– Jeg blir kvalm

VANT: Med VGs Ole Kristian Strøm som vitne vant Tyson Gay sitt hittil siste løp i Lausanne for ti dager siden.

VANT: Med VGs Ole Kristian Strøm som vitne vant Tyson Gay sitt hittil siste løp i Lausanne for ti dager siden.

Jeg ble imponert av Tyson Gay da jeg så han løpe 100 meter på 9,79 i forrige uke.

Av: Ole Kristian Strøm, sportsjournalist VG

Ole Kristian Strøm

Ole Kristian Strøm

Jeg hutret litt i den sveitsiske julikvelden og syntes at Gay gjorde en sterk tid. For 600 000 kroner i startpenger.

Men løpet i Lausanne er kanskje også det siste vi får se av amerikaneren på en friidrettsbane. Jeg blir kvalm.

I ettermiddag innrømmet Gay selv å ha avgitt en positiv dopingprøve, og kan bli utestengt i lang tid. VM i august er uaktuelt, og vi går dermed også glipp av den lenge etterlengtede duellen mellom Gay og Usain Bolt.

Av de fire beste i OL i fjor, er det nå bare Bolt som ikke har vært i dopingkontroverser. Det har både Yohan Blake, Justin Gatlin og nå altså Gay.

Jeg har vært så naiv å tro at den dypt religiøse Tyson Gay var en ren løper. Så feil går det an å ta.

Avsløringen av Gay betyr at friidretten fortsatt er råtten. På samme måte som når du ser på Tour de France, tenker du hele tiden at «er disse gutta rene?». Gay-saken vil legge et mistenksomhetens slør også når verdens raskeste mann skal kåres under VM i Moskva om noen uker.

Det positive er selvfølgelig at jukserne blir tatt. Eller blir de det? Hvor langt framme er dopingjegerne? Det vil de ikke avsløre, for usikkerheten om hvor langt dopingjegerne er kommet, gjør at sprinterne fortsatt må skjelve litt i tightsene sine. Og at testen av Gay er tatt utenfor konkurranse, viser nok en gang hvor viktig det er at idrettsstjerner hele tiden risikerer å måtte avgi dopingprøver.

Det hviler et mistenksomhetens slør over både amerikanske og jamaikanske sprintere. Siden 2008 er 12 sprintere fra Jamaica dopingtatt. Den amerikanske dopinghistorien, i både friidrett og andre idretter, er så altfor godt kjent.

Men USADAs avsløring av Gay viser at nok en gang at det er også er positive ting på gang i USA.

26 tanker om “– Jeg blir kvalm

 1. Jeg ville valgt å være litt avventende med dommen, slik som Hoen. Det er stor forskjell på doping. Fra stoffer med stor og varig effekt til stoffer med liten og stoffer med ingen eller negativ effekt (som cannabis). Og det er stoffer det er mulig å få i seg selv om du er forsiktig med hva du har i deg, som saken med Veronica Campbell-Brown. Nå vil vel ikke Gay si hvilket stoff det gjelder, og det er betenkelig, men kan du ikke vente med å brekke deg til vi har alle fakta på bordet?

 2. Det verste med idrettstjerner som doper seg, er at de er regelrett svindler ærlige medmennesker for store pengesummer. Det sier svært mye om et menneske som er villig til å ta dette steget.

 3. Jeg blir kvalm av at du blir kvalm før du har sikre bevis.. Hva er du?? annet enn en litt for feit og veldig stygg brillemann som sitter i sofaen og dømmer.? DU er en større taper enn Gay, uansett om han faktisk er dopa eller ikke..

 4. Jeg syns det er artig hvordan du ser på løperne som de store, stygge ulvene. Du har ikke tenkt over at disse løperne blir håndplukket og trenet opp av mennesker som kommer fra en tidligere generasjon som er godt vant med doping som et middel for å bli best?
  Og det meste av fysisk, individuell sport/idrett er råttent, men hvis alle tar dop, så konkurrerer de jo fortsatt på samme premisser?
  Ellers er det jo flott at du blir kvalm..

 5. Jeg sier som Sokratis sa: «Det eneste vi vet er at vi ikke vet.» Altså, hva har skjedd her? Vi vet at Gay har inrømmet doping, men vi vet ikke noe mer. Kommer det en serie avsløringer i friidrett? Er selveste Usain Bolt dopet? Og holder IAAF tilbake informasjon? Tiden vil vise.

 6. Hmmmm, du blir kvalm du altså….!!! Da må du sannelig være kvalm mye hvis du følger med jevnt på idrett, særlig fotball. For jeg går ut fra at det er jukset som gjør deg kvalm, og ikke måten det er jukset på, eller kanskje det er det(og), hva vet jeg…??? For i fotball er det jo blitt helt legitimt å jukse, men det er noe som kanskje ikke engasjerer slike som deg…????
  Og du har muligens aldri jukset selv heller, og ville sikkert aldri gjort det om muligheten var der. Du ville feks. aldri snytt på skatten du om muligheten hadde bydd seg….??? Du har sikkert heller aldri tatt med deg noe mer en hva kvoten tillater når du har vært utenfor Norges grenser…???
  Det er totalt latterlig og lese hvordan du skriver at «friidretten fortsatt er råtten». Denne konklusjonen kommer du visst frem til ved at Tyson Gay er tatt…. Hmmmmm, å jo, det er visst en kvinnelig sprinter fra Jamaica som ble tatt for kort tid siden, da kan man jo helt klart si at idretten er pill råtten….ehhhhhh, eller kanskje ikke.
  Det som kanskje hadde vært artig er jo å høre hva du mener om hemoglobin avsløringene av enkelte norske skiløpere, men de er jo norske så da kan de vel ikke være dopet….????

 7. Jeg har i mange år vært sportsidiot. Har fulgt med på alt av toppidrett i mange år.
  Det denne saken bekrefter etter mange lignende saker, er at toppidretten ikke styres av
  idretten selv, men av alle de som putter store penger inn i denne. Skal vi bli kvitt dopingen må pengene i idretten reduseres til null. Basta.

  • Feil, flere av toppene i forskjellige idretter (med unntak av blant annet fotball) ville ha foretrukket æren av å være i verdenstoppen langt før pengene de får.

 8. Er enig, jeg har altfor lenge naivt tenkt at usikkerhet skal komme den tiltalte til gode, men jeg ser at man bør ikke blir overraska lengre. Det er nesten for latterlig.

 9. Jeg blir kvalm av personer som deg som tror de vet alt om diverse saker før de i det hele tatt er opplyst og etterforsket.

 10. Kvalm?

  Det er lite troverdig. Selvsagt jukser dagens utøvere. Som gårsdagens. Og morgendagens. Det er for mye å vinne på å ta de ekstra hundredelene og centimeterne via snarveier.

  Bislett Games går foran ved å kjøpe Bolt for så store summer at det er helt hinsides. Og han er verdens beste. Vinner over alle. Som blir tatt. Uten selv å jukse.

  Jeg blir ikke kvalm, bare oppgitt. Og interessen for dette idiotiet daler. Som for VG.

 11. Litt sjokkerende at en sportsjournalist blir kvalm av å få bekreftet det de de fleste antok. Et stort flertall av topp 10 i friidrett i /gjennom ALLE år har vært/er dopet. La det være et utgangspunkt , så slipper man å bli kvalm når fåtallet av de som er dopet blir tatt !
  Dette er individuell idretts svøpe….
  Når helten Lasse Viren kunne være dopet , da kan alle….

 12. Alle sporter der styrke og/eller kondisjon spiller en rolle, og det er penger og ære vil 9/10 utøvere i verdenseliten bruke doping. Utrolig naivt å tro noe annet. Du kan bruke store mengder doping og så tre dager senere teste rent, så en ren test betyr bare at utøveren har gjort hjemmeleksa.

 13. Nok en gang går en journalist ut før alt er lagt frem. Nå må du slutte Mr. Ole Kristian. Det er ikke lagt frem prøve nr.2, ej heller stoff som er tatt/ fått i seg. Straffemåling er heller ikke satt og kan bli på tre måneder om det er en mindre forseelse. Du blir kvalm sier du, vel da blir jeg kvalm av deg som legger bensin på bålet før fakta er fremme.

 14. Jeg gidder ikke lenger å se på så mye sport. Mine helter var juksemakere og har ødelagt for de rene som i virkeligheten ikke hadde en sjanse i sine naive forestillinger om fair Playa !

 15. Det er lett å stå på sidelinjen å fordømme. Det tjener ingen. Syns det blir litt patetisk også for å være ærlig. En i din posisjon bør heller bruke «makten» du har til å fortelle hva du mener en skal gjøre videre. Å bare si at du blir kvalm….er vel som å si at du må på do. Informasjon vi ikke trenger.

  • Helt enig i det du skriver !
   Når «alle» visste at f.eks. Armstrong dopet seg , og syklister fremdeles nektet å tro at så var tilfelle : Hva mener Vg om det ?
   Når Armstrong blir tatt , og Hushovd fremdeles har vondt for å tro det, hva mener VG om det ? Når «feige» utøvere nekter å ta avstand fra det innlysende , hva mener VG om det ? Tving utøvere til å ta avstand . Sørg for at fallet blir formidabelt hvis de blir tatt. Funker kanskje ikke så godt i USA, men jeg tviler på at noen her på berget har lyst å bli en ny Kjærgaard.
   Take a stand !!

 16. Hvorfor bry som dette?…..??????
  Har pågått lengre enn du tror.at dere gidder og bli kvalme av detta,det kommer flere AVSLØRINGER om DOPING

 17. Du er like naiv når det gjeld Bolt, som du meinar ikkje er involvert i dopingkontroversar. Vel, fleire og fleire er ihvertfall mektig irritert over korleis han forsvarar sine dømde kameratar og unnviker å svare om doping generelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *