Se – Arsenal tok flere poeng i fjor

LONDON (VG) Hvor gode er egentlig Arsenal akkurat nå? Det første skikkelige svaret kommer mot Borussia Dortmund i kveld.

Av Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball

Søndag ettermiddag besøkte vi hellig Arsenal-grunn. Sammen med den norske supporterlederen Bjørn Furuheim (50), til daglig leder for Etterretningsseksjonen i Søndre Buskerud politidistrikt, tok vi turen til Highbury, der Arsenal feiret så mange triumfer fra 1913 til 2006. Hvordan det ser ut der nå, kan du se i en større reportasje i dagens VG eller på VG+.

Vi gikk også de få hundre meterne bort til Emirates, der man kanskje er iferd med å ane konturene av et nytt storlag.

Trond Johannessen. Foto: VG

Trond Johannessen.

Furuheim var på plass da hans favoritter feide over Norwich med festscoringer for tre dager siden. Og nå er det bare moro å være Arsenal-supporter. Det er ingen grunn til å være redd for vårsesongens Champions League-sjarmklump Borussia Dortmund. Dortmund er bare ett poeng bak serieleder Bayern München etter ni serierunder, i solid form og kommer til Emirates med press på seg. Dette er definitivt den tøffeste kampen Arsenal står overfor så langt i høst, selv om 2-0 over Napoli i forrige runde viste at Arsène Wengers mannskap kan takle topp internasjonal motstand.

Nasjonalt går det også veldig bra. Arsenal topper Premier League. Men det er kanskje greit å dvele litt ved disse tallene:

Etter åtte serierunder har Arsenal 19 poeng. Dersom vi ser tilbake på nøyaktig de samme kampene i fjorårssesongen, finner vi disse resultatene: Arsenal-Aston Villa 2-1, Fulham-Arsenal 0-1, Arsenal-Tottenham 5-2, Sunderland-Arsenal 0-1, Arsenal-Stoke 1-0, Swansea-Arsenal 0-2, West Bromwich-Arsenal 1-2, Arsenal-Norwich 3-1.

Åtte kamper – åtte seire. Full pott. 24 poeng. Fem poeng mer enn denne sesongen…

Det betyr selvsagt ikke at Arsenal er dårligere nå enn i fjor. Men det betyr kanskje at Arsenal-fansen ikke bør ta helt av ennå. I løpet av to og en halv uke venter to ganger Dortmund, Chelsea, Liverpool og Manchester United. 10. november er det mulig å trekke noen flere slutninger.

Måten Arsenal har løftet seg på etter sjokktapet for Aston Villa i serieåpningen er uansett svært imponerende, og laget har også vunnet alle Champions League-oppgjørene (inkludert begge i kvaliken mot Fenerbahce).

Etter at Mesut Özil kom virker det rett og slett som om hele klubben ser på seg selv med litt andre øyne. At en av verdens beste spillere valgte Arsenal gjorde noe med selvtilliten, og Özil har innfridd forventningene og vel så det. «Playstation-fotball» sa tyskeren etter 4-1-seieren over Norwich på lørdag, og hans eget avsluttende mål var definitivt i den kategorien: Crosser fra Rosicky, pasning på hel volley fra Ramsey og bredsidevolley i mål fra Özil. Så latterlig vakkert.

Aaron Ramsey har gjenoppstått, Jack Wilshere vokser til og lenge undervurderte Olivier Giroud er sjef både i lufta og på pasningsflikker. Kanskje, kanskje mangler en midtbanespiller med litt mer tyngde og råskap, og en ekstra midtstopper hadde nok ikke vært dumt å finne. Strategen Arsène Wenger har sikkert sine januarplaner. Kontrakten hans går ut neste sommer, men dét er bare en formalitet. Franskmannen som har vært manager siden 1996 og fyller 64 år i dag blir nok i Arsenal omtrent så lenge han vil. Og da vil i hvert fall Arsenal fortsette med underholdende fotball. Så gjenstår det å se om det også blir noen etterlengtede troféer.

30 tanker om “Se – Arsenal tok flere poeng i fjor

 1. Arsenal har spilt mot Tottenham(før Özil kom) og vunnet. Napoli ble feid av banen i en maktdemonstrasjon, noe av de beste jeg har sett av Arsenal de senere år. Har vi ikke fått litt av svaret? Etter ett sjokktap mot Villa var alt og alle negative mot Arsenal, stemningen hadde aldri vært så dårlig rundt Arsenal så lenge jeg kan huske hvertfall.

  Må si at jeg har begynnt å bli forsiktig optimistisk.

  • Enig i at det ser veldig bra ut, men som Wenger sier til The Guardian i dag: «Now the really serious business starts».- Vi vet mer om oss selv i slutten av november, sier han.

 2. Arsnal tapper fodi dortmond har mage gode spiller en oss jeg heier på Arsnal men jeg må være ærlig å ikke være trofast å bare vil at alt skal gå gå min vei det går ikke, fotball er felleskap som alle samarebeider god med hverandre men en stor stjerne som øsil kan ikke forandre mye om spille egenskaper for laget

  • Arsenal slo jo Dortmond for to år siden, da hadde Dortmond akkuratt vunnet Bundusligaen og vi var ikke i nærheten av de vi er nå, så jeg er veldig opptimistisk foran kampen i kveld. Arsenal vinner 3-1

   • Kan ikke sammenligne Dortmund da Arsenal møtte de for to år siden og nå. Da Arsenal møtte dem sist var det første CL sesong på lenge og de slet veldig, Men i motsetning til for eksempel City så trengte de bare den ene sesongen for å komme seg inn i CL spill igjen og kom seg til finalen i fjor.

 3. Sant at det har vært mange lette kamper, men som du har nevnt over er det lenge siden jeg har sett Arsenal spille med en slik glød som de gjør nå for tiden. Utrolig hvor mye et kjøp av en klassespiller som Özil kan ha å si for atmosfæren i og rundt laget, og koser meg like mye hver gang jeg prater med Real-fans som fortsatt er like forbanna for at de lot han gå…

  Gleder meg vanvittig mye til kampen i kveld!

  • Dette handler altså ikke om starten på sesongen, men om resultatene mot de samme motstanderne. Helt enig at det er litt rar og skjev sammenligning, men likevel et bilde på at de største utfordringene ligger foran Arsenal.

   • Oppdaget det selv etter jeg skrev innlegget. 🙂 prøvde å slette innlegget mitt for å ikke fremstå som en tosk, men det var ikke mulig 🙂

 4. Enig i at det er tidlig å konkludere.

  Men denne midtbanemannen med tyngde og råskap:
  – hvem skulle han tatt plassen til?
  – hvordan hadde en slik spiller passet inn?

  Arsenal har ikke hatt en slik spiller siden Petit.

  Man har hardtarbeidende Ramsey som får for lite skryt for defensivt bidrag (statistikk backer dette opp, vellykkede taklinger pr. kamp, etc.) Man har Arteta som leser spillet godt, og ikke minst en Flamini som kompenserer manglende tyngde med råskap.

  Alle, inkludert meg, skrek etter Fellaini eller Gustavo i sommer.
  Begge har startet dårlig i nye klubber, og hadde nok hindret flyten.

  Man har møtt fysiske lag, og ikke blitt skremt.

  Så gjenstår det om man kan slå de GODE lagene, som man gjorde med Tottenham.

 5. Det er også viktig å huske på at de lagene Arsenal spilte mot i fjor ikke er de samme lagene som de har spilt mot i år. Tottenham er bedre, Sunderland er mye verre. Så jeg skjønner ikke helt poenget med denne artikkelen. For hvordan de spilte mot dem i fjor og hvordan de spilte mot dem i år har jo ingen sammenheng. Mesut Øzil og Aaron Ramsey har jo gjort dette Arsenal laget til ett helt annet lag enn det de var i fjor.

  • Ja, litt søkt blir det, og selvsagt et godt poeng at de nå leverer uke etter uke. Men mener likevel at det ikke er uinteressant hvem de har møtt, og at det viser at de tyngste kampene er foran Arsenal.

   • Joda de har absolutt en hardt race foran seg (selv om Chelsea uten Drogba Arsenalkiller burde ikke være umulige :)) Nå har de uansett spilt på seg selvtillit uansett hvordan man vrir og vender på hvilken motstand de hadde eller har hatt. Når Arsenal ble the 49 Unbeaten, så var vel hvis jeg ikke husker feil de åtte første kampene mot lignende motstand (med unntak av en United kamp, og City i 2003 var vel ikke på høyde med dagens utgave :))

 6. Dårlig analyse. Det en må se på i BPL er hvor konsistente lag er. Å plukke en sammenligning, med samme lag, i fjor årets sesong blir feil. Alle lag har opp og nedturer, men det laget som er mest konsistent på et høyt nivå over en sesong er det laget som oftest vinner. Dvs det er ikke unaturlig at Arsenal vinner mot de lagene de har spilt mot, men det er en større bragd å vinne på rad over mange kamper uansett lag. Se på Liverpool, Chelsea, Utd, City. Forventer alle at de vinner mot den motstanden de har møtt. Men det er veldig opp og ned med de lagene. Utd taper mot West Brom. City taper mot Cardiff. Osv. Også må en ta med i betraktning at Arsenal vant med god overbevisning mot Napoli og Marseille i Champions league, samtidig som siste kamp pre season var mot City der Arsenal vant 3-1. Så dette ser jeg på en desperat analysering av en rivaliserende supporter. Men for all del. Personlig har jeg ikke tatt av enda. Men det er ikke basert på noe av det du skriver.

  • Etter 8 runder har Arsenal møtt ett lag fra topp 10 på tabellen.
   Chelsea har f.eks møtt 4 lag fra topp 10.
   Helt greit å presentere en analyse som belyser dette…

   • Rett før Aston Villa åpnings kampen, slo Arsenal City 3-1 der City fikk et trøstemål i det 87 minutt elns. Ellers har Arsenal slått overbevisende alle lag så langt i Champions Leagues vanskeligste gruppe. Slike ting burde en vel ta med i en belysning? Eller er det kunn PL som belyser et lags form? Samtidig så er det vel ingen lag som har vert mer konsistente i året 2013? Hva belyser det?

  • Var vel strengt tatt ingen analyse, mer en konstatering av tørre tall. For øvrig synes jeg ingen lag i England er morsommere å se på enn Arsenal, og det er utrolig morsomt hvis Wenger igjen klarer å skape et lag som kjemper om seriegullet. Men, som han sier selv, det er på mange måter nå det begynner.

   • Du analyserte vel fjorårets resultat fra samme motstand bare at du hadde gått bort fra den viktigste faktoren. Som jeg prøvde å forklare. Men ja enig at Arsenal spiller god fotball for tiden. Men det gjorde de også i fjor. Og året før, osv, bare at de ikke var konsistente nok. I år, fra og med januar har Arsenal vært konsistente, som heller burde vært grunnlaget for en konklusjon/trekke slutninger. Skal bli spennende å se hva de får til mot topplagene, men må ikke glemme at samtlige har igjen å være konsistente der de har tapt mot for eksempel West Brom, Cardiff, Sunderland, Everton osv. Med det sagt, så er jeg svært enig at sesongen begynner nå. Og uansett hvem du måtte heie på, så ønsker jeg deg lykke til 🙂

 7. Jeg har selv gjort samme øvelse, og det er interessant lesing.
  Men det gir et mye bedre bilde hvis man gjør det samme med alle de sju mest konsistente topplagene i PL.

  Av de fire øverste lagene forrige sesong er det bare City som har prestert bedre i år, med ett poeng mer. Arsenal og Chelsea har begge tatt fem poeng mindre, mens United har tapt hele 11 poeng mot fjorårets resultater.

  Tottenham, Everton og Liverpool har derimot alle forbedret sine resultater. Tottenham har fire poeng mer, Everton tre, og Liverpool to.

  Mest inponerende er kanskje Everton, som både har mister manager og en av sine store profiler til United. Summen av dette faktum og Uniteds begredelige sesongstart burde være særdeles bekymringsverdig for United-supporterne.

  En annen ting som (rent statistisk) bør tas med i vurderingen er at jo bedre lagene gjorde det forrige sesong, jo større er sjansen for å droppe poeng i år, og motsatt. ManU var så overlegen i fjor at om resten av sesongen nå hadde blitt helt lik resultatene fra i fjor, ville ManU fortsatt ha avsluttet på toppen av tabellen.

  For de som lurer har jeg byttet ut lagene som rykket ned forrige sesong med det laget som tok deres plass.

  TL;DR:

  Tottenham + 4
  Everton +3
  Liverpool + 2
  Man City + 1
  Arsenal -5
  Chelsea -5
  ManU -11

 8. Hvor gode er egentlig Arsenal? Dette har vi hørt fra «ekspertene» en stund nå, og kommer nok til å høre det en stund fremover også. Slår vi Dortmund, så blir vel den skikkelige testen mot Liverpool? Og slår vi Liverpool, så blir vel bortekampen mot Dortmund den store testen, og United etter det osv…-_- Vi hørte det samme foran Tottenham-kampen med tanke på den store forskjellen på lagenes transfer-sommer. Så var det kampene mot Stoke og Swansea som var kamper vi MÅTTE vinne for å bli sett påsom tittelutfordrere. Og sist, men ikke minst, så var kampen mot Napoli den virkelige store testen på hvor gode vi var, og vi vet alle hva som skjedde der og hvordan det skjedde. Det er også ofte sånn at om vi vinner på en dårlig dag, så har vi flaks og blir avskrevet, men vinner f.eks United på en dårlig da, så er det tegn på mestere. Men vi har blitt vant til det og motbevist «ekspertene» gang på gang hver sesong, der de har sett oss utenfor topp 5. Det har vært nære på flere ganger, men uansett. Nå ser ting lysere ut på flere områder, fordi vi har lagt bak oss den tunge økonomiske situasjonen vi har vært i, vi har også unngått å miste viktige spillere i sommer, vi har fått inn to fantastiske spillere i Flamini og Özil selv om den ene kom gratis, og så er vi vel det beste og mest konsistente laget i PL i 2013. Men nei, det er ingen garantier for å vinne trofeer i år heller, men det ser lysere ut enn på lenge. Og greit nok, vi bør bevise hvor gode vi er mot topplagene, men så lenge vi tar mest mulig poeng mot de andre lagene så har vi råd til å tape noen poeng mot topplagene for det viser seg at de roter vekk poeng mot de såkalte dårligere lagene også. Men egentlig er det vel greit å bli sett på som underdogs, da presset blir på de andre storlagene…;) Når det er sagt så har jeg gbena godt plantet på jorden og tar en kamp i gangen…:) Go Gunners!!

 9. Det blir i reportasjen etterlyst ein bauta på midten. Eg meinar me der har fått ein fantastisk ryddegut i Flamini.
  Jobben Flamini legg ned i løpet av ein kamp må ikkje undervurderast, han er ikkje den som fintar og avsluttar så ofte men er bak dei andre og taklar og gjennvinn ballen der andre har slurva. Det blir ein del kort ut av det men han reddar åleine mange poeng med sin oppofrande spelestil. Han kom gratis tilbake slik han drog frå oss,og viser no viktigheiten sin.

 10. Greit nok det du poengterer, men jeg ser noe i laget som jeg har savnet de siste årene. Føler Arsenal er i ferd med å ta det siste skrittet!! Jeg er positiv, og har troen. Go gooners!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *