Stjernehypens perfekte svar til kritikerne

Av Øyvind Brenne, sportssjef VG Nett

2013-06-30t225125z-3-79

HELT: Neymar jubler for 2-0-målet. Foto: Reuters.

(Brasil-Spania 3-0) Takk for fotballkunsten, Neymar. Og kanskje du startet slutten på Spanias verdensherredømme i natt?
byline-brenne21

«Oppskrytt», har vært merkelappen hengende rundt halsen til Brasils kjæledegge. I februar kom denne kraftsalven fra sambalandets legende nummer én, Pelé:

– Hver gang Neymar spiller for Brasil, virker han som en helt ordinær spiller. Han har vært dårlig i alle kamper i utlandet. Vi som Santos-tilhengere sier han er verdens beste, men han er allerede mer opptatt av medieoppmerksomheten enn å prestere på banen. Han tenker mest på å endre stil og hårsveis.

Etter turneringens herjinger, med nattens oppvisning som kronen på verket, må diskusjonen være over en gang for alle.

Neymar er nemlig en av klodens beste fotballspillere. Ferdig snakka.

Mens høydepunktene etter Brasils 3-0-seier mot Spania ruller over skjermen, og TV 2-ekspert Ståle Solbakken endelig får snakke mer enn de 36 sekundene han fikk i pausen, bearbeider jeg inntrykkene fra en fantastisk fotballfinale.

Det sterkeste ble levert av mannen som før start så litt jålete ut; han var nøye med å holde skjortekragen oppe, men som like før pause avgjorde Confederations Cup på egenhånd:

Oscars dårlige mottak tvang Brasils nummer ti i offsideposisjon på venstre hjørne av 16-meteren. Men Neymar var like rask i hodet som i føttene slik at han var på rett side da pasningen kom fra Chelsea-spilleren. Deretter: Medtak, skudd, pang og ballen limt i nettet over Iker Casillas mens oppasser Alvaro Arbeloa så det hele liggende på bakken. Rundlurt. 2-0 på tavlen. I praksis game over.

Det var kronen på verket for prøve-VMs beste spiller. I finalen var Neymar så god at seiersvante motstandere måtte sparke ham ned. Kommende lagkamerat Gerard Pique tok til og med et rødt kort for å stoppe ballvirtuosen.

Teknisk, smart, kvikk, løpssterk. Barcelona-spilleren gir nødvendig kreativitet til den hardtarbeidende Brasil-maskinen. En maskin som kvernet i stykker Spania på et vis ingen har gjort i en tellende kamp siden laget overtok hegemoniet i fotballverdenen for fem år siden.

FIKK SVAR PÅ TILTALTE: Pelé.

FIKK SVAR PÅ TILTALTE: Pelé.

Jeg må innrømme at det var morsomt å se på. Sannsynligvis var hjemmeseier bra for å dempe uroen rundt mesterskapet også. Og det gjorde forventningene til VM om ett år om mulig enda større. Nå ser jo utfordrere som Argentina, England, Italia, Nederland, Tyskland, Mexico og Portugal at listen heves ytterligere. Og at Spanias pasningsfotball kan slås.

Etter en lang sesong kunne man kanskje frykte at spillerne ville være slitne før nattens finale. I stedet fikk vi se et hjemmelag så sprudlende og aggressivt som jeg knapt kan huske å ha sett noen i en internasjonal turnering. Kanskje Sør-Korea i 2002. Kanskje Spania på sitt aller beste. Uansett: Det var høy klasse. Og selv om det er forståelig hvis Spanias beste menn merker kjøret etter mange år omtrent uten ferie, var Brasils oppvisning på Maracana en advarsel til resten av fotballverdenen. For det er et meget solid lag som jakter gull på hjemmebane neste sommer.

Brasils landslagssjef Luis Felipe Scolari har vraket kunstnere som Kaka og Ronaldinho. I prøve-VM var heller ingen Robinho eller Ramires i troppen, som likevel inneholder nok av kjente navn. At Fred, som mange år etter at han ble sendt tilbake til hjemlig liga fra Lyon, er vertenes spydpsiss, har for meg fremstått relativt overraskende. To mål i finalen og en god turnering har gjort spørsmålstegnet på topp om til et gult og grønt utropstegn.

David Luiz og Thiago Silva er et stopperpar i verdensklasse. Det samme må sies om backene. På midtbanen virker balansen god med Luiz Gustavo og Paulinho som sterke bidragsytere. Bakerst virker til og med Julio Cesar fra QPR solid. Men det er playmakeren Neymar alle snakker om. Ikke om sveisen. Men om kvaliteten på banen.

Som kan føre laget til gull i det ordentlige VM neste sommer.

Hvem ser du som VM-favoritt nå?

80 tanker om “Stjernehypens perfekte svar til kritikerne

 1. And norwegians should SHUT FUCK UP get their white ass up and stop watching life from TV. They don’t even know what FOOTBALL is! I understand why most support Spain and are so frustrated, most don’t even know what is the next world’s super power BRAZIL, most don’t even have money to get out from UNE so just know what is Mallorca and Creta and think they know the world!!!!! NEYMAR IS SHINING, BRAZIL IS SHINING, SUN IS SHINING…… ;*****

 2. Vel, man kan se det som revansj, men det kan vel like godt vaere at kritikken fra Pele og andre fikk Neymar til aa gaa i seg selv litt. Han har jo ikke bevist at Pele tok feil.

 3. Okey for det første Øyvind, MEXICO er ikke en kandidat til å vinne vm. Det laget jeg tror kommer til å vinne vm er argentina. And you know why? Ingen slår Argentinas angrepsspillere, bare følg med listen jeg skriver nå: messi, aguero, Higuain, lavezzi, di Maria(kanskje tevez). Brasil slår ikke den!

  Nederland som du ikke nevnte må også regnes som en god kandidat, skuffa i em, men håper de gjør det bra. Robin van persie og robben !!!!!!

  Mitt tredje lag er portugal. Outsiderlaget. Favorittspilleren min ronaldo kan avgjøre alt. Også håper jeg nani gjør det bra.

  • Nederland er en åpenbar kandidat,ja, jeg nevnte bare noen kjappe navn der, men legger til de oransje nå. Angående Mexico: Vi får se. De vant OL i fjor…

   Øyvind

   • Selv er jeg mer forundret over at England er en del av den lista. Kommer seg i beste fall til kvartfinale.

   • Veldig bra kamp av Brasil, generelt godt utført mesterskap. De kan nå hele veien neste år, men tror faktisk det er Tyskland sin tur. Laget deres er nå relativt komplett og med nye spillere som Reus og Hummels som har tatt steget kan nå nå langt. Veeeeeldig langt.

    • Hvis du gidder lese kommentarene, så ser du at han sa han skulle legge til Nederland.
     DET BETYR AT HAN HAR REDIGERT INN LANDET N E D E R L A N D I TEKSTEN. TOSK

  • Ingen slår Argentinas angrepsspillere hahaha…hva er det tyskerne gjorde med dem da under VM i Sør Afrika da…..ydmyket totalt…beklager denne VM kommer nok til å stå mellom 5 kandidater etter å ha sett VM-kvalifisering for Brasil 2014, så er det: Spania, Brasil, Tyskland, Italia og England…England fordi de egentlig alltid har et lag fullt av toppspillere, men de greier ikke å spille toppkvalitet til sammen, men de kan overraske og er derfor en favorittkandidat nesten alltid!

   • å si england er favoritt er å være overtroisk..tror ikke de kunne vunnet vm om absolutt alt klaffet for dem. De er et lag som skuffer gang etter gang

    • Jeg avskriver ikke et lag som alltid kommer til kvartfinalen og der taper på straffespark.
     Men jeg er enig i at det er vanskelig å se for seg at de skal prestere på Brasil/Spania-nivå.

     Øyvind.

     • England og Nederland har alltid vært uheldige!
      Presterer bra på banen når det gjelder showet og alt det der, men skuffer når man ser på resultatene 🙁

  • Mexico i form er helt klart en kandidat, mer en Argentina hvertfall! Argentina kan spille god angrepsfotball, men er klumsete og kjeisete i forsvar! Argentinas totale start 11’er er nesten en katastrofe!

   Og selvom Ronaldo spiller på Portugal betyr ikke det at de kommer til å gjøre det bra! Portugal tapte for Norge for ikke alt for lang tid tilbake! Du fokuserer for mye på enkeltspillere som Ronaldo og Messi, ikke samholdet og gjennomsnittskvalitetene i lag som Spania og Tyskland!

  • Argentina har et ganske komplett angrep, men et ellers ordinært forsvar. jeg tror at tyskland kommer til å vinne VM til neste år siden hele laget er nærmest plettfritt i en vær posisjon pluss at de spiller godt sammen.
   Men jeg tror nok også at Brasil har større sjanse en du tror. Det er vanvittig mye oppstyr rundt unggutten Neymar (som jeg mener er en god spiller men fortsatt ikke en av verdens beste), dette gjør nok at resten av stjernegalleriet til Brasil blir satt litt i skyggen.dessuten er det ikke bare individene som utgjør hvor bra laget spiller, men lagets helhet. Dette kan lett bevises med å ta en titt på lag som England og Frankrike som ikke har prestert bra på mange år, uansett hvor gode spillere de har.

  • Helt enig! Flere kandidater som du ikke nevnte 😉 som england, frankrike og italia og ikke minst overraskende belgia :).. nederlandske vindmøllene er bare så uheldige!! vi kan ikke glemme det de gjorde i 2010! Robben var såppass ego nok til å ødelegge for hele laget, men spania gjorde et arbeid oppover hele veien bortsett fra sveitskampen ;)..

   England har jo noen av verdensbeste spillere, men er jo bare så uheldige som nederland!
   VM 2014 kommer til å bli kjempebra, synes jeg =)
   Krysser fingrene! England <3

  • For et pinlig innlegg. Du opptrer som et slags orakel ved å avfeie Mexicos VM-sjanser totalt, for så å ramse opp dine personlige favoritter som om det skulle være ekspertenes totale dom. Skjerpings.

   Så videre. Angående din «eminente» analyse av hvorfor Argentina vinner VM. Du glemmer noe vesentlig. Fotball består av to hovedparter; angrep og FORSVAR. Sistnevnte kanskje det viktigste, som et fundament til et eventuelt solid angrepsspill. Dette bør du notere deg før du utroper Argentina som verdensmester. De er nemlig ikke like gode bakover som de er fremover. For å si det pent. Nå skal det sies at det har skjedd endel endringer siden sist, men er du gammel nok til å huske Tyskland – Argentina i Sør-Afrika? Da hadde også sør-amerikanerne en rimelig habil offensiv midtbane/angrepsrekke på papiret. Det holdt definitivt ikke. Argentina fikk en leksjon i kollektiv fotball og ble regelrett feid av banen.

   Nederland hadde et nesten et sterkere lag i EM i fjor enn de har nå (om et år). Alle husker hvordan det mesterskapet endte. Så tror ikke RvP og Robben ordner VM gull i Brasil på egenhånd.

   Portugal er en kandidat, men personlig anser jeg nettopp nevnte Mexico som en større utfordrer til gull, på bakgrunn av bredden til de respektive troppene.

   Sorry, men med den introen din der, klarte jeg ikke la være å slenge litt med leppa 🙂

 4. Tror også Italia kan bli en stor utfordrer,spillte langt bedre og var mye farligere enn spanjolene i de 90 obligatoriske minuttene! Husk,er ett stort turneringslag, og lover godt når de alerede ett år før VM har vist såppas bra tendenser! Spilte også bra da de møtte Brasil! Man skal aldri og mener aldri utelukke Italia!

 5. «Neymar er nemlig en av klodens beste fotballspillere. Ferdig snakka.»

  Tja, hvor mange får du plass til i «en av verdens beste» egentlig? Da må jo Cavani også være en av verdens beste? Hva med Bale? Suarez når han scorer for Liverpool, Van Persie for United, hele Bayern München.

  Neymar har spilt bra i CC. Han har levert en kanon sesong i Santos (Ja, i Brasil ja). Men han har på ingen måte fortjent prislappen på 70 millioner euro. Ei heller en plass blandt «verdens beste». Enda.

  Så ta det litt med ro før vi deler ut Ballon d’Or til den unge brasilianeren. Ikke selg drakten før målene er scoret.

 6. Du skriver over at vi ser et hjemmelag som er aggressivt og sprudlende. Men burde ikke det riktige uttrykket være offensivt og sprudlende? Blir en liten forskjell mellom å være aggressiv og offensiv.

  Digger journalistikken din øvind, er en skikkeli fan :)!

  • Kunne brukt ordet offensivt også, men mener at intensiteten i duellspillet og aggressiviteten var aller viktigst i natt.

   Ellers: Tusen takk, hyggelig å høre.

   Øyvind.

  • Så var det jo ikke det offensive som var mest imponerende i natt, men det aggressive forsvarsspillet. Spania’s (barcelonas) 5sekundsregel mtp ballgjennvinning brukt mot dem så til de grader. Trekantene som spanjolene «alltid» finner ble slukt i et til dels perfekt taktisk posisjonerings- og taklingsspill. eksplosive offensive kontringer har vi sett fra våre brasilianske venner i mange tiår, selvom Neymar og co selvsagt gjorde også dette til høye stilkarakterer.

 7. Okei, dette var et slag i trynet på et tidligere tilsynelatende SVÆRT så solid Spania lag, men idag ble de slått (les;ydmyket) av et Brasil lag som framstår med mange spillere som for meg personlig har dabbet litt av, men som LFS har fått det beste ut av! Paulinho, Gustavo, og Fred er vel spillere ikke så veldig mange har hørt om før, iallefall ikke på samme vis som «superstjernene» med 120 mill i året. Det skuffer meg at du presenterer Neymar som den beste spilleren i Prøve-VM, jeg og sikkert mange andre ville vært enig om du har sagt Fred. Ja, Neymar er en god spiller som har utviklet seg til å bli en verdensklasse-spiller, han har kanskje vært «kronen på verket» på Brasil sitt lag i denne tureringen, men ikke turneringens beste. Spania på sin side stilte sterkt, men ville nok ha endret litt på lagoppstillingen! De stiller med en Casillas i mål som har opplevd lite kamptrening fordi Mourinho stadig vekk vraket ham i RM, Reina og Valdes spilte regelmessig førstelags-fotball i sine svært respektive klubber, Liverpool og Barcelona. Skuffende at en etterhvert svært rusten Arbeloa får starte på høyre backen istedet for unge, talentfulle Azpilicueta. At Mata starter kommer ikke som noen overraskelse, han har tross alt vært en av Chelseas mest solide den siste sesongen, men personlig mener jeg Navas har spilt en glitrende sesong for Sevilla så er urettferdig og dømme de to mot hverandre! Pedro er god og talentfull, men under en slik finale trengs rutine, så David Villa ville kanskje ha vært et bedre alternativ(!?). En playmaker i Silva, og en dyptliggende Fabregas ville heller ikke vært å forakte. Xavi og Iniesta begynner å bli sliten etter i flere år ha holdt Barcelonas grunnstruktur i praksis helt alene, alderen begynner også å prege Xavi litt. Soldado kunne ha vært en nyttig spydspiss med ren og rå kraft. Med den lagoppstillingen Spania stilte med ville det ha vært mer fornuftig og spilt med en 4-4-2 formasjon, mener jeg. Mata er ikke tilpasset i sin klubb til å spille på topp. Man kunne ha stilt med den samme forsvarsrekka foruten Arbeloa byttet med Cezar Azpilicueta. Man kunne ha flyttet ned Mata på høyre eller venstre-kant (han kan spille begge deler). Byttet ut en av de sentrale på midtbanen med Navas på venstre-kant og spilt med to spisser, Torres og Soldado f.eks.

  • Neymar ble KÅRET til den beste spilleren i turneringen. er vel ikke så rart at journalisten da skriver at han var den beste…ellers enig i mye du skriver, men er vanskelig for Spania å starte med fabregas når han var skada…. Må også legge til at selvom torres putta 4-5 i denne turneringen så er han for svak for å spille på «verdens beste landslag?». 4 av målene hans var vel mot tahiti og ellers gjorde han ikke stort. surrer fært, mye balltap, jobber lite hjem. rett og slett for dårlig i mine øyne. Dårlig utstråling på banen også. alltid halvsur og dabbet rundt… synd for han var god en gang men men

  • Spania burde bytte litt på laget nå, azpillicueta på høyre back istedenfor Arbeloa, javi Martinez inn på midtbanen, og en ny spiss muligens negredo. Også syntes jeg Pique har tapt seg enorm siden 09/10 sesongen, ville heller hatt inigo Martinez der.
   Casillas
   Azpilliucueta-Sergio Ramos-Inigo Martinez-Jordi Alba
   Sergio Busquets-Javi Martinez
   Jesus Navas-Iniesta-Mata/Fabregas/Silva
   Negredo/Soldado ( om ett par år Morata )

    • Jeg glemte definitivt ikke David Villa og Torres. Ingen av dem er blant verdens beste spillere, spør du meg. De er på nivå tre av internasjonale klassespillere i min bok.

     Øyvind.

  • Vel, hvis du ser nøye etter så var f.eks. Iniesta fantastisk i natt. Også defensivt. Han hadde en utrolig ballkontroll utpå der og var etter min mening den største kunstneren. Uvanlig svake bevegelser fra bl.a. Xavi gjorde at det ble en feilpasning ut av det flere ganger. Brasil fikk også ‘ei tå på alt’.

   Navas skaper uro men han er for svak bakover. Har alltid følelsen av at han ikke er helt samkjørt med resten av laget.

 8. Man skal aldri si aldri, men Mexico spilte da vitterlig i denne cupen de, uten at de gikk videre fra gruppespillet, med følgende resultater:

  Mexico – Italia 1 -2
  Brasil – Mexico 2 – 0
  Mexico – Japan 2 – 1

  Brasil, Argentina, Spania eller Italia henter nok hjem trofeet neste år.

 9. England kan vi berre utelukke, dei vinne aldri i livet et vm. Dei som faktisk kan ta dette heim er Brasil, Tyskland, Argentina eller Spania.

 10. Slik jeg ser det så hadde Brasil vært enda bedre om de hadde stilt med Kaka i troppen/11’eren. Han har slitt med lite spilletid i RM,en har imponert gang på gang når han har kommet inn. Sist i semifinalen hjemme mot BD.

  Personlig tror jeg Brasil har behov for enda mer fart og kreativitet mi midtbaneleddet enn Oscar gir dem og Kaka er rett mann her. Han har heller ikke et ego/primadonnanykker som andre stjerner med samme CV

  Med Ancelotti bak roret er det kanskje større muligheter for spilletid i RM, noe som absolutt vil styrke Brasil frem mot VM 2014

  • Rykter svirrer om at Kaka er en av flere Ancelotti har tenkt å kvitte seg med, til tross for at han trente Milan da Kaka muligens var verdens beste spiller.

 11. Bakerst virker til og med Julio Cesar fra QPR solid.

  Tror du kanskje skulle brukt mer tid på å se på fotball utenom mesterskap dersom du vil være en seriøs fotballkommentator. Julio Cesar var en av verdens beste keepere i verden i 2010 da Inter vant CL. Han er ingen hvem som helst fra QPR, blir som å være overrasket at Peter Cech står godt i mål.

  • Hei smartass! Tror nok forfatter vet at Cæsar har vært rangert som en av de beste keeperne i verden, for noen år tilbake! Det er 3 år siden 2010- Cæsar har dabbet av etter trippel sesongen- valgte klubbkarrieremord ved å gå til qpr, og har vel ikke imponert så mange i år! Så å si det på den måten som journalisten gjør er for meg helt greit! Blir jo litt som å skrive: til å med Liverpool har levert stabilt gode resultater i

   • Julio Cesar anno 2013 og 2014 er for meg i utgangspunktet et spørsmålstegn på det aller øverste nivået. Vet selvsagt at han var en levende vegg i Inter. Men 900.000 i uken i QPR i Championship gjør han neppe bedre.

    Øyvind.

 12. Det jeg synes var mest påfallende i denne finalen var at det var tydelig at Spania / Barcelona sin måte å spille på er «utdatert». Koden er knekt, om du vil. Bayern München gjorde det i CL-finalen, og nå gjorde både Italia og Brasil det i Confed Cup: Løp i stykker spillet til Barca / Spania, overbefolket midtbanen rett foran egen sekstenmeter, brøt foran oppspillene til spisser/fremskutte midtbanespillere og vant de aller fleste nærkampene. I tillegg: I disse tre kampene så vi nesten ikke gjennombruddspasninger mellom back og midtstopper. Barca/Spania var i dissse tre kampene «nesten ufarlige» i etablert angrep. De bruker for lang tid i overgangsspillet. De spiller for omstendelig i etablert angrep. De er jevnt over fysisk underlegne samtidig som de ikke er teknisk og pasningsteknisk suverene.

  Jeg har vært stor fan av Barca sin fotball de siste 6-7 årene. Barca/Spania har spilt fantastisk fotball! Det er ikke skygge av tvil om at spansk fotball (særlig Barca) i sin tid tok fotballen til et nytt nivå. Men jeg tror fotballen nå har utviklet seg enda videre og at Barca/Spania sitt hegemoni nå er over. Fremtidens absolutte toppfotball vil garantert ha mange elementer fra Barca/Spania i seg. Men Drillo sitt mantra om gjennombruddshissighet kommer til å spille større og større rolle.

  • Vel, Brasil gjorde en god kamp og vant fortjent.
   Mot et slitent Spania , som hadde en dag mindre hvile enn Brasil før kampen.
   Slikt betyr mye i dagens toppfotball.
   Barcelona er verdens beste lag og er langt fra ferdige. Xavi ler av de som hevder det , for det har han hørt de 5 siste årene…..
   Neymar er både god og sterk nok for hvilken som helst liga , og blir en sterk tilvekst for Barca.
   Bayern M spiller kjedelig fotball og i den første kampen mot Barca skulle 3 av målene vært annulert. Det første for holding av , der en BM -spiller klatrer på Daniel Alves og holder ham nede. Og det med begge armene.
   Dommerens var en katastrofe som tillot BM grisespill med hockey-taklinger og sperrer.
   BM måtte legge om sin vanlige måte å spille på , noe Xavi registrerte,
   mens Barca spilte sitt spill.
   Og det mot et skadeutsatt Barca . Barca har en knallsterk tropp som også er fysisk de tøffeste i verden .
   Men de gidder ikke spille utrangert Drillo-fotball . For den er destruktiv og gørrkjedelig .
   Ingen spiller har vært bedre enn Ronaldinho. Han er fremdeles mere en god nok for Brasil . Og går utenpå alle .
   Brasil vinner aldri VM med dagens lag . Jeg er fan av Brasil , men ser at Spania har et høyere toppnivå pr.dags dato.

   Sportslig hilsen
   Tom Andersen

   • Ganske svak forståelse av sporten hvis du ikke ser at Bayern totalt utmanøvrerte Barca i semifinalene. Barca hadde ingenting å svare med, unntatt sin vante balltrilling.

   • Er selv en fan av både brasil og barcelona, men vil ikke si meg enig i kommentaren din. BM gjorde nesten det samme som brasil gjorde med spania, de sto med høyt press og tvinget barca til pasningsfeil. Selv med messi uten skade og et skadefritt forsvar hadde det samme skjedd. BM var verdens desidert beste lag i fjor og vant fullt fortjent over barca.

    Når det gjelder brasil er jeg enig med ar de hadde ikke tapt noe med å ta med ronaldinho, men han er for lat på banen til å være med på kollektive presset brasil viste mot brasil. Han kunne fått spilletid mot svakere lag som mexico og japan, muligens også mot italia men han hadde ikke klart mange minutter med høyt press. Og ja, jeg se mye på ronaldinho og atletico mineiro 😉 kaka kunne vært en potensiell kandidat til å hoppe inn for oscar, han har vist i de kampene han har fått atvhan fortsatt er en fantastisk spiller og han har også mer rutine enn oscar. Jeg vil si at brasil og tyskland er de største favorittene i vm. Nå er det opp til spania å vise at spanias/barcelonas ballpossetion fortsatt er måten å spille på.

    Anders Bergestuen

   • Jeg snakker selvsagt ikke om Drillo-fotball! Jeg snakker om gjennombruddshissighet. Det er det som knekker Barca/Spania.

 13. Dette Brasil er mer muskler enn fotball. Neymar er bra, men en av verdens beste? Nei, bare for å nevne en spiller av mange som er bedre, jeg sier Bale. Og det er flere.
  Messi hadde scoret tre eller fire mål mot den Spanske forsvar i går.
  Og for de som sier at Argentina har en dårlig forsvar, se på dette: Arggentina har scoret mest av alle de andre i kvalifisering till VM, 25 mål,, og har fått bare 9 mål i mot. Bare Colombia har færre, 7 mål i mot. At forsvarsspillere er ukjent for mange, betyr ikke at de er dårlig. Og keeper i Argentina er faktisk den beste keeper Argentina har hatt i de siste 25 år.
  Brasil vant prøve VM. Men jeg tror ikke de vinner den virkelig VM når de spiller mot bedre lag neste år.

  • At Neymar er et stort talent hersker det ingen tvil om, og i denne turneringen har han viste det for alle som er villige til å se. Det betyr imidlertid på ingen måte at Pelé ikke har sine ord i behold. Hans uttalelse kom i februar og på det tidspunktet hadde ikke Neymar overbevist på landslaget i den grad han har gjort nå. Det er jo derfor det er først nå at alle hyller ham. Neymar har vært en yndling i Brasil siden han var 17 år, og er fortsatt bare 21 år. Det er helt normalt at spillere utvikler seg mye i den alderen. Messi gjorde også store fremskritt da han var rundt 20 år.

   Brasil har absolutt muligheten til å vinne VM, med et godt komponert lag og fordelen av hjemmebane. Hjemmelaget når som regel veldig langt slike turneringer, i hvert fall når det er snakk om fotballstormakter som Brasil. Jeg tror imidlertid ikke at Spania blir deres sterkeste utfordrer. Tyskland har nådd semifinalen i de 4 siste store turneringene de har vært med i og det kan virke som om de nå har gjort ytterligere fremskritt. De har en god kombinasjon av unge, sultne spillere og rutinerte ringrever. Tyskland og Brasil er i mine øyne de klart største favorittene.

   Så er det typisk at England alltid nevnes som en favoritt, spesielt her i Norge hvor engelsk fotball av en eller annen grunn anses for å være topp. Men de er bare middels gode og kan sikkert ta seg videre fra gruppespillet hvis de ikke er veldig uheldige med trekningen. Men derfra blir det vanskelig for dem, spesielt med tanke på at de ryker ut hvis det blir uavgjort (England er som kjent fullstendig hjelpeløse i straffekonkurranser).

  • Tror mange som tror at Argentinas backrekke er svak tror det for at de ikke kjenner spillerne. de glemmer nok også at Argentina alltid har vært det beste defansivt organiserte laget i Sør-Amerika. Argentina er kort fortalt bedre en f.eks Brasil for tiden, men man skal heller ikke glemme at Brasil har hjemmebane noe som alltid er et stort pluss.
   Når det gjelder nattens kamp så spilte Brasil bra og vant, men og det er et stort men. Brasil med en dags ekstra hvile og heller ikke ekstraomganger i beina så piggere ut fra første spark på ballen. er dette tilfeldig. Nei overhodet ikke, og jeg synes det er flaur for fotballen sin del at slikt kan skje. Har man flaks spiller første semifinale får et overtak tidlig så kan man tildels også hvile/kontrollere seg gjennom resten av kampen. Hvis i tillegg finalemotstander får ekstraomganger og straffesparkkonkuranse så er flaksen fullkommen. Ikke missforstå, Brasil gjorde en svært god kamp men premissene var ikke det samme og jeg håper at slikt ikke vil skje i en VMfinale. Brasil hadde i tillegg til en god kamp alle marginer med seg. Se bare på tidspunkt for scoringer f.eks, score etter 2 min, score rett før pause. Redningen nesten på strek av Luiz, skjer bare en av 100 ganger, de andre 99 blir det selvmål av det. 2 omgang starter likt med scoring etter 2 min.
   Spania slår Brasil neste gang, og jeg tror også at Spania da vil gjøre som i EM der blant annet Italia prøvde å presse de høyt. De satte inn Alonso som er taklingssterk, løper enormt mye og ikke minst strør korte og ikke minst lange passninger på lissa til medspiller. Det ga Spania overtaket da og vil gjøre det igjen.

   • Å prøve å bortforklare et så klart tap som Spania gikk på i går blir bare idiotisk! At 3 dager ikke skal være nok til å restituere seg etter en fotballkamp er også en ganske underlig påstand. Forskjellen på 3 og 4 dagers hvile er så liten at den ikke kan påvises. Vi så f.eks. ikke noe til at Italia ble noe mer slitne enn Uruguay i bronsefinalen, til tross for at de spilte ekstraomganger der også og dessuten hadde noen timer mindre hvile enn Spania fikk. Og hvis Spania ikke orker å spille ekstraomganger, kunne de jo gjort som Brasil gjorde da de møtte Italia og slått dem etter 90 minutter. Men det greide de ikke. Brasil slo Italia 4 – 2, mens Spania spilte 0 – 0.

    Spania hadde alle muligheter til å spille på sitt beste i går, men kom rett og slett til kort. At Brasil hadde flaks er også en heller merkelig påstand. De fikk en billig straffe og Arbeloa kunne fort ha blitt utvist da han stoppet Neymar på ulovlig vis i første omgang. Neymar var raskere og ble frarøvet en stor mulighet og gult veier på ingen måte opp for det. Da Pique ble utvist, ble Brasil frarøvet enda en stor mulighet og da hadde Spania allerede blitt utspilt og havnet under med 3 mål med 11 mann på banen. At Pedro ikke scoret etter 40 minutter skyldtes først og fremst udyktighet. Hadde han vært våken, kunne han skutt hardere utenfor Luis’ rekkevidde, men avslutningen var rett og slett for svak. Greit nok at Spania kunne hatt mer flaks og scoret et par mål, men det gjelder i høyeste grad for Brasil også.

 14. Husk at når mesterskapet arrangeres i Sør-Amerika vinner Sør-amerikanske lag!
  Brasil, med 5 seire, nå på hjemmebane, de kommer til å sprudle, og vinne.
  Pele er smart. Det smarteste å si til forfengelige unggutter for ar de skal ta ut sitt potensial, er en slik provokasjon.

  • Spania var utslitt etter semifinalen. Og de vet at det er neste år som gjelder.
   Så dere ikke magien som nesten ga seier i ekstraongangene? Ikke avskriv Spania.
   Og etter ett år i Barca vet de hvordan de skal ta ut Neymar.
   Gi Xavi og Iniesta en skikkelig ferie, så er de snart tilbake på topp.

   • Hvis Xavi og Iniesta er slitne nå, så kommer de ikke til å være mindre slitne om et år. Det er ingen grunn til at de skulle ha vært mer slitne enn vanlig i år. De slapp sågar å spille finalen i champions league og avgjorde ligaen forholdsvis tidlig. Dette er ikke noe annet enn en dårlig unnskyldning. Det kan kanskje hende at enkelte spillere var litt slitne etter semifinalen, men 3 dager er likevel nok til å komme seg rimelig bra fysisk. Og hvis Spania ikke orker å spille ekstraomganger, kunne de jo gjort som Brasil gjorde og slått Italia etter ordinær tid. Men det greide de ikke! Da Northug vant 50 km langrenn i VM i Oslo i 2011, en ren fysisk idrett, var det bare 2 dager siden han hadde vunnet stafetten med Norge. Dette var på slutten av et mesterskap hvor han hadde deltatt i 5 konkurranser i løpet av 11 dager og tok gull eller sølv hver gang.

    Spania har allerede funnet ut hvordan de skal ta ut Neymar: http://cdn.bleacherreport.net/images_root/article/media_slots/photos/000/945/619/pique_original.gif?1372634905

    Og bare så det er sagt: Rødt kort er ikke strengt i denne situasjonen. Brasil var igjennom og ville fått en stor målsjanse om ikke Neymar hadde blitt felt. Neymar hadde gått forbi Pique og kunne enten skutt selv eller funnet en medspiller foran mål. At mange dommere ikke tør å gi rødt kort i lignende situasjoner, betyr ikke at dette var feil nå. Jeg tillater meg å sitere fifas regler (som dessverre ingen kommentatorer eller fotballinteresserte gidder å lese): «A player, substitute or substitued player is sent off if he commits any of the following seven offences: […] denying an obvious goalscoring opportunity to an opponent moving towards the player’s goal by an offence punishable by a free kick or a penalty kick.»

    Når jeg først er inne på det (siden det hersker stor forvirring rundt når det skal dømmes hands), er det dette FIFAs regelverk sier: «A direct free kick is laos awarded to the opposing team if a player handles the ball DELIBERATELY (except for the goalkeeper within his own penalty area).» Det er altså ikke hands med mindre dommeren oppfatter det som at spilleren tar ballen med hendene med vilje.

    En presisering av denne regelen går ut på at hvis en spiller treffes i armen/hånden av et hardt skudd, så skal dommeren dømme hands hvis armen er i en unaturlig posisjon. Dette betyr at en spiller f.eks. ikke kan stå i muren med armene rett og opp og så si at det var ballen som søkte hånden og ikke omvendt når frisparket treffer ham i armen. Men det betyr ikke at armen må være inntil kroppen og det har ingen ting å si om man oppnår en fordel. En spiller som løper, kan godt bli truffet av ballen og ha fordel av det, og armen kan godt være ut fra kroppen, uten at dommeren dømmer hands, så lenge han ikke anser det som å være med vilje.

    Det er mange (enkelte dommere inkludert) som ikke har forstått dette. Det dømmes hands når spilleren det gjelder åpenbart ikke handser med vilje. Det mest ekstreme tilfellet jeg kan huske er kampen mellom Russland og Portugal i EM i 2004, da den russiske keeperen stoppet en ball utenfor 16-meteren. Han lå på bakken med kroppen bak ballen og det var tydelig at han prøvde å flytte armen unna da ballen kom, men ballen kom såvidt borti armen hans. Dommeren så at det var kontakt og viste ut keeperen. Fullstendig misforstått!

    Rykket, akselerasjonen og farten til Neymar, er det nesten umulig å stoppe på lovlig vis for en langsommere spiller. De spanske forsvarerne er langsommere (det fikk vi demonstrert i går) og de kan trene så mye de vil, men de vil aldri bli raske nok til å stoppe Neymar på lovlig vis. Arbeloa kunne fort ha blitt utvist i første omgang da han felte Neymar på vei igjennom. Se på Messi, som har spilt i Spania i mange år allerede.. Alle vet hva han er istand til, men de greier ikke å hindre ham og det har mye med ren fysikk å gjøre. Messi scorer 50 mål i året i Spania til tross for at alle motstandere har hatt god anledning til å lære seg å stoppe ham.

 15. Jeg anser fortsatt Spania som favoritter. De har den klart beste bredden, men Del Bosque må nok ta noen grep dersom de skal klare å vinne neste års mesterskap.
  Etter min mening er verken Arbeloa eller Azpilicueta gode nok. Løsning på høyrebackproblemet kan være å flytte Ramos ut dit, samtidig som Javi Martinez går inn som midtstopper sammen med Pique. Etter min mening vil dette gjøre laget betydelig mer solide defensivt.
  Del Bosque må også finne ut av hva han skal gjøre med midtbanen. Iniesta har etter min mening blitt lagets klart viktigste spiller og må spille sentralt. Dette betyr at Xavi må ut av startoppstillingen. Busquets og Xabi Alonso spiller sammen som en «double pivot» sentralt med Iniesta foran seg. Denne triangelen er helt avgjørende for at tiki taka skal fungere. En av kantene bør være direkte og utfordre backen på utsiden med fart, mens den andre bør gå innover i banen og linke opp med Iniesta. Navas eller Pedro på den ene kantene, og en av Mata, Silva, Cazorla eller Isco på den andre kanten. Torres eller Soldado bør spille som midtspiss.

  I tillegg må også bevegelsene uten ball når Spania har ballen bli mye bedre. Presset på ballfører var alt for dårlig mot Brasil, noe som også må forbedres.

  Som sagt ser jeg fortsatt på Spania som favoritter. Brasil og Tyskland er nok de største utfordrerene, mens mange av de andre nasjonene som nevnes i artikkelen har store svakheter. Spesielt forsvaret til Argentina og Nederland er svakt. Spennende blir det absolutt!

 16. Spania trenger en annen på topp enn Torres. Og Xavi begynner å merke kjøret, det var tydelig i går. Spent på om de klarer å svare på utviklingen i fotballen med å ta sitt eget spill i en litt annen retning, eller om de går i den samme fella som så mange gamle mestere, og går seg vill i sitteeget spillemønster. Ellers tipper jeg Italia og Tyskland, i tillegg til de to i går, utgjør semifinalelagene om ett år.

 17. Øyvind tror du ikke at ramires eller sandro kunne tatt plassen til enten gustavo eller paulinho til neste år? Og hvorfor kan bruker ikke scolari leandro damiao eller alexander pato som spiss? Og hva tror du om fernandinho i city ,kan han spille for brasil neste år?

  • Jo, i utgangspunktet tror jeg PL-gutta kunne gjort samme jobben og gjort den bra, men nå er Scolari i ferd med å sette et lag.
   Pato og andre har kanskje bedre navn enn Fred, og jeg ville vært fristet til å satse annerledes om jeg var ham, men nå leverer jo Fred foran kassa gang på gang, da.
   Fernandinho vet jeg for lite om sammenliknet med konkurrentene og med tanke på plass i troppen. Vi får se etter årets sesong 🙂

   Øyvind.

 18. Må selv si at Neymar gjorde det ganske drøyt, kan sammelignes med Thiago Alcantra’s utførelse av prøve em u21. De møte et litt ødelagt spania, men i mine øyne er det et lag som kommer til å dominere i VM, Tyskland vil jeg dro vil være for sterk for noen andre. Gøtze, Reus og de fleste andre på Tyskland har vist storform i år, men det er bare å vente å se, alle kan ha et godt år. Italia er også et lag jeg kan se komme langt, så lenge Pirlo og co. er i shape så blir det ganske mange ville angrep. Selv håper jeg Portugal kommer langt, altså dette er rett og slett en vill ønsketekning ettersom de har ikke akkurat det samme stjerne laget som de fleste andre lag. Men Ronaldo/Nani og pasningsfoten til Moutinho, vel de kan faktisk skape endel. Dette avhenger jo da om Ronaldo klarer å dra hele Portugal som han nesten gjorde i EM. Vel uansett, ser fram til at VM starter. Belgia syntes jeg faktisk har et ganske ok lag, men jeg må si jeg ikke vet så mye om hvordan de gjør det om dagen, men de har jo sånn sett et bedre stjernelag en Portugal..

 19. Angående listen over mulige vinnere i VM neste år:

  Det har ALDRI vært en vinner fra andre kontinenter enn Sør Amerika når VM har vært arrangert i Nord\mellom og sør amerika!

  Dette kommer nok ikke til å endres denne gangen heller, Brasil,Argentina og Mexico er mine 3 kandidater.

  • Og før 2010 hadde aldri noen andre lag enn Brasil vunnet på et fremmed kontinent. Det hindret ikke Spania i å gjøre nettopp dette i Sør-Afrika. Verden er full av folk som ser sammenhenger og antar kausalitet, men de tar som regel feil. Det er selvsagt en fordel å spille hjemme, men det er ikke avgjørende. Det hadde aldri før skjedd at et lag røk i semifinalen i champions league med 7-målstap over to kamper. Men det kunne likevel skje og det skjedde i år.

 20. Tror ikke det blir et Europeisk land som vinner, er vanskelig å vinne VM på et annet kontinent, Så håper og tror at Brasil skal vinne.. De har visst mye bedre takter med Scolari som trener.. Uruguay og Argentina er jo også veldig gode, men at Argentina skal vinne VM i Brasil tror jeg ikke skjer, det ville ihvertfall hvert en katastrofe for Brasil.. Tyskland tror jeg er eneste kandidat fra Europa som kanskje har en mulighet.. Men 1 år er veldig mye i forballverdenen, så hvem som er formlaget til neste år er ikke godt å si ennå..;-)

 21. Øyvind hvem tror du blir størst, bale eller neymar? …..bale og ronaldo mot messi og neymar, hvem vinner denne duellen?

  Tilleggsspørsmål: jeg mener eden hazard kan bli like god som de jeg nevnte, hva tror du? Han har nesten samme stil også.

  • Hei!
   Jeg tror Neymar blir størst, for han har enda større legendepotensial i form av å være brasilianer og et ikon allerede som 17-åring. Bale blir nok ikke mye dårligere på banen.
   Tror ingen av dem overgår Messi, for hans prestasjoner er utenomjordiske.
   Hazard er meget, meget god, men tror aldri han kommer helt opp på det aller, aller beste nivået, altså topp tre i verden.

 22. Dette var fotball på sitt ypperste.
  Spania ble avkledd, ikke på grunn av at de ikke hadde nok hvile, men på grunn av at de møtte et lag som spillte på den måten som gjør laget mest sårbart. Scolari hadde tydeligvis gjort hjemmeleksen.
  Ikke alle lag kan spille på den måten mot Spania for de har ikke spillerne til å gjøre det, men enkelte ting kan man ta lærdom av.
  Ballgjenvinningen til Brasil var bedre enn Barcelonas. Med stor intensitet jaktet de som en ulveflokk og spanjolenes pasningsfotball ble nøytralisert. Med ett så var pasningsalternativene borte og de måtte begynne å drible eller de fikk ikke nok tid til å forflytte seg. Dette er noe som ikke bare brasilianerne kan klare, men de lagene som kan klare det må ha løpsstyrke.
  Brasils vilje til å sette fart framover var dødstøtet for spanjolene. Drillo må ha vært i ekstase når han så Brasils klare taktikk på å utfordre Spania i ubalanse med å slå presise langpasninger mot deres løpssterke spisser.
  Brasil viste hvor viktig tempo framover i angrepsfasen er. Når de satte fart så hang ikke spanjolene med og det var allerede i pausen klart at det sannsynligvis ikke ville være 11 spanjoler som avsluttet kampen, dersom Brasil fortsatte i samme stil.
  La dette være en leksjon om at effektiv fotball ikke handler om antall pasninger, men å komme i scoringsposisjon. Presise pasninger framover eller pasninger som leter etter dette alternativet er som regel de løsninger som raskest og mest effektivt klarer dette. Dette er må sitte i hodet på spillerne, noe som er vanskelig å kombinere med en «uniformert» pasningsfotball for pasningenes skyld.
  Takk Brasil, dette var fotball på sitt aller beste.

 23. Øyvind hvem tror du blir VMs beste spiss neste år? Zlatan, van persie, falcao, suarez, cavani, gomez, higuain eller balotelli? Jeg liker van persie siden han har bedre teknikk og dribleferdigheter. Når det gjelder avslutningsferdigheter er alle sammen gode. Husker du vendinga til van persie mot hummels i EM nederland vs tyskland?

 24. Irriterende at så mange skriver om ting kunne vært gjort annerledes av f.eks Spania. Ja, kanskje hadde det vært lurere å spilt med andre spillere i ulike posisjoner, men ikke glem at dette er prøve-VM. Trenere og lag vil helt sikkert teste ulike og nye kombinasjoner og teknikker siden resultatet har ikke så mye å si.
  Når det gjelder favoritt til VM tror jeg Tyskland stiller sterkest. Tyskland er utrolig samkjørt med hverandre når halve troppen spiller med hverandre 24/7 i enten Bayern eller Dortmund. Disse tyske lagene kom lengst i CL, og har bevist hva de er gode for. Tysk gull!

 25. Spania er fremdeles verdens beste fotballandslag. Når spillet sitter som det gjør 19 av 20 ganger er de en nytelse å se på.

 26. Del Bosque har fire spørsmål:
  1) Hvem skal spille spiss? Torres ikke topp klasse. Villa og Soldado heller ikke det i øyeblikket.

  2) Hvem skal spille høyreback? Arbeloa teknisk og taktisk skolert, men mangler hurtighet og offensive bidrag. Azpilicueta mulig kandidat. Hvem andre?

  3) Hvordan komponere midtbanen? Hvor mange servitører og hvor mange gjennombruddshissige typer. Spania må beholde sin identitet, men ikke bli for omstendelige.

  4) Hva skjer med Xavi? Han har levert et skuffende mesterskap til han å være. Når sant skal sies har denne fantastiske fotballspilleren aldri levert samme vanvittige klasse for Spania som han gjør for Barcelona. Han er Spanias mest temposvake på sentral midtbane og i januar fyller han 34. Vet jeg rører ved noe hellig nå, men er han fortsatt selvskreven?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *