Har noen sett den neste Petter Northug?

KJAPP I REPLIKKEN: Petter Northug snakker med pressen etter å ha tatt gull på VM-stafetten i Val di Fiemme. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

KJAPP I REPLIKKEN: Petter Northug snakker med pressen etter å ha tatt gull på VM-stafetten i Val di Fiemme. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

BEITOSTØLEN (VG) Hvor er den neste Petter Northug? Er han her på Beitostølen?

Av Camilla Vesteng, journalist i VG.

Det er bare én Petter Northug. Og det er for så vidt nok. Men det hadde vært moro med en ny, uredd skiløper, som er like tøff i meldingene – og ikke minst i huet – som Petter Northug. En som har et unikt talent som får skigale Norge til å heie og hoie og måpe i begeistring. Som gir oss noe å prate om i lunsjpausene og når vennegjengen møtes. Som får barn til å trekke på seg skidressen for å øve på Northug-rykket.

Jeg var på nasjonal åpning for langrennsløperne på Beitostølen for første gang i 2006. Da var Northug helt fersk på landslaget. Forventningene til nykommeren var enorme. Alle snakket om Northug. Og nå, syv år etter, snakker fortsatt alle om Northug på Beitostølen.

I begynnelsen av 2006 ble han (som godt kjent) vraket fra OL-troppen til Torino. Han slo Frode Estil og vant tremila i NM og knuste Tore Ruud Hofstad på sisteetappen på NM-stafetten. Og meldingen kom: «Og æ ska faen itj til OL». Etterpå har han vært vår (og verdens) i særklasse beste mannlige skiløper. Uten Northug hadde Norge tatt to VM-gull i Liberec i 2009, og ikke et eneste gull siden.

Det er snart åtte år siden han slo gjennom. Når kommer den neste norske mannlige superstjernen på langrennsski?

Går han rundt her på Beitostølen og venter på å komme i gang med skisesongen, og å få vise seg frem?

Norge tok ingen gull i junior-VM tidligere i år. Bjørn Vidar Suhr tok bronse på sprinten, bak en tysker og en russer. I U23-VM ble det ingen medalje i det hele tatt (blant jentene tok Ragnhild Haga tok to gull).

Derfor er det grunn til å tro at den neste Petter Northug har skjult seg ganske godt frem til nå. På den annen side kan man jo spørre seg: Kan vi forvente en ny Northug? Kan det komme en ny norsk løper som har et så ekstremt talent at han kan dominere i langrenn så sterkt som Northug har gjort?

Og apropos Northug, kan han fortsette og levere som han har gjort siden 2006? Han har tatt to eller tre gull i alle mesterskapene siden 2009. I 2007 ble det «bare» ett VM-gull, da han sørget for tidenes knockoutspurt på VM-stafetten i Sapporo, etter at han noen dager tidligere har satt staven mellom benene og falt fra kampen om gull på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Det er noen spørsmål rundt Northug nå? Har han fått trent godt nok foran sesongen? Hva er resultatet av viruset som satte ham ut av trening i ukevis? Er Northug i form til å kjempe om seier her på Beitostølen? Er han i form til verdenscupstarten i Kuusamo neste helg? Kommer han i toppform til Tour de Ski? Og treffer han med toppformen til OL? Hvordan går det med Norges langrennsherrer om Northug ikke kommer i form til OL? Hvem skal gå sisteetappen på stafetten da?

Vi har mange gode langrennsherrer. Mange kan ta medalje. Eldar Rønning. Martin Johnsrud Sundby. Sjur Røthe. Tord Asle Gjerdalen.

Men kommer det en norsk overraskelse som blander seg inn i kampen om en OL-plass i løpet av sesongen, som Northug gjorde for snart åtte år siden? Jeg kan ikke se ham. Kan du? Hvis du er der. Meld deg. Første sjanse er fredag.

8 tanker om “Har noen sett den neste Petter Northug?

 1. Til dels enig med deg Camilla, men syns likevel det er spesielt at du skriver en blogg om Northugs arvtager uten i det hele tatt å nevne Finn Hågen Krogh. Han ble nummer to i Falun for to år siden, og har vist flere ganger at han er rå på sitt beste. Han har i tillegg de konkret samme skiegenskapene som Northug; effektiv og god arbeidsøkonomi i skøyting, og begge har en solid spurt. Krogh vant som kjent en skøytesprint i Tour de Ski, for å nevne noe.
  Krogh ble i tillegg kjent for uttalelsene om at han «lett kunne blitt Tippeliga-spiller», og er generelt kjent for å være kjapp i replikken i media.

  Samtidig må du huske på at Northugs gjennombrudd allerede som sisteårs junior er unikt i langrenn.

  Men ellers enig, hadde vært artig med en til norsk superstjerne! 🙂 Kanskje han skinner allerede til helga.

  • Du tenker på skøytesprinten i Tour de Ski, hvor cologna tryna i siste motbakke og hindret alle untatt Krogh?

   Jeg lar forventningene hvile litt til..

   • Han slo jo Collogna i Falund som magnus nevner, da har han jo et nivå inne på spurten sin som ikke mange av distanseløperne kan matche. Han er i tileg kun 23 år gammel, noe som er svært ungt i langrenn. Røthe er også en mann som har vist stor fremgang og som man ikke skal undervurdere, særlig siste etappa på stafetten i la clusaz sist sesseng var veldig imponerende

 2. Jaha, merkelig at du ikke har nevnt et ord om Finn Hågen Krogh. Han tror jeg har stort potensiale til å bli den neste Northug, hvis man ser på talentet.

 3. Utrolig tabloid artikkel, som viser liten kunnskap om langrenn. Hvis man tar en titt på de nasjonene som har en superstjenrne nå, så ha de en. Superstjerner vokser ikke på trær. At noen i det hele tatt skal kunne måle seg med Northug i Norge på nåværende tidspunkt er uttenkelig. Norge kommer mest sannsynslig ikke til å få en løper som kan sammenligne seg med Northug. Han er helt unik, både i sporet og som menneske. Derfor er det også urettferdig at man sammenligner andre løpere med han. Finn Håken Krogh er en god løper, og har store sjanser for å bli god. Likevel fortjener han ikke å bli sammenlignet med Petter. Det er som å hoppe etter Virkola. At idealet pluselig er blitt at alle skal være som Petter, både i kjeften og i sporet er også håpløst. Ikke alle kan spurte og vil være stjerner. Dette er heller ikke bra for rekruteringen, da alle vil være som Petter. Alle løpere er forskjellige fysiolgisk og mentalt, og da er det ikke riktig at alle skal strebe etter å være som han. Itillegg må man merke seg at Norge har en tradisjon for å alltid ha verdensklasse løper. Men de kommer overlapper hverandre sjelden. Derfor tror jeg vi må vente noen år etter Petter har lagt opp for at det er plass til en ny stjerne. Etter Alsgard la opp som distanseløper tok det 4 år før Petter kom. Men at den nye stjernen skal komme med kjappe replikker og være spurter må vi ikke forvente. Ingen andre langrennsløpere har noen gang hvert slik. Se på Alsgaard, Dæhlie. Trauste norske karer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *