Høgmos drømmejobb

STOCKHOLM (VG) Han er ikke folkets favoritt og var kanskje heller ikke fotballforbundets førstevalg. Det betyr ikke at Per-Mathias Høgmo blir en dårlig landslagssjef.

bs2896-jpgr-dmerket--788Av Jostein Overvik, sportsjournalist i VG.

Dette er drømmejobben hans og Per-Mathias Høgmo er ikke et sekund i tvil om at han er kvalifisert for den fremste trenerjobben i norsk fotball. Han får solid støtte i Sverige.

­­- Jobben han har gjort i Djurgården taler for at han kan bli bra for Norge. Han fikk raskt satt et forsvarsspill og fikk fort god kontakt med spillerne. Det er jo dette det vil handle om på landslaget også. Han får ikke mye tid før laget må prestere, sier Aftonbladets kommentator, Simon Bank.

Da jeg møtte ham på Arlanda i ettermiddag var Høgmo i strålende humør. Helt tydelig utstyrt med den gutsen en landslagssjef skal ha ved inngåelse av kontrakten – og vi hadde en hjertlig samtale. Bare ikke om jobben som landslagssjef. Men Per-Mathias Høgmo har ikke bare lyst. Han gleder seg tydelig til å ta fatt.

Sterke personer i NFF ønsket seg sikkert egentlig Ole Gunnar Solskjær for å skifte image totalt og bygge et helt nytt landslag mot EM i 2016. Men han sier nei. Nå får de i stedet Per-Mathias Høgmo. Det var Solskjær (26 prosent) og ikke Høgmo (13 prosent) som var folkets kandidat til jobben da VG spurte i en Infact-måling for et par uker siden.

Men Per Mathias Høgmo har på ingen måte noen lav status i NFF. Og han er helt ualminnelig godt kjent i gangene på forbundskontoret.

Troms-mannen begynte for 20 år siden å trene yngre landslag på guttesiden, tok i 1997 over kvinnelandslaget og avsluttet med å ta norsk fotballs gjeveste tittel noen sinne: OL-gullet i Sydney. Så tok Høgmo over herrenes U-landslag i tre år frem til 2003. På slutten av 2006 var han igjen tilbake i NFF. Da som toppfotballsjef. Han avsluttet i januar 2009 med å ansette Drillo som landslagsvikar da Åge Hareide trakk seg midt i VM-kvaliken.

Dermed har Per-Mathias Høgmo allerede vært på fotballforbundets lønningsliste i til sammen 12 år. Gir det den fornyelsen landslaget trenger?

Bare fremtiden kan gi svaret.

per-mathias-h-gmo-26-873

VGs Jostein Overvik (t.h.) intervjuet Per-Mathias Høgmo i Stockholm torsdag kveld.

Høgmo vant OL-gullet for 13 år siden med en Drillo-inspirert filosofi fra 90-tallet. Men det er vanskelig å påstå at han står på samme plattform i dag. Den følelsen var i alle fall umulig å få i derbyet mellom Høgmos Djurgården og AIK i går kveld.

Forsvarsspillet er stramt, men Høgmo lar spillerne bruke ballen i et angrepsspill basert på høyt tempo og stor bevegelse. AIKs etablerte forsvar ble utspilt både en, to og tre ganger. Djurgården var bare et skudd på stolpens innside fra den prestisjetunge seieren i 2-2-kampen.

Høgmo er tydelig på hvordan han vil ha det og utøver en helt annen lagledelse under kamp enn Drillo. Han har stor tro på coaching underveis, gir spillerne mange beskjeder ute på banen – og reiste seg under AIK-matchen hele 58 ganger fra benken.

Det er noe helt annet enn Drillo – som slettes ikke har tro på en slik lagledelse. Under Albania-kampen i mars (0-1) reiste han seg fire ganger. Men aldri for å gi spillerne en taktisk beskjed.

Per-Mathias Høgmos engasjement på sidelinjen er et speil av hans lederstil. Han står for involverende og moderne ledelse der «du aldri blir god alene».

Ofte kan han høres ut som et ekko fra Olymipatoppen og deres coach for lagspill, Marit Breivik. Men Olympiatoppen er ikke involvert i ansettelsen av herrelandslagets nye sjef. Kanskje kan samarbeidet bli tettere med Høgmo som sjef.

Høgmo har i mange år vært tett på fagmiljøet på Sognsvann. Muligens kunne han ha tenkt seg jobben som toppidrettssjef selv, men der ser det ut som NIF satser på Tore Øvrebø også etter at Sotsji-OL er over.

Jobben som landslagssjef er uansett selve drømmejobben for Per-Mathias Høgmo. Etter mer enn 30 år i norsk toppfotball får han sjansen i dens fremste posisjon.

Han har massevis av internasjonal rutine, men har ikke mest erfaring på internasjonalt, topp herrenivå. Han har vært innom som Rosenborg-trener i Champions League og som Tromsø-sjef i Europa League. Men har bare de to gruppespillene å vise til.

De siste årene har Høgmo gjort doktorgradstudier for å knekke den internasjonale koden. Han er ennå ikke ferdig med avhandlingen som inneholder dype studier av både Alex Ferguson, José Mourinho og Arsene Wenger.

Som Nils Johan Semb, Åge Hareide og Egil Olsen kommer han selvsagt til å bli sammenlignet med Drillo-suksessen på 90-tallet. Men mye har skjedd i internasjonal fotball og helt nye grep må tas for å få Norge tilbake i mesterskap.

Nå blir det opp til Per-Mathias Høgmo å ta dem.

56 tanker om “Høgmos drømmejobb

 1. Kjære VG-Sporten med Jostein Overvik. Takk gud for at du og VG er en nyhetsredaksjon og ikke endel av NFF. Som en TIL suporter og nordlænding er jeg overlykkelig vis vi får en så god trener som Per-Mathias. Vi snakke om en person som stabiliserte ett jojo lag som Tromsø IL. Vi snakke om en person med snart doktorgrad innen fotball. Vi snakke om en lagbygger som ett hvert firma i næringslivet ville ha ansatt på flekken. Sist dere fana inn en trener gik det jo ikke akkurat bra. refere til Hareide. Dere spiser trenere til frokost,lunsj og middag. Men NÅ har NFF brukt hode. Dem har tatt det sikre kort. At dere sammenligne Per med Drillo er jo smigrende for Per-M. men det er han ikke. Han er ett unikum på godt og vondt! Og forsåvitt forteller det mer om hvor lite kunnskap dere har fotballfaglig som redaksjon. Per-M. har modernisert og løftet mye av det Drillo hadde fokus på før. Men hovedsakelig prate han aldri negativt om spillerene når dere står klar for harve over og skape en «ny skandale» Jeg vet at det ikke blir enkelt for Per-M. Men han er en av få i dette gokko lande som har skjønt at vi må være best på det vi gjør. og det er i hvertfall ikke å være liksom barcelona eller spania. Takk NFF. og takk for at ikke VG og resten av liksom-fotball inntresserte norge får bestemme. Dette er strategisk, kynisk, presis og trygt avgjørelse av NFF. OG JEG STØTTER DEN! 🙂 God Helg!

 2. Hva folket vil spiller liten rolle. Det samme folket ville ha Drillo tilbake også. Solskjær er ikke rett mann. Og landslagsjobben er ikke rette jobben for Solskjær. Fyren vil trene opp et lag, ikke bare være en kampleder som man er på landsen. Å ta det norske landslaget er en altfor stor risiko når du vil opp og frem som trener. Det er vel 95% sjanse for å mislykkes. Spør heller igjen om 20 år.

 3. Hva får deg til å tro at han ikke er folkets favoritt som landslagstrener? Den meget gode jobben han gjorde over flere år i Tromsø, og den umiddelbare suksessen i Djurgåren har i hvert fall gjort at han er min favoritt for landslaget.

 4. Det klart beste valget NFF kunne gjort. Ikke folkets favoritt? Hvilke folk siktes det til her? Han er nordlending, passer det ikke søringene?

  • Jeg er «søring», tror da vitterlig Høgmo er riktig valg.
   Skjønner heller ikke hvor dette med at han ikke er folkets favoritt kommer fra; var det ikke en avstemning på vg.no (?) for en tid tilbake der folk flest foretrakk nettopp Høgmo?

  • Er du sikker på at han er nordlending? Er det slik at alle nor for polarsirkelen er nordlendinger og de sør for den er søringer?

  • Forfatteren viser til en meningsmåling der Solskjær ble «folkets favoritt». Derfor kan han hevde at Høgmo (og hvem som helst andre) ikke er favoritten til folket.

   • Du har rett. Og helt konkret; Forfatteren viser til en liten undersøkelse utført utelukkende blant VGs lesere, der de som giddet eller brydde seg, trykket på en knapp.

    Bare en journalist i VG presterer å slå det stort opp som en «meningsmåling» av betydning. I realiteten er det en ubetydelig bagatell.

  • Joda, det gjør det! Endelig er «gampeforballens» far ute! Jeg skjønner heller ikke overskriften her; «ikke folkefavoritt?» JODA, endelig en trener med sans for å «spille» fotball! 🙂 Som også har tro på spillerne, i mye større grad en Drillo!
   Jeg husker når Bohinen finta den Italienske forsvarsspillere av banen, til tross for Drillo, dette er en gledens dag for norsk fotball! 🙂

  • Jo, nordlendinger passer søringer. Vi viser til Infact-undersøkelsen som VG gjorde etter Sveits-tapet i begynnelsen av september. 26 prosent ville ha Solskjær, 15 Solbakken og 13 Høgmo.

 5. Jeg fatter ikke hvorfor ikke Tom Nordli er nevnt som en brennhet kandidat som ny norsk landslagssjef. Det finnes vel ikke en bedre motivator og coach i Norge, og med et landslag er det begrenset tid man tilbringer sammen. Nordli er krevende, men har gang på gang bevist at han kan skape resultater og få det beste ut av spillerne. Min første kandidat for kommende periode, OGS tid kommer!

 6. Fin artikkel. Godt å lese en saklig, god fremstilling av cv´en til Høgmo – i motsettning til alt det mølet som kom frem av kommentarene under VG-oppslaget.

 7. man burde kanskje tatt å spurt noen rundt i fotball-norge? det er ikke akkurat som om man er så veldig fornøyd med det som skjer. det er jo klart man ikke får noe som helst ut av semb, men det er jo flere som jobber rundt omkring der og som muligens tør si noe om dette.

  det er problemer helt i fra toppen (semb) og nedover… dere journalister vet også dette.

  det hadde kanskje vært greit å faktisk ta en runde på det.

 8. Om han er folkets favoritt er revnende likegyldig når Solskjær selv har sagt nei. Nå er vel ikke Solskjærs prestasjoner enda så klart gode over tid at han er noe klart valg. Nei, denne artikkelen var i grunnen bortkastet og tjener kun til å skape røre.

 9. Tror ikke Høgmo er rette person for landslaget på dette tidspunktet.

  Vi trenger en som kan skape entusiasme og ny giv. Høgmo blir litt for traust og i samme gate som Drillo etter mitt syn. Og jeg blir ikke akkurat mindre overbevist etter stemningen jeg har plukket opp blant bekjente og kolleger…

  • Helt enig med deg. Jeg for min del mener Ronny Deila hadde vært det mest spennende valget, og som ikke minst hadde gitt de største forandringene på landslaget. Det han har skapt over tid og ikke minst tro på egen filosofi i Strømsgodset er jo helt unikt i norsk målestokk.

 10. Jeg ønsker Høgmo lykke til, og synes ikke det er naturlig å «dømme» han som landslagstrener før han har begynt i jobben! Og så lurer jeg på hvem som har som jobb å telle hvvor mange ganger Høgmo reiser seg i løpet av en kamp!? 🙂

 11. Høgmo er no kjent for dei fleste, og kjem sikkert te og gjera ein god jobb.

  Solskjær kan overta når høgmo pensjonerer seg.

 12. Jeg har heller ikke tro på Høgmao som landslagtrener. – Han har ikke den roen som «Drillo» hadde. .Og det påvirker spillerne mye. – Se Høgmo under forskjellige øyeblikk—

 13. Helt klart ikke min favoritt, kan ikke se at spillestilen blir spesielt bedre, blir ikke akkurat noen revolusjon dette….

  Vet at han er omstriidt men mener selv at Tom Nordlie hadde vært en perfekt mann for Norge. Fantastisk motivator men slitsom i lengden, passer ikke som klubbtrener men tror han hadde gjort underverker for landslaget.

  • Helt enig,Høgmo har lite å vise til og de lagene han har trent var allerede i toppen av Norsk fotball..Tromsø,Damelandslaget og og i Rosenborg gikk han av på grunn av nerveproblemer?????????????

 14. Det bästa dom kunde hänt norsk fotboll och det sämsta som hänt Djurgårn. Han er redan legende hos oss. Så ni kan va säkra på em slutspill 2016.

 15. Så enig så enig. Hva har Høgmo prestert ? Trent Tromsø til øvre halvdel av tabellen. Det fremstår jo som høydepunkt i denne særs middelmådige trener karrieren. Ett mer begredelig og uinspirenede valg er det vanskelig å forestille seg. Trodde NFF var ute etter en ny retning og ny entusiasme. Det er jo ganske åpenbart at resultater er likgyldig. Det viktige er at man er innenfor NFF varmen. Det positive er jo at jeg sparer penger. Eneste grunnen til at Høgmo er valgt er att han har venner i NFF og har en tilstrekkelig bedriten fotball filosofi.

   • Eeeeh nei. Du burde heller løfte blikket ut av Norge, så vil du finne mange trenere som har en virkelig CV som ikke består av å trene kvinnelag, og norske og svenske middelmådigheter.

 16. Var et bra valg,tror jeg.Bare fremtiden kan vise det.Håper han setter större krav på spillerne at de må spille fast på sine klubblag eller finne seg bedre lag å spille på.

 17. Høgmo er ihvertfall min favoritt. Den beste norske fotballtreneren og lederen, så skulle det velges norsk måtte det bli Høgmo.

 18. Med all respekt for Solskjær, han har aldri trent et lag hvor han ikke selv allerede har en lang personlig historie. Det er noe helt annet å trene et landslag enn et klubblag du selv har spilt i (Man Us reserver) eller i en by hvor du er en helt bare i kraft av navnet. Han har bare trent én seniorklubb (Molde), og har to og et halv års erfaring på dette nivået som trener. Solbakken har heller aldri hatt suksess noe annet sted enn København, hvor han selv var spiller før han ble trener. Den eneste som kan konkurrere med Høgmo når det gjelder erfaring og resultater er Trond Sollied. Gitt kandidatene fotballforbundet har, er Høgmo et utmerket valg. VG har kjørt en kampanje for Solskjær fordi han har et større navn og genererer flere lesere – dere har ingen grunn til å disse Høgmo fordi dere ikke fikk viljen deres.

 19. Som Djurgårds supporter gör det självklart ont att Högmo lämnar, men det norska landslaget får nu en väldigt omtyckt och klok tränare som kommer att höja spelarnas förmågor kraftigt. Jag är ganska säker på att Norge spelar i EM i Frankrike 2016 nu. Lycka till Norge och Högmo!

 20. Altså en nesten blåkopi av Drillo. Ikke minst er Høgmo i systemet fra flere år tilbake, noe som er behagelig for Nils Johan Semb som kan fortsette å sette sitt preg på det hele når de ansetter kameraten. Da kan de sitte å vurdere og ha lange samtaler om en type fotball de allerede er helt enige om. Fantastisk lite utviklende og veldig feil hvis ikke Høgmo da kan våge å tenke noe nytt. Tipper det vil handle mest om defensiv trygghet og mindre fokus på spillere med spesielt gode individuelle ferdigheter som er helt avgjørende i dagens internasjonale fotball. Sukk….

 21. Høgmo tåler ikke motgang! Han klarte ikke presset da han tok trenerjobben i RBK, han traff veggen så det dundret!! Hva har han gjort i det siste for å si at han er mye sterkere mentalt nå? Feil valg, Norge trenger en helt ny spillestil og Høgmo betyr tilbakegang, han er gud i Djurgården, so what?

 22. Høgmo vil nok gjøre en god jobb med landslaget. Problemet er at vi har for få spillere som spiller fast på høyt internasjonalt nivå. Vi kommer aldri til noe mesterskap med det mannskapet vi har disponibelt i dag. Og skal vi mot alle odds kvalifisere oss, blir det nok en pinlig affære mot de virkelig gode lagene. Derfor er nok dette en vanskelig jobb uansett om du heter Høgmo, Solskjær eller Nordlie.

 23. Høgmo har alltid kommet til lag som allerede var i toppen av Norsk fotball,så han har ikke bevist noen ting som trener,uten om Moss og der han er nå.I Rosenborg gikk han av på grunn av dårlige nerver,så om vi får en trener som doper seg i tillegg er jo dette bare trist. Opprykk til eliteserien med Moss FK i 1995.
  Ledet kvinnelandslaget til 4. plass i VM i 1999, og OL-gull i 2000
  Førte Tromsø til Royal League i 2004 (4. plass i eliteserien)
  Førte Rosenborg Ballklub til gruppespillet i Mesterligaen 2005/2006

  Tom Norlie :Opprykk til eliteserien med Odd Grenland og Start
  Gjenreiste den gamle storhet Sandefjord
  Sølv i eliteserien med Start og vinner av Kniksenprisen
  Cupmesterskap med Lillestrøm
  Ansatt på høsten som redningsmann og berget Viking og Kongsvinger fra nedrykk, sterkt delaktig i Kongsvingers opprykk til eliteserien året etter.Sier ikke mer….

 24. Jeg har fremdeles tro på at Ståle Solbakken kunne ta Landslaget vårt til nye høyder. Mer usikker på Solskjær, men også trenere som Ronny Deila og Trond Sollie skulle ha klare kvaliteter. Noen ganger er det en fordel å kjenne NFF på innsiden, men det inntrykket jeg får fra mitt ståsted som anonym og ikke daglig involvrt i fotball er at NFF har utviklet seg til å bli et skikkelig «rotte-reir» . Det er vel ikke annet å vente enn at de ansetter en av sine «egne» men for meg ville hvem som helst kunne ta den jobben bare han ikke hadde så sterke bånd til NFF som det Høgmo har !

 25. Drillo kan ikke lastes for at han er blitt gammel. De som burde sparkes sammen med ham er de som foretok den grove feilvurderingen å ansette en pensjonist med en fotballfilosofi som gikk ut på dato for femten år siden. Norsk landslagsfotball kommer seg ikke videre før Nils Johan Semb pensjonerer seg.

 26. Gratulerer til NFF og Norge for godt valg. Skal ikke legge for mye i en avstemming på nett. Hvem stemmer, hvilken forståelse har de? Har en følelse av at mange «blogg-rabbagaster» og notoriske kritikere hiver seg på den type undersøkelser. PMH fremstår som en sympatisk leder med brennende engasjement, uten behov for å sette seg selv høyest. Hans resultater er sterke;
  – gull med jentene
  – sterke resultater med U-landslag
  – sterke resultater med Moss
  – gull med RBK
  – stabil medaljekandidat med Tromsø (se hvordan de sliter nå)
  – snuoperasjon og sterke resultater med Djurgården
  I tillegg til topp utdannelse.
  Synes OGS har gjort store ting med Molde, men husk også at to sesonger før OGS kom tok de sølv med Jonevret, og høstsesongen før OGS kom var de ligaens beste lag. MFK hadde allerede startet det gode arbeide. Det blir litt som for Ståle Solbakken. Timingen med FCK var meget god i sin tid, med nesten ubegrensede budsjetter til Dansk fotball å være. Vi har sett hvordan det har gått etterpå. Vi har en tendens til raskt å hause opp kandidater. PMH har prestert over tid, flere steder. Det er han alene blant nevnte kandidater.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *