Seieren som overgår alt i norsk idrett

Av Øyvind Brenne, sportssjef i VG.

Magnus Carlsen (22) har akkurat skrevet seg inn i norsk idrettshistorie – med den aller vakreste gullskrift vi har sett.

bs1251221-copy-jpgsj-844

VERDENSMESTER: Magnus Carlsen. Foto: Bjørn S. Delebekk

breneFra stormestertittelen ble sikret som 13-åring, via VM-gullet i lynsjakk, verdensenerposisjonen og tidenes ratingrekord tidligere i år, har Carlsen i dag kronet eventyret om seg selv med det eneste han har manglet: Verdensmestertittelen.

Måten han kan tenke scenarioer på, forståelsen av sjakk som er lagret i hjernen og den offensive innstillingen ved brettet er like imponerende som det er vanskelig å begripe.

Det som imidlertid er klart, etter at Norge fikk sin første verdensmester i sjakk i dag, er at måten Carlsen har veltet den regjerende mesteren på er mer suveren enn vi har sett i sjakk-VM siden 1910.

Og da nærmer vi oss kjernen i dimensjonen på Lommedalen-mannens prestasjon: Vi snakker om en udiskutabel ener i en sport som anslagsvis bedrives av 600 millioner jordboere.

Blant de 20 beste på verdensrankingen i sjakk er hele 15 nasjoner, blant dem folkerike India, Kina, USA og Russland, representert.

Diskusjonen om sjakk er sport eller ikke blir et sidespor nå, selv om også jeg forstår at svarte og hvite brikker som flyttes er et stykke unna fysisk kappestrid slik mange tradisjonelt forstår sportsbegrepet.

Men når man har plassert sjakken på sportssidene, er det på grunn av åpenbare likheter med øvrig konkurranseidrett. Det er mann mot mann uten hjelp (eller flaks) i bildet, og IOC har anerkjent sjakk som idrett siden 1999. Faktisk ser hele 115 IOC-medlemsland spillet med sportslige briller – og Carlsens VM-offer Vishy Anand er kåret til årtusenets største idrettsutøver i India.

Med et hundreårsbarn som Magnus Carlsen tilhørende vårt lille land, har det vært lett for VG å vende det andre kinnet til og innlemme mesteren blant øvrige idrettsmenn.

Så – på en dag som denne – hvor kan man egentlig plassere Carlsens VM-prestasjon i et norsk, idrettshistorisk perspektiv?

HISTORISK GULL: Vebjørn Rodal vinner her OL-gull i Atlanta-OL i 1996. Foto: Mattis Sandblad

HISTORISK GULL: Vebjørn Rodal vinner her OL-gull i Atlanta-OL i 1996. Foto: Mattis Sandblad

Uten å ta noe bort i fra norske helter i langrenn, roing eller spyd: Jeg sliter med å finne noe annet svar enn øverst. Definitivt over alt Norge har gjort i vinteridrett. Over atletene Jon Rønningen, Andreas Thorkildsen, Olaf Tufte, og Knut Holmann, som alle har forsvart sine gull i sommer-OL. Over Alexander Dale Oens VM-gull i svømming og Vebjørn Rodals 800 meter-gull fra Atlanta-OL. Og over Norges ikoniske 2-1-seier mot Brasil i fotball-VM 1998.

Naturligvis kan ikke den følelsesmessige begeistringen av det siste håndtrykket i Chennai konkurrere med et feststemt Karl Johan i Flonaldo-rus, men sportsfaglig er prestasjonen større.

Rett og slett fordi Carlsen har passert flere konkurrenter i verden enn noen andre nordmenn på veien til den enkelte idretts ultimate triumf.

Men Carlsen er ikke tidenes norske idrettshelt – ennå. Sonia Hennies monumentale dominans med 10 VM-gull og tre OL-gull på 20- og 30-tallet i datidens verdensidrett kunstløp er allment anerkjent som best i den kategorien.

Ved å bli den 20. verdensmesteren siden 1886 er imidlertid Carlsen i rute til å kunne bli både tidenes sjakkspiller, og dermed naturligvis også Norges fremste idrettsutøver gjennom tidende. Vi har mye å glede oss til, for å si det forsiktig, og allerede neste år skal han forsvare VM-tittelen.

Men nå skal vi bare glede oss over verdens beste Carlsens fantastiske seier.

Synes du VM-seieren er den største prestasjonen i norsk idrett?

@vgnettbrenne99

79 tanker om “Seieren som overgår alt i norsk idrett

   • Jeg ville sagt til de som driver med dart og biljard at de heller ikke driver med idrett.

    For meg fremstår det som en logisk feilslutning når man ut fra at det er et konkurranseelement og at det vil være fordel å være i god form slutter at det er idrett. Det vil jo gjelde det meste.

    Ikke minst skjønner jeg ikke hvorfor det er så viktig for folk å klassifisere dette som «idrett». Akkurat som at «idrett» er et kvalitetsstempel, og at prestasjonen bare blir god nok om det dreier seg om en idrett.

    • I denne sammenheng er det litt viktig ettersom jeg setter prestasjoner opp mot hverandre. Som igjen bare er en subjektiv øvelse 🙂
     Øyvind,

     • Det er et godt spørsmål, men føler dataspill , selv om det er sportslige faktorer der også, definitivt er utenfor sportens sfære.
      Øyvind.

   • Nei, mener ikke at det er definisjonen.. men satt det litt på spissen.
    Men jeg tar poenget:)

    I følge wiki, så er idrett en sport, som viser til lek og fysisk aktivitet.

    For meg så er idrett en fysisk anstrengelse.

    Nå er det uansett en prestasjon som er fantastisk på verdensbasis!

  • Utøvere i bueskyting, skyting og curling kunne utmerket godt ikledd seg dressjakke og gjort samme jobben. Alle de tre er anerkjente idretter, så slutningen dressjakke og idrett går ikke sammen er jeg nok uenig i.

  • Du kan vel umulig mene at rally er en større sport en sjakk? Sjakk blir spilt av flere hundre millioner mennesker, og under VM, sett på av enda fler. Blir litt dumt å si at rally er større enn sjakk.

  • Det er vel ikke 600 millioner aktive rally-førere? Og rally er vel heller ikke et skolefag rundt om i verden? Og hadde alle som ville fått de ressursene som kreves for å drifte et team, hvor hadde Solberg vært da?

   • Det er bare de med talent som får de ressusene. En sport, i mine øyne, blir målt i hvor mange tilskuere (tv seere) den tiltrekker. Brettspill er ikke like stort som motorsport.

    • Hadde det vært snakk om VM sier i Formel 1 eller kansje seier 24timers Le Mans så kunne de nok sammenlignes med Carlsen, men Rally er i seg selv en for liten gren innenfor motorsport.

 1. Jeg er stormester i ludo, og jeg ser på meg selv som en toppidrettsutøver.Så hvorfor kan ikke en sjakk-verdensmester gjøre det samme?

  • Ved å sammenligne Ludo og Sjakk avslører du din manglende forståelse for dette. Det er 700 millioner mennesker som spiller sjakk aktivt, og det er omtrent ingen av dem som er i stand til å slå Magnus i ett eneste seriøst parti med sjakk. Det er ingen tilfeldigheter i sjakk, og samtidig flere muligheter enn det finnes elektroner i universet.

 2. Du blander begrepene «sport» og «idrett». Sport innebærer kun en viss grad av konkurranse involvert i aktivitetens hovedprinsipper. Sjak er definitivt sport. Det er hvorvidt det er idrett eller ikke som diskuteres.

  • Jeg blander ikke, men for meg er de nær synonymer. Poenget er at jeg i denne sammenhengen definerer ham som idrettsutøver og vurderer ham deretter.

  • Uenig med deg deg. Sport og idrett brukes i dag omtrent synonymt, men det er ord med forskjellig opphav. Sport handler mer om lek, adspredelse og moro. Konkurranse fordi det er gøy. Idrett handler om konkurranse fordi det er viktig å vinne. Idrett er konkurranse fordi man ønsker å bli best.

   Begge har jo tradisjonelt noe fysisk med seg, men det er etter min mening mest fordi man ofte ser på det fysiske som «noe man kan forbedre». Det mentale er mer sett på som noe man «bare har». Mange blir klar over at man faktisk også kan forbedre det psykiske/mentale med hard trening, og at dette også er sunt med tanke på enkelte sykdommer. Sånn sett er det bra om man også ser sjakk som sport/idrett.

   Men, det er selvsagt godt mulig å holde på med sjakk som spill/lek. På samme måte som du godt kan jogge eller spille fotball med kompisene dine uten at noen vil påstå at dette er idrett.

  • Vel på de fleste språk er det vel ikke forskjell på idrett og sport, og på norsk er de vel synomymer ? (Mulig jeg tar feil i alt..)

 3. Sjakk er idrett fordi det krever enorm konsentrasjon over lang tid for å bli best. Sjakk er idrett fordi man konkurrerer mot andre medmennesker både individuelt og i turneringer. Sjakk er idrett fordi utøverne kan leve av det. Sjakk er idrett fordi utøverne gjør sitt ypperste for å vinne.

  Sjakk er ikke idrett fordi man ikke blir fysisk utslitt.

  Og så videre.

  Flere mennesker konkurrerer om å bli best i et spill som engasjerer mange og krever ekstremt mye. Det er idrett for min del. For meg er det idrett. Alltid. Uansett hvordan andre velger å definere idrett for å fjerne sjakk fra den kategorien.

 4. For meg er Jon Rønningen størst. Måten han vant sine to OL-gull på var så episke at det er opplevelser jeg aldri glemmer. Det har med følelser å gjøre, følelsene i øyeblikkene det skjedde, spesielt rulla i aller siste sekund i -92-OL. Når det er sagt er Magnus Carlsens prestasjon så unik at jeg tror ikke vi nordmenn egentlig fatter det. Er så uendelig stolt av å være norsk i dag! Og endelig er Carlsen også øverst på svenske nettaviser!

 5. FOR NOE TULL!!!
  Journalisten skriver dette for å provosere. Hsn VET at folk vil lese og reagere sterkt på hans artikkel. Ingenting overgår seieren mot Brasil. Sjakk er ingen idrett. Det handler kun om å flytte på noen brikker. Gleder meg veeeldig til å følge VM i Pokemon…

  • Det var langt morsommere å se Rekdal score mot Brasil, men sportsfaglig mener jeg VM-tittel i sjakk er større enn å gå videre fra gruppespillet i Fotball-VM.
   Øyvind.

  • Veldig mange steder er fotball totalt irrelevant. F.eks. i USA er det ingen som vet at Norge slo Brasil i fotball. De færreste der borte behersker elementære fotballregler, med mindre du regner «amerikansk fotball» som jo er en helt annen greie.

   Videre så er vel den kampen et blaff i det store og hele? Har Norge noensinne vunnet fotball-VM? Ikke så langt jeg kan se i Wikipedia…

   Det å vinne alt og være dominerende må være et kriterie her.

  • Om sjakk er en idrett eller ikke har ikke noe å si for spørsmålet om Carlsen sin VM tittel er en større bragd enn å slå Brasil i et VM sluttspill i fotball.
   Selv var jeg en av de som feiret i gatene når vi slo Brasil, og føler ikke noe slikt behov nå. Men mine følelser har heller ikke noe å si i denne saken.

   Magnus har utkonkurrert 600 millioner andre mennesker og blitt ubestridt verdensmester innen sin gren ved å spille 10 partier mot den regjerende verdensmesteren uten å tape en eneste gang. Norge slo Brasil i en fotballkamp og har ikke vært i VM siden. Hvis du ser objektivt på saken kan du bare komme til en mulig konklusjon.

 6. Gratulerar till Magnus det är mycket imponerande och grattis till Brasilien-matchen. Men jag förstår fortfarande inte varför ni menar att matchen mot ett B-betonat Brasilien, som i tillägg redan var klara för att gå vidare, som så stort. Det är i vart fall inte så många andra som menar det..

  • Nei, det er utenfor selv den utvidere definisjonen. Bridge-folket har kanskje en hakket bedre sak… Men VG har satt grensen akkurat ved sjakk.

  • Det dreier seg selvsagt om definisjoner, men forutsetningen for å kalle sjakk for en idrett, er at man vektlegger konkurranse-biten av begrepet. I tillegg må det være noe man kan trene i for å bli bedre, noe som det er mulig å perfeksjonere. Dette stemmer godt med den opprinnelige bruken av det norrøne ordet «idrott» som nettopp gikk på konkurranse, og ikke nødvendigvis i noe fysisk.

   Idrett er også noe som det skal ta tid å perfeksjonere. Jogging, er for eksempel ikke idrett, selv om det er trim.

   I Korea har man store turneringer for Starcraft, og de har en egen tv-stasjon for spillet, og også noen profesjonelle utøvere. Hvis folk legger opp hele livet sitt etter å bli best i dette, kan det godt kallen en idrett, etter min mening. Hvorfor skulle noen bruke hele livet sitt på å bli god i Ludo? Mest sannsynlig vil de fortsatt ha bare 55% sjanse for å vinne mot en nybegynner. Treningen i å perfeksjonere aktiviteten for å kunne vinne, er helt essensielt.

   Og… spilling av sjakk hjemme i stua med bestefar, har selvsagt ikke noe med idrett å gjøre. Like lite som jogging har noe med idrett å gjøre.

 7. Seieren overgår alt i Norsk idrett? Det er kanskje det latterligste jeg noen gang har hørt. Bare å i det hele tatt sammenligne det med Norge – Brasil i 98, og alle de andre bragdene som Norge har tatt med seg i sekken gjennom tidene, er rett og slett tragisk.

 8. Større enn Norge – Brasil? Nå får dere skjerpe dere VG, hause opp denne sjakk spillingen sånn her blir for dumt. Så du gatene i Oslo etter Norge – Brasil? Lurer på om hele Norge fester på karl johan i kveld.

  Hvis man kaller Sjakk idrett kan man også kalle dataspill idrett.

  Latterlig VG.

  For all del det er god prestasjon, men å prøve det å hause det opp slik. Latterlig.

  • Som jeg skriver i teksten: Følelsen kan ikke sammenliknes med koket etter miraklet i Marseille (var på Karl Johan selv den gangen og har aldri sett liknende i Norge), men størrelsen på prestasjonen faglig er over – etter min mening,

   Øyvind.

   • Du svarte tidligere på at dataspill havner utenfor sport og sjakk gjør ikke det. Kan du utdype det? Tenker da på strategiske dataspill.

    Dette tar for mye av

 9. Magnus er ganske enkelt et geni. Dor bare gratulere men at dette er det største innen Norsk idrett er det dummeste jeg har lest.

 10. Sjakk er kultur ikke idrett. Men ingenting vi nordmenn har gjort innen prestasjonrettet/ målbart idrett, sport eller kultur kan måles opp mot hva Carlsen har gjort.

 11. Om sjakk ikke er idrett er Magnus Carlsens prestasjon minst på høyde med eller enda høyere enn alle store norske idrettsprestasjoner,

 12. Manglende vett (målt i IQ, EQ mm.) er grunnen til at noen mener sjakk ikke er idrett!! Altså, dere som mener sjakk ikke er idrett, ikke prøv dere på et parti sjakk. Kan skade selvtiliten deres 🙂

 13. Er Magnus Carlsen en atlet? Det er vel et stykke ifra de opprinnelige OL-grenene fra antikkens Hellas til Sjakk? Poker og Bridgespillere må vel også regne som idrettsutøvera isåfall?

 14. Jeg er faktisk til dels enig med VGs journalist. Sjakk er en enorm verdensidrett, noe vi nordmenn gjerne glemmer fra vår lille snøborg. For oss handler idrett om menn og damer med ski og staver, men med Magnus Carlsen som verdensmester synes jeg vi kan legge vårt litt snevre syn på idrett på hylla for godt. Som det står i bloggen, sjakk er akseptert som idrett av IOC. Nå har vi fått en verdensmester fra lille Norge – den første fra Norden, og den første fra Vest-Europa på hele 26 år! Det sier litt om omfanget og prestasjonen. Sammen med Suzann Pettersen, Thor Hushovd, og så må vi ikke glemme Torstein Horgmo, er Magnus vår største stjerne internasjonalt. Glem vintersport i denne kategorien, det er altfor lite. Selv om vi selvfølgelig ikke skal nedvurdere deres prestasjoner av den grunn.

  Men nå har vi en verdensmester i verdensidrett sjakk. Gratulerer, Magnus! Dette er enormt!

 15. Er bordspill, såsom sjakk, biljard, snooker, carambole o.s.v idrett? Det virker litt absurd å kalle dem for det og en undrer på hva are hensikten med å omdefinere idrett på denne måten? Kan det ha med penger, subsidier or annet å gjøre… eller er det bare journalister som er ivrige etter ekstra oppmerksomhet (og avissalg)?

 16. Større enn å slå Brasil i VM? Jeg vil ikke si det er like stort engang. Men det er absolutt ikke langt unna.
  Begge har slått regjerende verdensmester. Begge gjorde det i et verdensmesterskap. Norge har aldri vært i verdenstoppen i noen av disse idrettene. Men fotball er en MYE større og mer populær idrettsgren.

 17. Utrolig sterk prestasjon, gratulere Magnus!
  Sammenligningen til VG derimot er kun et forsøk på å provosere, VM seieren til Carlsen blir hverken bedre eller dårligere av alle disse kunstige sammenligningene med idretts prestasjoner. Sjakk er et spill og har ingen ting med idrett å gjøre, sjakk er utrolig vanskelig og spillere i verdenstoppen trenger ekstreme ferdigheter men det gjør vel ikke nødvendigvis denne seieren større en bondehærens seier ved Stiklestad 1030??

 18. DET DUMMESTE JEG HAR HØRT.!! Større en Norge – Brasil.!? Ærlig talt, jeg vet ikke hva jeg skal si.!! Idrett? Å se maling tørke er så forbanna mye mer spennende en å se, ja? hva skal man kalle det? Ikke er det en sport i allefall.!! Men gratulerer med brikke spill seieren.!! 🙂

 19. Latterlig å ta frem Norge-Brasil når man skal snakke om tidenes norske sportsøyeblikk. Kampen var helt uten betydning for Brasil.
  Oen, Hushovd, Rodahl, Waitz, Thorkildsen, Aamodt og Kjus derimot, det er verdensprestasjoner.
  Magnus er i den klassen.

 20. Nordmenn er navlebeskuere, og kan selvfølgelig av den grunn ikke fatte Magnus Carlsens prestasjon. Men ute i verden fatter de det, spesielt i India, Kina, Russland, USA og andre land der sjakk er en stor aktivitet. Derfor blir det et hån mot Magnus Carslen å sammenligne hans prestasjon med de største idretts-eller sportsprestasjonene til norske utøvere, fordi dette kommer i en helt annen kategori. Vi bør alle glede oss over det han har prestert, det er stort! Så får vi heller bære over med navlebeskuerne, og håpe at Magnus Carlsen gjør det samme.

 21. Det heter Sport og spill, mao to forskjellige ting. Idrett=sport synonymer. Sjakk=spill
  Fantastisk bragd, men ikke på høyde med de største fotball prestasjoner som Norge-Brasil (nr 2 på listen) og Brann sitt seriegull i 07 (Den største prestasjon igjennom tidende i alt)

 22. Jeg skrek på Karl Johan etter at Norge slo Brasil i ’98. Jeg er norgesmester i en idrett som er underlagt NIF. Jeg har også spilt aktiv football. Jeg var i lykkerus på Lillehammer i ’94 og husker meget godt hvor jeg var når Brå brakk staven i ’82. Jeg har grått lykketårer over OL og VM gull til Norge, og gledet meg over å ha slått svenskene, men samtidig heiet på både Stenmark og Bjørn Borg.
  Men en ting er jeg veldig sikker på, og det er at Magnus Carlsens VM gull er norges største idrettsprestasjon gjennom tidene,
  Diskusjonen om sjakk er idrett eller ei er ikke så interessant, men det ville vært en ære om sjakk sporten hadde sluttet seg til idrettsfamilien.

 23. Tilbaketråkk: Kong Magnus - Kongen av sjakk! | sportsmanden.no

 24. Så forbanna latterlig, sjakk en sport? Ikke til å tru, og det samme med billiard og den slags.. Løfte en finger for å sette brikker rundt på et brett.. Lol as

 25. Argumentet om fysisk bevegelse for å kalle der en idrett er interessant. Petter Solberg er ikke så veldig mye i bevegelse akkurat når han kjører rally! Og de som spiller på dette nivået må faktisk være i god fysisk form for å være konsentrert i timesvis. Ja, det er tidenes største norske idrettsprestasjon. De som mener det er Norge – Brasil har glemt at Brasil ikke behøvde å vinne den kampen for å gå videre i VM. Det betyr selvfølgelig ikke at det likevel var en kjempepresentasjon, men ingen av oss vet vel utfallet av den kampen hvis Brasil faktisk måtte vinne for å gå videre…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *