Nå tar han de viktige rekordene

Det virker omtrent som han setter rekorder daglig. Men i løpet av denne sesongen kan Lionel Messi (26) slå de to aller viktigste rekordene: Bli tidenes toppscorer i både La Liga og Champions League.

Av Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG.

Han starter jakten på Rauls rekord i kveldens Champions League-møte med Ajax på Nou Camp. Og med en «vanlig» Messi-sesong så tar han både Raul og La Ligas toppscorer Telmo Zarra i løpet av 2014.

Og han gjør det – selvsagt – på kortere tid. Lionel Messi har et scoringssnitt som er helt nifst. Dessverre har jeg ikke klart å finne scoringer pr minutt for vest-tyske Gerd Müller, den eneste jeg kan tenke meg at kan konkurrere med den lille argentineren, uten hårgele og andre fakter enn at han løper fortere med ball enn uten, og at han aldri slutter å score mål.

Jeg har regnet ut hvor ofte Lionel Messi scorer. Og på drøyt åtte sesonger, i La Liga og Champions League, har Messi scoret i snitt hvert 92. minutt, altså så nært en scoring pr kamp som du kan komme. Og det dreier seg om mellom 30 og 40 kamper i sesongen.

En sammenligning: Cristiano Ronaldo scorer i snitt hvert 113. minutt (liga og Champions League), på drøyt 10 sesonger for Manchester United og Real Madrid.

I La Liga har Messi startet 210 kamper og scoret 217 mål. I Champions League har han startet 75 kamper og scoret 64 mål.

Det kan virke som det aldri stopper. På tre kamper i La Liga denne sesongen har han allerede seks scoringer.

I øyeblikket ligger han 30 mål bak La Ligas scoringskonge gjennom historien, Athletic Bilbaos Telmo Zerra (251 mål fra 1940-1955). Messi trenger altså 36 ligamål denne sesongen for å tangere Zerra. I sine to siste sesonger har Messi scoret henholdsvis 50 (2011/12) og 46 (2012/13). Sjansen burde være der for å toppe listen allerede til våren, om ikke skader ødelegger. Der ligger den største faren for Lionel Messi.

Telmo Zarra scoret sine 251 mål på 15 sesonger. Messi er inne i sin niende. Det forteller mye. Mellom Zarra og Messi finner vi flere gode og kjente fotballnavn.

Listen over de mestscorende i La Liga er som følger:

1. Telmo Zarra – 251 mål på 15 sesonger for Athletic Bilbao.

2. Hugo Sanchez – 234 mål på 12 sesonger for Atletico Madrid, Real Madrid og Rayo Vallecano.

3. Raul – 228 mål på 16 sesonger for Real Madrid.

4. Alfredo di Stefano – 227 mål på 13 sesonger for Real Madrid og Espanyol.

5. Cesar – 223 mål på 15 sesonger for Granada, Barcelona, Leonesa og Elche.

6. Lionel Messi – 221 mål på drøyt åtte sesonger for Barcelona.

sz4dad60Trolig tar Messi både Cesar, di Stefano, Raul og Sanchez før 2013 blir til 2014. Zarras rekord er noe lenger unna, men slett ikke umulig å knekke i løpet av sesongen.

I Champions League er Messi allerede nummer to. Han trenger 12 mål denne sesongen for å toppe listen. I to av de tre siste sesongene har Messi scoret nok (12 mål i 2010/11 og 14 mål i 2011/12). I fjor stoppet han på åtte.

Listen over de mestscorende i Champions League er som følger:

1. Raul – 71 mål på 15 sesonger fra 1995-2011, for Real Madrid og Schalke 04.

2. Lionel Messi – 59 mål på åtte sesonger fra 2005-13, for Barcelona.

3. Ruud van Nistelrooy – 56 mål på 10 sesonger fra 1998-2009, for PSV Eindhoven, Manchester United og Real Madrid.

4. Cristiano Ronaldo – 53 mål på drøyt sju sesonger fra 2006-13, for Manchester United og Real Madrid.

5. Thierry Henry – 49 mål på 11 sesonger fra 1999-2008, for Monaco, Arsenal og Barcelona.

På landslaget kan ikke Messi måle seg med Gerd Müller. Den lille «tykke» (kleines dickes Müller) scoret 68 mål på 63 landskamper. Messi har i øyeblikket 39 mål på 78 landskamper.

Men ellers vil jeg trygt kalle Lionel Messi moderne fotballs scoringskonge nummer en.

Bli ikke overrasket om det kommer en ny goal allerede i kveld.

Ser du en målscorer som er/var bedre enn Messi?

 

 

 

 

9 tanker om “Nå tar han de viktige rekordene

 1. Når du presiserer at Zarra gjorde det på 15 sesonger så er det greit å si at 5 av de var med verdenskrig, en sesong var han faktisk soldat under den tiden. Var og betraktelig mindre kamper i ligaen den gangen, var henholdsvis 14 lagsliga og 16 lagsliga. Utifra det jeg kan se(Wiki) så spilte Zarra 278 kamper og scoret 252, så han hadde ikke noe veldig dårligere snitt ang. scoringer pr. kamp en det Messi har. Så virker ikke som Messi gjør dette nesten dobbelt så raskt som Zarra, slikt man kunne tolke det du skrev. Pluss han scoret et mål pr. landskamp i snitt, en del bedre en Messi 😉

 2. all ære til Messi, men noe media aldri nevner er det FAKTUM at hvis Messi hadde spilt i en engelsk klubb hadde rett og slett scoringsnittet vært mye lavere. Fortsatt vært en av de beste, men mot skikkelige forsvar hadde det sett annerledes ut

 3. Messi er et fenomen som skjeldent dukker opp.
  Han spiller på et svært godt lag som backer ham opp, og i en liga med varierende kvalitet. Men det er utrolig å se hvor mange kamper han spiller hvert år, og hvor stabilt god han er.
  Vi skal heller ikke glemme det vanvittige presset han til en hver tid lever under. Hele verden vet hvem Messi er og alle vil ha en bit av den lille magikeren.
  Jeg husker første gang jeg la merke til ham da han kom inn i en kamp for Argentina. Trur det var debuten i et mesterskap av noe slag. En morsom kvikk liten fyr.
  Men jeg kunne aldri ha forestilt meg hvor mye glede denne lille mannen skulle gi meg på banen !

 4. Synes det er mer relevant og skrive opp antall kamper i stede for sesonger.

  Når det gjelder rekorder så tror jeg at LL rekorden ryker denne sesongen mens CL blir stående til neste sesong.
  Dixie Dean hadde noen syke målstats, også på landslaget. Var ikke noe europacup på den tiden, men man kan vel uansett ta han med i betraktningen.

 5. Målscorerer der var bedre end Messi?

  Gerd Muller har du allerede nævnt.

  Ferenc Puskas. 508 ligamål på 521 kampe, ifølge wikipedia + 84 mål på 84 kampe for Ungarn.

  Den største af dem alle Pele var også ganske godt kørende. Ifølge Wikipedia, officielt 727 mål på 786 kampe (i snit 1 mål pr 97 minut).

  Men det er jo egentligt meningsløst at sammenligne, for disse sindsyge præstationer er jo taget over en hel karriere. Ikke glem at Messi jo er 26 idag – det vil sige at det vi ser lige nu er ham på toppen – eller tæt på toppen – af sine evner. Pele og Puskas holdt deres scoringsnit over en hel karriere på ~15 år. Det var spillere som dominerede sporten totalt over mange, mange år. Vil Messi blive ved med at bombe de næste 7-8 år så han også ender omkring de 500+ mål? Måske, måske ikke. Det er jo noget af det vi kan glæde os til at finde ud ag, men mon ikke der kommer til at blive længere og længere mellem målene efterhånden som han passerer de 30 og mister noget af topfarten. Men uanset mener jeg ikke man kan sammenligne Messi med de andre før han karriere slutter.

  Og nå ja – hvis man snakker notoriske måltyve, kan jeg da også nævne en Dansker: Poul Tist Nielsen; 201 kampe for KB (dagens FC København), 276 mål. 38 kampe for Danmark, 52 mål (1,37 mål per kamp). De 26 af sine internationale mål scorede han iøvrigt mod Norge. 😉

 6. Steve Bloomer fra Derby scoret 28 mål på 23 landskamper for England! Den er vanskelig å slå… Toppscorer i øverste divisjon fem ganger og ligatoppscorer for Derby 13 sesonger på rad. Blo0mer var for øvrig sin tids Best eller Beckham og ble kalt «Football’s first superstar».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *