Den største taperen var Drillo selv

SKUFFET MANN: Egil Drillo Olsen hadde ingen god dag på jobben i går kveld. Foto: NTB Scanpix

SKUFFET MANN: Egil Drillo Olsen hadde ingen god dag på jobben i går kveld. Foto: NTB Scanpix

Det blir ikke VM-spill på det norske fotballandslaget neste sommer. Glem den våte drømmen om Copacabana, samba, strandfotball og «Alt for Norge» rungende ut i tussmørke på en brennhet uterestaurant i Brasil.

Av Anders K. Christiansen, journalist i VG

Glem jenta i den minimale bikinien eller den mannlige badevakten iført en avslørende speedo. (stryk det som ikke passer, folkens).  Glem caipirinha. Glem rytmene, atmosfæren, badetemperaturen og hysteriet rundt Pelé.

Vi er og blir en gjeng med TV-seere når verdens beste spiller fotballmesterskap.

Det er for så vidt greit for meg, så lenge vi aksepterer at det er der vi hører hjemme.

Av: Anders K. Chrisitansen, journalist i VG

Av: Anders K. Chrisitansen, journalist i VG

Mindre greit er svarene Egil «Drillo» Olsen dro opp av ermet etter å ha tapt for et bedre lag i går kveld. Først forklarte han oss Norge «tapte kampen på dødballer».

Joda. Kanskje det.

Tidligere landslagskaptein Kjetil Rekdal korrigerte likevel sin gamle sjef i studioet til TV 2: «Å fokusere på at vi tapte kampen på dødball blir altfor, altfor, altfor billig».

Idet Drillo ble utfordret på tøffere spørsmål av TV 2s Morten Stokstad, så bar det deretter helt galt av sted. Ikke fordi Stokstad sa noe galt, han gjorde tvert imot bare jobben sin på utmerket vis, men fordi Drillo opptrådte akkurat så arrogant som han burde holde seg for god til på en kveld som i går. Ydmykheten var fullstendig fraværende.

Idet Howard Webb blåste i fløya ved full tid, visste jeg at det ville bli «bråk». Fordi Drillo ville føle skuffelse, samt indignasjon idet enkelte våget å stille spørsmål ved disposisjonene hans.

De virker å være uangripelige, skal vi dømme ut fra det generelle reaksjonsmønstret til «fotballprofessoren».

Egil Drillo Olsen forlot like godt intervjuet med TV 2 og Morten Stokstad. Så «dumme» var altså spørsmålene han fikk.

Da VG senere spurte hva bakgrunnen var, svarte landslagssjefen – som tjener flere millioner kroner i året på fotballforbundets omdømme – at «vi bare burde se hvem som stilte spørsmålet, så skjønte vi vel det».

Svaret står ikke i stil til det norske spillet i kampen mot Sveits i går. Det er faktisk enda dårligere. Og det er litt av en prestasjon.

Hersketeknikken Drillo brukte var åpenbar. Og skyld ikke på at 71-åringen var skuffet. Spillerne hans måtte også svare på de samme spørsmålene. De er langt fra like rutinerte – men taklet det hele betraktelig bedre.

Man har knapt rukket å gå ut av barneskolen før man lærer seg uttrykket «Det finnes ikke dumme spørsmål». Og det er faktisk sant. Det finnes ikke dumme spørsmål.

SLAGEN MANN: Egil Drillo Olsen i kampens hete tirsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

SLAGEN MANN: Egil Drillo Olsen i kampens hete tirsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

Dersom spørsmålene var så «idiotiske», så burde Drillo vært i stand til å gi enkle, oppklarende svar. Verre, og farligere, er det ikke.

At en trener kan ha kort lunte etter en gedigen nedtur, er kanskje til å begripe.

Men dersom man ikke kan diskutere sport, så lurer jeg på hvorfor vi holder på med dette. Det ligger i kampens natur at den skal diskuteres i stua, eller på puben, både før og etter dommeren blåser i fløyta. Da bør ikke landslagssjefen både glefse og fnyse av spørsmålene mange brenner inne med idet kampen skal oppsummeres.

En landslagssjef skal faktisk – når alt kommer til alt – selge et produkt og skape entusiasme. Han skal representere landslaget og fronte fotballforbundets sponsorer.

Nå er ikke verden svart-hvitt. Egil «Drillo» Olsen har, som alle andre, flere sider. Og i går var han fryktelig skuffet.

Høsten 2007 var jeg den eneste norske journalisten som dro til Qatar for å få med meg den første treningskampen til Irak under Drillos ledelse.

Olsen var avslappet og hyggelig. Han hadde lave skuldre og så frem til å teste fotballfilosofien sin på en annen kultur.

Da det irakiske landslaget fikk beskjed om å bytte treningsbane på formiddagen – rett før treningen skulle starte, sørget Drillo selv for at assistent Otto Ulseth ringte meg med beskjed om hva som foregikk.

Landslagssjefen forsto at reisen fra Norge hadde vært både lang, og hindret at jeg ble stående på en kunstgressbane i feil ørken – med det resultatet at VG ikke fikk noen sak dagen etter.

Deretter var det landskamp i Doha. Irak mot Qatar. Idet spillerne marsjerte ut av garderoben og inn på banen, satt Drillo og jeg på innbytterbenken og småpratet. Definitivt hyggelig – og gjennomført uhøytidelig.

Egil Olsen er slik. Opp og ned. Engasjert, skuffet, analytisk og euforisk på sin helt særegne måte. Det er lett å like ham – akkurat som det må være lov til å kritisere ham.

Nå går landslagsperioden «Drillo 2.0» ubønnhørlig mot slutten. Olsen får trolig to kamper til fra sidelinjen.

Deretter er bordet dekket for Ole Gunnar Solskjær. Han bør kunne løfte det norske fotballandslaget. Det motsatte er nemlig umulig.

Twitter: @VGNettAnders

69 tanker om “Den største taperen var Drillo selv

 1. Den sære gamle mannen burde gå på dagen etter denne oppvisningen. Det er mange år siden » Drillo» har vist noen resultater på fra benken.

  • Jeg synes den replikken var temmelig respektløs. For å si som den gamle landslagstreneren til Danmark, Piontek, etter at de hadde tapt en kamp. Det er ikke gud eller jeg som skal skåre målene, det er spillerne.

   • Riktig det at det er spillerne som scorer målene, men da må de jo få lov av treneren til å krysse midtstreken…flere enn én av gangen. Nytter jo ikke med overdreven defensiv tankegang når laget MÅ vinne. Og når man på stillingen 0-2 ikke evener å flytte opp flere spillere i angrepsposisjon før etter 84 minutter, BØR man jo kunne stille spørsmålstegn ved trenerens disposisjoner. Når man gjennom store deler av kampen har blitt utspilt på bakken, hadde det vel vært naturlig å dytte opp flere folk og forsøke å spille litt «norskt» med baller inn i boksen. For deretter å krige på første og andreballer….! Én enslig svale gjør ingen sommer!

  • Helt enig! Det er ingen som har ødelagt norsk fotball mer enn denne mannen. Får ikke svar på hvorfor han har sittet såååååå lenge.

 2. Vi gledet oss til et fyrverkeri av en fotballkamp. Men skuffelsen av å se elleve fotballmillionærer løpe om hverandre som en flokk forvirrede høner uten mål og mening, var stor. Alle ikke bare Drillo, må dele ansvaret for denne slette forestillingen.

 3. Da kan han ta med seg By Riise, grodås, Semb og en del andre fra nff. Solskjær eller en utenlandsk trener må inn! Kampen i går er det dårligste jeg har sett av Norge, uansett idrett.

 4. At Drillo svarte dårlig går er like utvilsomt som selv fotballprestasjonen. Men at vi taper har også med at vårt land ikke har fostret bedre fotballspillere, for hvem har noen gang gjort det bedre med de Norske fotballgutta? Ikke Hareide og definitivt ikke Semb. Det er faktisk kun resultatene til Drillo og hans menn som noen gang har satt Norge på kartet. Siden forrige periode Drillo var sjef, har vi tapt for nasjoner vi ikke viste hadde et fotballag. Ønsker alle nye trenere lykke til, men skal Norge noen gang bli en bedre fotballnasjon må jobben først og fremst gjøres på klubbnivå. Det er der grunnlaget legges. Mye annet blir kosmetikk.

  • Må da kunne si at Asbjørn Halvorsen satte Norges fotball gutter på kartet og vel så det i 1936 da han ledet oss til bronse medalje i sommer OL etter og ha slått ut stormakten Tyskland i kvartfinalen.

 5. Semb var faktisk værre!
  Å se den sure, ubarberte, uopplagde Semb sitte på pressekonferanse gang etter gang og svare for nok et uavgjort resultat mot et eller annet fillelag, tæret hardt på fotballinteressen min.
  Det gikk så langt at jeg utviklet motvilje mot frukt og grønnsaker fordi den gretne Semb alltid satt med en Bama genser under disse seansene!

  • Jeg må si meg enig i at herr Semb ikke er et fruktfat av sjarme akkurat, men at du skulle utvilke en «sterk» fobi pga det var ikke bra.
   Kognitiv terapi tror jeg vil bidra til å få deg på rett kjøl igjen.
   Ha da i tankene dine at DU kan ikke forandre andre, BARE deg selv…..
   Minfullness og oppmerksomhetstrening er også og anbefale…

  • Ja du snakker! 🙂

   Han satt veldig tilbakelent, med henda i kors, og surgeip over hele trynet. Men så! Så ble han kommentator, og det var tydelig at han hadde gått på samme kommunikasjonskurs som Henning Berg. Nå er det spøk og smil og energisk fekting med armene.

   «HAHA… HA… ser du hvor… BLID… jeg er NÅ? Se på… SMILET… mitt… se…. SE… for… SVARTE!… Og… SE… så ENERGISK… jeg VIFTER… med HENDA…. og hør på STEMMEN mitt når jeg….VEKTLEGGER….annenhvert ORD…. med… KUNSTIGE… PAUSER… imellom. Det viser at jeg…. er ENGASJERT! Det lærte jeg på…KVELDSKURS»

 6. Egil Olsen har gjort svært mye i positiv henseende for det norske landslaget,d må man ta i betraktning.Men gårsdagens opptreden var noe av d svakeste jeg har sett av landslaget på ganske så lenge,og når Drillo forteller at to dødballer ødela kampen(som forsåvidt er riktig i bokstavelig forstand) blir jeg noe indignert.Det var særdeles mye annet i løpet av kampens utfoldelse som ikke gikk i vår favør og da snakker vi om regelrett om en pinlig opptreden av flere norske spillere under store deler av kampen.Og når Egil Olsen går under et intervju når det stilles kritiske spørsmål vedr disposisjoner under kampen skjønner alle at hans tid definitivt er over.Jeg skal ikke påberope meg noe egenskaper som går i retning av en selvhøytidelig kritiker,men jeg elsker fotball og d gjør faktisk vondt å se landslaget bli bortimot overhøvlet på vår hjemmearena,d skal ikke skje uansett motstander,da blir nesten lei meg.
  Jeg ønsker Ole Gunnar hjertelig velkommen!

 7. Ansvar

  Det er ikke bare Drillo som må ta ansvar for en elendig forestilling. Det er tross alt opphausede spillere som misser mottak, slår feilpasninger, bommer i avslutningsfasen, markerer dårlig og generelt ikke tar nivået til motstanderen.

  Drillo klarte å lage gode lag av relativt gode spillere på 90-tallet. Nå er materialet for svakt, dessverre.

 8. Solskjær har vel ikke akkurat løftet Molde etter at han overtok det Jonevret bygde opp? Heller Tom Nordli,han har vist at han kan bygge vinnerlag.

 9. Ja for alle som elsker fotball var gårsdagens kamp en forferdelig opplevelse. De norske spillerne var ikke i nærheten av å kunne dempe en ball eller å spille en skikkelig pasning, var flaut å se på. Drillo kunne sikkert gjort noe annerledes rundt det taktiske, men faktum er at Norge ikke er særlig bedre, det er bare å se på den norske tippeligaen, ikke ETT eneste lag klarte å kvalifisere seg for Europa, tromsø måtte ha straffer mot Differdange for å slå de, de er Luxemburgs 4 beste lag , det sier sitt. Bare å innse at Norge ikke er gode nok for VM. Jeg skal uansett til Brasil å se fantastisk fotball!!

 10. Først og fremst må det tas en kollektiv samling i bunnen med alle fotballtrenere i Norge. Hvordan gjøre Norske spillere og Norsk fotball bedre? Et trenerbytte nå er bare å bytte ut gammel smerte med ny smerte…! Etter kampen er over vet alla hva som skulle vært gjort annerledes – da kjenner vi resultatet….

 11. Hva kan man forvente av en gjeng middelhavsfarere?? Man kan vanskelig bygge et hus på leirpilarer. På 90-tallet besto landslaget av spillere i alle posisjoner som spilte fast på Europas topplag. Drillo ofret seg selv med sin uttalelse for å beskytte spillere som jo er uskyldig men ikke bedre fra negativ journalistikk. Drillo eller ikke Drillo, å være landslagstrener i Norge med de forventningene som bygges opp til uante urealistiske nivå er det som egentlig burde fått spalteplass. Men er naturligvis mindre salgbart. Stakkars Solskjær eller hvem den uheldige blir.

 12. I mange tiår har hele fotball Norge vært preget av feilvalg. Det har begynt fra ungene gjør sine første spark på lærkula i organiserte treningsgrupper i regi av klubbene i vårt land. Allerede da blir det notert hvilke spillere som er best og som kan dominere alle kamper til stor glede for foreldrene på siden. Det kan, helt enkelt, være nok å være født tidlig på året, og dermed ha et lite forsprang på sine lagkamerater.

  Hvilke spillere dominerer barnefotballen? I de fleste tilfeller, er det de største, de raskeste, de ivrigste og de som er lengst i utviklingstadiet. Allerede i de aller yngste klassene nevnes det talent. Dette er skremmende. Vi burde, helt utelukkende, satse på å gi alle barn idrettsglede. Trenerens jobb burde i, store trekk, handle om å innarbeide treningsglede, og deretter treningsvilje. Våre beste utøvere i andre idretter var ikke nødvendigvis best da de var barn, men ble best etter mange års målrettet trening.

  Hvor mange potensielle teknisk gode, tenkende og oppofrende treningstalenter dyttes ut i kulda i barneårene fordi de ikke er riktig gode nok ennå? De som er engasjert i barnefotball burde sjekke ut statistikken for når våre landslagsmenn gjennom historien er født på året. Urovekkende mange, et enormt flertall, er født i løpet av første halvår av sin årsklasse. Har vi da kastet bort nesten halvparten av våre potensielle stjerner før de fyller ti år?

  Hva har skjedd med de små, spebygde, senfødte guttene og jentene som kunne ha blitt best med å bli inkludert, med å bli dratt med og oppfordret til å dyrke sin idrettsglede og treningsiver sammen med laget og en voksen trener, som ser nytten av å ta vare på alle barn som spiller fotball.

  Mange av de beste spillerne i verden når ikne Langeland

  • Jeg tenker det motsatt enn deg. Om du er lite eller stor er det alltid EN ting som teller. At du har talent. Når du er 10 år så er det mulig å se om noen bli gode eller ikke. Dessverre kan nordmenn ikke fotball og dermed ikke i stand til å se hvem som er god eller ikke. Sats heller ski…dere har ikke fotballen i genene.

 13. Mange av de beste spillerne når nesten ikke Langeland til hofta engang, og de har heldigvis ikke vært ofret for store sterke gutter i norsk barnefotball.

  Fotball handler om mer en fysisk styrke og styrke i hodedueller. Veien til målet er kortere langs bakken enn i lufta.

 14. Det er noe fundamentalt feil i oppbyggingen av Fotballforbundet. Det går hundretalls millioner til en organisasjon som ledes av tapere og amatører. Hvordan kan Norsk Fotball ha en Toppfotballsjef som leverte langt under pari som trener, ble sparket og er totalt fargeløs. Hiv hele bunten i NFF og bygg en moderne organisasjon, der klubbene og det interne spillet om makten blir borte. Laget kan aldri bli særlig bedre enn den organisasjonen som leder dem!

  • Problemet er bare at det er de du kritiserer som sitter med all makt i fotballnorge!

   Selvsagt sparker de ikke seg selv. VI må gjøre det for dem!

   Derfor oppfordrer jeg ALLE til IKKE å se landslaget spille før de nevne pamper er ute av kontorene sine! Ikke live og ikke på TV!

   Nå får det være nok med kameraderiet og disse menneskenes rasering av norsk fotball!!

   • Helt klart! Og prøv å følge opp talenter i stedet for å være sosialdemokratiske og tvinge dem til å spille med dårligere spillere. Det blir som når tidligere proffer kommer hjem,i stedet for å løfte laget,faller de ned på lagets nivå.

 15. Har aldri sett noe mere skandaløst i mitt liv enn det faktum at det var helt rolig på benken.
  Ingen grep ble gjort av Drillo og By Riise.
  Ingen forsøk på å sette alle krefter inn på en offensiv, En back ble byttet med en back.
  Frode Johnsen ble sittende på benken selv om han måtte ha tilført noe offensivt med sin hodespillstyrke. Ingen risiko ble tatt for å prøve å snu kampbildet
  Semb, Drillo og de nærmeste medarbeiderne må nå vekk og nye tankebaner må inn.
  Tankegodset de står for er forlengst på fotballens kirkegård.
  Det betyr ikke at fotballnorge ikke takker Drillo for alle de fantastiske stundene som har vært under hans ledelse.
  Men nå er det over.
  Vi må se fremover.

 16. Hvilken kompetanse har disse kommentatorene? Har aldri sett navnet deres i fotballsammenheng. Vinner vi er Drillo geni, taper vi er han gammeldags, utgått på dato og alt annet oppgulp. Etter å ha sett noen norske seriekamper i år er jeg ikke overrasket over spillet. Og at vårt spill blir anderledes når vi får mål o mot er kanskje ikke så overraskende. Problemet vårt et at spillerne ikke gidder, og det er bare trøst. U21 gutta som spilte var vel heller ikke briljante?

 17. Kastet bort 600 spenn i går. Min første landskamp live på 2 år, og det mye p.g.a pris. Jeg synes det er fælt å se spillere som Wolf Eikrem og Stefan spille med Drillo-stilen eller hva vi nå skal kalle den for. Så skriker alle journalistene som før kampen i går snakket om at vi trenger en Leo-type. Vi trenger vel ikke folk som er enda dårligere teknisk enn de vi allerede har?. Makan til sprøyt. Så snakker alle før kampene at vi må vinne luftkrigen. I dag er nesten samtlige lag bedre enn Norge også i høyden, så den fordelen forsvant for snart 10 år siden uten at de såkalte ekspertene har fått det med seg. I går så spilte Tarik spiss i hele andre omgang med høye lange baller opp til en spiller på 1.68. Nå har jo Drillo begynt med noe nytt og det er å bruke venstrebeinte spillere på høyresiden og høyrebeinte spillere på venstresiden. Men det er vel for å virke mest mulig orginal og spesiell som etterhvert er blitt Drillo’s varemerke.

 18. Nå må det bli slutt på at gamle gubber skal melke ut siste lønnsslipp i toppjobber.71 år???Hvis han så jævlig lyst til å jobbe så kan han måke møkk i fjøset.Gamlinger som klorer seg fast er en pest og plage og ingen kan snakke til de der de sitter som småkonger.Ikke la Drillo få gleden av å sitte tiden ut.NFF er så korrupt at det er til å spy av.

 19. Jeg håper ikke OGS blir en del av NFF regimet nå. Han har tiden foran seg, og bør mo(l)dnes litt mer. Dessuten er det ikke bare Drillo som må ut, men også Semb, Grodås og By Riise fordi en ny og mer moderne fotball-filosofi på plass. Og det kan ta litt tid. Derfor tror jeg Høgmo kan være et bedre alternativ de neste 2 – 3 årene.

 20. Norsk Landslagsfotball er et kollektivt idioti… Og det starter med Fotballpampenes manglende forståelse av fotballens underholdningsverdi… og for ikke å glemme prisen på billetter som gjør at mange entusiaster uteblir fra kampene… Full stadion ville gi masse omsetning av is, brus, pølser, effekter og STEMNING…. Nei, få inn nytt FRISKT BLOD med yngre krefter som forstår å lage fotball til noe med appell og entusiasme… problemet er nok ikke om vi vinner eller taper kamper, men mere at landslagsfotballen og rammen rundt kampene må radikalt utfordres og endres – VI MÅ TA LANDSLAGSFOTBALLEN TILBAKE !

 21. Kjære landsmenn, jeg vil på det sterkeste beklage at vi ikke kommer til VM. Det er min skyld. Jeg jinxa det med følgende uttalelse etter trekninga; «Kommer vi ikke til VM nå, gjør vi det aldri». Beklager så mye, lover full skjerpings til neste gang, skal teipe igjen munnen, eller rett og slett ikke se på trekninga eller referat fra den. Hvis noen spør meg hva jeg tror om Norges sjanser, skal jeg si; «Jeg er ikke akkurat statsminister, men du vet utmerket godt at det ville vært ubeskrivelig dumt av meg å uttale meg om det» Anbefaler alle nordmenn den som standardsvar i pub og tusen hjem. Snakk om andres sjanser i steden, f.eks. Sverige eller England. Flykt fra tema. Noterer også at hele 54% hadde krysset H på midtuke kupongen i går, dere er mine medskyldige! Hva tror dere egentlig? Livet er en dans på roser, du får 12 rette og Norge går til VM? Våkne no…

 22. «Glem jenta i den minimale bikinien eller den mannlige badevakten iført en avslørende speedo. (stryk det som ikke passer, folkens). Glem caipirinha. Glem rytmene, atmosfæren, badetemperaturen og hysteriet rundt Pelé»

  Hva med å nevne det som ikke passer inn i glansbildet du tegner opp her?
  I Brasil foregår det en storstilt ryddeaksjon. For å rydde unna all elendigheten som finns der nede. Så den rike mann skal slippe å se i hvitøyet hva han velsigner, mens en formue spjalles bort på noen ukers fotball VM. Jeg er glad Norge holder seg hjemme.

 23. Dette hadde ikke gått noe bedre med hvilken som helst annen trener. Vi må bare innse at den norske spillerstallen er Alt for dårlig. Ta for all del inn Solskjær, men måtte det da være som spiller! Han er da langt i fra for gammel til å gjøre comeback? Eller hva med Mini?

 24. Hele historien om Drillo er samtidig en historie om den norske fotballsjelen. Den norske fotballsjelen er like primitiv og enkel som Drillo. Når Drillo derfor kom som sjef første gangen, kom han egentlig til dekket bord. Det var perfekt for ham å trene et lag ifra et land som alltid hadde hatt en fotballfilosofi som var tuftet på det enkle skippertaket. Og med en lang ball alltid fokuset i sjelen.

  Det var egentlig ikke Drillo som innførte étspark filosofien. Den lå der allerede innebygget i sjela i den norske fotballkulturen. Så inntreffer det katastrofale. Vi får inn en som dyrker og perfeksjonerer og lager en ekstremvariant av det norske fotballlynnet og den enkle sjelen.

  Drillo prøvde aldri å utvikle norsk fotball ved å legge premisset at fotball er noe mer enn et lagspill. Han oppfordret aldri, og sendte aldri ut signaler om at det også er viktig å ha egenskaper i laget som går på å oppvise ballferdigheter individuelt. Tvertimot, så rakket han heller ned på lag som behersket ballen, og signalene han dermed sendte til oppvoksende fotballungdom var: ikke noe vits i å bli god med ballen, du får ikke lov til å gjøre noe med den den dagen du kommer på landslaget alikevel.

  Drillos filosofi både matchet den norske fotballsjelen, samt den engelske. Engelsk fotball har alltid vært forbildet for Norge. Et poeng er at England allerede var i ferd med å fornye seg til mer ballbesittelse da Drillo kom og innførte sin ekstremvariant av den utgående engelske. Mange så det, men ingen la noe vekt på det. Drillo fikk sine gode resultater og brakte oss til våre første mesterskap. Måten det ble gjort på var ikke av betydning. Det var jo egentlig akkurat slik Norge og England ønsket og alltid hadde spilt fotball, bare ennå mer enkelt og primitivt. Og med den forskjell at England allerede var i gang med sin snuoperasjon fra den samme primitive stilen da Drillo.

  Det er ikke å overdrive når jeg hevder, slik jeg har gjort helt ifra Drillos inntog i norsk fotball første gangen, at han var i ferd med, og etterhvert førte hele det norske folk bak lyset. Norsk fotball hungret etter å komme til sine første mesterskap. Han oppfylte drømmen. Måten det ble gjort på spilte ingen rolle.

  Men måten man spiller fotball på spiller en stor, stor rolle over tid. Hvorfor? Fordi fotball som aldri blir tilført det krydderet som individuelle ballferdigheter representerer blir en smakløs suppe. Drillos filosofi strider dermed imot fotballens grunnleggende idé og sjel. Som først og fremst går på å beherske fotballidrettens viktigste element; BALLEN.

  Når Drillo kom tilbake på nytt trodde jeg nesten ikke det jeg så og opplevde. Ok, tenkte jeg. Nå har du sjansen til å fornye deg. Og ikke minst til å sende ut noen nye og riktige signaler til den oppvoksende fotballungdom. Men neida. Det skjedde selvsagt ikke. Drillo er staere og trassigere enn et esel.

  Jeg visste vi ikke ville kvale til EM, og tippet det samme om VM. Vi kunne ha greid det, med en litt mindre trassig og arrogant Drillo. For fotballferdighetene er blitt mye bedre de siste 10 årene. Men gutta blir fortsatt tvunget til å spille minst 80 fram, mens de egentlig både nå er rimelige gode nok til, og ønsker å spille mer tilnærmet 50-50. Sånn som fotball først og fremst er skapt til å være.

  • Dette er det beste innlegget angående Drillo jeg tror jeg har lest noen gang. Så enig så enig. Det eneste som kan legges til er at jeg jobbet selv organisatorisk i ungdomsfotballen da Drillo 1 perioden var på sitt beste / verste. Og plutselig skulle alle trenere på aldersbestemt forball gjøre som Drillo. Så, for og dra det ekstremt langt, har vel Drillo-stilen ødelagt en hel generasjon potensielle fotballspillere med individuelle kvaliteter.

  • Dette innlegget mener jeg er fullstendig bak mål. Du gulper opp en hel haug ferdigtygde meninger , som anti-Drillo -gjengen alltid kommer med. Husker du virkelig så dårlig ? Har du sett kampene fra 90-tallet ? Husker du ikke Bohinen ? Myggen ? Mini ? Sørloth ? Bratseth ? Rekdal ? Solskjær ? T.A.Flo ? Thorstvet ? Klarer du ikke å ta igjen noe av magien disse utførte i drillos regi ? Husker du ikke at Drillos kom seg opp på andre plass på verdensrankingen ? Andre plass !!!
   Slik jeg ser det , fungerte Drillo-filosofien fantastisk så lenge spillerne holdt et greit nivå. Da kunne han fyller på med «spesialiteter» ala Flo-pasningen , og avgjøre kamper mot dårlige lag så vel som topp-lag.
   Spillerne han kan bruke i dag er stort sett middelmådige.
   ingen spillere er profiler på sine lag. De fleste som spiller i utlandet er reserver , eller spiller i lavere divisjoner.
   Norske klubblag kommer sjelden forbi kvalik til europacuper. Vi er en C eller D-nasjon på klubbnivå , og da tro at vi skal kunne hevde oss på landslagsnivå , blir lite realistisk. Vi er ikke bedre enn dette. Punktum.

   Å gi Drillo skylden for at norsk fotball ikke når opp internasjonalt , er utrolig frekt. Eneste landslagstrener som har oppnådd noe som helst ( ja, jeg ser med vilje bort fra Semb , han kopierte og drev videre på eksisterende fundament) de siste 50-60 år !
   Drillo (landslag )og Eggen (klubblag) står i særklasse hva angår norske trenere.

   Drillos store tabbe var at han valgte å ta jobben om igjen. Selv Drillo trenger gode fotballspillere for å vinne kamper. Det har ikke Norge pr nå. I tillegg har han mistet sitt humør , og da blir Drillo en litt tragisk og sær figur.

   Men å ikke gi ham kredit for hva han har gjort for norsk landslagsfotball er respektløst .

   Påstand : Ingen , noengang kommer til å klare å oppnå samme meritter som Drillo klarte med landslaget. Jeg planlegger å være tilstede sånn ca 30-40 år til , så jeg får litt tid til å se om spådommen treffer. Neste innlegg kommer når jeg ev. har tatt feil !

   God jul

 25. Norsk fotball har i beste fall vært middelmådig etter at Drillo gav seg forrige gang. Semb var irriterende dårlig, og Hareidet virka ikke som om han fikk noe ut av laget heller. Og bortforklaringene var oftest like irriterende, men kanskje litt mer underholdende enn spillet. De hadde riktignok mye av samme laget som Drillo gav fra seg, men pokker til weak sauce. Og vi er vant til å høre at vi ikke er bedre.

  Hvorfor? Vi pleier å skylde at lagene rundt middelhavet har helt andre forutsetninger for å spille fotball. Det kan da ikke stemme. Dessuten er middelhavet stort, men ikke så stort. Sverige ligger ikke der. Ikke Danmark heller. Og Sveits har da vel heller ingen andre fysiske forutsettninger for å spille på en annen måte enn oss. Tyskland ligger ved Nordsjøen, Nederland det samme osv. Det er ikke temperamentet eller vår fysik som er problemet. Og gutta trener jo med de forutsetninger som alle andre. To bein hver, sko og en ball på deling.. Og når det kommer til passion så viste vel nordmenn greit at det finnes passion. Kval til 94 (eller var det 98), vi gikk videre, og vips; Karl Johan fyltes spontant opp avhjelmkledte tusseladder som danset i gatene. Ikke særlig norsk, tenkte vi, men det er det nok. Det er bare at rundt feks middelhavet, i land som Italia, Frankrike eller Spania har de oftere grunner til å vise spontan passion for f.eks fotball.
  Vi gjør det vi og. Bare at sjelden. Etter krigens slutt i 45 og etter at vi kvalet den ene gangen. Vi har det i oss, vi har bare ingen grunn til å ta det fram.

  Det murres, ikke bare blandt publikum, men også blandt trenere og ledere på aldersbestemte nivåer. Det regimet som styrer nå, med Semb som en slags sjef, har definert fotball. Det er ikke bare å ha sin egen fotballfilosofi lenger. NFF har nemlig definert; Fotball er: osv… Og nåde den som mener noe annet. Og de samme gubbene, Drillo, Semb, By Rise osv, har dessuten allerede vært ute og forsikret (sånn forstod jeg det) at det ikke vil bli noen endring etter Drillo. NFF har en filosofi, og en definisjon på hva fotball er, og den endrer seg ikke. Pussig holdning når det er mer rævkjøring på Ullevål enn på nachspielet til GayParade. Pussig at vi ser at andre lag, som vi gjerne vil lære av og slå, gjøre ting på måter som funker, også velger vi å fortsette i et spor som ikke har gitt noe siden vårparten 1998.

  Veit ikke hvem som bør overta, kan ikke nok om fopall til å ha noen faglig mening om det. Ser at norge fortsatt sverger til press på ballfører. I går var det som oftest to mann som presset ballfører. Resten av Sveits stod, nesten upresset, og ventet på ball. De var ballsikre, brukte et el to touch, og vi ble løpende og pesende i mellom. Vi brukte 100 ganger mere krefter enn dem. Og får vi ballen skal den opp og langt. Over midtbanen. Lørja.
  Vanskelig å ta i mot, lett å forsvare seg mot, vond å se på og lite effektiv. Vi blir slitne, upresise og da er det ikke særlig løftene å få et mål i mot på toppen.
  Med spillere som Moa, King, Braaten osv, som er så ballsikre, så må det da være mulig å spille fotball som de andre? Hvis ikke må vi vel trene mer. Fra vi er små. Ut å lek! Drit i tannbeskytter, assistent, og godkjente ballbinger. Drit i om det regner eller blåser litt. Drit i playstation og Instagram. Vi gjennomregulerer, definerer og analyserer altfor mye. La unga spille ball. Uten voksne som passer på hele tiden. Så kanskje de individuelle ferdighetene, som vi plukker av dem så fort vi kan så de kan passe i systemet, kommer seg litt. Og mentaliteten, gutsen og vinnerviljen.
  I dag virker det som f.eks 14 åringene er late, dårlig trente, skal bli proffer, forventer å bli hyllet, må kjøres til trening, dropper det når det regner osv..

  Mistenker at de noe mere hardføre islendingene ikke er så bortskjemte som oss. Ikke sveitserene eller noen andre heller. Og derfor er de, som alle andre stort sett, også bedre i fotball. Som umulig kun kan være en vitenskap. Da er det evt en vitenskap som er basert på sannsynligheten for motstanderens feil, og det er da å overkomplisere noe som egentlig er mye enklere.

  Vi blei for pokker rundspilt på hjemmebane og små flater. Kun avbrutt av lørja når vi nå og da hadde ballen. Heldigvis ikke for ofte

  Gleder meg til nye tider

  Hilsen
  Sjanten

 26. Jeg har ikke noe tro på at OGS vil legge sitt rykte i potten som norsk landslagssjef ennå. Jeg har ingen tro på at Røkke vil det heller.

  Ingen i Norge er dyktigere enn Tom Nordlie når det gjelder å hente ut det beste av folk på kort sikt. Landslaget har kun korte samlinger – og veldig mange kamper som «må vinnes». En perfekt kombinasjon spør du meg!

  Alternativt så bør Per Joar Hansen og Ole Skullerud få fortsette med a-laget der de slapp med U21!

 27. Drillo eier ikke folkeskIkk, det har jeg selv erfart, han er rett og slett dum .
  I tillegg har han ikke evne til å se egn feil , og hans fotballopplegg er stort sett umoderne.
  «Spania er gode fordi de har gode fotballspillere » sa Drillo tidligere i år .
  Det sier vel sitt om hjernen hans , og Drillos innsnevrede tankespinnerier.

 28. Det var direkte pinlig å høre drillo svare på konkrete spørsmål etter kampslutt. En trener bør ha respekt for journalister, det er det minste man kan forlange. Flaut er nok et dekkende ord når man skal betrakte trenerens oppførsel. Tabbe 1: Ingen reaksjon fra benken vedr formasjon ved 0-2 på hjemmebane i en kamp Norge MÅ vinne. Tabbe 2: Først i det 84.minutt sender han Hangeland i angrep, og kaller det for et «grep». Tabbe 3: Når journalisten spør om årsaken til at det ikke blir gjort grep før nær kampslutt, svarer Drillo med å forlate intervjuet…….Hadde en spiller gjort like mange tabber, så hadde han neppe spilt neste kamp? Uff……

 29. Drillos disposisjoner kunne kanskje vært annerledes, men Norge tapte kampen rett og slett fordi spillerne spilte ræva. Vi har rett og slett ikke gode nok spillere til å spille i VM, det er ikke Drillos feil.

 30. Spelarna under Drillos førsta period som landslagschef var inte mycket bættre æn dagens spelare,kanske till och med sæmre.I alla fall tekniskt sett.
  Skillnaden ær taktiken.Drillos taktik på den tiden tog dom flesta lag med øverraskning,dom hade inget førsvar mot den.Som till exempel Brasilien.Nu ær alla lag mer taktiskt skolade och har førsvar mot det mesta.Oftast vinner det lag med dom bæsta spelarna.

 31. Drillo var meget surmaga ja. Men han er nok fryktelig skuffet. Trist sorti for han etter å ha vært den mest suksessfulle landslagstreneren. Men han er vel ikke akkurat den eneste som er grinete når det går dårlig. Northug stiller vel ikke opp til intervju engang når det går dårlig. Og det hadde vel vært en bedre løsning for Drillo, men problemet er vel at han plikter seg til det ?.

  Det virket i går som selv den enkleste pasning var kjempevanskelig. Og når selv det vi skal være best på – var vi dårligst på, ja da blir det vanskelig. Det værste var at jeg synes ikke Sveits var spesielt imponerende heller. Norge hadde vel ikke en sjanse i 2 omgang. Det så impotent og uteknisk ut.

 32. Selv om ikke Norge klarer å kvalifisere seg så bør ikke det stoppe nordmenn i å dra nedover til Brasil under fotball VM! Stemningen rundt mesterskapet er der uansett, og Brasil er i seg selv et fantastisk land å feriere i!! Ses i Brasil 2014!:D

 33. Dette var en svært unyansert og lite givende artikkel. Alle har meninger om Drillo, både positivt og negativt. Etter et tap som i går sier det seg selv at de aller fleste mener å vite hva som er galt med norsk landslagsfotball. Drillo blir et enkelt mål. «Objektive» og allvitende journalister, spesielt. Uttad, og spesielt i forhold til media, har Drillo alltid stått fjellstøtt i forhold til sin fotballfilosofi. Er det virkelig nødvendig å henge ut en trener som mislykkes i sitt siste forsøk? Skal man ikke være irritert etter en sånn fotballkamp?! Forøvrig har Drillo en hel haug med spillere, som mildt sagt kan kalles middelmådigheter i den store fotballverdenen (les: markeringssvikt). Ja, U-21 landslaget har gjort det bra, men de aller fleste som er gode nok var tross alt med i går. Han kommer rett fra kampens hete, noe forøvrig alle trenere stort sett er pliktige til å gjøre, nettopp for media sin skyld. Nei, det blir for enkelt. Likefullt blir det brukt av alle landets journalister og «heksejakten» rettferdiggjøres. Det er en velkjent misforståelse at denne filosofien handler om lange baller. Den handler om stram, defensiv organisering, soneforsvar og hurtig spill i lengderetningen. Dette er i tråd med alle de beste lagene i verden, med noen få og hederlige unntak. Forskjellen er at vi simpelt hen ikke har et godt nok spillermateriale til å kunne utføre det.

  Jeg kunne ramset opp nivåforskjellene mellom Norge og Sveits ifht. spillermateriale, men i mine øyne er det, om ikke innlysende, men ganske naturlig at Sveits per dags dato skal slå dagens Norge 9/10 ganger. I hvert fall hvis man skulle basert seg spillerne én for én. Sjekk ut laget til Sveits, du ærede journalist, så finner du ut at nesten samtlige spillere spiller fast og på et mye høyere nivå enn absolutt alle de norske spillerne. Du kan bare «google» deg frem, så ta det med ro.

  Irriterende nok høres det ut som om jeg holder hånden over Drillo og legger all skyld over på spillerne, men det stemmer aldeles ikke. Jeg vil også gjerne ha en mer kontinental stil, med pasninger, bevegelse og offensivt pågangsmot. Det får vi ikke med Drillo, men poenget er at det er to sider av dette og vi bør kalle en spade for en spade. Vi har kanskje en primitiv spillestil og en lite «moderne» leder, men vi må snart innse at den gullalderen nettopp Drillo dro i gang for mange tiår tilbake sannsynligvis aldri kommer igjen.

  PS: sjekk også ut spillerne, og ikke minst på hvilket nivå de aller fleste var på i den norske leieren under Drillo 1.0. Vi snakker verdens beste forsvarere, flere spillere i klubber som vant CL, majoriteten spilte i topplklubber i England. Hva har vi nå? Hangeland i Fulham?!

 34. Hva med å stikke finger’n i jorda og innse at vi ikke har, og ikke har hatt på lenge, spillere som kan ta oss til et mesterskap uten en solid porsjon flaks. Om landslagssjefen heter Drillo eller Hareide eller Solbakken eller Mourinho osv. vil neppe gjøre noen betydelig forskjell. Hvor mange norske spillere er det som er store stjerner på gode lag i gode proff-ligaer? Hvor mange svensker, dansker, sveitsere osv. er det? Point taken?

  Så kunne selvfølgelig Drillo oppført seg bedre etter kampen i går. Men da fikk vi i hvert fall litt underholdning og noe å diskutereut av fotball-tirsdagen.

  «Asbjørn Brekke» (og ikke minst «Ove Hoff») var for øvrig like god som fotball-landslaget var dårlige i går. Helt konge, faktisk, for min form for humor altså….

 35. Det er slutt på den tiden da VGs journalister overrasket meg med sin inkompetanse. Man trenger ikke vere kunnskapsløs for å bli fotballjournalist i VG, men du verden som det hjelper!
  Er det virkelig mulig å skrive noe så kunnskapsløst som dette innlegget «Den største taperen»? Gratulerer VG – dere når stadig nye bunnivåer. …

 36. Prøv å forstå Drillo litt da . Det gikk dårlig for Rødt. Sosialistene mister styringa. Blå regjering med både kristne og pro Israelske medlemmer forestående. Kanskje ikke så lett for ham og. være positiv på en slik » blåtirsdag» ?

 37. En landslagssjef må:
  1. -Være god til å plukke ut de, til enhver tid, beste spillerne
  2. -Være god til å utvikle samhandling mellom enkeltspillere på korte samlinger
  3. -Være god til taktisk planlegging
  4. -Være god på observasjon
  5. -Være kjapp til å analysere
  6. -Være god til å ta kritiske og raske avgjørelser basert på løpende obseravsjoner og analyser
  7. -Være en ekstremt god motivator

  Dette er ganske annerledes enn en klubbtrener/manager.

  Per dags dato mener jeg Drillo (og hans «kumpaner») scorer dårlig på de fleste punktene. Han pleide være god taktisk og motivasjonsmessig, med sine «sannsynlighetsberegninger» og hva hadde du. Men det er jo ikke taktikk som er hans force, Han er mer en strateg, som sitter og analyserer på bakrommet heller enn i kampens hete. Og akkurat nå minner han mest om en engelsk general fra første verdenskrig som satt og drakk te hjemme på HQ mens man regnet ut hvor mange soldater som var akseptabelt å ofre i neste angrepsbølge. Virkelighetsoppfatningen i skyttergravene sprikte med teorien på «bakrommet».

  Noen lanserte Tom Nordli muligens som spøk, men jeg tror faktisk han kunne gjort seg bra i en sånn rolle. Scorer vel fullt på pkt 7 ihvertfall.

  Selv som Man Utd supporter tror jeg ikke Solskjær ville vært førstekandidaten. Ikke tror jeg han er det minste interessert heller. Kanskje om 15-20 år.

  Man kan godt se etter kandidater fra utlandet. Trenger ikke nødvendigvis dra langt. Mange gode kandidater i Sverige. Har ikke noe tro på øyeblikkelig revolusjon i resultater, men det er godt med nye impulser når man har gått seg fast.

  Skal resultatene bli bedre må man satse på teknikk fra ung alder. Noe er allerede igang, men jeg vet at det forsatt kjøres hard «gampetrening» blant 10-åringene i Norge. Å trene fysikk på smårollinger er faktisk TILHINDER for å utvkle en god teknikk.

  sry, TL;DR

 38. Anders K. Chrisitansen dette innlegget var en dårligere prestasjon en kampen til Drillo’s mot Sveits. Jeg synes du skal ta ditt eget råd å rett og slett gå av.

 39. Den dagen vi har 10-11 spillere som behersker ballmottak i höyt tempo, kontroll og avlevering kan vi begynne aa naere haap. Det er meget langt dit. Den dagen gutta vet i ryggmargen hva de skal gjöre naar (Dortmund, B. M og andre) kan vi haape. Det er meget langt dit. Som ogsaa i norsk klubbfotball. Med unntak for RBK for en god tid siden under Eggen.
  Noen tillöp med Godset iaar. Er dette saa himla vanskelig ?? Er det anti-norsk?
  Vi har jo hatt verdensmestere i latinamerikansk dans…
  Dette er selvsagt mulig. Men med hvem?
  Solskjaer? Nei, det er helt feil karrierevalg for gutten. Om 20 aar, kanskje. NFF bör glemme ham omgaaende. Selv om gutta ville vaert villige til aa blö for Sunny.
  Per Mathias Hôgmo ? Professoren er Messias i Sverige.
  Hans CV og papirer er ikke nok. Det hjelper ikke aa vare professor, hvis man taper paa to unödvendige dödballer.
  Hvem vil blö for en Hôgmo ?
  Jeg tror ikke paa en utenlandsk. Det blir kortvarig, og en norsk kultur er noe spesielt.
  Curtis: «This a ball!»
  Ivers: «Dö, maa du gaa saa fort fram ?»
  Kanskje en svensk.
  I Reykjavik skulle de allerede ifjor stöpe Lagerbäck i bronse.
  Reka? For mye braak.
  Men sitter en sympatisk svenske i Aalesund som har forbausende meritter og som vet hvordan skape et dynamisk lag…Det har han vist tre ganger paa rad.

 40. Drillo eller ingen Drillo. Norge har et middelmådig lag, bestående av under pari spillere på nær sagt alle plasser. Dette norske laget er rett og slett ikke godt nok til noe slags sluttspill. Uansett hvem som hadde vært trener, så ville man ikke ha kommet seg til VM.

  Latterlig å fokusere på kun Drillo, når spillerene er så dårlige som de er. Og det fins ingen bedre i Norge. Norge har rett og slett ikke gode nok spillere til å sette sammen et slagkraftig lag.

 41. Drillo kan ikke ta hovedansvaret når spillere spiller så dårlig. Spillere klarer ikke å beholde ballen i noen sekunder enten de tmister ballen eller gjør feilpassninger. Drillo kan hvertfall prøve nye spillere til resterende kamper.

 42. Jeg har vært Drillo-fan i mange år, men makan til patetisk oppførsel har jeg ikke sett fra den herre-mannen eller mangel på sådan noen gang! Morna Drillo! At spillerne for tiden kort og godt er for dårlig kan ikke du straffes for, men at du driter deg ut på skjermen det er ditt problem!

 43. Det hevdes ofte at dagens spillerkvalitet er mye dårligere enn Drillos tidligere mannskap, og at årsaken til suksessen på 90’tallet skyldes den høye kvaliteten på spillere som «alle» spilte på sterke klubblag.

  Vel, se på laget som slo Nederland 2-1 i kvaliken i ’92:
  Erik Thorstvedt, Roger Nilsen, Tore Pedersen, Rune Bratseth, Stig Inge Bjørnebye, Gunnar Halle (Frank Strandli fra 61′), Erik Mykland, Kåre Ingebrigtsen, Kjetil Rekdal, Gøran Sørloth (Jostein Flo fra 82′), Jahn Ivar Jakobsen

  For all del, noen sterke spillere inn imellom, men mye gråstein her også…

  Jeg tror den viktigste grunnen til at Norge fikk spillere på de sterke lagene var oppmerksomheten og suksessen spillerne fikk gjennom landslaget. Drillo laget gull av gråstein, og de skinte i variabel grad på klubblagene også.

  Jeg vil derfor hevde at den viktigste årsaken til at Drillo ikke gjentar suksessen er hans utgåtte fotballfilosofi, og at potensialet i dagens spillere ikke er mye lavere enn tidlig 90-tall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *