Tyskerne ergrer seg over Norge

De tyske spillerne og lederne er ekstremt opptatt av den norske spillestilen før dagens EM-finale.

Av Ole Kristian Strøm, sportsjournalist i VG olekr-jpgr-dmerket-i-718

Ja, til de grader at det ligger et norsk håp der. Det virker nesten som landslagssjef Silvia Neid og spillerne er litt i sjokk etter å ha sittet på spillerhotellet sitt og sett Norge slo ut Danmark i semifinalen. De virker faktisk usikre og nervøse.

0-1 i gruppespillkampen mot Norge bidrar selvfølgelig i høy grad til den usikkerheten. Da jeg snakket med Marit Fiane Christensen om det etter treningen i går, sa hun noe veldig klokt: «tyskerne tenker på hvordan de skal ta oss, samtidig som de skal ha sitt eget spill. Vi spiller bare vårt egen spill».

Jeg kom til å tenke på det jeg snakket med den tyske backen Leonie Maier om dagen før. Hun pratet om taktikken til tyskerne. Om hvordan de måtte være tålmodige og vente på rom, om at de måtte bruke kantene. Alt for å «lure» den norske taktikken.

Even Pellerud smiler lurt her i Stockholm. Han har tydeligvis ingenting i mot å bli skjelt ut av alt og alle på grunn av den norske spillestilen. De svenske storavisene Aftonbladet og Expressen tok fram slegga etter semifinaleseieren, men lengst gikk likevel danske Ekstra-Bladet som mente at Pellerud hadde beordret jentene til å «parallellparkere hele laget foran eget felt og så leve av de sporadiske kontringer, dødballer og tilfeldigheter som alle fotballkamper byr på». Jeg så ikke ordet «fjellape», men Ekstra-Bladets kommentar kalte i hvert fall Pellerud for Drillo Light.

Mye kan sies om den norske spillestilen, men Pellerud & co kan knapt kritiseres for at de prøver å vinne fotballkamper, som utvilsomt er det viktige i et europamesterskap. Selv har jeg alltid vært av den formening at det ikke er noe som heter «fortjent» eller «ufortjent» i fotball, så sant det ikke skulle være en gedigen dommerblunder som avgjør.

– Vi spiller på det vi kan, sier Marit Fiane Christensen. – Vi vet at burde bli flinkere til å holde ballen i laget, men det er ikke helt tiden for å øve på det her. Kort sagt: Norge har tilpasset sitt spill etter forutsetningene. Det er ingen Messi’er på vårt kvinnelandslag, på samme måte som det ikke er noen med slike egenskaper på herrelandslaget heller. Så kan vi bare håpe at norsk fotball også klarer å utvikle slike typer etter hvert. Caroline Graham Hansen på dagens finalelag og hennes gode kompis Mats Møller Dæhli, nå hos Solskjær i Molde, er to av dem jeg gleder meg til å se i fremtiden.

PS: Det er ikke bare Norge som spiller taktisk. Jeg har regnet litt på det og funnet ut at det er 20 prosent færre mål i dette EM sammenlignet med siste EM, i 2009. Den tyske landslagssjefen Silvia Neid tolker det som at spillerne er blitt bedre taktisk. Trolig har hun rett i det.

13 tanker om “Tyskerne ergrer seg over Norge

 1. Å se Norge_Danmark i semifinalen var en trist kamp, fordi det minner om norsk landslagfotball på herresiden som ikke stoler på sine egne ferdigheter, og som ikke våger å spille sitt eget spill. Det er også grunnen til at norsk publikum svikter det norske herrelandslaget i fotball fordi det blir alt for mye jaging etter ball når de mister den til motstanderen. Når damene gjorde det samme mot Danmark, ble det en minner om at man kan vinne, selv om man kanskje ikke er den beste nasjonen i et VM eller VM, det er jo Hellas et levende bevis for når de vant i Portugal EM for noen år siden.

  • Hei, ja Pellerud-Norge spiller Drillo-stil dvs. ofte høye baller opp og alle ned i forsvar. De høye ballene ender en sjelden gang på norsk spiller. Danmark og Sverige er klart bedre. Hvorfor kan ikke Norge, både kvinne/herre, bli enig om at i bånd av alt spill så skal det være en positiv fotball stil ikke en destruktiv stil (drillo). Hvorfor er trenerapparatet så opptatt av slutt-reslutat når hver passning er målet til scoringen(målet?) Jeg skrudde av tv´n etter første omgang.

  • Er enig med Rolf. Man gleder seg forsåvidt over at de kom seg imot alle odds til en finale. Men det blir jo veldig trist å se på en slik spillestil. De blomstret litt mer mot Spania og kan nok litt mer dersom de får lov. Men Danmark kampen ble et meget trist og gørr kjedelig kamp å se på med norske øyne.
   Jeg har bestandig ment at det er bedre å tape ved å vise god fotball som er underholdene å se på, enn å kanskje vinne en kamp helt ufortjent uten vilje til å spille men satse på forsvar og sporadiske kontringer.
   Skal interessen for norsk damefotball og forsåvidt også herrefotball bli bede må de underholde mer enn det de har vist de siste år. Jeg får håpe de viser litt andre takter mot Tyskland i finalen enn hva de viste mot Danmark.

  • Du forstår tydeligvis norsk, men vet ikke om du er det. Du virker nesten opprørt over at Norge er i finalen i EM.

   Det beste laget er det som klarer å få ballen i mål flest ganger og samtidig slippe inn færrest i eget mål. Derfor var Hellas best da de vant. Din enkle ligning er mest publikumsvennlig = best .
   I en såpass avgjørende kamp som semifinalen var, er det ikke publikumsvennlig spill som teller. Det kan du få angre på senere. Da er det viktigere enn noensinne å ta hensyn til motstanderens ferdigheter pgså.

  • Når man håper at Danmark skal vinne kampen, p.g.a at Norge spiller så forbanna kjedelig! Sier alt om Norges spillestil, teknikk som jordrotter og skudd som går rett opp og rett ned, og iblant i mål p.g.a ekstremt dårlig keeperspill. Nivået ligger på det samme som hos 14-15år gamle gutter, men da er jeg snill.

 2. De norske damene burde våge mer ballbesittelse,og likevel spille mest framover. Slik det er nå virker det som de har panikk når de mottar en ball som kommer langs bakken.De poler den bare videre istedenfor å legge ei ny passning langs bakken .Dermed mister de ballen og må stadig bruke kollosale krefter for å få den tilbake.Dette er uintelligent ! Det er trist viss slik gampefotball skal vinne EM.(men det gjør de ikke !!!) De norske damene trenger en psykolog for å bli kvitt angsten de har for holde ballen mer i laget.Pellerud burde forstå dette og gjøre psykologijobben sjøl. Desverre forstår han det ikke.Det gjør heller ikke tv-kommentatorene,og slett ikke Drillo ,som er far til denne fotballtragedien både hos herrelaget og kvinnelaget.

 3. Rolf: Hvordan kan du påstå at Hellas ikke var den beste nasjonen når de vant ? Alle som har litt peiling på taktikk vet at når du våger mere fremover er du mere sårbar bakover. Å være kynisk i forsvar for å ta vare på den eller de få sjangsene man får fremover vil ikke si at de er en dårligere nasjon. Det er bare en mindre underholdene taktikk. Man taper ikke kamper om man holder nullen!

 4. Denne kampen frykter jeg vi taper hvis ikke jentene makter å føre noe av spillet over på tyskernes banehalvdel. Hvis de også kan holde ballen på bakken istedenfor høye, nærmest uadresserte poleballer kan det være håp om et brukbart resultat, men det tyske maskineriet blir uhyre vanskelig å ha med å gjøre. Dessverre.

 5. Jeg jeg håper er at dette er en inngang biletter til de andre unge jenter som skal sattse på fotball katiere. Men da må NFB kommer på besøk å se jenter på bygda som jobber mye med fotball. Ikke bare se på de kjente fotball klubbene som er i elite laget. Det hadde hvert flott at de tok seg tid på kveldstid å komme på treninger uanmeldt rett utenfor Oslo Gif Gjelleråsen fotball klubb er et eksempel og videre oppover Dalen har de behov for å bli sett og fått besøk…. Mvh Arild Jensen.

 6. Moderne toppfotball krever taktisk godt lagspill, men også topp tekniske ferdigheter med ball. Norsk fotball har levd for lenge på god lagorganisering, og helt glemt å utvikle spillere med ekstreme tekniske ferdigheter. Det er helt nødvendig for å kunne håndtere en ball i raskt pasningsspill i høy fart framover. Jeg ser fremdeles bilder av fotballspillere som jogger og løper ute på banen under trening *uten* ball. Kula må med *hele tiden* Ta dem med hjem, om nødvendig. Det er ikke vanskelig å drive kondisjon- og hurtighetstrening med ball.

 7. Godt å se at det er flere som er imot alt dette snakket om «fortjent» og «ufortjente» seire. De som klarer å sette flest i målet er de som fortjener seieren, så enkelt er det. River meg i håret hver gang en kommentator skal lage et regnestykke av ballbesittelse, cornere og skudd på mål for komme frem til hvem som «fortjente» seieren.

  Avgjørende dommertabber – og bevisst sabotasje av spill (som påvirker utfallet) er unntak.

 8. Hvis du inkludere høye tekniske ferdigheter med kontinuerlig press på ballfører, samt raske overganger, kan vi få en *moderne* Drillo-stil som er tilpasset dagens toppfotball.

  Med bedre tekniske ferdigheter vil farten i kontringene øke, og feilprosenten i pasning/mottak minke.

  Så…kjør opp tempoet på treningene…la spillerne trene og trene, og atter trene, på å forsere ballen framover sammen og alene i høyere fart enn de kan håndtere i dag. Vil ikke miste troen på dere, men det må store endringer til, tror jeg, for at det norske folk skal få tilbake tillitten til våre landsmenn ute på banen.

 9. Taktikk er fint og smart, men ikke smil så bredt og lurt etter å ha vunnet en av våre såkalte «møkka-fotballkamper». Du blir ikke best ved å ergre andre med din egen lagstil, og fortsette å spille denne såkalte møkkafotballen. Det går fint an å vinne en møkka-kamp, men vær så snill ikke lev i troen på at dette er fremtidens ideal, for da havner vi enda lenger ned på FIFA-rankingen, og det tar enda lengre tid før vi får et norsk lag til sluttspillet i Champions League.

  Få med ballen i alle fasene under trening på banen… ta med kula i butikken, på ferie, om nødvendig…la den bli din beste venn…finn en egen personlig favoritt-ball, gi den et navn…ta den med i senga selv om kona eller kjæresten protesterer, ta den med på do når du skal late vannet, stell med den….og drible og trikse hele veien innimellom treningene…inne som ute…vinduer skal knuse og vaser skal gå i knas… og det var mitt hjertesukk…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *