Overgangene Manchester United og Liverpool ikke kan la skje

Av: Knut Espen Svegaarden i England

LONDON (VG) Fernando Torres. Mange har vært kritiske til han i Chelsea-trøya. Men det er hans overgang fra Liverpool til Chelsea i januar 2011 som er avgjørende for det som skjer i Liverpool og Manchester United nå.

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

50 millioner pund. Det var megasummen Liverpool fikk for Torres den gangen. Mange penger, for mange til å si nei for Liverpool.

Men i ettertid er overgangen blitt sett på som et veiskille. Bare halvannen sesong før Torres dro, ble Liverpool nummer to i ligaen – foran Chelsea. Siden har Chelsea vært foran

Liverpool. Ikke fordi Torres har vært spesielt god, men fordi Liverpool mistet sin profilerte målscorer.

Og på mange måter endret det forholdet mellom klubbene.

Chelsea ble sett på som den sterke. Liverpool som den svake – fordi de solgte til en direkte konkurrent.

I Liverpool har de forbannet seg på at det ikke skal skje igjen. Derfor gikk klubbeier John Henry tøft ut da Luiz Suarez ville bort, samtidig som Arsenal ønsket seg spissen.

Skyggen fra Torres kom kjapt. Skulle Liverpool nok en gang selge en spiss, en toppspiller, til en direkte konkurrent?

Svaret ble «no way.» Og «Never.»

Skulle Suarez selges, så må det bli ut av England. Men aller helst ikke i det hele tatt. Både eier Henry og manager Brendan Rodgers vet hvor mye større sjansen er for å nærme seg en plass i Champions League denne sesongen med Suarez og scoringene hans på laget.

Det er farlig å bli sett på som en «selgende klubb». Det kan skremme spillere fra å komme til klubben din. Bare spør Arsene Wenger i Arsenal. På et par sesonger mistet de Emmanuel Adebayor, Cael Clichy og Samir Nasri til et lag på vei opp – og etter hvert forbi dem, Manchester City. Og ikke minst Robin van Persie til Manchester United.

Arsenal gikk fra å bli nummer to og tre til å kjempe seg til fjerdeplasser.

Som en toppklubb kan du ikke fortsette å selge spillere til konkurrentene dine.

Og dette har Manchester United sett. Nå var ikke Carlos Tevez eid av klubben, men da United ikke var nok interessert i å forlenge med argentineren etter to år, dro han til Manchester City. Det endret ikke maktbalansen i Manchester, men det gjorde likevel noe med den. Det var – blant annet – kjøpet av Tevez som gjorde at avstanden mellom klubbene ble langt mindre – og etter hvert vippet ligagullet i Citys favør for et drøyt år siden.

Derfor selger ikke Manchester United Wayne Rooney til Chelsea. Uansett hva Roman Abramovitsj og José Mourinho ønsker, så har United bestemt seg: Det går faktisk ikke an å selge en av sine beste spillere, en spiller som har scoret tosifret antall mål i ligaen de ni siste sesongene, til en direkte konkurrent.

For hvilken manager vil være den som solgte Englands beste angrepsspiller de 10 siste sesongene? Og det attpå til to ganger (Moyes solgte Rooney til United i 2004). Og det er en dårlig start for Moyes ved et salg av en av klubbens beste spillere, uansett om meningene er delte om hva supporterne mener klubben skal gjøre med Rooney.

Manchester United så selv hva kjøpet av van Persie førte til for dem forrige sesong (ligagull). Og de vet at hvis Chelsea kjøper Rooney så kan det lett vippe balansen mot London.

Derfor er det uaktuelt. Da lar klubben heller Rooney være i klubben – uansett om han vil spille eller ikke. Håpet er at han skal skjønne at det hjelper ikke å be om transfer heller, og at han igjen skal spille og score mål for Manchester United.

Tottenham er også i litt samme situasjon med Gareth Bale. Eier Daniel Levy vil nødig fore konkurrentene med klubbens beste spillere – igjen. Som har gjorde da Dimitar Berbatov dro til Manchester United i 2008. Og Michael Carrick noen år før det igjen.

For det er sju klubber som mener de kan enten vinne ligaen eller komme til Champions League denne sesongen: Manchester-klubbene, London-klubbene Arsenal, Chelsea og Tottenham, samt Liverpool.

Med de ambisjonene kan du ikke selge dine beste spillere til en konkurrent. Spesielt ikke når du knapt har tid til å erstatte dem.

Og noen husker kanskje hvem Liverpool erstattet Fernando Torres med i 2011?

Andy Carroll er allerede godt plassert i West Ham.

 

18 tanker om “Overgangene Manchester United og Liverpool ikke kan la skje

 1. Fullstendig enig, og jeg blir overrasket om noen av disse går til rivaler i England. Skjønte likevel ikke hvilke klubber du mente når du nevnte kun 6 av de 7. Glemte du Everton?

 2. Helt enig med alt du sier! Liverpool var en stund meget gode, forran både Chelsea og Arsenal men så mistet de 3 meget sentrale spillere iløpet av kort tid i Alonso, Mascherano og Torres. Men det var ikke bare det som knekte Liverpool. Arsenal har også mistet like viktige spillere i Nasri, Fabregas, RvP osv men de hadde en LANGT bedre bunnramme i klubben med en filosofi om å bygge spillere fra akademiet, pluss en mye bedre økonomi så alt har vært til rette for å håndtere en slik situasjon mye bedre enn Liverpool som en periode hadde fullstendig kaos i akademiet og den økonomiske biten som gjorde at klubben ikke klarte å erstatte og knakk sammen!

  Den vesentlige forskjellen på Liverpool og Arsenal her kan man se i hvor viktig det er å ha en klar filosofi i klubben stabilt eierforhold og en manager over lang tid! for klubbene har vært igjennom endel av det samme mens Arsenal har klart seg mye bedre!

  At Arsenal ikke klarer å forbedre seg er en annen diskusjon men de kunne like gjerne havnet i samme krisen som Liverpool om klubben var styrt like dårlig!

 3. Det meste av dette er selvsagt helt riktig, men jeg tror det må nyanseres litt. Ja, det er riktig at de ikke vil selge til en konkurrent i tillegg til at de selvsagt må klare å erstatte spilleren. Spørmålet er hvem som er konkurrenten. Og i tilfellene Rooney til Chelsea og Suarez til Arsenal, så stemmer dette. Chelsea kan ta ligagullet fra ManU og Arsenal kan ta 4. plassen fra Liverpool.

  Men jeg tror f eks Liverpool kunne solgt til Chelsea siden de allikevel kommer på en av de tre første plassene, men altså ikke til Arsenal. Overgang mellom Liverpool og ManU vil ikke skje uansett av andre årsaker.

  • En liten feil i en ellers fin artikkel: Du snakker om sju klubber som mener de kan vinne Premier League eller nå Champions League, men etterpå ramser du opp bare seks. Bare pirk. 🙂

   En mulig løsning på dette: Suarez og Rooney vil, iallfall tilsynelatende, bort. Arsenal og Chelsea vil, iallfall tilsynelatende, ha ny spiss. Kunne de ikke bare bytte overgangsmål, altså at Arsenal går for Rooney og Chelsea går for Suarez? Sånn sett slipper både Manchester United og Liverpool å selge til direkte konkurrenter – Arsenal kommer ikke til å kunne utfordre United denne sesongen heller, og det samme gjelder Liverpool overfor Chelsea.

   Ikke at jeg tror det kommer til å skje, mest av alt fordi jeg ikke kan tenke meg at Wenger kommer til å bruke så mye penger, på Rooney eller noen andre, når det kommer til stykket. Og det kommer til å føre Arsenal under fjerdeplassen denne sesongen for første gang på mange år.

   Spennende sesong uansett, mer åpen enn man er vant til. Likevel tror jeg Manchester United kommer til å trekke det lengste strået denne gangen også, selv uten Fergusen ved roret. Men vi får se.

 4. En interessant og god artikkel. Ingen tvil om at det innen fotballen foregår mange strategiske kamper utenfor banen. Et av de mest klassiske eksemplene må vel være når tittelforsvarer Leeds United solgte Eric Cantona til Old Trafford. Her solgte man seg vekk fra pokaler og titler, mens den argeste rivalen ved dette kjøpet startet en ny gullalder.

 5. Mye bra, men i oppsummeringen blir det vel SEKS klubber som tror de kan kjempe om too fire: tre fra London, to fra Manchester og Liverpool? Ikke syv, som oppsummert.

 6. Jeg er enig i det du skriver (Er selv United supporter). En ting du ikke nevner som jeg mener er et kort klubbene kan spille er «VM-Kortet». La spilleren råtne på reservelaget om han ikke er fornøyd, men da blir han aldri match-fit til VM. Tror dette kan få både Rooney å Suarez til å bite tennerne sammen og jobbe for å oppnå toppform foran VM.

 7. «For det er sju klubber som mener de kan enten vinne ligaen eller komme til Champions League denne sesongen: Manchester-klubbene, London-klubbene Arsenal, Chelsea og Tottenham, samt Liverpool.» Det må vel være en tellefeil her, Svegaarden?

  Bortsett fra det er jeg enig i det du skriver, godt oppsummert hvordan situasjonen er over disse tre overgangryktene. I bunn og grunn trur jeg flertallet begynner å innse at disse overgangene ikke kommer til å gå gjennom. Hvordan vil da spillerne respondere på det? Vil Suarez bite tennene sammen og gjøre sitt ytterste for Liverpoolfansen, eller vil vi se en tydelig frustrert utgave på Anfieldgresset?

 8. Svea, du skriver «For det er sju klubber som mener de kan enten vinne ligaen eller komme til Champions League denne sesongen: Manchester-klubbene, London-klubbene Arsenal, Chelsea og Tottenham, samt Liverpool.». Men dette er da bare seks klubber?? Hvem er den sjuende? Everton?

 9. Så enkelt ukomplisert har det altså blitt blant de store i PL ser jeg. Det får meg til å undre: Hvis Rooney nå leverer en transfersøknad om at han vil til Chelsea, får avslag av United, går rettens vei for å presse gjennom en overgang. Hva vil da skje videre? Kan resultatet bli at en klubb ikke kan holde på en spiller så lenge overgangsprisen er rimelig i forhold til dagens marked?

 10. Gud forby at Haikjeften selges til en nær konkurrent. Et salg til Gunners er umulig, der er jeg helt enig. Tror tapet av Suarez evt vil gjøre BRs jobb helt umulig, uten ham kan de glemme alle ambisjoner om topp fire og Ch. League. Reservene er rett og slett ikke gode nok, selv om BR leker med Barca tanken om å spille med en «fake nbr.9». Suarez scorer faktisk mer på umulige ting enn de rene 100% sjansene.

 11. Alle de nevnte klubbene er konkurenter fordi de alle til dags dato har lag som kan ende opp bland topp fire. Selger LFC Suarez vil de neppe kjempe om noen CL-plass.
  Det vet de fleste. Persolnlig tror jeg Suarez blir. Gjør han ikke det blir han nok mer forhatt enn noen gang Torres ble av Reds-fans. Han har fått så vannvittig mye støtte av klubb og fans.
  Dessuten vil fansen rase mot klubben om de eventuelt bestemmer seg for å selge ham til en konkurrent.
  Det er slett ikke noe sikkert at The Blues kommer forran The Reds heller…

 12. «Men i ettertid er overgangen blitt sett på som et veiskille. Bare halvannen sesong før Torres dro, ble Liverpool nummer to i ligaen – foran Chelsea. Siden har Chelsea vært foran»

  Tror du bommer veldig med denne kommentaren. Chelsea var tross alt forran Liverpool i 6-7 sesonger før den sesongen liverpool ble nummer to. Chelsea var under forandring da Liverpool stakk av med en sjelden andre plass. Torres var vel også på hell, det er jo lett å være etterpå klok men salget av Torres var relativt smart valg. Desverre ble midlene brukt på Carrol og Downing. Poenget er at salget til Chelsea med Torres var slett ikke noe veiskille eller en forandring i makt balansen, Chelsea var og er topp 1-2-3 i England da, før og nå. Liverpool var og er ikke, spesielt med introduksjonen av City og Tottenham i top 5.
  Suarez i dag er forskjellig, de trenger ikke selge suarez, han har ikke en nedad pekende form kurve, tvert i mot, sett bort i fra tann problemer. Arsenal er direkte konkurent til fjerde plassen og 25-30 millioner i champions league penger, da er Suarez sine potensielle 40 lite om det står mellom Arsenal sikrer seg en CL plass og Liverpool mister den.

  Angående Rooney er markeds prisen hans nå veldig lav, han er ute av form. United trenger ikke pengene av ett salg, og potensiale til en Rooney i form er langt større en markedsverdien til Rooney er i dag, pga manglende form, usikkerhet rundt spilleren, misnøye upopularitet osv. Men han har lang kontrakt, 2 år til. Salg til en rival som potensielt kan blåse liv i en sulten løve er altfor stor risiko i forhold til hva de kan få fra ham reint økonomisk. Om Chelsea smeller Torres summer på bordet for Rooney, ja da skal du se han forsvinner og. Men klok av skade ang Torres tror jeg ikke Chelsea er villige.

 13. En altfor enkel analyse. At pool solgte en spiller som var på vei nedover har lite med å gjøre hvorfor Chelsea( for tiden) har et bedre lag enn Liverpool. Er mye mer sammensatte årsaker enn som så, Amerikanske eiere, dårlig lederskap, hyppige managerskifter osv osv. Salget av torres er isolert sett tidenes beste salg i pl-historien, problemet var erstatningen Carroll, som vel er tidenes dårligste kjøp, sett ifht pris

 14. Arsenal skal ikke kjempe om fjerdeplasser, det er absurd. Arsenal skal kjempe om ligagull. Med Suarez på topp og forsterkninger i forsvarsrekka er vi der. Sisteskansen kommer til å være helt rå i år. La oss nå høre om 8 år osv. Jeg sier bare: Det er ikke så lenge som 52 år… Eller hva spurver?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *