Hvor ble det av Linn Jørum Sulland?

UTE: De norske håndballjentene depper etter VM-exiten. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

UTE: De norske håndballjentene depper etter VM-exiten. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

BEOGRAD (VG) Etter medalje i ni strake mesterskap er det slutt. Angrepsspillet brøt sammen etter pause. Hvor var Linn Jørum Sulland?

Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG

Jostein Overvik

Jostein Overvik

Den beste norske høyrebacken kom på banen først etter 25 minutter av omgangen. Hvorfor?

Spør du meg, så spør jeg deg.

Men det er best å spørre Thorir Hergeirsson.

Sulland spilte glimrende selv om hun ikke traff på alle skuddene før pause. Fem målgivende pasninger og ganske perfekt samarbeid med Karoline Dyhre Breivang og strekspillerne Heidi Løke og Isabel Blanco. Norge spilte sin beste angrepshåndball i VM.

Likevel ble hun prioritert vekk til fordel for Tonje Nøstvold og senere Nora Mørk. Serbia tok over hele showet. Norge gikk fra 16 mål før pause til ni etter. Der lå tapet.

Sulland hadde to straffekast i første omgang, men fikk ikke ta straffer etter pause. I stedet bommet Nora Mørk og Linn-Kristin Riegelhuth Koren på de to kastene til Norge. Det er for meg helt uforståelig.

Før kampen fablet jeg om drømmefinale Norge-Brasil. Nå blir det heller en tidligere hjemreise enn planlagt.

Det startet så strålende da Katrine Lunde reddet straffer både fra Andrea Lekic Sanja Damjanovic og Biljana Filipovic. Men jentene fortsatte bare i angrep. Spillet rundt Løke og Blanco var fantastisk. Breivang og Sulland spilte millimeterpasninger og da Nora Mørk kom på banen mot slutten av omgangen løftet hun opp det hele til kunst.

Men forsvarskunstene manglet.

Dermed ble 9-4-ledelsen etter 15 minutter forvandlet til «bare» 16-15 ved pause. 11 baklengs på et kvarter har dette laget knapt opplevd tidligere. Det kunne bare bli bedre – selv om serberne viste en gnist og smalt til med alt de hadde.

Trykket var enormt og etter pause klarte Norge hverken å stå mot 15.900 på tribunen eller den tunge strekspilleren Dragana Cvijic. Hun overvant til og med Katrine Lunde.

Med Polen som semifinalemotstander hadde Norge hatt en 60-40-mulighet i semifinalen fredag kveld.  Det blir ingen ting av.

Polakkene har fått gjennombruddet og vant på humør og guts mot sure franske jenter i kvartfinalen. Frankrike klaget på dommerne. Polen strålte.

Det er forunderlig hvordan de franske jentene ikke har klart å få ut sitt beste de siste årene. Helt siden VM-sølvet i 2009 har vi hørt at de har alt som skal til for gull.

Tja.

I denne VM-kvartfinalen manglet i alle fall noe av det viktigste. Smilet.

Brasil slo Ungarn etter fire ekstraomganger – og jublet som de skulle ha vunnet VM-finalen nettopp. Etter å ha misset i kvartfinalen både i sitt egget VM (2011) og i London-OL (2012) var gleden enorm over endelig å komme til sambanasjonens første semifinale i håndballmesterskap.

Brasil skal ha OL i 2016 og er kommet i den ypperste verdenstoppen for å bli. Internasjonale stjerner som Eduarda Amorim (Györ) og Alexandra Nascimento (Hypo) har vært blant verdens beste spillere lenge, men brassene har ikke klart å knekke koden til medaljekampen før nå i kveld.

Og Norge er ute.

 

64 tanker om “Hvor ble det av Linn Jørum Sulland?

 1. Etterpåklokskap er en enkel øvelse. Hvis dette trekket hadde gått bra, ville treneren vært gudebenådet. Serbia var bedre når det gjaldt som mest!

  • Når «trekket» ikke fungerer i 25 minutter er det lov for treneren å tenke!!! Ikke snakk om etterpåklokskap i det hele tatt!

  • Er det feil å analysere en kamp når vi taper for en svakere motstander? Det skjer ofte i fotball også at det beste laget taper på en dårlig dag. Mener du det er riktig å tenke: «jaja de er bedre enn oss?, eller se på grunner til hva som gjorde at en selv var så dårlig at motstanderen gikk seirende ut?

  • Dette er ikke etterpåklokskap! Alle med litt kunnskap om håndball ble vel nærmest sjokka da TH sendte Nøstevold utpå i andre omgangen og ikke ga Sulland spilletid før kampen var over. Hun var vår klart beste spiller offensivt i førsteomgang, og hun er vår suverent beste straffeskytter. Vi så det allerede da han tok henne ut av banen på slutten av første omgangen, fullstendig kollaps. Og det er ett mirakel at TH ikke sendte henne ut på banen igen i andre når han så hvor lite som fungerte offensivt. Hun er og har vært under dette mesterskapet vår eneste reelle trussel utenfra. Uten dette så ble det enkelt for Serbia og forsvare seg.

    • Thorir har gjort mye bra for Norge, men i går må det ha klikket totalt?! Å ikke sette innpå de beste (Sulland) i 2.omgang. Breddehåndball, ja – det drev jo forgjenger Breivik med i utstrakt grad, og det gikk ikke alltid like bra.

   • Helt klart. Og hva som verre er er at treneren i etterkant klaget over at laget ikke har nok bredde, Det vil se mange nok gode spillere bak de 7-8 beste. En slik klage hadde hatt litt mening hvis han hadde brukt de beste hele tiden, og tapte fordi de gikk seg tom. Han kan ikke ekperimentere med breddehaandball naar det staar og vipper slikt. Tror nok han maa inroemme at han gikk seg litt bort der ja.

 2. Ja helt enig med Jostein Overvik hvor i all verden ble Linn Jørum Sulland av, tror at Torir må ha glemt henne totalt !!

 3. Elendig! Men ikke overrasket. Norge har hatt en nedadgående kurve siden OL. Gunnar Pettersen – can you hear me????? Her må det ett trenerbytte til!

  Her blir det lenge til at Norge får medalje i mesterskap igjen. Denmark er på vei tilbake bl.a.

  Håndballforbundet må ta affære!

 4. Synes TV2- journalistene er feige pusekatter som ikke konfronterer Hergeirsson med den dårlige coachingen og mangel på å bruke Sulland. Uten henne på banen har vi lite å true med fra avstand og gjør dermed serbernes forsvarsjobb enklere. Utviklingen etter Marit Breivik er negativ; finaletap i fjor og utslått i kvartfinalen i år………………………..

 5. Helt enig med Jostein. Det var elendig coaching som førte til dette tapet. Og spille uten Sulland i 25 min i 2 omg sier det meste om Thorir sine disposisjoner. Og bruke urutinerte spillere i en slik heksegryte må ende galt. Hvorfor ikke spille med de som fungerte når det drar seg til ? Han prøver jo å sette på Tonje Nøstvold,(som har rutine)men hun har jo bevist mer enn en gang at hun ikke takler stress. Og hvorfor fortsatte ikke Sulland og ta det viktige straffekastene ? Riegelhuth har jo bare vært en skygge av seg selv.

 6. Se det positive i det folkens. En adventstid uten at Herremann skal ødelegge Tore Tang. Bare det i seg selv en gave til det norske folk.

 7. Sulland var savnet, men hvorfor ble ikke Anja Hammerseng-Edin satt innpå da angrepet mistet kreativiteten?Etter å ha fulgt damelandslaget i mange mesterskap, må jeg si at Thorgir er en god trener men som kampleder har han alltid fremstått passiv og usikker når han har måttet gjøre forandringer. De har dessuten kommet veldig sent.

 8. Ganske rart at norges beste ikke får spille,hvor ble det av mørk,sulland,oftedal.ut med herrem,alstad breivang i angrep.Dårlig av treneren og ikke se det derfor ble det tap.

 9. Dette er kun treneren sin skyld. Kunne stått med rein Larvik rekke i 15-20 min og dratt dette i land. At ikke Sulland var på banen før etter 25 min av andre omgang er den største bommerter lagledelsen har gjort på mange år. Utrolig at han ikke så dette. Mener bestemt at Norge trenger et nytt trener team. Han har bare følt medgangen til sin forgjenger. Trenger nytt blod hele veien.

 10. Det var treneren som tapte i dag. En elendig leder med disponering av spillere.
  Sta som et esel og virka som han ikke brydde seg. Makan

 11. Treneren skulle vel spare Sulland til semi`n?
  Istedet for å trøkke på i andre omgang, tok ingen på laget ansvar.Savnet en leder på banen som Grini,Hammerseng og Goksør.Kapteinen er langt «over the top» og har for mange tidlige avslutninger og veldig oftest dårlige skudd.Alstad likeså.Men det var hele laget med treneren som sviktet seg selv i kveld.Men sikkert en lærerik aften for damene,på tross av skuffelsen de må føle.

 12. Sulland ble etterlyst av kommentatorene på norsk TV, også. Jeg skjønner ikke hvorfor journalisten bare gjentar det de allerede har sagt, og som håndballkyndige i Norge så.

 13. Treneren viste hvor god han er i kveld, nå må alle skjønne at vi må bytte trener, Han kan også ta med seg keeper Lunde , hun er jo redd ballen.

 14. Må folk slutte å ta trenerene. Var jo samme treneren som var med på å gjøre sitt til at Norge leda en periode med 6 mål. Nei se kampen i reprise, vanvittig mange bom en periode. Pluss at uansett kem som tar straffe så må ballen ikke kastes rett på keeper. Hadde norge spilt som dem gjorde i perioder så hadde alle rost treneren opp i skyan. Uansett ka man måtte mene så kan ikke treneren være på banen, det må jentene ta sæ av. Uansett æ e rimelig sikker på at Jentene kommer sterkt tilbake:)

 15. Enig med Odd Vorhaug. Hvorfor la Alstad stå på så å si hele kampen, hun missa på 6 skudd! 6 angrep uten mål! Det holder ikke i det hele tatt. Var T.H den eneste som ikke så det? Når han har en annen bakspiller som har vist at hun scorer på benken, hvorfor bruker han ikke Sulland? Utrolig dårlig lagledelse. Hvorfor bytte når alt gikk så bra i starten? Vi er tutet ørene fulle av «topp trente» norske spillere, da burde de greie å stå en hel omgang. Lunde var bare en skygge av seg selv i andre omgang, hvorfor byttet han ikke? «Vi sto ikke i mot» sa T.H, nei det er sant, håndball er mer en å stå i mot, det skal scores mål, helst fler en motstanderen. Altfor mye fokus på forsvaret, det må nye kluter til!

 16. Kvartfinalen mot Serbia ble tapt av Thorir på benken. Fikk han ikke med seg første omgangen?
  Vi leder med 5 og blir nesten innhentet før pause. Dette med Sulland på banen. Hvorfor ikke da sette inn Sulland når han ser det begynner å gå i stå 7-8 min ut i andre omgang? Kanskje hadde vi stått bedre i mot og ledet med ett eller to mål når det var spilt 52-53 min.I stedet for å være 2-3 mål bak. Og taper man da i sluttminuttene, fordi spillerne er slitne så er det greit det. Da har man i allefall gjort sitt beste, og man kunne erkjenne at man tapte for et bedre lag. Vi hadde fått kamp helt inn da i allefall. Da kunne trykket fra tribunen, samt at serbia tross alt møter regjerende verdensmester, stresset de serbiske spillerne. Da tror jeg Lunde hadde tatt de nødvendige ballene.Jeg mener at coachingen fra benken kan bli mye bedre. Kanskje burde Thorir og co, skaffet seg mer kunnskap på det området. Reis rundt til noen tippeliga klubber. Rekdal i vif for eksempel. Tror de er mer kyniske i fotballen.
  Men kanskje er vi EM mestere om ett år. Stå på jenter. Og Thorir, få deg en leksjon av Kjetil «coaching i verdensklasse» Rekdal.

 17. Det vi så i 2. omgang var et kollektiv norsk lag som mistet mer og mer grepet på kampen etter hvert som Serbia fikk overtaket. Samtlige spillere må nok gå i seg selv etter denne kampen. Omtrent samtlige spilte jo under sitt pari, og som kollektiv fungerte det jo heller ikke. Om det var nervene som spilte flere av spillerne et puss kan jo tenkes. Uansett, det å skylde på treneren og si at resultatet hadde blitt annerledes dersom Sulland hadde fått mer spilletid i 2. omgang, blir bare dumt. Dette er overhodet ikke årsaken til at Norge tapte denne kampen (Sulland eller ikke – vi ville ikke ha vunnet denne kampen når resten av lager omtrent kollapset i 2. omgang).

  • Helt enig i det som er skrevet over her…:)klart vi ønsker at Norge skal vinne men i dag var de ikke gode nok.Dumt å skylde på treneren hver gang et lag taper…det er spillerene som må gjøre jobben.Det hjelper lite hva treneren sier hvis laget ikke gjør det de skal….

  • Det er ikke godt å si om det hadde hatt noen betydning om Sulland hadde kommet inn før i 2 omg. Men det som er helt klart er at Thorir gjør en kjempetabbe som ikke prøver Sulland før i 2 omg. Sulland var den eneste trusselen av bakspillerne, hun scoret flere mål, i tllegg hadde hun mange glimrende innspill til Heidi Løke som resulterte i mål. Med Sulland på banen var hun en konstant trussel og Serbia måtte ut og støte, det ga rom for innspill på strek til Løke/Blanco. Uten Sulland på banen var Norge helt ufarlige fra bakspiller posisjon og Serbia kunne konsentrere seg om å pakke inn godt på strek. Nora Mørk scoret riktig nok ett par mål fra distanse, men Ida Alstad traff jo ikke på noe. Flyten i Angrepet var også mye bedre med Sulland og de mest rutinerte på banen. Jeg tror utfallet hadde blitt et helt annet med Sulland på banen, det hadde skapt mer trygget. De uerfarne ble altfor stresset og preget av «heksegryta» og avsluttet altfor tidlig. Og hvorfor ikke Sulland fortsetter å ta straffekast er en gåte. Riegelhuth har vært en skygge av seg selv i Serbia og Nora Mørk er litt for heit i toppen enda, selvom hun gjør mye bra innimellom.

 18. Endeleg fikk det opphausa og «hypa» norske håndball-landslaget seg en på trynet. Men de vinner nok gull på Idrettsgallaen på Hamar likevel!! Som vanlig.

 19. Danmark , Norge eller ????
  Damehåndbolden holder simpelthen ikke niveau i øjeblikket , synes alle hold er gået
  voldsomt tilbage , specielt taktisk …
  Men dejligt at se, at se at det er den danske håndboldkultur der regerer, glæder os til
  mændenes håndbold em i DK, hvor vi kan lave en vaskeægte hattrick og tage titlen
  for 3 gang i træk !!!! Det er klasse….

  • de danske damene er kanskje det dårligste laget i hele vm, de har kun hatt flaks og de herrene kommer til å ryke ut i gruppespillet, det hadde vært en fin julegave det. Danmark er genrelt dårlig i sport

  • 3 landstrænere ud af 4 i semi’s.. vi savner norske jenter i den danske liga.. kom til danmark og få håndboldkultur.. som kommer mesterskaberne igen… støt danmark i de næste 2 kampe.. iøvrigt ingen omtale om danmarks kamp i den norske presse.. på tekst-tv… hvorfor ikke..

  • 3 danske landstrænere ud af 4 i semi’s.. vi savner norske jenter i den danske liga.. kom til danmark og få håndboldkultur.. som kommer mesterskaberne igen… støt danmark i de næste 2 kampe.. iøvrigt ingen omtale om danmarks kamp i den norske presse.. på tekst-tv… hvorfor ikke..

 20. Thiorir har surfet på det som var igjen av Marit Breiviks byggelse til nå. At han nå sliter kommer av at spillere som var gode nok da begynner å slite nå. Fornyelsen har ikke kommet.

  Han største svakhet som jeg ser det er timeoutene. Hvorfor tar han de? Han sier ALLTID det samme. Konsentrasjon i forsvar, flere plassbytter og polakker i angrep. Ok det er greit, det er hvordan vi spiller angrepene. Men når siste timeout 5
  Minutter før slutt, vi ligger under med 4. Så kommer «hva vil dere gjøre der ute?»
  Da ser vi en svak leder som ikke makter å tenke nytt.
  Den timeouten kunne og burde vært meget viktig, slik som den ble var den ikke verdt noen ting.

  Hvorfor ikke være klinkende klar på siste timeout. DETTE gjør vi!

  Kan være en ide og prøve noe nytt for Norge nå. Gå bort i fra Breivik light.
  Starte på nytt.

  Spillerbytter har han alltid slitt med, forkjærlighet for spillere, personlige favoritter,,..( herrem, nøstvold) for å nevne to burde ikke vært i troppen.

  Vi sleit i hele andre omgang, vi stod så og si med de samme hele omgangen. Trenerteamet ble handlingslammet.

  Pinlig

 21. Thorir, her bomma du.Det ble sagt tidligere at det er lett å være en god trener i medgang, men det er i motgang man ser trenerens egenskaper.
  Dårlig taktikk denne gangen.

 22. «Sulland hadde to straffekast i første omgang, men fikk ikke ta straffer etter pause. I stedet bommet Nora Mørk og Linn-Kristin Riegelhuth Koren på de to kastene til Norge. Det er for meg helt uforståelig.»

  – Er det uforståelig at Nora Mørk kan bomme på straffekast? Eller er det uforståelig at Thorir ber Nora Mørk ta straffekast? Ingen av dele burde være uforståelig for en som kan litt om idrett.

  Journalister….. etterpåklokskapens herskere!

 23. Det vi så i går kveld var den moralske finale. Det vi også så var at Norge har et venstre toer problem angrepsmessig. Den siden var var helt «lam» i kampen, sammen med forsvaret ikke hang sammen når det ble byttet med treerne. At det ble tap, er årsaken her å finne. Både Anja og Linn Kristin har heller ikke levert til vanlig standard. Tar vi med Veronica og Stine B. O. som var med som «lærejenter» ble det for tynt. Ida Alstad er alt for mye opp å ned angrepsmessig, og i går var det ned.
  Mye kan forandres med Marit M.Frafjord i forsvaret. Amanda K. kan «true» Linn Kristin plass på laget, samt en skadefri Kamilla Sundmoen sentralt treer i angrep kan sette fart på det. Men hvem kan kan «true» Ida Alstads plass i angrepet??? Og angrepsspillet må utvikles fra det litt fantasiløse som det har alltid har vært når det butter i mot.

  Thor

 24. Begynte å tenke på Sulland allerede før kommentatorene. Nøstvold klarte ikke å skape noe og hun er også den beste straffeskytteren. Sulland har mange ganger før vært jokeren. Hadde Hergeirson glemt henne. Da hun kom inn var det for sent.

 25. Kun Molid i forsvar hele tiden har vært galt i ALLE kampene. Stormer for mye ut på angripende toer, og vår toer i forsvar, samt den andre treer blirr stående å se på innspill. Lund god i begynnelsen, men det er jo elendig forsvarsspill som fører til 7m og slike avsluttningsmuligheter. Det lå i korta at flaksen for så dårlig forsvar, tilslutt måtte ta en ende og at vi ville tape.

 26. Himmel og hav vi her på bjerget er så bortskjemte, vi tror at våre jenter skal ned og hente gullet. Må av til stikke fingrene i jorden at andre lag kan bli bedre, tro meg disse jentene kommer tilbake, slutt med sutring av trener team og jentene, de er gode og gjør en god jobb. Gleder meg til flere kamper med jentene, jenter gi en bang i alle som skal hele tiden synes så mye. God jul da

 27. Det virker som om mottoet for håndballaget er at:
  Det viktiske er ikke å vinne, men at alle får delta på banen.
  Så får resultatet bare bli som det blir.

 28. Vil bare lige sige til lo der skrev kl. 08.26, » Danmark er generelt dårlige i sport »
  Jan rønnebærrene er sure , sagde ræven da den ikke kunne nå dem !!
  Norge er beviseligt bedst på ski , indrømmet , men så er vi så beviseligt bedst i fodbold, herrehåndbold , tennis , formel 1/Le Mans , boksning , Bordtennis , Badminton , Svømning,
  Roning , Golf, og .. og .. og nu gudhjælpemig også i » verdensidrætten Kvindehåndbold «»
  Har i nogen sinde tænkt over hvorfor Norge har domineret i » kæmpeidrætter » som
  Kvindehåndbold , kvindeboksning og kvindelangrend, det er nok fordi det dyrkes over hele kloden!!!! Jeg nævner bare 21 WTA titler i tennis , 9 Le Mans titler , 29 Europa tour sejre i
  golf EM 1992 i fodbold , Tour De france 1996 , SE DET ER KLASSE LO….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *