi er bedre enn Ribery. Iniesta er nr.1Busqet går utenpå alle Bayernspillerne , og er nr.3
  Øzil er ikke inne på min 10 beste liste. Real Madrids trener foretrakk løpssterke og hurtige Di Maria . Robben ? Helt uforståelig at han er med. Er ikke lenger noen toppspiller.
  Og Bayern vant CL i 2013 p.g.a. Flaks, skadesituasjon til Barca, skandaledommere og stygt spill.
  Å si at de er verdens førende lag er totalbom, …..de er ordinære egentlig , og føre matchende mot Barca så de opp til Barca. Alle vil egentlig spille for FC Barcelona !

  • du er blind, du ser kun på barca følger sikkert ikke med på andre spillere.
   øzil fortjener og være på den lista 100%.
   mine top 10 i random rekkeølge
   reus
   øzil
   ribery
   bale
   toure
   iniesta
   muller
   ramsey
   fabregas
   vidal
   og øzil er bedre en xavi iniesta og busquets

  • hvordan du kan klare og mene at et lag som vinner 7-0 over barca kun vinner på flaks, så må du tenke deg litt om. bayern har vert best gjenom 2012 og 2013 uten tvil. barca har lenge levd på »messi bølgen» men den ser også ut til og gå mot sin slutt. dessvere barca er ikke best lengere, lev med det.

 7. Merkelig at Carrick ikke er med et av hovedgrunnene til at United vant med kjempemargin. Hvorfor er ikke han med på denne kåringen??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *