Premier League-kanonenes utfordringer

DUELL: David Moyes og Arsene Wenger møtes igjen. Den eneste forskjellen er at Moyes nå er i Manchester United. Foto: AP

DUELL: David Moyes og Arsene Wenger møtes igjen. Den eneste forskjellen er at Moyes nå er i Manchester United. Foto: AP

Premier Leagues tre beste lag starter alle sesongen med ny manager. Her er noen av utfordringene som venter storklubbene i løpet av sommeren.

Av Jon Martin Henriksen, sportsjournalist i VGjm

ARSENAL:
Har nå en mulighet de er nødt til å gripe. Arséne Wenger og Arsenal er den eneste toppklubben som kan skilte med stabilitet og kontinuitet på managersiden. Nye sponsoravtaler gjør at The Gunners har bedre arbeidsforhold på overgangsmarkedet enn på lenge.

Hva de trenger: Én nøkkelspiller i hver lagdel. Julio Cesar linkes sterkt fra Queens Park Rangers. Det samme gjelder Real Madrids Gonzalo Higuain.

Usikkerhet: Den stadig voksende frustrasjonen på Emirates. Det siste trofeet kom i 2005. For supporterne har det nå blitt en vane kjempe om fjerdeplasser i stedet for sølvtøy. Det står i grell kontrast til Arsenals tradisjoner og uttalte ambisjoner.

Pluss: Arsenal har sett den ene store stjernen etter den andre forlate klubben de siste årene. Denne sommeren er det imidlertid få opplagte transfermål å hente for konkurrentene i Nord-London. Har som nevnt stabilitet på managersiden med den soleklart lengstsittende sjefen i Premier League.

CHELSEA:
José Mourinho følte at han gikk inn på sitt eget kontor i sin i egen klubb da han returnerte til treningsfeltet i Cobham. Kontorpulten var den samme, men blåtrøyene har vært med på mye siden han kom på kanten med Roman Abramovitsj i 2007.

Med portugiseren tilbake på Stamford Bridge, er det utenkelig at Chelsea skal havne 14 poeng bak ligamesteren.

Hva de trenger: Først og fremst en spiss. Ifølge The Telegraph planlegger Mourinho å legge inn et bud på Wayne Rooney – og det kan være en god match.

Usikkerhet: Det er ikke gitt at Mourinho ønsker spillertyper som David Luiz og Juan Mata – selv om de er strålende spillere. Rollen til John Terry vil alltid bli debattert om kapteinen ikke spiller fast. Fernando Torres vil trolig bli hakket på – samme hvor bra han skulle gjøre det.

Pluss: Selv om de sparker managere i et riv ruskende galt tempo, er det blitt innarbeidet en vinnerkultur i Chelsea som er mektig imponerende. Vinner trofeer samme om manageren har kniven på strupen, nettopp er blitt sparket eller bare sitter midlertid. Og de får kanskje inn fotballens største vinnerskalle i Mourinho.

MANCHESTER CITY:
Manuel Pellegrini har overtatt ansvaret for Manchester Citys stjernegalleri. Fra å være et fintspillende mesterlag med «never say die»-holdning, framstod de lyseblå tidvis umotiverte forrige sesong. De sviktet i Champions League, ble slått kraftig av byrival United og tapet for Wigan i FA-cupfinalen gjorde fiaskoen komplett.

16948110-jpgmanuel-p-362

PÅ PLASS I MANCHESTER: Manuel Pellegrini. Foto: PA

Hva de trenger: Har allerede gjort to solide signeringer i Fernandinho og Jesus Navas.

Med Carlos Tevez klar for Juventus og Edin Dzekos fremtid stadig oppe til diskusjon, er det trolig at klubben ser seg om etter en ny spiss. Bør hente en makker til Vincent Kompany – selv om Matija Nastasic er en mann for framtiden.

Usikkerheten: De var ikke i nærheten av å forsvare Premier League-tittelen. Joe Hart og flere andre nøkkelmenn slet med å gjenskape prestasjonene fra sesongen i forveien. Er nødt til å finne tilbake til seg selv, og Pellegrini må få det til å fungere i Champions League.

Pluss: Har ligaens beste startellever på papiret og de største økonomiske musklene. Hart, Kompany, Yaya Toure, David Silva og Sergio Agüero er noen av balløyas absolutt sterkeste i sine posisjoner.

MANCHESTER UNITED:
Vant Premier League soleklart – mest på grunn av Robin van Persie og den store bredden i troppen, som gjør at man kan rullere jevnlig og unngå slitasje. Var i store perioder lite underholdende spillemessig i sesongen som gikk, men sikret seg sterke resultater i bortemøtene med de andre storlagene. David Moyes kommer til en klubb i god forfatning, men å erstatte Alex Ferguson er den største utfordringen i fotballverdenen.

Hva de trenger: Den sentrale midtbanen skriker etter både kreativitet, løpskraft og duellstyrke. Michael Carrick er den eneste av virkelig høy kvalitet i posisjonen. Kantspillerne Ashley Young, Antonio Valencia og Nani var ikke nevneverdig imponerende forrige sesong. Hvem som forsvinner, vil fort styre hvor Moyes må forsterke.

Usikkerheten: Ny manager for første gang siden 1986. Wayne Rooney-situasjonen trenger også en snarlig avklaring.

Pluss: Bredden i troppen, vinnerkultur og Robin van Persie. Moyes har god dekning i så godt som samtlige posisjoner. Manageren kommer til en klubb der det er hverdagskost for kontinuitetsbærerne å vinne trofeer.

TOTTENHAM:
Andre Villas-Boas kunne ikke komme stort nærmere Champions League-fotball i sin første sesong. Hadde sesongens kanskje aller beste spiller i Gareth Bale. Har en ellever som begynner å ta form, og vil utfordre de andre storklubbene om en topplassering. Er tilsynelatende en klubb i harmoni etter portugiserens inntog.

Hva de trenger: Paulinho vil være med på å forsterke mannskapet. Trenger flere alternativer i angrepet. En målscorer som kan avlaste både Bale og Defoe.

Usikkerheten: At de andre kanonene også vil handle – og trolig for store beløp. Det kan fort bli Tottenhams store utfordring. Flere enn Bale må stå frem i jakten på en Champions League-plass.

Pluss: Har en av de mest imponerende sentrale midtbanene i ligaen. Gareth Bale har neppe noen planer om å forlate White Hart Lane, og lite tyder på at han skal levere noe svakere i sesongen som kommer.

LIVERPOOL:
Brendan Rodgers fikk en vanskelig start på Anfield, men Liverpool spilte seg betraktelig opp etter jul. Daniel Sturridge var med på å øke både kvaliteten og konkurransen i mannskapet. Er fortsatt avhengige av at Steven Gerrard holder et høyt nivå. Sommervinduet blir definerende for Liverpools sesong.

Hva de trenger: Kvalitetsspillere i flere posisjoner. Per nå er stallen et godt stykke unna å kjempe om en Champions League-plass. Linkes til spennenende navn, og Aspaas kan fort vise seg å bli en god signering. Har hentet en ny solid keeper i Mignolet, som kan bety at Pepe Reina finner seg en annen arbeidsgiver.

Usikkerheten: Hva som skjer med Luis Suarez. Vil bli satt tilbake sportslig hvis han reiser. Rykteflommen har roet seg noe den siste tiden om en overgang til Spania.

Pluss: Det ser ut som at Brendan Rodgers får tid og arbeidsro til å skape et Liverpool-lag som fremstår som han ønsker. The Kop står tilsynelatende bak manageren, og klubbens beste spillere holder et høyt nivå.

7 tanker om “Premier League-kanonenes utfordringer

 1. Liverpool er fortsatt en stor klubb i omdømme og supporterskare, men noen kanon i Premier League er det dessverre lenge siden de har vært nå. De er som en bjørn i dvale. Kan være farlig, men stort sett sovende.

 2. Provoserende å se at Tottenham og Liverpool er inkludert, mens Everton som er bedre enn Liverpool, glatt ignoreres gang etter gang.

 3. Nå har Everton kommet foran pool to år på rad. Hvilket betyr bedt i byen! Vi va nærme en Europa cup plassering- ja nærmere enn pool. Likevel velger dere å glatt hoppe over Everton. Hva slags idioti er det??!! Vi har og få inn ny manager som har lovet Europacup spill, pokaler og topp 5 plassering. Men likevel mener dere- med alle disse faktaene å overse Everton. Dette er meget skuffende VG!

 4. Bare for å ha en ting klart: kvalitet på midten har Manchester United. Om kagawa blir brukt på riktig måte er en av forballeuropas skarpeste og kjappeste hoder (og muligens bein) til disposisjon, det har han vist i Dortmund og han kan vise det i England også. Cleverly er en jevnt god spiller som med noe mer «kjøtt på beina» (erfaring?) kan bli en riktig så god spiller. Rooeny har helt klart evnen til å spille midtbanespiller i verdensklasse, men mye av bråket rundt han har ødelagt mye (eventuelt den påståtte ustemninga og uenigheten med SAF). Men at laget mangler en del kvalitet for å få til et fullgodt rotasjonssystem og hard konkurranse som et verdensklasselag trenger er en helt annen ting.

 5. Liverpool er ikke en premier league kanon. De har aldri vunnet PL. De har ikke vunnet serien på over 20 år.
  To år på rad nå er de slått av Everton.
  Nå må nettjournalistikken i Norge slutte å skrive sine personlige ønsketenkninger om Liverpool.

 6. Seriøst, Jon Martin Henriksen du har Fa*n meg ikke peiling. Dette må være noe av det dårligste jeg har lest de siste 3-4 ukene. Først og fremst avslører dette hvor dårlig kunnskap VG har angående fotball og PL. At du insuinerer at Mourinho ikke trenger spillere som D. Luiz og Juan Mata er bare tullprat. D. Luiz er perfekt for en trener med Mourinhos mentalitet, mest sannsynlig blir han omskollert til Def.Midtbane mens Mata får Lampard rollen. At City har vært et fintspillende lag er bare tull. De har spilt kjedelig Mourinho fotball og hatt to-tre formspillere som har avgjort til dems fravør. Du har mest sannsynlig ikke sett en eneste City kamp de siste 2-3årene. Jeg gidder ikke å kommentere på resten, da du selv forstår hvor ræva denne artikkelen er.

 7. Mourinho! kommer til å bli en veldig spennende sesong med 5 gode lag som ønsker å forsterke seg ytterligere, men artikkelen ble ødelagt når du skrev om Liverpool.. da burde du ha tatt med resten av topp 10 lagene også

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *