Rosenborg skaper forventningene selv

SLO REAL MADRID: Her jubler Harald Martin Brattbakk og Nils Arne Eggen etter å ha slått Real Madrid i Champions Leauge i 1997. Da kom trønderne til kvartfinale i Europas mest prestisjetunge fotballturnering.

SLO REAL MADRID: Her jubler Harald Martin Brattbakk og Nils Arne Eggen etter å ha slått Real Madrid i Champions Leauge i 1997. Da kom trønderne til kvartfinale i Europas mest prestisjetunge fotballturnering.

I andre, norske fotballklubber er spill i Europa en uventet bonus. I Rosenborg er det mer en forventning. Og den har de skapt selv.

Av: Knut Espen Svegaarden, journalist VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

Knut Espen Svegaarden, fotballjournalist i VG

For selv om mange trøndere ser at det begynner å bli lenge siden de faste høstkveldene med Champions League, glemmes de ikke. Håpet om gjenskapelse ligger alltid der.

Alt skyldes historien. Den er både en berikelse og en lenke om foten for Rosenborg Ballklub nå. Sånn er det med klubber som har opplevd stor suksess: På et tidspunkt blir alt sammenlignet med gamledager. Og ingen ting er lenger bra nok.

– Du må være tøff i toppen for å spille i Rosenborg, sa trener Per Joar Hansen til meg nylig. Forventingene er annerledes. Du blir kritisert hvis du vinner 1-0, da burde det vært 2-0. RBKs spillere bærer med seg en sterk historie, men problemet er at bare Mikael Dorsin har opplevd deler av dem. Resten er noviser i Europa.

Rosenborg deltok i Champions League åtte sesonger på rad, fra 1995-2002. Så igjen i 2004, 2005 og 2007. 11 sesonger i den gjeveste ligaen på 13 sesonger er mildt sagt imponerende. I tillegg er det blitt noen opptredener i Europa League.

Men det førte også til at mange nærmest tar det som en selvfølge at Rosenborg skal spille i Europa. Og dermed kom hjemmetapet mot skotske St Johnstone på Lerkendal rett i fleisen på bortskjemte trøndere. Stopper eventyret allerede nå?

BARE NESTEN: I 2011 kom Rosenborg til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Siden den gang har ikke klubben vært i nærheten av å komme med i «det gode selskap».

BARE NESTEN: I 2011 kom Rosenborg til tredje kvalifiseringsrunde i Champions League. Siden den gang har ikke klubben vært i nærheten av å komme med i «det gode selskap».

Rosenborg har aldri gått videre til spill i Europa etter tap hjemme i første kampen. Og St Johnstone har aldri tapt hjemme i Europa. Klubben, som ble nummer fire i skotsk Premier League forrige sesong, har heller ikke tapt på hjemmebanen i Perth siden 28. november i fjor (åtte måneder).

– Vi liker å bryte barrierer, sier Micke Dorsin. Og det trengs. For selv med seier i Skottland er det langt fram for Rosenborg. En kvalik-runde til, deretter en play-off, for å komme inn i Europa League.

Nå har ikke Rosenborg budsjettert med spill i Europa. Men en plass der kan gi så mye som 30 millioner kroner, penger klubben sårt trenger for å kutte satse som de ønsker i årene som kommer også.

Så kampen i kveld betyr mye mer enn en vanlig fotballkamp. Og spiller Rosenborg opp mot sitt beste, så er ikke skottene bedre enn laget som i øyeblikket leder den norske ligaen. Kapasiteten på stadion i Perth er heller ikke mer enn 10 000.

Det er med andre ord lite å grue seg for.

Tromsø har det beste utgangspunktet av de norske lagene, og bør ha en fair sjanse til å gå videre til neste kvalikrunde. Hødd har – uansett resultat i bortekampen – gjort oss stolte med seieren sin på Høddvoll. Mens et Strømsgodset-lag i motvind vil få slite med å komme seg videre etter 2-2 fra hjemmekampen.

21 tanker om “Rosenborg skaper forventningene selv

 1. rbk er milevis unna eggen perioden…..mange norske lag er like gode,, og 2 el 3 er bedre enn rbk…..og europeiske lag rykker mer og mer fra alle norske topplag…dessverre
  en stor belastning for rbk og andre topplag i Norge,,,er spillersalg til utlandet,,,,de gode forsvinner,,,,tribunene tømmes,,,mindre penger i kassa…..og…det hjelper heller ikke landslaget md flere utenlandsproffer…..spark og løp stilen fortsetter,,,,.u-21 gutta er bra….gøy å se på,,,,allikevel langt unna de aller beste,,,,mn et stort steg frem….så hurra for ronny Deila og godset….det eneste norske lag..det er gøy å se på…

  • Har du sett tabellen Bjørn Hansen? Må bare få si at Rosenborg med den stallen de har nå kommer til og bli bedre enn på tiår, det at du drar frem Godset som Norges flaggskip sier litt om dine fotball historiske kunskaper! Rosenborg spiller med to stolte stjerner og er fortsatt norges stolthet, dette er ikke noe jeg sier med trønder briller, men alle som har sett fotball i 20 år + er enige i dette! Rosenborg er igjen på tur opp og frem, ser gammle takter på banen, så gir dette laget 2 år til så kan vi snakkes 🙂 Godset har aldri vært og kommer aldri til og bli norges flaggskip 🙂

  • Rosenborg er det bestelaget, sammen med Molde og Godset, det blir feil å si at RBK ikke er best, Molde og RBK var i e-cup i fjor og vil mest sannsynlig komme dit i år også, og nivået der er ganske bra

  • Så Godset er bedre enn et lag de ligger 2 poeng bak etter halvspilt sesong? Hmm, enten er du 14 år eller så er du ikke ved dine fulle fem. Syns selv at Godset spiller bra fotball, men at opp til 3 lag er bedre enn serielederen blir håpløst å si! Lykke til ikveld, håper på mange norske lag videre, inkludert Godset og RBK.

  • Enig med Kim! Stømsgodset er bra!! Og ikke minst underholdende! Men hvilke andre to lag sikter du til? Mente du at Molde er blant disse to? Really??

  • Mener du oppriktig at 3 lag er bedre enn RBK og mange er like gode? Dvs at RBK er blant midten av tabellen i Tippeligaen målt i kvalitet på laget? Skjerp deg

  • Fikk du slag i det du skrev denne kommentaren, eller har du fått for deg at du skal være jævlig og irriterende? Fy søder så slitsomt.

 2. Du må lese igjennom før du legger ting ut…

  for å kutte satse

  Mikael Dorsin gar opplevd

 3. Det finnes da ikke noe mere gørr kjedelig enn Strømsgodset vel , Deila er forøvrig helt på jordet og de havner heldigvis laaaaangt ned på tabellen,RBK er det eneste laget som har tæl til å gå videre i Europa

 4. Rosenborg er dessverre en skygge av seg selv. Altfor mange norske lag har altfor dårlig pasningsspill på grunn av manglende teknikk. Bare flaks om noen går videre, evt. at de første lagene de møter er enda dårligere.

 5. Det er ingen tvil om at Rbk ano 2013 er på vei både med de spillere som er der pr. dags dato, spillestil og trener apparat.
  Signeringer av 1 lokal ung spiller og 3 stk gode Norske spillere med arbeidsmoral og spiss kompetanse
  viser at tilfeldighetenes tid går imot slutten i Rbk å en ny periode med ganske mange gråe arbeidsjern med helt spesielle ferdigheter samt bedre grunn teknikk pr. spiller enn for 10 år siden. Jeg tror samhandlingen og lagmaskinen igjen vil råde på lerkendal såfremt Trener team
  og sportslig ledelse blir fortsatt stabilt. Tror både hovedtrener og ass.trener samt de som jobber med neste generasjon vil heve Rbk på ett nivå som gjør at andre vil slite med å henge
  på uansett hvor mye penger snille onkler bidrar med.
  En midtbane med Svennson Jensen og Berntsen viser Rbk i fra beste side selv om de ikke
  helt har spilt stabilt enda, men når de tre finner en jevn rytme seg i mellom, så vil ingen
  andre Norske lag være i nærheten. Tror de er den lagdelen som vil ha størst fremgang utover sommer og høst i Norge, så mitt håp er at de får fortsette og finne tonen sammen.
  Det som savnes mest i Rbk enda fri min tribune forståelse er rett å slett å være på rett
  plass til rett tid både i offensive bevegelser og defensive. Ser det godt når store rom ikke blir truet med ball nok, men heller havner i sidelengse bevegelser som gjør det lett og forsvare eller når spiller ligger for lavt i forhold til rom foran seg. ( spesiellt i bakre firer)
  Og det å komme i rom i forkant samt tørse å tre ball igjennom rom. Og defensivt blir det alt for store rom å jobbe i for de på midten da både spillere i bakre firer ligger for lavt og de 3 foran ikke har ett kollektivt første press som gjør det enklere for lagdeler bak å justere seg. Hjelper ikke at kunn Bille ofrer seg i den fasen. Vi er elendige på motstander dødball, så burde være logikk i det å kollektivt presse motstander høyere samt lære back rekke å falle av i rett øyeblikk både kollektivt og hver enkelt spiller. De øyeblikkene hvor 10 utespillere leser godt å står sammen i lagdeler vises det fort at Rbk har mye mer å gå på enn alle andre Norske lag uten tvil, men mangler litt disiplin og litt på at de 11 som skal vise vei hver gang for resten er på plass. Tror det nærmer seg å snart forløser seg. får vi bort de sideveis
  bevegelser å leting etter medspiller før man selv har utfordret i sine egne rom foran seg, så vil Rbk finne seg helt selv for mange år i fremtiden!

  Artig å følg RBK inn i fremtid der dem igjen tar tebake makta for alvor 🙂

 6. Enig i at de er langt fra Eggen-æraen, men at 2-3 lag i tippeligaen er bedre enn rbk?! Hvilke i all verden kan du referere til her?

 7. Rbk burde få en egen pris for å ødlegge gode fotball spillere og ansette under middels gode trenere. De har kjøpt flere av de beste spillerne i Norge pluss en del fra utlandet som burde prestere på et nivå som tillsier enkel tabelltopp i Norge.
  De fleste spillerne på benken hadde fått spille på hvilket som helst annet tl lag, men til tross for dette klarer de bare ikke å få det til. Jeg er Stabæk supporter og gliser hver gang Rbk ikke klarer å prestere 🙂

 8. RBK er vel uansett det laget som plukker flest poeng på slutten av sesongen. Tror Perry og Bård Wiggen kommer til å vise at de er et meget trenerteam, når de nå får «satt» laget og de nye spillerne blir varme i trøya.
  Sjelden å se at tilhengere av andre lag i tippeligaen ønsker RBK noe særlig suksess. Er dette et tegn på missunnelse, eller mangel på evnen til å unne andre lag suksess???
  Sannsynligvis en kombinasjon av begge deler!
  Krysser fingre og tær for norsk suksess i kveld uansett klubb. 😉

 9. «Og dermed kom hjemmetapet mot skotske St Johnstone på Lerkendal rett i fleisen på bortskjemte trøndere.» Bortskjemte? Har ikke RBK gjort seg fortjent til hver eneste Champions League turnering de har spilt?? Å være godt vant er noe helt annet enn å være bortskjemt, det bør du vite, som er City fan!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *