United-fansens lille genistrek

MANCHESTER (VG) Har Manchester Uniteds supportere gjort et grep som kan være med på å få tilbake publikumstrykket i engelsk fotball? Det var i hvert fall en lovende start i går kveld.

 Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

(I  dagens VG og VG+: David Moyes’ vei til sjefsjobben i Manchester United-jobben – og blant annet om hvordan han har opplevd at det ikke alltid har vært lett å være kristen i en fotballgarderobe. Og du kan lese om Sky Sports-eksperten som mener Moyes overtok en stall i så dårlig forfatning at han vil trenge minst to år på å bygge opp sin egen.) 

Trond Johannessen. Foto: VG

 Utgangspunktet er enkelt: Stemningen på  endel engelske stadioner er i det store og hele for dårlig. Og det er hos de mektigste, turistifiserte klubbene problemet er størst. Old Trafford har vært ille. Et lag som har gitt supporterne så mye å juble for, uten at det gjenspeiles på tribunene. Men situasjonen er heller ikke veldig imponerende hos Manchester City, Liverpool, Chelsea eller Arsenal, for å ta de største. Det er kun på de virkelige toppkampene det kan koke skikkelig.

En del av utfordringen er selvsagt at TV- og sponsorpengene renner inn og stadionene fylles opp. Kassererne ser knapt problemet. Premier League melker supporterne til siste cent, og for mange engelskmenn er det for dyrt å se fotball.

Dette er ikke nytt. I Manchester har alle sett det, i lang tid. Da Roy Keane var Manchester United-kaptein lurte han på om de som kom på kampene kunne stave fotball, for ikke å snakke om forstå fotball. Han mente at rekesmørbrødene fristet mest for mange tilskuere. Manager Alex Ferguson var rasende da han kalte det begravelsesstemning etter møtet med Birmingham helt tilbake i 2008, og «supporter-forsanger» Pete Boyle mente Old Trafford var som et bibliotek for et par måneder siden.

Nå har forskjellige supportergrupperinger slått seg sammen. De kaller seg Fans United, og de har vært lei av at bortesupportere har plassen der det har vist seg å være best akustikk på Old Trafford. Etter to års kamp fikk de endelig viljen sin mot Sociedad i går. United-supportere overtok «bortesvingen», døpt Singing Section.

Alle som hadde plass der ble møtt av et brev på setet sitt, der det ble forklart hvordan Singing Section kan forandre Theatre of Dreams for «years to come».  «It’s worth a go. Worth making tonight a night to remember. Worth being United for. Worth enjoying. It may even be a start of something beautiful,» ble brevet avsluttet.

SELVMÅL: Manchester United-spillerne feirer 1-0-målet mot Real Sociedad. Foto: Martin Rickett, Pa Photos

SELVMÅL: Manchester United-spillerne feirer 1-0-målet mot Real Sociedad. Foto: Martin Rickett, Pa Photos

Etter mine begreper ble det en stor suksess. Syngingen begynte lenge før kampstart, slik det skal være, og det var ikke nødvendig å få hjelp av høyttalermusikk. United-fansen holdt det gående gjennom absolutt hele kampen, Stretford End på motsatt side (der den harde kjernen alltid har stått) meldte seg på innimellom. Dette ble noe helt annet enn de spredte «Junaitid»-ropene etter scoringer. Gamle helter ble selvsagt hyllet, som «Keano» og van Nistelrooy, og etter 28 minutter runget Solskjær-sangen i et snaut minutt, akkurat da Real Sociedad truet United-målet for første gang med et bra langskudd av Haris Seferovic. Men avslutningen var ikke like dødelig som Solskjærs pleide å være, og David de Gea kunne redde ganske greit.

Jeg syns faktisk ikke de 1400 sjelene fikk nok takk av United-spillerne etter kampen. Laget burde stilt seg opp, takket og bukket dypt, men det ble med den vanlige, høflige applausen, mens de mange tusen flere tilreisende fra San Sebastian ble hyllet av sine spillere. Vanligvis er det bortesupporterne som høres best på Old Trafford, denne kvelden var de sjanseløse.

Så da gjenstår det å se om prosjektet kan fortsette. Det er bare å håpe at det ikke var et engangstilfelle. Dette skaper en del organisatoriske utfordringer for klubben, men den jobben bør ledelsen gyve løs på og gi supporterne enda flere seter.

Kanskje kan det også spre seg til flere engelske klubber. Det er lov å håpe. Det er på tide at noe skjer.

I flere supporterkretser i England diskuteres det også om et kan være mulig å innføre noen ståplass-seksjoner, slik det for eksempel er i Tyskland, med Den Gule Veggen i Dortmund som et forbilde for supportere verden over.

– Singing Section var helt topp. Det er slik det skal være. Når man som liten gutt drar på fotball er jo stemningen en del av opplevelsen, poengterte manager David Moyes etter kampen.

Ute på banen var det ikke like vellykket for mannen som ser Alex Fergusons navn nesten uansett hvor han snur seg. Manchester United åpnet bra, og de første 20 minuttene var noe av det bedre denne sesongen. Men etter hvert stoppet det opp litt, og 1-0-ledelsen føltes aldri helt trygg. Småskadde Robin van Persie var selvsagt savnet, men det skal en storklubb som United tåle når motstanderen ikke er bedre enn Real Sociedad. Manchester United ble reddet av et tidlig, slumsete selvmål av Inigo Martinez, og har fått en god start i Champions League. Men David Moyes har et lengre prosjekt foran seg. Da er det ikke dumt å få ekstra supporterhjelp.

 

15 tanker om “United-fansens lille genistrek

  • Var på anfield når dem spilte hjemme mot united. Hørte united fansen på andre siden av tribunen best. Liverpool fansen synger ikke, dem roper litt «liverpool liverpool liverpool» Men det gir seg fort. Ynwa pleier som regel være decent men er jo bare Pre match og postmatch/overtid den blir sunget.

 1. Unitedfansen synes sikkert dette er helt topp.
  Andre ler av dette patetiske tiltaket. Det beviser jo bare hvor elendig stemningen er på Old Trafford i utgangspunktet når det er nødvendig med slike tiltak. Falsk, iscenesatt atmosfære.

  • Om du er supporter av et av storlaga i PL så er det ikke noe annerledes på anfield-emirates-brua eller generelt andre stadioner i PL.

   Satt blant liverpool fansen når dem spilte hjemme mot united, for og si det sånn så hørte jeg united fansen på andre siden av banen mye bedre og dem holdt på hele kampen, i forhold til de små patetiske «liverpool liverpool liverpool» som kom innimellom.

 2. NÅ er det vel en ganske vanlig oppfattning at det aldri er bedre stemning på en forballbane enn på Anfield, så hvordan LIverpool blandes inn i denne bloggen er for meg underlig. Det nevte problem er der og spesielt hos de nye rike klubbene Chelsea og Manchester City, selv om Chelsea alltid har vært kjent for å ha et «høffelig» publikum. Men, også Old Trafford har vært kjent for å være i største laget for å kunne skape den stemningen man trenger. På Highbury og senere på Emirates, Bowlyn Ground, Goodison Park og ikke minst Anfield for å nevne noe er det derimot meget god stemning og bloggeren virker her som han er desperat etter å si noe negativt om Liverpool. det merkelige er jo at disse bloggerne aldri nevner Liverpool som et topp lag med mindre dette kan ses på som noe negativt.
  Anfield stemningen er elektrisk og selv spillere som aldri har spilt for Liverpool FC som Matthew Le Tissier, Eric Cantona og vår egen Ole Gunnar Solkjær har alle trukket frem Anfield stemningen som noe helt spesielt. Også blandt managere er det blitt snakket høyt og ofte om det å komme til Anfield å møte publikumstrykket. Blandt annet har både Morhinio og Fergurrson trukket frem dette.
  Så enten er blogg forfatteren feilinformert eller så driver han selv med feilinformasjon. Jeg håper det er det første og at han snarest tar seg en tur til Anfield så han får et riktigere inntrykk av hva som skjer der. Et tredje alternativ er at han snakker om en annen Liverpool, f.eks den i Uruguay. Men siden han nevner Premier Leauge anser jeg dette som svært lite sannsynlig.

  • Hei og takk for innlegg.
   Anfield er et spesielt sted. Jeg har vært der mange ganger, og for eksempel aldri opplevd maken til stemning som under Liverpool-Chelsea i Champions League-semifinalen i 2005. Uten The Kop tror jeg aldri Garcias mål hadde blitt godkjent, den ballen ble presset inn av Anfield… Hatet mot Mourinho var enormt på den tiden, og jeg husker at Alan Hansen skrev i sin spalte i en av avisene at det var den heftigste Anfield-kvelden han hadde vært med på. Og han opplevde jo noen store «european nights» der som spiller, selv om han kom noen måneder for sent til å få med seg klassikeren over alle, kvartfinalen mot St. Etienne i 1977.
   Jeg skjønner også veldig godt at Ole Gunnar Solskjær og Ferguson trekker frem Anfield. Det er jo ikke akkurat trøbbel med stemningen under Liverpool-Manchester United (eller omvendt). Men jeg har også vært på endel «hverdagskamper» på Anfield, og det har tidvis vært døde greier, selv om det nok har vært enda stillere på Old Trafford. Og det er slike kamper dette handler om. Det er her mange engelske toppklubber sannsynligvis har en jobb å gjøre. Jeg synes i hvert fall at det er prisverdig at Manchester Uniteds supportere prøver.

   • Godt forsøk, velkommen etter og lykke til… Liverpool opprettet vel en «synge-seksjon» på Anfield forrige sesong for å bedre stemninga på ‘hverdagskampene’.
    Den genuine britiske stemninga forsvant desverre i stor grad med ståplassene og avtar beklageligvis videre i takt med økningen av billettprisene…

 3. Var der i går kveld å fy flate for en stemning det var og selvfølgelig gåsehud da Solskjær sangen runget over Old Trafford 😉

 4. Arbeiderklassa må tilbake på OT. RED ARMY borte er fantastisk, og dominerer overalt, men et fåtall av disse er på hjemmekampene. GLAZER OUT

  • Åå så slitsomt det er med Liverpoolsupportere 40+ Selv ble jeg united-fan som 7-åring da de rotet rundt midt på tabellen på starten av 80-tallet. Min storebror heiet sef på Liverpool da han var flink til å lese tabellen. Ja, det finnes mange united-supportere som kom inn med Solskjær, Berg og Johnsen, men vær litt mer varsom med generaliseringen din neste gang. Vær så snill.

 5. Bare så det er sagt, jeg er programmert til å mislike Liverpool, men synge, det kan de faktisk. United-fansen kan på det beste være like gode, men da helst på bortebane. Ingen lag har bedre bortesupportere enn United. På Old Trafford kunne det vært bedre, men det er vrient å slå liverpool-supporterne fordi stadion er så mye større. Med en større stadion og nesten dobbelt så mange supportere skulle man kanskje tro at det ble mere høylytt, men som mange påpeker, fotballturistene synger nesten ikke i det hele tatt og ingen annen stadion har så mange tilreisende fotballsupportere som United.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *