Skjønner vi hvor stor Tutta er?

Det som Suzann Pettersen presterer i LPGA-turneringen på Taiwan denne uken er rett og slett hinsides.

Av: Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG

olekr-jpgr-dmerket-i-718Hun er nesten like suveren i verdensidretten golf som Marit Bjørgen og Petter Northug er det i langrenn, nasjonalidretten som vi nordmenn elsker så høyt og inderlig, men som resten av kloden ikke er så veldig opptatt av.

Mens hele Norge kommer til å stoppe opp og juble for våre ski-ess i vinterens Sotsji-OL, er det knapt noen som bryr seg om Tuttas fabelaktige prestasjon på den mest prestisjefylte golftouren i verden.

Selv om det gikk en golfbølge over landet rundt årtusenskiftet, har golf aldri blitt noen folkesport. Og egentlig heller ikke anerkjent blant folk flest. Det regnes fortsatt som en snobbesport.

Dette har gått ut over Suzann Pettersen. Hun har prestert på topp i denne store idretten i seks-syv år, uten å ha fått den anerkjennelsen som jeg mener hun burde ha fått.

VGTV: Se «Tutta» slå hole-in-one

Selv hennes major-seier i Frankrike i august – seier i en av de aller største golfturneringene i løpet av et år – ga den gjenklang som vi kanskje kunne ha håpet. En norsk vinner i for eksempel en Grand Slam-turnering i tennis eller et formel 1-løp ville ha vakt en helt annen oppmerksomhet.

LEDER: Suzann Pettersen leder med fire slag før siste dag.

LEDER: Suzann Pettersen leder med fire slag før siste dag.

Suzann Pettersen er ei dame som kommer fra et møblert hjem og som ikke klager over verken anerkjennelsen eller oppmerksomheten hun får her hjemme, men det er lett å forstå om hun innerst inne føler at det burde ha vært bedre. Nå som vi ikke har noen fotballspillere i verdensklasse, er det kanskje ingen norske sportsstjerner som kan hamle opp med Pettersen i internasjonal omtale.

Les også: Tutta fortsatt i klar ledelse etter drømmestarten

Godhjertede Tutta lar seg ikke påvirke av den kjølige mottagelsen her hjemme. Hun er den første til å gratulere våre stjerner på vinterføre når de håver inn gull og glitter. På sosiale medier uttrykker hun alltid sin stolthet over norske idrettsutøvere som gjør det bra.

La oss håpe at lykkønskningene hennes blir gjengjeldt – nå som hun er på god vei til å bli rangert som den beste golfspilleren i verden.

26 tanker om “Skjønner vi hvor stor Tutta er?

 1. Det er ikke nok å være veldig god i din idrett, skal en bli stor stjerne må en ha utstråling, Tutta eier dessverre ikke utstråling og kommer nok aldri bli like stor som hennes dyktighet tilsier.

 2. Noe av forklaringen er at damegolf ikke er noe spesiellt stort i utlandet heller. Kan ikke sammenlignes med populariteten til dametennis.

 3. Tutta er ikke «nesten like suveren i verdensidretten golf som Marit Bjørgen og Petter Northug er det i langrenn»… Hun er STØRRE. Det er langt flere utøvere i golf enn det er i skisporet. Derfor er Tuttas prestasjon ganske enkelt formidabel.

 4. Jeg er helt enig i din kommentar. Det er sørgelig hvor liten publisitet det er rundt den formidable posisjonen hun har klart å oppnå innen golf, hun var rangert som nest beste kvinnelige utøver i verden før i høst. Mye av skylden for den manglende interessen for hennes prestasjoner må norske sportsredaksjonen ta. Så mye dere fortsatt skriver om avdankede fotballtrenere, blir det lite ledig spalteplass til overs. Les forøvrig et intervju med Suzann Pettersen i siste utgave av Dine Penger.

 5. Dette pratet jeg og min samboer om tidligere i uken. Da vi snakket om at Tutta endelig kunne komme på toppen om hun gjør det bra i helgen. Og om Norge er klar over at vi har en norsk jente som er en av verdens beste golfspillere og har nå mulighet til å bli verdens beste golfspiller. Det er jo heller ikke slik at golf er en ukjent sport i verden slik håndball feks er. Men golfsesongen i Norge er ikke akkurat lang og dessverre sliter mang klubber:(

 6. Uten tvil vår største idrettsutøver i «moderne tid». Golf er en verdensidrett, i motsetning til de andre idretter hvor vi er «verdensmestere». Golfnorge er stolt av Tutta, – gratulerer!

 7. Hva forventer Strøm at det norske folk skal gjøre? Ta flyet til Taiwan? Se på en tv-kanal som ikke finnes? Nei, all heder og ære til Suzanne Pettersen men spar oss for journalistsurving.

 8. Jeg skjønner ikke denne typen kommentarer. Kan hende jeg misforstår, men det føles nesten som jeg beskyldes for å være en del av en kunnskapsløs horde som ikke forstår bedre enn at de liker langrenn bedre enn golf.

  For det første synes jeg golf er interessant. Likevel gir det meg en enda bedre følelse å se våre langrennsløpere imponere. I tillegg elsker jeg også å se når nederlenderen Sven Kramer dunker til med runder under 30 blank på slutten av en 10.000 meter på skøyter, noe som kanskje heller ikke kan regnes som en gigant blant idrettsgrenene.

  Det jeg imidlertid ønsker å understreke, er at jeg vet at golf er en større sport enn langrenn og skøyter. Vanvittig mye større. Faktisk en av de aller største internasjonalt. På tross av dette tillater jeg meg å følge en 15 km langrenn på NRK, selv om en major-turnering skulle gå på TV3 samtidig.

  Jeg tror Suzann har skjønt dette. At hun forstår noe denne bloggeren muligens ikke har skjønt. «Det er ikke størrelsen som teller». Jeg tror dessuten hun vinner mange flere nye tilhengere ved sin positivitet, enn de som tenker at de skal klage seg til suksess og oppmerksomhet.

  Jeg ønsker golf velkommen inn i rampelyset, og vil helt sikkert følge bedre med om så skulle skje. Men min glede over norske utøveres prestasjoner og triumfer styres altså ikke av om triumfatoren er kjent i USA, Kina og resten av verden.

 9. Du er i særdeleshet tidenes beste norske kvinnelige idrettsprofil. Dette er så mye større en hva Ola potit forstår. Sier bare et kjempe grattis Suzann. Nå er du snart nr. 1 i verden:)

 10. Dette er fantastisk!

  Alle som spiller eller har forsøkt å spille golf, vet hvor vanskelig det er.

  Suzann Pettersens prestasjon denne helgen og hennes høye nivå over mange år blir satt altfor liten pris på.

  Det er flere hundre tusen spillere i verden som har et handicap på under 10, dvs. at de stort sett går på banens par, som vanligvis er 72 slag på 18 hull.
  Hvor mange millioner spillere i verden som utøver sporten vites ikke, men at dette er en vesentlig større idrett enn feks. langrenn, bør ingen tvile på.

  Jeg sender mine hjerteligste gratulasjoner til «Tutta», og håper, nei, KREVER at hun blir nominert til Årets Utøver i Norge!

 11. Kanskje skjønner ikke vi nordmenn hvor stor Suzann Pettersen egentlig er?! Kanskje burde hun fått mer anerkjennelse og oppmerksomhet?! Problemet er at hun driver med en idrett som er dritt kjedelig, både å se på og lese om. Dette har selvfølgelig noe med kultur å gjøre, men vi nordmenn elsker å se Bjørgen og Northug ta ut alt i skisporet. Det er topp underholdning for oss. Vi kan identifisere oss med idretten. Men å se Pettersen, eller andre, spille golf. Tja, hva skal man si. Det er som å se maling tørke. Uansett hvor anerkjent hun er ute i den store verden. Kan man da forvente at oppmerksomheten rundt idretten man driver med skal være stor, når nesten ingen i landet synes idretten i seg selv er spesielt interessant?

 12. Fantastisk av Suzann. I golfmiljøet er hun et stor forbilde for oss alle. Hun har selv fokus på norskerekruttering og er med å promote aktiviteter hun i Norge. eks Suzann Jr Challeng, et eventyr for våre flinke juniorer å være med på. Golfforbundet er det 3. største forbund med hensyn til medlemmer. Forbundet jobber for å få bort snobbestempelet, og få golfen ut til alle. Golfkursene, for å kunne ha spillerett på bane, er forenklet via VTG kursene.
  Men hvor ofte leser vi om golf og gode golfprestasjoner fra forskjellige nivåer i de norske medier? Hvor mye tv tid vies Suzann sin prestasjon på NRK og tv2? Vi får knapt se et utspill og en putt.
  Media har etter min mening en oppgave å gjøre for å få ut til folket hvor fantastisk eventyrlige vår Norske Tutta er. Gi plass til henne og flere golfere med henne i norske medier.

 13. Helt enig. Tutta er bare fantastisk. Hun fortjener mye mer anerkjennelse. Husk at langrenn er en idrett som de spesielt interesserte driver med. En liten idrett på verdensbasis mens golf er stor i verdens målestokk. Tutta ruler.

 14. Vanvittig stort av Suzann!!! Golf er så mye større enn det folk her hjemme er klar over!! Spillerne må holde seg i form fra januar til desember, og hver gang de konkurrerer går det over 4 dager!! Jente golf er også ekstremt populært på verdensbasis, og hele Asia er crazy etter sporten, noe man kan se på resultatlistene!! Jeg anbefaler alle å abonnere på Viasat Golf og følge med og se på konkurranser, fet kan virke kjedelig utenfra, men når du skjønner greia, er det vanvittig spennende!! Håper Suzann får sin hyllest på idrettsgallaen som årets utøver, det kan ikke være tvil om at hun skal få den prisen!!!

 15. Hun er den største idrettsstjerna vi har i Norge… Glem ski å andre ting vi surrer med her oppe i nord for dette er en Verdenssport å Utrolig! vanskelig… Stå på ,Tutta, Du er heilt rå for tida.. Gratulerer!!!!!!

 16. Der er meget langt fra WTA-touren i Tennis til LPGA – touren i golf både i anseelse i størrelse
  og i konkurrence på internatiional plan….

 17. Ser man litt på statistikken for turneringen fra Taiwan, så ser man hvor suveren Suzann var.
  Av 308 gjennomførte runder var 9 runder under 70.
  Man må opp på T11 plass for å finne 1 runde under 70, og ingen har med enn 1 runde under 70. Beste runde er på 68 slag.
  Suzann har 3 runder under 70 og er av de tre med en 68 runde.

 18. Hyggelig at det faktisk finnes en sportsjournalist som forstår hvor enormt stor Tutta er i internasjonal sammenheng. De er det ikke mange av!

 19. Kunne ikke sagt meg mer enig! Tuttas prestasjoner over tid overgår det aller meste, for ikke å si alt, noen kvinnelige norske stjerner har prestert tidligere. I denne idretten tror jeg hun hadde «knust» de fleste mannlige norske spillere på toppnivå. Gratulerer med nok en kjempeprestasjon, Tutta!

 20. har vel tenkt det samme, spesielt mtp sammenligningen med grand slam i tennis.

  Nrk sendte en del golf da Tutta var i ferd med å ta steget opp blandt de 10 beste i verden, bl.a fra british open, solheim cup etc. Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke gjør det lenger når vi har en norsk jente som nesten hver gang kjemper i toppen. Men mulig det har noe med prisutvikling på rettighetene for alt jeg vet (?)

 21. Det at Suzann ikke faar den oppmerksomheten hjemm skyleds ane og alene Deg Stroem og alle andre sportsjournalister og redaktorer i aviser radio og tv, skam dere dere skriver 10 ganger mer om norsk 2 og 3 divisjon fotball

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *