Bale må regne med trangere tider

Spørsmålet er stilt både høyt og lavt i et par måneder: Er det virkelig plass til både Cristiano Ronaldo og Gareth Bale på samme lag?

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

I går var svaret «ja». I sin første kamp fra start på sin nye hjemmebane, foran 67.000 på Santiago Bernabeu, scoret en sprudlende Bale to ganger, hadde to målgivende og gjennomførte sine første 90 minutter da Real Madrid slo Sevilla med nesten parodiske 7-3 – ifølge Infostrada den mest målrike kampen på Bernabeu siden Sociedad ble slått 9-1 i 1967.

dv1567497-jpgreal-ma-20

SNILL RONALDO: Cristiano Ronaldo lot Gareth Bale få prøve seg på frispark. Det endte med 2-0-scoringen de jubler sammen for her. Foto: AFP

Dette regnestykket har likevel vært litt vanskelig å få til å gå opp:

Real Madrid hentet en spiller med voldsomme klyv og fysikk, en som kan åpne et forsvar på egenhånd, har et strålende skudd, inkludert frisparkfot, en som er aller best langs venstrekanten, men ofte opererer i en fri rolle.

Real Madrids store stjerne er en spiller med voldsomme klyv og fysikk, en som kan åpne et forsvar på egenhånd, har et strålende skudd, inkludert frisparkfot, en som er aller best langs venstrekanten, men ofte opererer i en fri rolle.

Den eneste forskjellen er at Cristiano Ronaldo er enda bedre enn Gareth Bale.

Så hva var masterplanen? Hvordan skulle begge brukes samtidig? Eller var det bare klubbpresident Florentino Perez’ «galactico-DNA» som hadde slått inn igjen? Forretningsmannen Perez har nesten som hobby å hente inn store stjerner til Real Madrid, denne gangen var det den heteste i Premier League som fristet. Ifølge et intervju Perez ga med TV-kanalen Intereconomia nylig måtte Real ut med 91 millioner euro (snaut 740 millioner kroner), tre millioner euro mindre enn Manchester United fikk for Ronaldo i 2009. Verdensrekord eller ikke; det var snakk om forholdsvis mye penger, men Real Madrid har gjort dette før og vet hvordan slike kjøp betaler seg gjennom økt oppmerksomhet, draktsalg verden rundt osv. Det virker som om omverdenen bryr seg mer om overgangssummen enn Florentino Perez.

Trond Johannessen. Foto: VG

Trond Johannessen.

Det eneste Perez er opptatt av er at trener Carlo Ancelotti, også han ny, får det beste ut av Gareth Bale. Ancelotti har prøvd seg forsiktig frem, særlig siden waliseren også har slitt med småskader og var gjennom en forholdsvis forvirrende overgangssommer.

I går satte italieneren opp sin offensive midtbanetrio slik: Ronaldo til venstre, slepne Isco i midten, Bale til høyre. Og foran dem, Karim Benzema. Angrepsmessig var det en braksuksess. Den første halvtimen så ut det ut som om Bale og Benzema hadde vokst opp sammen, og Ronaldo lot til og med Gareth Bale få ta frispark fra 20 meter. Da det gikk i mål, dog via muren, var liksom Bales ordentlige hjemmedebut allerede fullkommen. De som hadde uttrykt seg kritisk til kjøpet (ganske mange) hadde en dårlig halvtime, og Ronaldo, som like etter øket til 3-0 på straffe og plusset på med to mål til etter pause, så ut til å trives godt med kronprinsens suksess.

«Bale var veldig god, han viste at han er tilbake i fysisk toppform, scoret to ganger og han og Cristiano forsto hverandre godt,» oppsummerte Carlo Ancelotti.

Samtidig må han ha lurt fælt på hva som skjedde i den andre enden. For etter to kjappe Sevilla-reduseringer var Real Madrids forsvarsspill tidvis det totale kaos, og Ancelottis jubelscener etter et par av scoringene i 2. omgang viste at han så akkurat det samme som alle andre; dette kunne lett gått helt galt. I perioder fremsto det nesten som en håndballkamp, der scoring føltes mer som regelen enn unntaket når lagene angrep. «Vi må gjøre noe med balansen i laget,» konkluderte Real-treneren. Og kanskje, kanskje gjorde det noe med den defensive balansen, at både Ronaldo og Bale ble sluppet fri på hver sin kant…?

Det er neppe mange lag som vil møte Real Madrid med den samme offensive innstillingen som Sevilla gjorde. Det er nok heller ikke tilfeldig at Sevilla har 22 strake bortekamper uten seier, eller at Ronaldo har scoret 14 ganger mot dette laget, mer enn mot noen annen motstander.

«Bale må regne med at han får mindre rom å boltre seg i enn i Premier League,» uttalte Barcelonas Cesc Fabregas etter lørdagens El Clasico, der Bale hadde en heller dårlig time på banen. Uttalelsen til den tidligere Arsenal-spilleren virket merkelig i går kveld, men  kampene kommer ikke til se slik ut fremover. Det vil bli trangere, motstanderne kommer til å legge seg dypere, og da gjenstår det å se om det fortsatt er like vellykket med både Ronaldo og Bale i samme 11’er.

Fortsettelsen følger – og den blir spennende.

8 tanker om “Bale må regne med trangere tider

 1. Ronaldo og Bale på hver sin kant, bør bli en suksess, men avhengig av å to gode defensive midtbanespillere på banen da. Modric/Alonso er glimrende offensivt, men de klarer ikke å flytte beina fort nok defensivt. Mot bedre lag kan maks en av de to spille i de to dype pivote-posisjonene. Offensivt er dette laget skremmende!

  • Hei, ja, tror du er inne på et vesentlig poeng der. Sammensetningen av midtbanen, slik at den blir solid nok defensivt, er nok det Ancelotti og Zidane tenker mest på. Mot Barcelona ble jo også Ramos prøvd på midtbanen, uten at det var noen suksess (selv om det forhåpentligvis var et engangstilfelle for akkurat den kampen). Offensivt var det fantastisk i går, men de kan jo ikke fortsette med dette forsvarsspillet.

   • De burde stille med en dyptliggende playmaker i den ene defensive midtbane posisjonen, og den andre defensive midtbane makkeren burde vært et rivjern av et anker som skal vinne ball og starte kontringene. (Nå har jeg ikke fulgt mye med på Real Madrid, men hvis de allerede stiller en slik midtbane, så se bort fra dette!) 🙂

 2. Bale er yngre enn CR, det taler til hans fordel . CR er over sitt beste nivå. Vi har lagt merke til at han ikke er like energisk som i yngre dager. Da hadde han ork til å kjøre serier av finter, retningsforandringer , o. s.. v. Han er ikke like rask som før, og har tapt mange dueller i år. Jeg ser Barca og Real Madrid hver helg, og alle deres kamper . Men bevares, CR vet hvor målet står ennå , og er en veldig god spiller. Jeg er Barca fan, sønnen min Real Madrid fan. Vi liker begge lagene.
  Jeg tror Bale er en bedre langspiller enn CR, som virker for selvopptatt . Det er den største forskjellen på Messi og Ronaldo også . Men nå synes jeg Messi viser tendenser til å bli en primadonna ??4 gullballer har kanskje satt sine spor.

  • Klarer ikke å være ikke enig i at Ronaldo er over toppen. Han er bare 28 år, og har jo åpnet sesongen fryktinngydende: 18 mål på 14 kamper (11 liga, 3 Champions League). Og Real har forlenget kontrakten til sommeren 2018. Ingen tvil om at han er mer selvopptatt enn Bale, men egoismen og ærgjerrigheten hans er nok ganske viktige grunner til at Ronaldo lykkes som han gjør.

 3. De passer utrolig godt sammen. Selv om Bale er en mål-maskin og spiller av en annen dimensjon, så må du ikke glemme at han er en stor playmaker.

  Det er i journalister- og eksperter sine interesse å drøfte om toppspillere vil fungere sammen. Det er bare tull det hele kun for å skape debatt. Real Madrid sin stall er perfekt, og består av klassespillere i alle ledd. Eneste som hadde vært topp, ville vært å ha Vidal i midtbaneleddet i tillegg. Rask, og ekstremt god i gjenvinningfasen.

  Ancelotti er en herlig trener, og er med på å gi verden underholdende fotball. Gleder meg til å se han regjere sammen med laget de kommende årene! 🙂 Og for en kamp i går!

 4. Gårsdagens kamp illustrerer fint både fordelene og ulempene med å stille Bale og CR opp på hver sin kant i en 4-2-3-1 formasjon. 7 nettkjenninger mot et lag som Sevilla er imponerende, og da gjør det ikke så mye at man slipper inn 3 den andre veien. Den offensive slagkraften kompenserer tydelig for det slurvete og tidvis kaotiske forsvarsspillet i en ekstremt underholdende kamp.

  En mulig løsning på det ustrukturerte forsvarsspillet ville være å endre formasjon til 4-3-3. Khedira, Illarra og Modric sentralt, med Modric et større ansvar offensivt. Han er en bedre ballfordeler og er langt mer tilstede defensivt enn Isco, for målscorere finnes det nok av med de tre på topp: Bale og CR på hver sin kant, med Benzema i midten. Offensivt vil det omtrent bli det samme, med Modric som ekstra fyll. Defensivt vil det bli en ekstra mann på midten, igjen med Modric som joker. Bale og CR får bidra med det de kan.

  Jeg håper Ancelotti opprettholder denne offensive tankegangen, med å score flere mål enn motstanderen, for da lover jeg å følge spent med når de møter de beste av de beste i Mesterligaen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *